Sunday, June 12, 2011

Choc Moist Cheese Layer with Sos Choc Banjir..

Semalam hari ulangtahun ke-2 anak SIL..Nur Qurratul Ain..jadi saye pon feeling2 nak membuat kek..tak tau nak buat kek ape..nak buat kek yang senang2 je laa..thinking of nak buat Brownies Cheese Layer..(klik resipi kat sini) tapi malas nak beli tepung brownies..then pikir2 nak modified resipi tu kepada choc kek..tapi banyak versi choc kek..So saye pon buatlah Choc Moist Cheese Layer..dibanjiri sos coklat...heheh

 Dibanjiri sos coklat..yummylicious!


Rupa Choc Moist Cheese ni bila dipotong sama jer ngan  brownies cheese yang sy buat sebelum nie..cuma bayangkan atasnya ade sos coklat meleleh...sorry tak sempat la nak snap picca dis cake setelah dipotong sebab letak jer orang trus serbu...

Choc Moist:

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis


bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

bahan C
3 biji telur
*** ******************************************************

1.masukkan bahan A dalam periuk dan panaskan hingge gula larut..sejukkan
2.putar bahan C hingge kembang..masukkan bahan A..dan gaul rate
3.tepung gandum digaul bersame soda bikarbonate dan baking powder..pastu diayak.masukkan kedalam bahan A dan C..MASUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT..
4.bahagikan adunan kepada 2 bahagian/mangkuk

Cheese layer

*250gram cream cheese
*40ml air
*60gm gula castor
*1biji telur
>>campurkan semua bahan kecuali telur. pukul sampai kembang dan rata masukkan telur kacau rata (kacau kejap jer).

CARA MASAK
**Cara masak sama jer macam brownies cheese cuma gantikan dengan choc moist tadi..1bahagian choc moist kukus 15minit, kuarkan n tuang adunan cheese, kukus 15minit lagi, kuarkan n masukkan 2nd part choc moist kukus 15min lagi.Done!

Choc Ganache (Sos Coklat)
1cup serbuk koko
1 cup susu pekat
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn air
1/4 cwn minyak jagung/minyak masak
**Masakkan cara double boiler, adjust la ikut tekak sendiri nak manis, tambah susu, rasa2 nak cair tambah air sket..

6 comments:

cik sal said...

shila...cake ko nie memng menggiurkan lah...rjin ek ko masak memasak??

shilafaizz said...

tengok mood gak sally..kalau rajin memalam buta pon aku leh membaking...kalau malas, jangan kan masak pinggan 2hari dalam sinki! ahaks teruk kannnn

ashra said...

ni yang rasa nak ngestest resepi ni plak..aritu wat leleh2 takder cheese.hehe...

thanks sharing.nanti rajin akan ku buat.(pantang nampak cekelat sebenarnya!)..hehe

shilafaizz said...

sila kannn...nampak macam banyak steps tapi kejap jer sebenornye..

cik sal said...

shila:kena serbu umah ko nie tuk mkan2..hihi...

mlas tu besa ler...wat keja umah ikut mood...haha

shilafaizz said...

silakan..datang ler umah..nanti aku masak2..kot2 aku malas masak kan, aku beli jah...ahaks

Sunday, June 12, 2011

Choc Moist Cheese Layer with Sos Choc Banjir..

Semalam hari ulangtahun ke-2 anak SIL..Nur Qurratul Ain..jadi saye pon feeling2 nak membuat kek..tak tau nak buat kek ape..nak buat kek yang senang2 je laa..thinking of nak buat Brownies Cheese Layer..(klik resipi kat sini) tapi malas nak beli tepung brownies..then pikir2 nak modified resipi tu kepada choc kek..tapi banyak versi choc kek..So saye pon buatlah Choc Moist Cheese Layer..dibanjiri sos coklat...heheh

 Dibanjiri sos coklat..yummylicious!


Rupa Choc Moist Cheese ni bila dipotong sama jer ngan  brownies cheese yang sy buat sebelum nie..cuma bayangkan atasnya ade sos coklat meleleh...sorry tak sempat la nak snap picca dis cake setelah dipotong sebab letak jer orang trus serbu...

Choc Moist:

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis


bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

bahan C
3 biji telur
*** ******************************************************

1.masukkan bahan A dalam periuk dan panaskan hingge gula larut..sejukkan
2.putar bahan C hingge kembang..masukkan bahan A..dan gaul rate
3.tepung gandum digaul bersame soda bikarbonate dan baking powder..pastu diayak.masukkan kedalam bahan A dan C..MASUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT..
4.bahagikan adunan kepada 2 bahagian/mangkuk

Cheese layer

*250gram cream cheese
*40ml air
*60gm gula castor
*1biji telur
>>campurkan semua bahan kecuali telur. pukul sampai kembang dan rata masukkan telur kacau rata (kacau kejap jer).

CARA MASAK
**Cara masak sama jer macam brownies cheese cuma gantikan dengan choc moist tadi..1bahagian choc moist kukus 15minit, kuarkan n tuang adunan cheese, kukus 15minit lagi, kuarkan n masukkan 2nd part choc moist kukus 15min lagi.Done!

Choc Ganache (Sos Coklat)
1cup serbuk koko
1 cup susu pekat
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn air
1/4 cwn minyak jagung/minyak masak
**Masakkan cara double boiler, adjust la ikut tekak sendiri nak manis, tambah susu, rasa2 nak cair tambah air sket..

6 comments:

cik sal said...

shila...cake ko nie memng menggiurkan lah...rjin ek ko masak memasak??

shilafaizz said...

tengok mood gak sally..kalau rajin memalam buta pon aku leh membaking...kalau malas, jangan kan masak pinggan 2hari dalam sinki! ahaks teruk kannnn

ashra said...

ni yang rasa nak ngestest resepi ni plak..aritu wat leleh2 takder cheese.hehe...

thanks sharing.nanti rajin akan ku buat.(pantang nampak cekelat sebenarnya!)..hehe

shilafaizz said...

sila kannn...nampak macam banyak steps tapi kejap jer sebenornye..

cik sal said...

shila:kena serbu umah ko nie tuk mkan2..hihi...

mlas tu besa ler...wat keja umah ikut mood...haha

shilafaizz said...

silakan..datang ler umah..nanti aku masak2..kot2 aku malas masak kan, aku beli jah...ahaks