Skip to main content

Choc Moist Cheese Layer with Sos Choc Banjir..

Semalam hari ulangtahun ke-2 anak SIL..Nur Qurratul Ain..jadi saye pon feeling2 nak membuat kek..tak tau nak buat kek ape..nak buat kek yang senang2 je laa..thinking of nak buat Brownies Cheese Layer..(klik resipi kat sini) tapi malas nak beli tepung brownies..then pikir2 nak modified resipi tu kepada choc kek..tapi banyak versi choc kek..So saye pon buatlah Choc Moist Cheese Layer..dibanjiri sos coklat...heheh

 Dibanjiri sos coklat..yummylicious!


Rupa Choc Moist Cheese ni bila dipotong sama jer ngan  brownies cheese yang sy buat sebelum nie..cuma bayangkan atasnya ade sos coklat meleleh...sorry tak sempat la nak snap picca dis cake setelah dipotong sebab letak jer orang trus serbu...

Choc Moist:

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis


bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

bahan C
3 biji telur
*** ******************************************************

1.masukkan bahan A dalam periuk dan panaskan hingge gula larut..sejukkan
2.putar bahan C hingge kembang..masukkan bahan A..dan gaul rate
3.tepung gandum digaul bersame soda bikarbonate dan baking powder..pastu diayak.masukkan kedalam bahan A dan C..MASUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT..
4.bahagikan adunan kepada 2 bahagian/mangkuk

Cheese layer

*250gram cream cheese
*40ml air
*60gm gula castor
*1biji telur
>>campurkan semua bahan kecuali telur. pukul sampai kembang dan rata masukkan telur kacau rata (kacau kejap jer).

CARA MASAK
**Cara masak sama jer macam brownies cheese cuma gantikan dengan choc moist tadi..1bahagian choc moist kukus 15minit, kuarkan n tuang adunan cheese, kukus 15minit lagi, kuarkan n masukkan 2nd part choc moist kukus 15min lagi.Done!

Choc Ganache (Sos Coklat)
1cup serbuk koko
1 cup susu pekat
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn air
1/4 cwn minyak jagung/minyak masak
**Masakkan cara double boiler, adjust la ikut tekak sendiri nak manis, tambah susu, rasa2 nak cair tambah air sket..

Comments

cik sal said…
shila...cake ko nie memng menggiurkan lah...rjin ek ko masak memasak??
shilafaizz said…
tengok mood gak sally..kalau rajin memalam buta pon aku leh membaking...kalau malas, jangan kan masak pinggan 2hari dalam sinki! ahaks teruk kannnn
ashra said…
ni yang rasa nak ngestest resepi ni plak..aritu wat leleh2 takder cheese.hehe...

thanks sharing.nanti rajin akan ku buat.(pantang nampak cekelat sebenarnya!)..hehe
shilafaizz said…
sila kannn...nampak macam banyak steps tapi kejap jer sebenornye..
cik sal said…
shila:kena serbu umah ko nie tuk mkan2..hihi...

mlas tu besa ler...wat keja umah ikut mood...haha
shilafaizz said…
silakan..datang ler umah..nanti aku masak2..kot2 aku malas masak kan, aku beli jah...ahaks

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku