Skip to main content

Bertemu Bayi-Bayi Comels


Yuhuuu i am back sepulang dari kampung halaman..sedih nak meninggalkan umah mak..sebab bestttt sangat duduk umah mak...rase waktu amat lambat berlalu...aman damai permai dari hiruk pikuk kotaraya..the senses are thousands and totally different. I wish i can spend a looonggg holiday again kat rumah mak. Hihii

Sewaktu pulang ke kampung aritu, my protege Epa, adik kak Ilot datang ke rumah..why my protege ?? ekekeke... gelaran ni die yg bagi sebab mase preggy die asek me-refer ke saye hal2 pregnancy dan bersalin..dah macam Gynae tak bertauliah ai ni tau. For me, whatever i can share i'm willing to share dengan lapang dada...Dan setelah lame tidak berjumpa anak-anak kami pon bertemu..kali terakhir bertemu mereka masih bayi...Ni dia picca pabila bayi2 comels bertemu...Memasing dah besar..cehhh bunyinye macam mak-mak sungguh.ahaks


Rayyan yang menggelitis suka dapat mainan...walaupon tak merangkak lagi tapi he looks very excited bermain2...budak bijak! Myra lak tah ape pasal tah keje nak pegang kepala Rayyan jer..takut jugak die lepuk si Rayyan tu kan..naya jer anak orang. Agaknye Myra suruh Rayyan duduk sama-sama die main kot...Myra nak suruh Rayyan bangun barangkali...Seronok lak tengok budak berdua ni...^___^




eh..ehhhh buli kawan yer Myra!


The next day pegi wedding my ex-classmate, Naziah...tak sempat nak snap ape2 picca sebab Myra merengek jer..sebab ape?? Gigi ke 3 n 4 die nak keluar so very cranky la budak bambam nie...nampak macam besar jer giginye mase nak kuar gigi bawah takla merengek macam nie...Myra 9month suda...Milestone die pada usia 9bulan:-

- Dah belajar memapah dan berdiri tapi lom berani lepas tangan lagi...Hopefully Hari Raya nanti dah boleh bejalan..baru la comels kan makai baju kurung dah boleh jalan..heheheh.
- Dah pandai nangis cebik2 bila mummy die tinggi suara sikit. Geget kang nak??
- Cepat jer palingkan muka die bila namanya dipanggil meaning die dah tau sapa nama die...heheh janganla korang nak panggil die bambam ke ape ke memang die tak layan...die tau Humayraa jer okeh.
- Kalau die suka ngan seseorang, and kita hulur tangan nak amik, die pandai acah2..die buat2 gelak pastu die akan peluk kuat2 orang yang die suka..contohnye die suka kat mak, pastu den nak amik die jangan harap die nak. Die siap peluk mak kuat2 sambil menggeletis kaki.
- Suka makan, makan dan makan.
- Pandai nangis dah kalau kita amik barang yang die tengah pegang. Jangan la nak kacau die tengah main yer..kalau die dah start nanges die lah ratu air mata meleleh2 macam kene dera jer.
- Lebih manje dengan mummy compared to ayah. Biarpun mummy die garang macam mak lampir. Felik betul garang2 pon mummy jugak yang die dok cari.
- Kenaikan berat agak slow lately nie..berat terbaru tepat2 9kg di usia 9bulan.
- Nak tido masih perlukan pacifier...hukhuk. Ni jer yg memeningkan kepala den. Seb baiklah dah macam2 invented pacifier sekarang banyak yang orthodentic, tapi tetaplah nak stop kan. Kami terpaksa bagi pacifier, bukan sebab suka-suka nak bagi padahal benda ni lah yg kami paling elak nak bagi.
- Tido sendiri, takyah berbuai..Myra tido style mengiring, die ade bantal busyukkk. Die suka main2 hujung sarung bantal sampai tertido. Hihihii

Gambar dak bambam yang cranky yg diambil ketika di kampong...Semoga cepat kuar gigi yer...

Die paling suka main bag makeup mami..memang gegurl sungguh. Sikit hari lagi kalau eyeliner takde ke, lipbalm takde ke silalah cari dalam toys boxes die. Hahah

Babai...saye nak pegi kenduri kawen...:)


 Kesayangan Saye.





Comments

ramizah said…
habislah nanti handbag mama dia dikerjakan...nanti dah besar sikit nampak lipstik dia patahkan...hohoho :p
shilafaizz said…
hohoho...habes2..mami die tak makai lipstick..ade lipbalm jer..dah la lipbalm rase stroberi..habesla die jilat2 nanti...
Ina Hashim said…
hehe mmg bambam....aksi berjalan sambil pegang pada perabut tuh sama cam firas skrg nih...asek nak berjalan sendiri je sambil tgn pegang perabut
shilafaizz said…
tu laaa kak ina..jatuh2 jangan cakap la kan..tapi sy buat tak reti jerrr once kita kuar suara mulala die ngengade nanges.klu kita wat tak reti, wat2 tak nampak elok la pulak tak nanges, dah jatuh die bangun balik, jatuh balik again n again..heheh

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…