Skip to main content

Mengajar Anak...Dibuli vs Membuli

Okeh ni sekadar luahan perasaan...sabtu aritu kan ade majlis ulangtahun anak SIL..anak buah sy la jugak...Sy ok jer ngan semua orang, family in law pon ok ngan sy...Tapi kan sejak dua menjak ni sy macam tak bape berkenan ngan satu keadaan laa...Sebabnye kes anak sy dibuli ngan anak SIL....kelakar kan?? Mesti readers akan cakap dengan budak2 pon nak amik hati...No. Bukan amik hati ngan budak2 tapi amik hati ngan mak budak..budak tu memangla tak tau ape sebab baru 2tahun, tapi ape peranan parents die anak nya membuli anak orang, tengok saja kah? atau bagi support kah?

Citernye gini...(pesanan: kalau korang nak gelak bila sy habis citer nie gelak laaa..) Ok citer nye camni..Myra and A** ni main2 la...Dorang kan sepupu. Myra ni kan memang suka bermain, sebab dok nursery kan so die takde masalah nak get along dengan orang..Mase pegi tuh disebabkan kejadian2 yg sama sebelum ni sy memang dah get ready bawak siap2 mainan Myra..Minnie die, spoon kesayangan die, ape2 la yg boleh dibawak...Tapi kat umah SIL tu pon ade la mainan2 lain...A** punye. Biaselah kan budak2 ade mainan sendiri pon nampak yang lain mesti nak pegang jugak. Tapi yg buatkan hati mak Myra ni sentap sikit bila Myra pegang jer mainan si A** ni rampas, rampas okeh bukan amik elok2. Myra ni terkebil2 la..(kejadian di depan mata sy yang dah pakai spek ni). Bila Myra pegang toys die sendiri pon kene rampas jugak Myra ni pulak sangat baik, dok terkebil-kebil jer...bukan nak rampas balik.orang rampas die diammm jer. Sampaikan takde satu mainan pon Myra leh pegang trmasuklah mainan die sendiri! Sebagai mak, sy sangat lah tidak berkenan sama sekali tengok anak dibuli depan mata.

Mase tu SIL, biras ade dekat2 situ gak. Wat dek jer..MIL asek cakap biasela budak2..no tak biase pada saye..tak biasa kalau budak2 wat tak betul tak ditegur. Tak taula kan, pada dorang happy ke tengok anak sendiri membuli anak orang lain. Yes, this is bullying la namenye..siap si A** tu cakap "takmo.." lagi bila Myra pegang something. Eh tegurla anak tu, share2..jangan suka rampas barang orang, main sama2...budak tu dah paham ape orang cakap sebab bila ditanye die boleh paham. So kalau kita tegur, mesti boleh dengar. Kalau tak ditegur sampai ke besar tak elok la perangai camtu kan...Dalam hatiku gerammm jer. Kesian sangat kat Myra, sampai 1 tahap sy ckp pada A** "bagi la toy Myra tu, die takde mainan..die nak main jugak..mainla share2 ye.." Lantak la kan orang nak kate ape kan..dah parent sendiri takmo tegur.

Balik tu ku suarakan ke-tidak puashatian pada incik somi...incik somi angguk2 jer..tah paham ke tak tah..Ku bagitau sangatlah tak suka tengok Myra dibuli depan mata sendiri okeh. Kenapa K** L*** tak tegur eks? Tengok jer...tegurla nanti sampai ke besar macam tu, tak boleh nak share barang, barang orang amik, barang sendiri lagilah tak bagi pegang. Sy sangat tidak suka..tak sukaaaaa! Paling geram bila myra pegang toys kene rampas tuh, terkebil2 jer mata die tengok A**. Siannnn my Myra tau...(Myra, dont let others bullying you. Fight back! Take what yours. Its your right honey...) Erks, boleh ke ngajar anak begini...sebab saye tak mau sangat2 Myra diammm jer bila orang buat die. Ape pendapatan kawan2 semua..boleh ke saye ajar Myra camtu...Kalu tak boleh nak wat camne..

Sampaikan mase Myra main2 kat rumah kami, ku saje cakap kuat2 kat Myra biar hubby dengar..(macamlah Myra paham kan...ihiks) Ku cakap gini : "Myra...kalau main2 share toys dengan kawan2 tau..jangan kedekut...tak baik..kawan pinjam jer, bukan amik..main sama2 k.." haaa gituuuu mak Myra memberi nasehat untuk anak gadis nye. (dengan niat nak mendidik Myra cara pergaulan yang betul...ihiks)



*Untuk hubby, kalau ter-baca entry ni i want you to understand that i hate to have that feeling but as a mom i dont like Myra been bullied by others okeh.. Myra is a good girl thats why she can tolerate with her cousin but not at all times. Mummy tak suka tengok Myra kene buli because she's too small untuk dibuli.



Comments

Sima said…
Well I understand.. Parents tu patut mengajar anak jgn dibiarkan. Sebab tu la org ckp nak membentuk biar dari rebungnya. Kalo dah jadi buluh kerassss mcm nak membentuk??

Nik mmg tak suka parents yg biar je anaknya mcm tu. Even Qistina skrg nik dah start ajar dia.
shilafaizz said…
tu lah...alhamdulillah myra ni kalau ade kawan nak main2 die ok jer..tak de la nangis kalau mainan die kene amik..die akan cari yg lain pulak..sebab selalu jer jumpa budak yg melalak mainan kene amik..betul tu nik, kalau dah bsr budak tu kita baru nk tegur dh susah..biar la dari kecik kita educate die kan..even simplest, and smallest matter.*shila geram sebab parents die wat dekk jer tau.
Sima said…
ha ah shila maybe bb rh gitu kot. toy Qistina kene amik dia wat derk je. kalo KERTAS dia kene amik dia menangis marah. huhu... tapi kejap je. pon sama sbb kat umah BS ramai je kanak2 dok main so dia sgt pandai bermain2 tapi bg nik main dia tu kasar gak le sbb guna kuku. la ni dok ajar dia jgn guna kuku. hehe...harap2 bole la masuk :D
shilafaizz said…
guna kuku camne tu nik??
aah betol la baby RH ni bijak2..mwahahaha.sebab aritu ms kat umah SIL tu ade lg sorang baby..shila letak la myra sebelah baby tu umo 7bulan..tapi lom merangkak or duduk so die meniarap je la.myra pegang mainan, tetiba budak tu nangis rupenye die nak mainan myra tu shila bagi die diam.shila amik blk die nangis.myra wat dekk jer ade die kesah?tapi jgn amik kertas kalau die dh pegang..mmg die mrh.bende lain takpe..heheh
Shween said…
silap besar mak ayah dari kecik bior je, pe anak buat bior ngan alasan 'still small' tapi they fail to realize, dari kecik kalau tak ajar or terapkan basic values memang payah if dah besar kan
huhu... bila bc entri ni teringat anak sulung sy si embun tu.. sgt garang dan suka pukul bdk.. dh brapa kali ajar pun dia buat jugak.. kdg anak tekak ni dh sakit sbb duk terjerit2 tak kasi dia pukul2... ntahla, bdk2 ni unpredictable... tp i've done my part la, takde la smp biar je anak duk pukul baby lain atau garang2 dgn budak yg nk mainan dia...
ashra said…
hehe faham sgt.
sabo je lakan...
nak marah,anak orang..hehe...lagi lagi kalu anak S**..sabo je la.....
shilafaizz said…
baya: takpe la kalau dh done our part..shila paham klu parents die dah bising tapi budak tu still buat jugak, then tu mmg "budak2 biasalah..". tapi ni...hmmph makpak die biar jer..tak cakap ape pon.shila plak yg rase nak ajar die cara berkawan..heheh.tapi aritu nadaa baikk jer ngan myra, pandai die main2.

kak ash: ye sabor sgt..tak pe shila bagi masa 1tahun lagi..kalau still sama, shila guna cara berkias.ahaks..ye la mak mane suka tgk ank kene buli kan.

sheen: susah la sheen nk ckp, sebab family in law. kalau kakak shila sendiri dah lame ku bagi sedas dua.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…