Tuesday, June 28, 2011

Active Birth

Godeh punya godeh website Baby Center Malaysia, akhirnya saya jumpa satu info ni menarik uolls! Sebelum tu meh saye citer nape saya search info kat baby centre ni. Sehingga kini kan, saya asyik mencari info-info macam mane nak mempercepatkan proses kelahiran. Kalau boleh mau sejam je melalui proses kelahiran. Setengah jam kejap sangat kang tak 'menikmati' plak proses kelahiran tuh. Disebabkan saya ni kategori long labor pain mase bersalinkan Myra dulu, so saye asek cari info nak memudahkan, mempercepatkan proses kelahiran. Okeh sila jangan komen anda senang bersalin ke hape sebab ni rezeki masing2 yer...Anak seterusnya kita tak tahu lagi kan..

Banyak jalan?? Memang kaki jalan pon den ni mase preggy tapi still lame gak nak bersalin. Selain senaman, minuman seperti kopi juga dikatakan boleh mempercepatkan proses kelahiran (Info ni dapat dari Ratuhati).

So meh citer pasal Active Birth nie. Ni info untuk kawan2 juga yer...Menarik sangat. Diringkas kan cerita, active birth ni adalah kita melalui proses melahirkan bukan di atas katil. Iaitu dengan cara duduk atau berdiri seperti ini.

Si ibu berdiri dan sedang menahan kesakitan, siap2 letak pillow kat bawah in case baby nak meluncur nanti...heheh. Belakang tu doctor dah siap2 nak sambut baby.


Si ibu diberi pilihan untuk berjalan-jalan, duduk, melutut atau berdiri dalam LR. Jangan lompat suda lah ye...Dengan cara ini ia boleh mengurangkan sakit, mempercepatkan bukaan serviks dan membantu baby cepat turun ke bawah kerana graviti bumi sewaktu kita berdiri lebih kuat dan dapat membantu menolak kepala bayi ke bawah pintu serviks.

Tadaaaaaaa baby keluar suda!

 
Sedikit info dari Baby Center:
Unless you are really tired, try to avoid lying down on your back once your contractions are regular and painful. Your labour will be slower if you lie down and, the longer your labour lasts, the more tired you'll become. Try to remain upright but choose whatever position feels most comfortable. Your midwife should encourage and help you. You could:
Stand up and lean on the bed or your labour partner.
Kneel down and lean on the seat of a chair.
Kneel with one leg raised to make lots of room in your pelvis for your baby to come out.
Get on all fours to help ease backache.
Sit for a while in a chair, then get up and walk around.
Rock your hips as much as you can to get your baby moving.

Next time, jika gynae membenarkan saya buat upright standing macam nie saya pon nak try...Kalau takde problem2 lain macam baby's heartbeat ok, tak salah try kan? (Insyaallah lah kalau ade rezeki pregnant lagi..) Series macam teringin sangat nak mencuba kaedah nie. Gambar2 dia atas tu adalah di salah satu private hospital di Malaysia, tapi tak sure kat mana. Rasenye mane2 hospital pon boleh buat asalkan condition ibu dan baby gynae confirm ok.

Sekian! Info Ini Hari.


8 comments:

Ina Hashim said...

ooo kat private hosp kat Msia ke?ingatkan mmg policy kat Msia ni benarkan bersalin secara berbaring jek

shilafaizz said...

tengok pada situasi bilik tu macam kat Pantai Hospital sebab water birth (bersalin dalam birth pool/air) kat malaysia ni 2hospital je provide..Pantai Medical Center,Bangsar ngan Island Hospital, Penang

ashra said...

ya allah..
tak leh bayangkan.tapi cara gini lagi mudah sebenarnya kan.

waaaa......seramnye...wpun da dua kali bersalin.hehe

ashra said...

adesss..tunjuk kat hubby.
kitaorang jadi seriau..
hubby kata,cane la kan..menahan kaki berdiri..sedangkan atas katil pun gigil2 tahan sakit.huhu

*suka entry ni*

shilafaizz said...

saye rase klu lying down lagi penat kak ash..penat sebab asek baring jer..kalau berdiri, boleh jalan2 mase contraction tu kalau jalan2 kan contraction tu tak bape rase sangat kan..memangla sakit tapi daripada baring lg terasa woo...

si ibu ni berdiri kat tepi tu bila die rase baby dah betul2 nak keluar..sebelum tu die duduk, jalan2..takde la die diri tiap masa.banyak lagi gambar sebenarnye dari awal smpi baby kuar tapi sy amik 2 jer..hehe

ummi auni&aufa :) said...

lying down kaki pun rasa sejuk je kan...tapi kalau berdiri, takyah pasang CTG la ek...huhu, takutnya nak bersalin lagi.....huhuhuhu

shilafaizz said...

die pasang gak CTG..mesin tu kan atas meja beroda, so boleh gerak2 and tarik sana sini sebab gmbr ke-3 last sebelum bby kuar masih nampak wayar CTG dari kaki si ibu ni. mase die dah diri mcm kt gmbr blog ni je dh takde.ye la mase nak meneran kan nurse cabut dh ctg tu kan.takut tapi mau kan mizah...heheh

penjual is my intro ~ I ~ NI GIVE AND TAKE,FRIENDLY BUT SOMETIME HOT TEMPER said...

twinevostore.blogspot.com

Tuesday, June 28, 2011

Active Birth

Godeh punya godeh website Baby Center Malaysia, akhirnya saya jumpa satu info ni menarik uolls! Sebelum tu meh saye citer nape saya search info kat baby centre ni. Sehingga kini kan, saya asyik mencari info-info macam mane nak mempercepatkan proses kelahiran. Kalau boleh mau sejam je melalui proses kelahiran. Setengah jam kejap sangat kang tak 'menikmati' plak proses kelahiran tuh. Disebabkan saya ni kategori long labor pain mase bersalinkan Myra dulu, so saye asek cari info nak memudahkan, mempercepatkan proses kelahiran. Okeh sila jangan komen anda senang bersalin ke hape sebab ni rezeki masing2 yer...Anak seterusnya kita tak tahu lagi kan..

Banyak jalan?? Memang kaki jalan pon den ni mase preggy tapi still lame gak nak bersalin. Selain senaman, minuman seperti kopi juga dikatakan boleh mempercepatkan proses kelahiran (Info ni dapat dari Ratuhati).

So meh citer pasal Active Birth nie. Ni info untuk kawan2 juga yer...Menarik sangat. Diringkas kan cerita, active birth ni adalah kita melalui proses melahirkan bukan di atas katil. Iaitu dengan cara duduk atau berdiri seperti ini.

Si ibu berdiri dan sedang menahan kesakitan, siap2 letak pillow kat bawah in case baby nak meluncur nanti...heheh. Belakang tu doctor dah siap2 nak sambut baby.


Si ibu diberi pilihan untuk berjalan-jalan, duduk, melutut atau berdiri dalam LR. Jangan lompat suda lah ye...Dengan cara ini ia boleh mengurangkan sakit, mempercepatkan bukaan serviks dan membantu baby cepat turun ke bawah kerana graviti bumi sewaktu kita berdiri lebih kuat dan dapat membantu menolak kepala bayi ke bawah pintu serviks.

Tadaaaaaaa baby keluar suda!

 
Sedikit info dari Baby Center:
Unless you are really tired, try to avoid lying down on your back once your contractions are regular and painful. Your labour will be slower if you lie down and, the longer your labour lasts, the more tired you'll become. Try to remain upright but choose whatever position feels most comfortable. Your midwife should encourage and help you. You could:
Stand up and lean on the bed or your labour partner.
Kneel down and lean on the seat of a chair.
Kneel with one leg raised to make lots of room in your pelvis for your baby to come out.
Get on all fours to help ease backache.
Sit for a while in a chair, then get up and walk around.
Rock your hips as much as you can to get your baby moving.

Next time, jika gynae membenarkan saya buat upright standing macam nie saya pon nak try...Kalau takde problem2 lain macam baby's heartbeat ok, tak salah try kan? (Insyaallah lah kalau ade rezeki pregnant lagi..) Series macam teringin sangat nak mencuba kaedah nie. Gambar2 dia atas tu adalah di salah satu private hospital di Malaysia, tapi tak sure kat mana. Rasenye mane2 hospital pon boleh buat asalkan condition ibu dan baby gynae confirm ok.

Sekian! Info Ini Hari.


8 comments:

Ina Hashim said...

ooo kat private hosp kat Msia ke?ingatkan mmg policy kat Msia ni benarkan bersalin secara berbaring jek

shilafaizz said...

tengok pada situasi bilik tu macam kat Pantai Hospital sebab water birth (bersalin dalam birth pool/air) kat malaysia ni 2hospital je provide..Pantai Medical Center,Bangsar ngan Island Hospital, Penang

ashra said...

ya allah..
tak leh bayangkan.tapi cara gini lagi mudah sebenarnya kan.

waaaa......seramnye...wpun da dua kali bersalin.hehe

ashra said...

adesss..tunjuk kat hubby.
kitaorang jadi seriau..
hubby kata,cane la kan..menahan kaki berdiri..sedangkan atas katil pun gigil2 tahan sakit.huhu

*suka entry ni*

shilafaizz said...

saye rase klu lying down lagi penat kak ash..penat sebab asek baring jer..kalau berdiri, boleh jalan2 mase contraction tu kalau jalan2 kan contraction tu tak bape rase sangat kan..memangla sakit tapi daripada baring lg terasa woo...

si ibu ni berdiri kat tepi tu bila die rase baby dah betul2 nak keluar..sebelum tu die duduk, jalan2..takde la die diri tiap masa.banyak lagi gambar sebenarnye dari awal smpi baby kuar tapi sy amik 2 jer..hehe

ummi auni&aufa :) said...

lying down kaki pun rasa sejuk je kan...tapi kalau berdiri, takyah pasang CTG la ek...huhu, takutnya nak bersalin lagi.....huhuhuhu

shilafaizz said...

die pasang gak CTG..mesin tu kan atas meja beroda, so boleh gerak2 and tarik sana sini sebab gmbr ke-3 last sebelum bby kuar masih nampak wayar CTG dari kaki si ibu ni. mase die dah diri mcm kt gmbr blog ni je dh takde.ye la mase nak meneran kan nurse cabut dh ctg tu kan.takut tapi mau kan mizah...heheh

penjual is my intro ~ I ~ NI GIVE AND TAKE,FRIENDLY BUT SOMETIME HOT TEMPER said...

twinevostore.blogspot.com