Monday, June 27, 2011

Laksa Johor Saya

Jumaat lepas saya membeli majalah, eh tetiba kat bahagian resipi ada plak resipi Laksa Johor. Walaupon saya orang johor, saya tidaklah berapa reti membuat laksa johor sebelum ini..sebelum ini tau..beberapa kali buat tapi rasanya ada yang kurangggg saja.

Bila tengok resipi kat MW tu rasanya banyak bahan yang saya tak masukkan dalam laksa johor saya sebelum ini. So ape kata cuba yang ni pula. Sebenarnya dah lamaaaa sangat tak buat laksa johor sejak tak-bape-menjadi laksa saya tu. Hasilnya, saya bagi 2 tumbs up for this recipe!! Tapi, seperti biasalah saya derhaka kat resipi..hehehe saya gabungkan beberapa resipi ikut selera saya. Ikan saya gunakan ikan sardine fresh, bukan dalam tin yer..huhuu. Edited: Kenapa laksa johor pakai spagheti? Maybe sebab Sultan Johor berkahwin ngan omputih kot, dats why makanan tradisi ala2 omputih gak...hahah sukati hambe jer, kalau salah ampuuunnn Tuanku!

Gambar tak bape cantik yer...heheh

Saya buat laksa ni sebab mak saya datang dari Johor semalam (Ahad)...mak pon cakap sedap. At least for us laa...huhuu.
Kak Ash, i am still waiting for your recipe jugak tau...Nak buat eksperimen. Emm..saya memang suka buat eksperimen makanan..Dan saya nak admit disini, sebelum nak buat confession pesanan saya: Jangan Muntah Ijo plak yer..kehkeh. Saye rase kan, i'm more towards cooking than baking. Hehe sebab saya rase kalau saya masak even 1st time try pon menjadi jer masakan tuh...(menjadi tuh meaning sedap la..eh saye ni cerewet tau, kalau sendiri masak tapi tak sedap saya tetap cakap tak sedap.) Tapi kalau membaking nih banyak kali try baru ok. Ade orang yang tangannye bertuah kat baking, nampak elok jer kek die..
Sekian, daada!.


5 comments:

ashra said...

hehe.da buat da die ye.laksa johor ni mmg sedapkan..pape resepi sure menjadi..
kita pun aritu first time buat.slalu tau mkn je.

ok dear..
nanti akan ku pm mu juga ye..=p
dlm masa yang tidak jauh..hehe

shilafaizz said...

hehehe..tenkiu..tenkiu..
banyak2 laksa suka laksa johor gakkk...kawan sy siap tanye apesal pakai spagheti?sy bgtau sebab sultan johor kawen ngan omputih sebab tu makanan tradisi ala2 omputih jugak..mwahahah

Hana Faza-same person said...

owh akak suka laksa johor..very muchhhhh...

Ann Huda (Ate) said...

Maaf dik, ada pembetulan sikit ttg fakta spaghetti tu..Sultan Johor sebelum ni yg kawin ngan omputeh, bkn Sultan sekarang, tapi..laksa Johor pakai spaghetti ni dah wujud sblm Sultan sblmya kawin omputeh lagi.

Arwah Mak Ate membesar dengan kerabat Sultan Johor. So resepi2 dia mmg power..semua ditulis dg tulisan jawi. Kami adik bradik sibuk berpindah randah, resepi2 termasuk resepi laksa Johor hilang. Kami tahu bhn2 yg perlu tapi sukatannya tak ingat. Sayang kan?

shilafaizz said...

Ann Huda, yer sy maksudkan ayahanda Sultan Johor sekarang la yang kawen ngan mat saleh, Sultan Iskandar tu.Bukan Sultan Ibrahim..Sultan Ibrahim kawen ngan Raja Zarith Sofia, anakanda Sultan Perak.

owhh dah wujud lama yer..ape pon laksa johor memang unik.tak tau sukatan?sebenarnya nak masak ni tak perlu sukatan sangat pon boleh, ikut instinct dan tekak memasing.sebab ade orang suka letak serai lebih, ade yang suka kerisik lebih, and so on..

Monday, June 27, 2011

Laksa Johor Saya

Jumaat lepas saya membeli majalah, eh tetiba kat bahagian resipi ada plak resipi Laksa Johor. Walaupon saya orang johor, saya tidaklah berapa reti membuat laksa johor sebelum ini..sebelum ini tau..beberapa kali buat tapi rasanya ada yang kurangggg saja.

Bila tengok resipi kat MW tu rasanya banyak bahan yang saya tak masukkan dalam laksa johor saya sebelum ini. So ape kata cuba yang ni pula. Sebenarnya dah lamaaaa sangat tak buat laksa johor sejak tak-bape-menjadi laksa saya tu. Hasilnya, saya bagi 2 tumbs up for this recipe!! Tapi, seperti biasalah saya derhaka kat resipi..hehehe saya gabungkan beberapa resipi ikut selera saya. Ikan saya gunakan ikan sardine fresh, bukan dalam tin yer..huhuu. Edited: Kenapa laksa johor pakai spagheti? Maybe sebab Sultan Johor berkahwin ngan omputih kot, dats why makanan tradisi ala2 omputih gak...hahah sukati hambe jer, kalau salah ampuuunnn Tuanku!

Gambar tak bape cantik yer...heheh

Saya buat laksa ni sebab mak saya datang dari Johor semalam (Ahad)...mak pon cakap sedap. At least for us laa...huhuu.
Kak Ash, i am still waiting for your recipe jugak tau...Nak buat eksperimen. Emm..saya memang suka buat eksperimen makanan..Dan saya nak admit disini, sebelum nak buat confession pesanan saya: Jangan Muntah Ijo plak yer..kehkeh. Saye rase kan, i'm more towards cooking than baking. Hehe sebab saya rase kalau saya masak even 1st time try pon menjadi jer masakan tuh...(menjadi tuh meaning sedap la..eh saye ni cerewet tau, kalau sendiri masak tapi tak sedap saya tetap cakap tak sedap.) Tapi kalau membaking nih banyak kali try baru ok. Ade orang yang tangannye bertuah kat baking, nampak elok jer kek die..
Sekian, daada!.


5 comments:

ashra said...

hehe.da buat da die ye.laksa johor ni mmg sedapkan..pape resepi sure menjadi..
kita pun aritu first time buat.slalu tau mkn je.

ok dear..
nanti akan ku pm mu juga ye..=p
dlm masa yang tidak jauh..hehe

shilafaizz said...

hehehe..tenkiu..tenkiu..
banyak2 laksa suka laksa johor gakkk...kawan sy siap tanye apesal pakai spagheti?sy bgtau sebab sultan johor kawen ngan omputih sebab tu makanan tradisi ala2 omputih jugak..mwahahah

Hana Faza-same person said...

owh akak suka laksa johor..very muchhhhh...

Ann Huda (Ate) said...

Maaf dik, ada pembetulan sikit ttg fakta spaghetti tu..Sultan Johor sebelum ni yg kawin ngan omputeh, bkn Sultan sekarang, tapi..laksa Johor pakai spaghetti ni dah wujud sblm Sultan sblmya kawin omputeh lagi.

Arwah Mak Ate membesar dengan kerabat Sultan Johor. So resepi2 dia mmg power..semua ditulis dg tulisan jawi. Kami adik bradik sibuk berpindah randah, resepi2 termasuk resepi laksa Johor hilang. Kami tahu bhn2 yg perlu tapi sukatannya tak ingat. Sayang kan?

shilafaizz said...

Ann Huda, yer sy maksudkan ayahanda Sultan Johor sekarang la yang kawen ngan mat saleh, Sultan Iskandar tu.Bukan Sultan Ibrahim..Sultan Ibrahim kawen ngan Raja Zarith Sofia, anakanda Sultan Perak.

owhh dah wujud lama yer..ape pon laksa johor memang unik.tak tau sukatan?sebenarnya nak masak ni tak perlu sukatan sangat pon boleh, ikut instinct dan tekak memasing.sebab ade orang suka letak serai lebih, ade yang suka kerisik lebih, and so on..