Skip to main content

Laksa Johor Saya

Jumaat lepas saya membeli majalah, eh tetiba kat bahagian resipi ada plak resipi Laksa Johor. Walaupon saya orang johor, saya tidaklah berapa reti membuat laksa johor sebelum ini..sebelum ini tau..beberapa kali buat tapi rasanya ada yang kurangggg saja.

Bila tengok resipi kat MW tu rasanya banyak bahan yang saya tak masukkan dalam laksa johor saya sebelum ini. So ape kata cuba yang ni pula. Sebenarnya dah lamaaaa sangat tak buat laksa johor sejak tak-bape-menjadi laksa saya tu. Hasilnya, saya bagi 2 tumbs up for this recipe!! Tapi, seperti biasalah saya derhaka kat resipi..hehehe saya gabungkan beberapa resipi ikut selera saya. Ikan saya gunakan ikan sardine fresh, bukan dalam tin yer..huhuu. Edited: Kenapa laksa johor pakai spagheti? Maybe sebab Sultan Johor berkahwin ngan omputih kot, dats why makanan tradisi ala2 omputih gak...hahah sukati hambe jer, kalau salah ampuuunnn Tuanku!

Gambar tak bape cantik yer...heheh

Saya buat laksa ni sebab mak saya datang dari Johor semalam (Ahad)...mak pon cakap sedap. At least for us laa...huhuu.
Kak Ash, i am still waiting for your recipe jugak tau...Nak buat eksperimen. Emm..saya memang suka buat eksperimen makanan..Dan saya nak admit disini, sebelum nak buat confession pesanan saya: Jangan Muntah Ijo plak yer..kehkeh. Saye rase kan, i'm more towards cooking than baking. Hehe sebab saya rase kalau saya masak even 1st time try pon menjadi jer masakan tuh...(menjadi tuh meaning sedap la..eh saye ni cerewet tau, kalau sendiri masak tapi tak sedap saya tetap cakap tak sedap.) Tapi kalau membaking nih banyak kali try baru ok. Ade orang yang tangannye bertuah kat baking, nampak elok jer kek die..
Sekian, daada!.


Comments

ashra said…
hehe.da buat da die ye.laksa johor ni mmg sedapkan..pape resepi sure menjadi..
kita pun aritu first time buat.slalu tau mkn je.

ok dear..
nanti akan ku pm mu juga ye..=p
dlm masa yang tidak jauh..hehe
shilafaizz said…
hehehe..tenkiu..tenkiu..
banyak2 laksa suka laksa johor gakkk...kawan sy siap tanye apesal pakai spagheti?sy bgtau sebab sultan johor kawen ngan omputih sebab tu makanan tradisi ala2 omputih jugak..mwahahah
owh akak suka laksa johor..very muchhhhh...
Ann Huda (Ate) said…
Maaf dik, ada pembetulan sikit ttg fakta spaghetti tu..Sultan Johor sebelum ni yg kawin ngan omputeh, bkn Sultan sekarang, tapi..laksa Johor pakai spaghetti ni dah wujud sblm Sultan sblmya kawin omputeh lagi.

Arwah Mak Ate membesar dengan kerabat Sultan Johor. So resepi2 dia mmg power..semua ditulis dg tulisan jawi. Kami adik bradik sibuk berpindah randah, resepi2 termasuk resepi laksa Johor hilang. Kami tahu bhn2 yg perlu tapi sukatannya tak ingat. Sayang kan?
shilafaizz said…
Ann Huda, yer sy maksudkan ayahanda Sultan Johor sekarang la yang kawen ngan mat saleh, Sultan Iskandar tu.Bukan Sultan Ibrahim..Sultan Ibrahim kawen ngan Raja Zarith Sofia, anakanda Sultan Perak.

owhh dah wujud lama yer..ape pon laksa johor memang unik.tak tau sukatan?sebenarnya nak masak ni tak perlu sukatan sangat pon boleh, ikut instinct dan tekak memasing.sebab ade orang suka letak serai lebih, ade yang suka kerisik lebih, and so on..

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku