Skip to main content

Laksa Johor Saya

Jumaat lepas saya membeli majalah, eh tetiba kat bahagian resipi ada plak resipi Laksa Johor. Walaupon saya orang johor, saya tidaklah berapa reti membuat laksa johor sebelum ini..sebelum ini tau..beberapa kali buat tapi rasanya ada yang kurangggg saja.

Bila tengok resipi kat MW tu rasanya banyak bahan yang saya tak masukkan dalam laksa johor saya sebelum ini. So ape kata cuba yang ni pula. Sebenarnya dah lamaaaa sangat tak buat laksa johor sejak tak-bape-menjadi laksa saya tu. Hasilnya, saya bagi 2 tumbs up for this recipe!! Tapi, seperti biasalah saya derhaka kat resipi..hehehe saya gabungkan beberapa resipi ikut selera saya. Ikan saya gunakan ikan sardine fresh, bukan dalam tin yer..huhuu. Edited: Kenapa laksa johor pakai spagheti? Maybe sebab Sultan Johor berkahwin ngan omputih kot, dats why makanan tradisi ala2 omputih gak...hahah sukati hambe jer, kalau salah ampuuunnn Tuanku!

Gambar tak bape cantik yer...heheh

Saya buat laksa ni sebab mak saya datang dari Johor semalam (Ahad)...mak pon cakap sedap. At least for us laa...huhuu.
Kak Ash, i am still waiting for your recipe jugak tau...Nak buat eksperimen. Emm..saya memang suka buat eksperimen makanan..Dan saya nak admit disini, sebelum nak buat confession pesanan saya: Jangan Muntah Ijo plak yer..kehkeh. Saye rase kan, i'm more towards cooking than baking. Hehe sebab saya rase kalau saya masak even 1st time try pon menjadi jer masakan tuh...(menjadi tuh meaning sedap la..eh saye ni cerewet tau, kalau sendiri masak tapi tak sedap saya tetap cakap tak sedap.) Tapi kalau membaking nih banyak kali try baru ok. Ade orang yang tangannye bertuah kat baking, nampak elok jer kek die..
Sekian, daada!.


Comments

ashra said…
hehe.da buat da die ye.laksa johor ni mmg sedapkan..pape resepi sure menjadi..
kita pun aritu first time buat.slalu tau mkn je.

ok dear..
nanti akan ku pm mu juga ye..=p
dlm masa yang tidak jauh..hehe
shilafaizz said…
hehehe..tenkiu..tenkiu..
banyak2 laksa suka laksa johor gakkk...kawan sy siap tanye apesal pakai spagheti?sy bgtau sebab sultan johor kawen ngan omputih sebab tu makanan tradisi ala2 omputih jugak..mwahahah
owh akak suka laksa johor..very muchhhhh...
Ann Huda (Ate) said…
Maaf dik, ada pembetulan sikit ttg fakta spaghetti tu..Sultan Johor sebelum ni yg kawin ngan omputeh, bkn Sultan sekarang, tapi..laksa Johor pakai spaghetti ni dah wujud sblm Sultan sblmya kawin omputeh lagi.

Arwah Mak Ate membesar dengan kerabat Sultan Johor. So resepi2 dia mmg power..semua ditulis dg tulisan jawi. Kami adik bradik sibuk berpindah randah, resepi2 termasuk resepi laksa Johor hilang. Kami tahu bhn2 yg perlu tapi sukatannya tak ingat. Sayang kan?
shilafaizz said…
Ann Huda, yer sy maksudkan ayahanda Sultan Johor sekarang la yang kawen ngan mat saleh, Sultan Iskandar tu.Bukan Sultan Ibrahim..Sultan Ibrahim kawen ngan Raja Zarith Sofia, anakanda Sultan Perak.

owhh dah wujud lama yer..ape pon laksa johor memang unik.tak tau sukatan?sebenarnya nak masak ni tak perlu sukatan sangat pon boleh, ikut instinct dan tekak memasing.sebab ade orang suka letak serai lebih, ade yang suka kerisik lebih, and so on..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…