Wednesday, June 22, 2011

Ehmmmmm....My Turn

Okeh entry ni untuk sesapa yang berkenaan..yang tak berkenaan, silakan baca juga kalau nak kerana saye memang tak pernah privatekan blog sy...kalau nak privatekan, baik buat diary sendiri tulis, sendiri baca...Lagipun ramai rakan forum nak follow...ihiks perasan!

Okeh buat seorang senior saye bernama E atau R nama sebenarnye, yang mengatakan saye talam dua muka, empat muka ke...disini saye nak menjelaskan mengapa, kenapa, bagaimana saya boleh berhubung dengan orang yang anda tak suka...Sebelum tu meh saye kenalkan watak2 ni: Epa, Kak Ilot, dan Kak Khai. Saye dan epa adalah kawan baik..dari sekolah menengah tak la rapat sangat tapi bila memasing dan kawin dan ade anak,jadi rapat...epa ade sorang kakak yg punya anak sebaya dengan anak2 kami, kak ilot..sebelum ni tak penah jumpa juz dengar citer dari epa...pertama kali jumpa bila kak ilot hantar epa ke rumah untuk amik barang yg dikirim ke saye...Okeh tetiba epa cakap kak ilot ade buat photoshoot, harga affordable kawan baik die photographernye..epa beria2 suruh tengok blog photographer tu dan bagitau orang Kota gak AT5. Okeh bila tgk jer nama blog tu saye agak terkejut sebab dah kenal (yer kenal dari kak E ni). Terasa kecikkknye dunia! Sy cakap kat epa, E tak bape baik ngan photographer tu (kak khai),ade la hal sesama kawan sekolah..Owh epa kenal E jugak sebab E adalah kak ipar kawan kami.

Saye memang selalu jengah blog kak Khai, dan kak khai pastinya tau kan boleh tengok kat nuffnang kan..tapi ade die kesah?? haha mesti kak khai ingat saye silent reader atau stalker. Tetiba epa bagitau lagi kak khai ade buat giveaway, hadiahnye outdoor photoshoot. Epa suruh tengok fb kak ilot ade citer pasal promotion tu jugak..sy pon add kak ilot. Tapiiii...disebabkan persengketaan E dan kak khai suatu masa dahulu, dan disebabkan saye kenal lebih dahulu dengan E dan membaca kesentapan beliau di blog terhadap kak khai, so saye pon ade la komen2 blog E, komen entry die..ye lah mase tu tak knal kan siapa yg dimaksudkan so ape dikate orang yer aje..mestila kita backup 'kawan' kan..

Mase tu dengar sebelah pihak jer, tapi bila dah add kak ilot saye terasa something, macam allah nak tunjukkan sesuatu. sangat kebetulannn bukan, daripada cerita2 E di blog tetiba orang tu adalah kawan baik kepada kakak bestfren sy sendiri. pusing2 situ gak..Saye pon add kak khai disebabkan photoshoot tu..nak tengok kualiti photoshoot beliau dan suami walaupon tak bape arif pon pasal gambo2 ni. tapi nak add kak khai kene kenalkan diri dulu, saye bagitau kat message saye selalu baca blog die jadi stalker. tapi jawapan kak khai sangat positif die cakap tak sangka ade orang nak baca repekan kat blog die dan saye bagitau saye kenal blog kak khai dari epa adik kak ilot. Kak Khai pon cakap, owhh ni la shila yg epa citer tu yer..yang E citer  pasal kak khai. Okeh sy pon bagitau, sy tak tau ape masalah sebenar E ngan kak khai so saye rase tak salah sy nak kenal kak khai sebab macam kebetulan kak khai kawan kak ilot, kak ilot plak kakak epa. Kak khai cakap ok jer, sebab die pon takde masalah ngan sy. Permulaan perkenalan.

Yang kelakar penah sy wat satu status kat fb, tak ingat pasal ape yg komen hanyalah E dan kak khai orang lain langsung takde.Sy tak tau if both of them can see each others profile (rasenye tak boleh la can private), tapi memang masing2 komen status sy macam takde pape. Dalam hati cakap bagusnya kalu mereka berbaik semula.

Buat E, ape yg kamu tulis di blog sangat kelakar okeh. Siapa la yer kawan kamu yg knal sy komen2 di blog kamu dan fb tuh..dan juga di blog kak khai. Sedangkan sy tak de pon add kt fb kawan2 kamu, dan sy juga gunakan nama yg berlainan kat blog dan fb..Saye juga takde buat facebook badge kat blog sy so macam mane die leh kenal..kat fb pon sy takde mention kat mane2 blog link sy. Sebenarnye kamu sendiri yg baca komen di blog kak khai tu kannn. sah la kamu selalu skodeng blog kak khai jugak. Gotcha!

Then, tahu plak kamu sy buat status pasal orang block sy drpd blog dan delete dari frenlist tuh sedangkan kamu dah delete saye...Yer, jangan ingat sy tak sedar kamu ade satu lagi akaun fb kan dalam frenlist saye. Kenapa tak delete jugak sy dari akaun tuh? sebabbbbb senang la nak tau status2 sy, dan ceritakan kat blog kamu yer?

Saye tak mau la panjang2 cerita ni...kita masing2 dah dewasa sampai bila nak bermusuh dengan orang...bape tahun nak bermusuh? saye admit memangla sy komen2 pasal kak khai kat blog kamu dan fb awal2 dulu sebab biasela kalau kawan kita sentap ngan seseorang mestila kita akan cakap...cth "ee teruknye die, buat macam tu kat ko..apesal die macam tu". Kalau kak khai baca, sy memang mintak maaf sebab dulu tak knal kan and biasela macam sy ckp td, kita backup 'kawan'. Saye tak kisah kamu (E) nak go away dari kehidupan saye, nak delete sy dari kehidupan kamu, sungguh tak kisah, tak terkesan di hati pon. Tapi nak go away  tu go away trus..tak payah nak skodeng2 orang lagi...kelakar okeh! Saye meniggalkan kesan hitam? Cuba lihat balik komen sy tu, ade ke saye cakap yg tak elok? Saya boleh berfikir dan menilai sebaiknya. Tak perlu bagitahu siapa yg betul dan salah. Sy ingat lagi ada satu masa kamu beria nak deactivate akaun fb, siap bagi announcement bagai. Tapi lastly tak jadi pon..memula jer cakap boleh hidup tanpa fb. Sajer nak buat kontroversi ke...You have to admit it, you can't. Mesti hati meronta2 jer nak log in fb time tu kan...:)

Dan lastly, saye takkan privacykan blog ni sebab blog ni bukan tempat sentap2 tiap mase, banyak lagi bende nak share kat blog ni...kalau kamu ade baca entry2 sy yang buat sentap dihati, read at your own risk! You can call me whatever you want, i dun mind. Lepas ni ramaila yang jengah blog saye kannn.

Notakaki: Jangan ingat kita jer betul dalam dunia ni...Sesekali biarkan telinga itu sahaja mendengar lebih baik daripada mulut asyik berkata-kata. Biarkan hati itu bersih dari syak wasangka dan hasad. Kadang kala bersederhana sedikit itu juga lebih baik daripada terlalu berlebih-lebihan bercerita...Orang akan berasa jengkel. *Remind untuk diri sendiri juga*



4 comments:

ashra said...

emm,payah gak kan shila kalu wujud org2 gni...

xpe.yg penting shila tau awk berada di pihak benar.

shilafaizz said...

ye lah kak ash, payah.sy xkisah org nak delete ke block ke,sukati depa la..tapi dh delete jengah2 lagi?

ramizah said...

wah, pening...kadang bila pikir balik macam2 ragam manusia kat dunia ni kan...ermmm

shilafaizz said...

memang pening pon..panjang cerita sebenarnye tu yg dipendekkan jd pening. huhuu..manusia sgt mudah men-judge orang.

Wednesday, June 22, 2011

Ehmmmmm....My Turn

Okeh entry ni untuk sesapa yang berkenaan..yang tak berkenaan, silakan baca juga kalau nak kerana saye memang tak pernah privatekan blog sy...kalau nak privatekan, baik buat diary sendiri tulis, sendiri baca...Lagipun ramai rakan forum nak follow...ihiks perasan!

Okeh buat seorang senior saye bernama E atau R nama sebenarnye, yang mengatakan saye talam dua muka, empat muka ke...disini saye nak menjelaskan mengapa, kenapa, bagaimana saya boleh berhubung dengan orang yang anda tak suka...Sebelum tu meh saye kenalkan watak2 ni: Epa, Kak Ilot, dan Kak Khai. Saye dan epa adalah kawan baik..dari sekolah menengah tak la rapat sangat tapi bila memasing dan kawin dan ade anak,jadi rapat...epa ade sorang kakak yg punya anak sebaya dengan anak2 kami, kak ilot..sebelum ni tak penah jumpa juz dengar citer dari epa...pertama kali jumpa bila kak ilot hantar epa ke rumah untuk amik barang yg dikirim ke saye...Okeh tetiba epa cakap kak ilot ade buat photoshoot, harga affordable kawan baik die photographernye..epa beria2 suruh tengok blog photographer tu dan bagitau orang Kota gak AT5. Okeh bila tgk jer nama blog tu saye agak terkejut sebab dah kenal (yer kenal dari kak E ni). Terasa kecikkknye dunia! Sy cakap kat epa, E tak bape baik ngan photographer tu (kak khai),ade la hal sesama kawan sekolah..Owh epa kenal E jugak sebab E adalah kak ipar kawan kami.

Saye memang selalu jengah blog kak Khai, dan kak khai pastinya tau kan boleh tengok kat nuffnang kan..tapi ade die kesah?? haha mesti kak khai ingat saye silent reader atau stalker. Tetiba epa bagitau lagi kak khai ade buat giveaway, hadiahnye outdoor photoshoot. Epa suruh tengok fb kak ilot ade citer pasal promotion tu jugak..sy pon add kak ilot. Tapiiii...disebabkan persengketaan E dan kak khai suatu masa dahulu, dan disebabkan saye kenal lebih dahulu dengan E dan membaca kesentapan beliau di blog terhadap kak khai, so saye pon ade la komen2 blog E, komen entry die..ye lah mase tu tak knal kan siapa yg dimaksudkan so ape dikate orang yer aje..mestila kita backup 'kawan' kan..

Mase tu dengar sebelah pihak jer, tapi bila dah add kak ilot saye terasa something, macam allah nak tunjukkan sesuatu. sangat kebetulannn bukan, daripada cerita2 E di blog tetiba orang tu adalah kawan baik kepada kakak bestfren sy sendiri. pusing2 situ gak..Saye pon add kak khai disebabkan photoshoot tu..nak tengok kualiti photoshoot beliau dan suami walaupon tak bape arif pon pasal gambo2 ni. tapi nak add kak khai kene kenalkan diri dulu, saye bagitau kat message saye selalu baca blog die jadi stalker. tapi jawapan kak khai sangat positif die cakap tak sangka ade orang nak baca repekan kat blog die dan saye bagitau saye kenal blog kak khai dari epa adik kak ilot. Kak Khai pon cakap, owhh ni la shila yg epa citer tu yer..yang E citer  pasal kak khai. Okeh sy pon bagitau, sy tak tau ape masalah sebenar E ngan kak khai so saye rase tak salah sy nak kenal kak khai sebab macam kebetulan kak khai kawan kak ilot, kak ilot plak kakak epa. Kak khai cakap ok jer, sebab die pon takde masalah ngan sy. Permulaan perkenalan.

Yang kelakar penah sy wat satu status kat fb, tak ingat pasal ape yg komen hanyalah E dan kak khai orang lain langsung takde.Sy tak tau if both of them can see each others profile (rasenye tak boleh la can private), tapi memang masing2 komen status sy macam takde pape. Dalam hati cakap bagusnya kalu mereka berbaik semula.

Buat E, ape yg kamu tulis di blog sangat kelakar okeh. Siapa la yer kawan kamu yg knal sy komen2 di blog kamu dan fb tuh..dan juga di blog kak khai. Sedangkan sy tak de pon add kt fb kawan2 kamu, dan sy juga gunakan nama yg berlainan kat blog dan fb..Saye juga takde buat facebook badge kat blog sy so macam mane die leh kenal..kat fb pon sy takde mention kat mane2 blog link sy. Sebenarnye kamu sendiri yg baca komen di blog kak khai tu kannn. sah la kamu selalu skodeng blog kak khai jugak. Gotcha!

Then, tahu plak kamu sy buat status pasal orang block sy drpd blog dan delete dari frenlist tuh sedangkan kamu dah delete saye...Yer, jangan ingat sy tak sedar kamu ade satu lagi akaun fb kan dalam frenlist saye. Kenapa tak delete jugak sy dari akaun tuh? sebabbbbb senang la nak tau status2 sy, dan ceritakan kat blog kamu yer?

Saye tak mau la panjang2 cerita ni...kita masing2 dah dewasa sampai bila nak bermusuh dengan orang...bape tahun nak bermusuh? saye admit memangla sy komen2 pasal kak khai kat blog kamu dan fb awal2 dulu sebab biasela kalau kawan kita sentap ngan seseorang mestila kita akan cakap...cth "ee teruknye die, buat macam tu kat ko..apesal die macam tu". Kalau kak khai baca, sy memang mintak maaf sebab dulu tak knal kan and biasela macam sy ckp td, kita backup 'kawan'. Saye tak kisah kamu (E) nak go away dari kehidupan saye, nak delete sy dari kehidupan kamu, sungguh tak kisah, tak terkesan di hati pon. Tapi nak go away  tu go away trus..tak payah nak skodeng2 orang lagi...kelakar okeh! Saye meniggalkan kesan hitam? Cuba lihat balik komen sy tu, ade ke saye cakap yg tak elok? Saya boleh berfikir dan menilai sebaiknya. Tak perlu bagitahu siapa yg betul dan salah. Sy ingat lagi ada satu masa kamu beria nak deactivate akaun fb, siap bagi announcement bagai. Tapi lastly tak jadi pon..memula jer cakap boleh hidup tanpa fb. Sajer nak buat kontroversi ke...You have to admit it, you can't. Mesti hati meronta2 jer nak log in fb time tu kan...:)

Dan lastly, saye takkan privacykan blog ni sebab blog ni bukan tempat sentap2 tiap mase, banyak lagi bende nak share kat blog ni...kalau kamu ade baca entry2 sy yang buat sentap dihati, read at your own risk! You can call me whatever you want, i dun mind. Lepas ni ramaila yang jengah blog saye kannn.

Notakaki: Jangan ingat kita jer betul dalam dunia ni...Sesekali biarkan telinga itu sahaja mendengar lebih baik daripada mulut asyik berkata-kata. Biarkan hati itu bersih dari syak wasangka dan hasad. Kadang kala bersederhana sedikit itu juga lebih baik daripada terlalu berlebih-lebihan bercerita...Orang akan berasa jengkel. *Remind untuk diri sendiri juga*



4 comments:

ashra said...

emm,payah gak kan shila kalu wujud org2 gni...

xpe.yg penting shila tau awk berada di pihak benar.

shilafaizz said...

ye lah kak ash, payah.sy xkisah org nak delete ke block ke,sukati depa la..tapi dh delete jengah2 lagi?

ramizah said...

wah, pening...kadang bila pikir balik macam2 ragam manusia kat dunia ni kan...ermmm

shilafaizz said...

memang pening pon..panjang cerita sebenarnye tu yg dipendekkan jd pening. huhuu..manusia sgt mudah men-judge orang.