Skip to main content

Nose Bleeding

Semalam kan hari panik sedunia buat saye...Pagi2 siap nak gi keje sy pon ON kan lampu...so Myra pon bangun, bangun2 trus main teddy bear die dalam babycot. Tetiba sy tengok ape bende hitam kat lubang hidung myra tuh...sy datang dekat ya allah hidung die kuar darah! dan yg membuatkan mak panik, darah tu dah kering, dah hitam dan block keseluruhan lubang hidung die belah kiri...ade meleleh sikit pon dah kering...isk saye memang pasti myra takde nangis malam tadi. Saye check cadar ade menitik sikit2 kat cadar...

Risaunyeee seb baik sebelah yg block dengan darah kalo dua2 lobang hidung camne?? Sy kejut hubby nak bawak gi klinik terdekat kene tunggu kul 8 baru klinik bukak..Sy sms bos bagitau masuk lewat. Hubby suruh sy bersihkan darah kering tuh boleh plak kami ber-argue pasal darah kan..sy cakap jangan la bersihkan, nanti doctor tak nampak ape yang jadi..so biar doctor tengok. Hubby sy cakap, eh bersihkan la sememeh plak orang tengok..Ok laa...ikut jer cakap suami, kan isteri mithali..hukhuk. Saye try basahkan2 dengan air si Myra nan ado nangis ke ape, gelak2 ade la kene air (die memang suka mandi). Saye basahkan ngan air tak leh hilang tonyoh2 sket pon tak hilang. Hubby suh korek je! aihhhh gerunla mak kan..korek2 tak mo tanggal gak, ok stop it. Tak payah nak berusaha lagi, kang jadi pape dahla tak tau sebab ape hidung myra berdarah tu.

Sebenarnye ni 2nd time happen, 1st time 3 days ago tapi kuar skettt jer. Ingatkan sebab die sesema dan sy kuat sangat lap hidung die. Tapi since semalam memang die dah takde sesema. Masuk bilik doctor, doctor tengok pon terkezuttt! Check temperature tak demam lak, myra aktif jer..tekan2 hidung pon die diamm jer..takde pon meronta sakit ke ape. Kalau ade luka kat dalam, bila picit mesti die tunjukkan sakit. So doctor bagitau tu sebab body heat-up jer..Memang pon cikgu bagitau semalam die banyak menyusu, malam semalam pon agak bahang jer..Minum susu formula kan memang camtu panas sket. Tapi...kalau jadi lagi dalam masa terdekat, kuar lagi darah kene la bawak pi jumpa ENT specialist. Sebab nak check details.

Hmm..hopefully takde la jadi lagi...sangat risau okeh dan panik juga. Camne kalau dua2 lobang hidung ter-block ngan darah?? Camne nak breathing? Dan malam tadi sy jadi jaga memalam..myra dah tido seawal jam 8. Kejap2 check hidung die, kejap2 check hidung. Huhuuu ye la mak mane tak risau kan...






Comments

ashra said…
mudahan takder pape ek shila.saya yang baca ni pun risau..

panas kot kan...banyakkan die minum air masak ye,sejuk sket badannye..
shilafaizz said…
maybe sebab banyak menyusu kot...kalau sy memang sy selangkan dengan air masak..mmg seram gak tengok memula kak ash..
ramizah said…
aduh myra...makcik kat sini pun risau...semoga takde pape ye...shila, camtu la jadi mak kan...kerisauannya sepanjang hayat...
shilafaizz said…
tulah..ee lagi2 la pasal blood ni kan..dah la block lobang hidung die.die plak rilek jer main2..haihh la anakku

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…