Thursday, June 23, 2011

Nose Bleeding

Semalam kan hari panik sedunia buat saye...Pagi2 siap nak gi keje sy pon ON kan lampu...so Myra pon bangun, bangun2 trus main teddy bear die dalam babycot. Tetiba sy tengok ape bende hitam kat lubang hidung myra tuh...sy datang dekat ya allah hidung die kuar darah! dan yg membuatkan mak panik, darah tu dah kering, dah hitam dan block keseluruhan lubang hidung die belah kiri...ade meleleh sikit pon dah kering...isk saye memang pasti myra takde nangis malam tadi. Saye check cadar ade menitik sikit2 kat cadar...

Risaunyeee seb baik sebelah yg block dengan darah kalo dua2 lobang hidung camne?? Sy kejut hubby nak bawak gi klinik terdekat kene tunggu kul 8 baru klinik bukak..Sy sms bos bagitau masuk lewat. Hubby suruh sy bersihkan darah kering tuh boleh plak kami ber-argue pasal darah kan..sy cakap jangan la bersihkan, nanti doctor tak nampak ape yang jadi..so biar doctor tengok. Hubby sy cakap, eh bersihkan la sememeh plak orang tengok..Ok laa...ikut jer cakap suami, kan isteri mithali..hukhuk. Saye try basahkan2 dengan air si Myra nan ado nangis ke ape, gelak2 ade la kene air (die memang suka mandi). Saye basahkan ngan air tak leh hilang tonyoh2 sket pon tak hilang. Hubby suh korek je! aihhhh gerunla mak kan..korek2 tak mo tanggal gak, ok stop it. Tak payah nak berusaha lagi, kang jadi pape dahla tak tau sebab ape hidung myra berdarah tu.

Sebenarnye ni 2nd time happen, 1st time 3 days ago tapi kuar skettt jer. Ingatkan sebab die sesema dan sy kuat sangat lap hidung die. Tapi since semalam memang die dah takde sesema. Masuk bilik doctor, doctor tengok pon terkezuttt! Check temperature tak demam lak, myra aktif jer..tekan2 hidung pon die diamm jer..takde pon meronta sakit ke ape. Kalau ade luka kat dalam, bila picit mesti die tunjukkan sakit. So doctor bagitau tu sebab body heat-up jer..Memang pon cikgu bagitau semalam die banyak menyusu, malam semalam pon agak bahang jer..Minum susu formula kan memang camtu panas sket. Tapi...kalau jadi lagi dalam masa terdekat, kuar lagi darah kene la bawak pi jumpa ENT specialist. Sebab nak check details.

Hmm..hopefully takde la jadi lagi...sangat risau okeh dan panik juga. Camne kalau dua2 lobang hidung ter-block ngan darah?? Camne nak breathing? Dan malam tadi sy jadi jaga memalam..myra dah tido seawal jam 8. Kejap2 check hidung die, kejap2 check hidung. Huhuuu ye la mak mane tak risau kan...






4 comments:

ashra said...

mudahan takder pape ek shila.saya yang baca ni pun risau..

panas kot kan...banyakkan die minum air masak ye,sejuk sket badannye..

shilafaizz said...

maybe sebab banyak menyusu kot...kalau sy memang sy selangkan dengan air masak..mmg seram gak tengok memula kak ash..

ramizah said...

aduh myra...makcik kat sini pun risau...semoga takde pape ye...shila, camtu la jadi mak kan...kerisauannya sepanjang hayat...

shilafaizz said...

tulah..ee lagi2 la pasal blood ni kan..dah la block lobang hidung die.die plak rilek jer main2..haihh la anakku

Thursday, June 23, 2011

Nose Bleeding

Semalam kan hari panik sedunia buat saye...Pagi2 siap nak gi keje sy pon ON kan lampu...so Myra pon bangun, bangun2 trus main teddy bear die dalam babycot. Tetiba sy tengok ape bende hitam kat lubang hidung myra tuh...sy datang dekat ya allah hidung die kuar darah! dan yg membuatkan mak panik, darah tu dah kering, dah hitam dan block keseluruhan lubang hidung die belah kiri...ade meleleh sikit pon dah kering...isk saye memang pasti myra takde nangis malam tadi. Saye check cadar ade menitik sikit2 kat cadar...

Risaunyeee seb baik sebelah yg block dengan darah kalo dua2 lobang hidung camne?? Sy kejut hubby nak bawak gi klinik terdekat kene tunggu kul 8 baru klinik bukak..Sy sms bos bagitau masuk lewat. Hubby suruh sy bersihkan darah kering tuh boleh plak kami ber-argue pasal darah kan..sy cakap jangan la bersihkan, nanti doctor tak nampak ape yang jadi..so biar doctor tengok. Hubby sy cakap, eh bersihkan la sememeh plak orang tengok..Ok laa...ikut jer cakap suami, kan isteri mithali..hukhuk. Saye try basahkan2 dengan air si Myra nan ado nangis ke ape, gelak2 ade la kene air (die memang suka mandi). Saye basahkan ngan air tak leh hilang tonyoh2 sket pon tak hilang. Hubby suh korek je! aihhhh gerunla mak kan..korek2 tak mo tanggal gak, ok stop it. Tak payah nak berusaha lagi, kang jadi pape dahla tak tau sebab ape hidung myra berdarah tu.

Sebenarnye ni 2nd time happen, 1st time 3 days ago tapi kuar skettt jer. Ingatkan sebab die sesema dan sy kuat sangat lap hidung die. Tapi since semalam memang die dah takde sesema. Masuk bilik doctor, doctor tengok pon terkezuttt! Check temperature tak demam lak, myra aktif jer..tekan2 hidung pon die diamm jer..takde pon meronta sakit ke ape. Kalau ade luka kat dalam, bila picit mesti die tunjukkan sakit. So doctor bagitau tu sebab body heat-up jer..Memang pon cikgu bagitau semalam die banyak menyusu, malam semalam pon agak bahang jer..Minum susu formula kan memang camtu panas sket. Tapi...kalau jadi lagi dalam masa terdekat, kuar lagi darah kene la bawak pi jumpa ENT specialist. Sebab nak check details.

Hmm..hopefully takde la jadi lagi...sangat risau okeh dan panik juga. Camne kalau dua2 lobang hidung ter-block ngan darah?? Camne nak breathing? Dan malam tadi sy jadi jaga memalam..myra dah tido seawal jam 8. Kejap2 check hidung die, kejap2 check hidung. Huhuuu ye la mak mane tak risau kan...






4 comments:

ashra said...

mudahan takder pape ek shila.saya yang baca ni pun risau..

panas kot kan...banyakkan die minum air masak ye,sejuk sket badannye..

shilafaizz said...

maybe sebab banyak menyusu kot...kalau sy memang sy selangkan dengan air masak..mmg seram gak tengok memula kak ash..

ramizah said...

aduh myra...makcik kat sini pun risau...semoga takde pape ye...shila, camtu la jadi mak kan...kerisauannya sepanjang hayat...

shilafaizz said...

tulah..ee lagi2 la pasal blood ni kan..dah la block lobang hidung die.die plak rilek jer main2..haihh la anakku