Skip to main content

Potty Train Myra

Myra dah nak masuk 2tahun 2bulan end of this month. Tapi kami belum pon start Potty Train (PT) die. Mak malass kaedah. Hahah...

But i need to start jugak lah. Chaiyok mummy, chaiyok!!

Starting this weekend, nak start slow2 dengan shi shi (kencing) dulu.

I know she already understand when we communicate with her, it is a matter of training herself. Go myra go...no more diaper okeh!

Plan dah ade nk buat camne... the process flow orang panggil..heheh

Nanti kalau dh berjaya i share with you all yer.






Comments

ainmamasyahmi said…
nnt share tips ye..syahmi tua 2 hari je dari myra..
saya pn x start lagi ni..
mak saya cakap tunggu anak pandai cakap..
tp die da faham da rasanya..
tp tatau nak mula dari mana..
shilafaizz said…
myra dh boleh cakap...eyak...tu die pandai cakap tapi dh berak baru gtau..heheh. penat dh cakap myra nak eyak ye jom gi toilet. tapi die xmau..klu berak die jenis suka bertapa sorg diri..nak privacy gitu..so nk start dgn kencing dulu..dh ok kencing baru train berak plak.
~MommyAida~ said…
aida pon start lambat sbb semua org kata kena tunggu anak pandai cakap..tp tak jugak la shila..as long as dia faham n kita faham dia,dah bleh start dah..Chaiyok2 ye Mumy myra...Myra boleh punya..

**cuma awal2 terpaksa la berpeluh mengemop kapet n lantai..huhuhu
shilafaizz said…
Shila baru baca 1 blog ni anak die baru 1tahun 9bulan, belum leh cakap tapi die berjaya dh PT dlm masa 5hari! huwaaa jeles2. *nak jeles ape dh diri sendiri try pon xlagi..heheh.
so this mom makes me so inspired utk PT myra yg dh 2tahun lebih. die kate the toddler even lom pandai cakap tapi sebenarnya dorg dh bleh communicate dgn kita with their own language. kita je kene fhm ape hint/signs dorg.
Okeh2 mummy kene bnyk2 sabar menangani hal ni. Ya Allah permudahkan lahhh...huhuu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…