Thursday, October 25, 2012

Hypnobirthing and Gentle Birthing

Actually dah lame dengar pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni. Mase memula dengar dan bila baca pengalaman mommies yg berjaya going thru berbelas jam contraction dengan rileks dan kurang sakit serta ada yg boleh eliminate terus rasa sakit tu macam tak percaya. Boleh ke?? Tipuuu lah....Bersalin kan sakitttt, mane bleh x rasa sakit langsung. Yer sebab itu yg kita dah set kat dalam minda dan dimomokkan dgn pelbagai cerita.

But, when my friend kak Salwa from RH grup berjaya homebirthing anak ke-4 nya secara gentle birth tanpa bantuan nurse, even doctors dan hanya suami nya yg menjadi Doula. Such an amazing birth story!! Baca di SINI yer. Apa yg sy dapat simpulkan, kak salwa dah pecah ketuban dan air ketuban yg keluar berwarna HIJAU bukan kale jernih, meaning that baby nye dah berak dalam perut. Cuba imagine kalau kat hospital, dah tentu doctor akan terus cser kan? But actually, its unnecessary pon...(mesti kene  hentam kalau post kat FB.hehe). Kak salwa melahirkan anaknya 10 JAM selepas ketuban die pecah. Dan baby dilahirkan dengan tangisan yg kuat (sihat). Half waterbirth..heheh waterbirth xjadi. Lepas 3hari check baby and ibu both in good condition Alhamdulillah.

Kenapa sy search pasal Gentle Birthing? Sebab time bersalin dulu, sangat cetek ilmu..even ade buat reserach   pasal breathing technique tapi its not enough. It does help me, but not enough. Sy telah di induced, yes i am overdue tapi heartbeat baby all in good rate, sy pon takde pre-eclampsia (high blood pressure). And going thru the birthing process by induced such a horrible pain. Sekarang ni baru terfikir, why not tak payah induce, biar je sakit tu datang natural...going thru the birthing process with calm, relax and just follow the body cues. Drugs free- no painkiller, no epidural, no frequent VE, Nak bounce kat birth ball ke, nak duduk ke, nobody interfere except gynae assist masa nak melahirkan saja. So im joining Gentle Birth Group Malaysia, SubhanaAllah.....macam2 amazing stories dapat dari situ. Ade one mommy ni Kak Sofya, dah 4kali cser. So after knewing dia pregnant kali ke -5, she decide to have gentle and normal birth for the 5th one or dipanggil VBA4C (vaginal birth after 4 ceasearian) sebab die rase kenapa nak cser lagi?.hehee.. If you ask doctors boleh ke? Not any doctors will take the risk. Fortunately, she just delivered her baby 3 weeks ago by gently and homebirthing, via waterbirth. Subhaanallah...Praised to Allah. Ni kes di Malaysia yer... This is another great stories of gentle birth, among ibu-ibu disekeliling kita in Malaysia ;) serta ini juga cerita seorang Certified Hypnobithing Practitioner Malaysia kak Khadejah.

Emm..banyak lagi amazing gentle birth stories among mommies kat Malaysia ni. Sampaikan sy macam tak percaya ade cerita2 hebat pasal bersalin di sekeliling ni rupanye. Syukur kenal dengan Kak Salwa, Allah menemukan kami pasti ade sebab dan hikmahnye ;). Sy takla aiming macam sifu2 hypnobirthing ni nak homebirth, sy cuma inginkan gentle and drugs free birth.

My Gentle Birthing Wish
Mase sebelum bersalinkan Myra, i do have my birth plan and discussed a bit with gynae, Dr.Siti... at first, i follow my birth plan. Except the induced part sebab xtau sebenarnye boleh je nak decline for induce. Then, bila dorang offer painkiller memang sy refuse sampailah dah 5jam tahan contraction. Dorang kata sy kene ambik sebab sy nampak sangat kesakitan padahal ms tu sy masih boleh tahan the pain. Then sy kalah, huhuu dijab painkiller for 1st time. sangat dizzy, and mengantuk then tertido sejam. Then dorang offer epidural, again i stick to my birth plan NO Epidural. Alhamdulillah, sy berjaya menahan diri dari amik Epidural...mase tu sentiasa motivasi diri sikit je lagi..sikit lagi. Sakit ni boleh ditahan. Then after zohor midwife jab 2nd time painkiller pethidine even im not requesting. Hasilnya lepas bersalin pon masih rasa mamai.

Jadi kalau diizinkan mengandung dan melahirkan lagi, sy mahu mengalami Gentle birthing, belajar hypnobirthing, belajar surges breathing, delay going to the hospital as long as kita monitor pergerakan baby. I want drugs free birthing, avoid episiotomy, and layan surges not in lay down position. Sy mahu sampai2 saja hospital terus nak push....kihkihkih. Tak mau serah diri awal2 macam dulu....cari nahas, bil pon banyak.kekekeke


"My dream is that every woman, everywhere, will know the joy of a truly safe, comfortable and satisfying birth for herself and her baby."                 

~ Marie F. Mongan, Founder of the HypnoBirthing®Institute 








3 comments:

fAtrinA said...

salam..
Betul sy pn tgh duk baca n kaji gak. Adik ipar yg bitau pasal ni. Siap bagi buku n soh join grup kat fb. Harap2 berjaya :)

monstorious wife said...

Akak bersalin dulu nurse xde bg pain killer atau epidural uolls walaupon akak request. Sebab dh tgh malam pkl 2 pagi katanya. Bila igt2 balik bagus jugak x amek epi. Xde la sakit2 belakang nnt.

Nanie Khairani said...

Wahhh thanks for the new knowledge.. Nanie pun plan this time bersalin drugs-free. Last time semua ambik.. induced, painkiller, antenox and epidural. this time insyaAllah nak go naturally.. Nak kena research banyak pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni.
Thanks so much ye sharekan ilmu ni.. :)

Thursday, October 25, 2012

Hypnobirthing and Gentle Birthing

Actually dah lame dengar pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni. Mase memula dengar dan bila baca pengalaman mommies yg berjaya going thru berbelas jam contraction dengan rileks dan kurang sakit serta ada yg boleh eliminate terus rasa sakit tu macam tak percaya. Boleh ke?? Tipuuu lah....Bersalin kan sakitttt, mane bleh x rasa sakit langsung. Yer sebab itu yg kita dah set kat dalam minda dan dimomokkan dgn pelbagai cerita.

But, when my friend kak Salwa from RH grup berjaya homebirthing anak ke-4 nya secara gentle birth tanpa bantuan nurse, even doctors dan hanya suami nya yg menjadi Doula. Such an amazing birth story!! Baca di SINI yer. Apa yg sy dapat simpulkan, kak salwa dah pecah ketuban dan air ketuban yg keluar berwarna HIJAU bukan kale jernih, meaning that baby nye dah berak dalam perut. Cuba imagine kalau kat hospital, dah tentu doctor akan terus cser kan? But actually, its unnecessary pon...(mesti kene  hentam kalau post kat FB.hehe). Kak salwa melahirkan anaknya 10 JAM selepas ketuban die pecah. Dan baby dilahirkan dengan tangisan yg kuat (sihat). Half waterbirth..heheh waterbirth xjadi. Lepas 3hari check baby and ibu both in good condition Alhamdulillah.

Kenapa sy search pasal Gentle Birthing? Sebab time bersalin dulu, sangat cetek ilmu..even ade buat reserach   pasal breathing technique tapi its not enough. It does help me, but not enough. Sy telah di induced, yes i am overdue tapi heartbeat baby all in good rate, sy pon takde pre-eclampsia (high blood pressure). And going thru the birthing process by induced such a horrible pain. Sekarang ni baru terfikir, why not tak payah induce, biar je sakit tu datang natural...going thru the birthing process with calm, relax and just follow the body cues. Drugs free- no painkiller, no epidural, no frequent VE, Nak bounce kat birth ball ke, nak duduk ke, nobody interfere except gynae assist masa nak melahirkan saja. So im joining Gentle Birth Group Malaysia, SubhanaAllah.....macam2 amazing stories dapat dari situ. Ade one mommy ni Kak Sofya, dah 4kali cser. So after knewing dia pregnant kali ke -5, she decide to have gentle and normal birth for the 5th one or dipanggil VBA4C (vaginal birth after 4 ceasearian) sebab die rase kenapa nak cser lagi?.hehee.. If you ask doctors boleh ke? Not any doctors will take the risk. Fortunately, she just delivered her baby 3 weeks ago by gently and homebirthing, via waterbirth. Subhaanallah...Praised to Allah. Ni kes di Malaysia yer... This is another great stories of gentle birth, among ibu-ibu disekeliling kita in Malaysia ;) serta ini juga cerita seorang Certified Hypnobithing Practitioner Malaysia kak Khadejah.

Emm..banyak lagi amazing gentle birth stories among mommies kat Malaysia ni. Sampaikan sy macam tak percaya ade cerita2 hebat pasal bersalin di sekeliling ni rupanye. Syukur kenal dengan Kak Salwa, Allah menemukan kami pasti ade sebab dan hikmahnye ;). Sy takla aiming macam sifu2 hypnobirthing ni nak homebirth, sy cuma inginkan gentle and drugs free birth.

My Gentle Birthing Wish
Mase sebelum bersalinkan Myra, i do have my birth plan and discussed a bit with gynae, Dr.Siti... at first, i follow my birth plan. Except the induced part sebab xtau sebenarnye boleh je nak decline for induce. Then, bila dorang offer painkiller memang sy refuse sampailah dah 5jam tahan contraction. Dorang kata sy kene ambik sebab sy nampak sangat kesakitan padahal ms tu sy masih boleh tahan the pain. Then sy kalah, huhuu dijab painkiller for 1st time. sangat dizzy, and mengantuk then tertido sejam. Then dorang offer epidural, again i stick to my birth plan NO Epidural. Alhamdulillah, sy berjaya menahan diri dari amik Epidural...mase tu sentiasa motivasi diri sikit je lagi..sikit lagi. Sakit ni boleh ditahan. Then after zohor midwife jab 2nd time painkiller pethidine even im not requesting. Hasilnya lepas bersalin pon masih rasa mamai.

Jadi kalau diizinkan mengandung dan melahirkan lagi, sy mahu mengalami Gentle birthing, belajar hypnobirthing, belajar surges breathing, delay going to the hospital as long as kita monitor pergerakan baby. I want drugs free birthing, avoid episiotomy, and layan surges not in lay down position. Sy mahu sampai2 saja hospital terus nak push....kihkihkih. Tak mau serah diri awal2 macam dulu....cari nahas, bil pon banyak.kekekeke


"My dream is that every woman, everywhere, will know the joy of a truly safe, comfortable and satisfying birth for herself and her baby."                 

~ Marie F. Mongan, Founder of the HypnoBirthing®Institute 








3 comments:

fAtrinA said...

salam..
Betul sy pn tgh duk baca n kaji gak. Adik ipar yg bitau pasal ni. Siap bagi buku n soh join grup kat fb. Harap2 berjaya :)

monstorious wife said...

Akak bersalin dulu nurse xde bg pain killer atau epidural uolls walaupon akak request. Sebab dh tgh malam pkl 2 pagi katanya. Bila igt2 balik bagus jugak x amek epi. Xde la sakit2 belakang nnt.

Nanie Khairani said...

Wahhh thanks for the new knowledge.. Nanie pun plan this time bersalin drugs-free. Last time semua ambik.. induced, painkiller, antenox and epidural. this time insyaAllah nak go naturally.. Nak kena research banyak pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni.
Thanks so much ye sharekan ilmu ni.. :)