Monday, October 15, 2012

Mertua vs Parent Sendiri

Dah lama nak tulis entry ni kebetulan kak ilot pon buat tapi kisah berlainan.

Nak tanye berapa kerap korang balik rumah mertua dan rumah parents sendiri?

Alkisah la, ade budak opis ni baru kawin..tak la baru sangat, die kawin awal tahun ritu. die tanye selalu ke balik kg mertua? ai cakap la selalu..rumah mak sendiri pon selalu gak walaupun 6jam perjalanan. Boleh dikatakan tiap bulan atau 2bulan sekali wajibbb balik. Lepas tu dia kata rajin nye balik....

Ni bukan kisah rajin tak rajin tapi ni tanggungjawab sebagai anak. Ntah berapa lama lagi lah mak bapak kita tu hidup..kalau ikut suka korang raya baru balik...isk ingat tak sedih ke parents tu teringatkan cucu2 dorang. tengok je lah rupa dorang bila kita balik. Kemain happy jumpa cucu dia kan...

Walaupon kota tinggi tu jauh, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan ku dengan suami yg sangat bertimbang rasa. tak pernah setakat ini die menolak kalau diajak balik johor. Dan setiap kali balik johor pasti akan singgah melaka tapi kalau plan nak balik Melaka tidak ler pula pasti balik johor..heheh. Kita kene sedar ye kawan2 ibu bapa atau mertua kita adalah tanggungjawab anak lelaki, suami kita...

Okeh ni cerita kisah biras ai, isteri kepada abang ipar ai yg sulung. Bukan nak bukak pekung di dada tapi rase die macam dah melampau sungguh. sejak ai berkahwin dengan pak pais tak pernah lagi die beraya di Melaka. Tak pernah yer..tiap kali raya mesti akan balik Kelantan. Eh nak cakap yg melampau tu biras ai bukan abang ipar. Abg long rajin jugak balik melaka tengok PIL. Tapi si biras ni takkan ikut, kadang along bawak anak2 je biras tu tak balik pon. Kalau jumpa pon if ade kenduri kawen rumah makcik. Kadang kesian ngan mak mertua ai, nape lah dapat menantu macam tu padahal die dalam pantang 2 anak MIL yg jaga. Tapi anak ke-3 mak tak jaga dah. Hahah rasain pandai2 jaga diri sendiri yer. Tak tau lah apa yg die x puas hati dengan mak, sampai tak mau balik kg.Ape salahnye gili2, raya puasa balik melaka raya haji balik kelantan..ni tak hokeh dua2 raya pon balik kelantan.

Aritu lagi best, kami, and SIL 2 orang pergi rumah along. saja lah nak jalan2...rumah die ya hampunnn...macam gudang siri America Pickers tu haa. Dalam hati, ko buat ape lah..tak keje, takkan langsung tak berkemas. Memang tunggang langgang yer. rumah kita pon xla kemas sangat tapi at least orang boleh duduk. Ni pandai2 kami cari port nak duduk. Hah boleh imagine?Lepas tuuu...die tak mau turun bawah. Die dok bertapa kat bilik atas while adik beradik datang. Boleh gitu? Nasib baik kakak2 ipar jenis mulut baik...lantak lah ko taknak turun sekalipun. Along lah yg rushing2 pi beli makanan, kak ngah tolong buat air, cawan pon bunga rampai, macam2 jenis. Kadang kesiannn tengok Along. Study oversea, keje bagus tapi dapat bini camtu. Kesian hokeh. But in this case, along pon salah gak sebab die tak tegas. Kalau die tegas dengan isteri dan ajak jugak jumpa mak ayah balik kg mesti boleh kan? Kalau die suruh jugak trun adik beradik datang, mesti wife die turun gak kan. Ai tanye anak die yg no.2 mama buat ape kat atas tu? die kate mama tido. MIL cakap selalu dh die buat gitu kalau mak dtg pon same. eeee melampau boleh x ai nak tolong lempang die. Hahah

Kadang rase die tak tau di untung, dulu keje operator kilang je tetiba Along terpikat kat die buat bini. Cuba lah bersyukur dapat suami keje 7-8k sebulan jaga lah rumah elok2 bagi selesa anak2 nk belajar, nak makan. Ni alahaiii sadis tengok nye. Lepas tu dengan mertua die buat kepala batu, tak mau jumpa. Makcik2 belah in law penah dh brain wash die tapi gitu lah jugak. Takde perubahan makin worst ade. Nasib lah dapat mertua baik, takde nak sound2. kalau dapat mak aku, siaplah ko. Hahahah> Agaknye sebab keluarga mertua baik sangat kot die jadi lagu tu. Moga die berubah lah..sampai bila nak macam tu. Tunjuk la contoh yg baik pada anak2. Die kene ingat die pon ade anak lelaki...nanti kalau anak die buat cmtu jugak rasainnn...


Notakaki: Hidup ni bagai roda, kadang kita diatas, kadang kita dibawah.




7 comments:

monstorious wife said...

Laki dia sayang bini sgt. Kalau laki i mau dah kena maki sambil ugut2..
Kalau laki dia ugut nescaya dia ikut je.
Ke kena guna2 dah laki dia? Cuba bawak berubat.

Irfa said...

emm mmg ada spesis mcm ni tapi malas la nak ngumpat kisah org.baik citer psl saya je ;)

saya asal kelantan.suami asal perak tapi mak ayah dah duk kl.setiap 2 mmgu kami balik kl jenguk mil dan pil.saya selalu ajak suami balik jenguk mak ayah dia..lagipun mak ayah saya jauh,dengan merekalah saya menumpang kasih.

bab raya,kami ikut poket..kalau bajet lebih balik kg saya,kalau bajet kurang raya je kat kl.bagi saya..saya sayang mil n pil mcm mak ayah saya sbb mrk sgt sporting,adik2 ipar pun baik w,pun mrk lebih tua dr saya.

mentua juga sama taraf ngn ibubapa kita.

semoga biras awak tu mendapat hidayah sebelum terlambat,jgn smpi suami serba salah antara mak dgn isteri.jgn buat suami berdosa

shilafaizz said...

kak ilot mase borak2 ngan mak mertua, lupa plak nk ckp..yg Along patutnye kene tegas. kalau die tegas insyaallah wife die berubah. dulu penah tegur tp die lari..hahah tu yg along ssh nk tegur kot

shilafaizz said...

irfa thnx for leaving comment.
sy tak kata org kelantan tu teruk..sy ramai kwn2 kelantan yg kahwin dgn negeri lain, tapi ok jer..ni semua trpulang pd diri sendiri kan..
betul tu mak ayah mertua sama taraf dgn ibu bapa sendiri..and somemore, ibu bapa adalah tanggungjawab anak lelaki. die penah buat perangai kt rumah sy, mase tu terkejut jgk and rase nk tegur tp sbb hormatkan keluarga mertua sy diam je tgk perangai die.klu ikut hati ms tu memang nak melaser je die

monstorious wife said...

Eh. Matila komen 2 kali.
Ha ah. Asal mana tu x penting. Yang penting kita kawen dengan anak dia maksudnya kena kawen dgn family sekali.
Kalau ada benda x suka tu buat pejam mata je la.
Yang penting hormat ibu bapa suami kita.

Anonymous said...

Suami sy org p/timur,sy pula utara.. mula2 kawen,suami sy okeh jer dgn family sy,n kami kerap juga balik kg sy(2 bulan sekali).(kos perjalanan guna duit sy) U know what,every weekend fil n mil akan kol anak dorg,mybe nak check sama ada anak dorg duduk dirumah atau ke mana,suami sy seorg yg jujur,dia akan bgthu kemana jer dia pegi,,tak lama lepas tu,bila sy ajak suami balik,dia tak nak..sehingga bergaduh juga kami...sy pelik,sy kol fil..fil ceramah sy,katanya x yah kerap sgt balik,kos tinggi,hujung minggu lah masa nak kemas rumah ke apa ke...:( selama ni,sy yg keluarkan duit...allah je tahu,betapa sedihnya sy,,sedangkan selama nie,sy buat dorg macam mak ayah sy...tp boleh pula dorg cakap mcm tu.. sy bukan x ajak suami balik kg dia,tp fil n mil kerap dtg ke rumah kami dan juga anak2 nya..jika nk dibandingkan mak ayah sy,setahun boleh kira dengan jari,berapa kali je dorg dtg ke rumah kami. Sy tak berdendam,sy hanya diam n pendam dlm hati.. sehingga la biras2 sy mula buka citer pasal mil,rupanya mil sy suka control anak n cucunya...tambah2 anak yg dia syg,mmg dia akan monitor dr jauh,,nasib sy lah,dpt lelaki anak mak..tiada sikit pun perasaan sakit hati,atau apa jer,sbb sy dh anggap dorg mcm mak ayah sy..tp sy terkilan,kalau mak ayah sy boleh buat menantu mcm anak sendiri,kenapa fil n mil x boleh buat mcm tu.... doakan moga sy diberi ketabahan.

** soryyy pjg lebar lak cite sy..

shilafaizz said...

betul sesangat lah hai kak ilot, kadang ade jugak yg xberkenan dihati tapi tutup mata je lah...asalkan parents in law layan kita baik. manusia kan mane ade rase puas..dh kita kawen dgn anak die so kene lah terima keluarga die camne. kalau xleh terima keluarga baru dlm hidup memang susah la mesti akan ade masalah in our marriage nnt

Monday, October 15, 2012

Mertua vs Parent Sendiri

Dah lama nak tulis entry ni kebetulan kak ilot pon buat tapi kisah berlainan.

Nak tanye berapa kerap korang balik rumah mertua dan rumah parents sendiri?

Alkisah la, ade budak opis ni baru kawin..tak la baru sangat, die kawin awal tahun ritu. die tanye selalu ke balik kg mertua? ai cakap la selalu..rumah mak sendiri pon selalu gak walaupun 6jam perjalanan. Boleh dikatakan tiap bulan atau 2bulan sekali wajibbb balik. Lepas tu dia kata rajin nye balik....

Ni bukan kisah rajin tak rajin tapi ni tanggungjawab sebagai anak. Ntah berapa lama lagi lah mak bapak kita tu hidup..kalau ikut suka korang raya baru balik...isk ingat tak sedih ke parents tu teringatkan cucu2 dorang. tengok je lah rupa dorang bila kita balik. Kemain happy jumpa cucu dia kan...

Walaupon kota tinggi tu jauh, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan ku dengan suami yg sangat bertimbang rasa. tak pernah setakat ini die menolak kalau diajak balik johor. Dan setiap kali balik johor pasti akan singgah melaka tapi kalau plan nak balik Melaka tidak ler pula pasti balik johor..heheh. Kita kene sedar ye kawan2 ibu bapa atau mertua kita adalah tanggungjawab anak lelaki, suami kita...

Okeh ni cerita kisah biras ai, isteri kepada abang ipar ai yg sulung. Bukan nak bukak pekung di dada tapi rase die macam dah melampau sungguh. sejak ai berkahwin dengan pak pais tak pernah lagi die beraya di Melaka. Tak pernah yer..tiap kali raya mesti akan balik Kelantan. Eh nak cakap yg melampau tu biras ai bukan abang ipar. Abg long rajin jugak balik melaka tengok PIL. Tapi si biras ni takkan ikut, kadang along bawak anak2 je biras tu tak balik pon. Kalau jumpa pon if ade kenduri kawen rumah makcik. Kadang kesian ngan mak mertua ai, nape lah dapat menantu macam tu padahal die dalam pantang 2 anak MIL yg jaga. Tapi anak ke-3 mak tak jaga dah. Hahah rasain pandai2 jaga diri sendiri yer. Tak tau lah apa yg die x puas hati dengan mak, sampai tak mau balik kg.Ape salahnye gili2, raya puasa balik melaka raya haji balik kelantan..ni tak hokeh dua2 raya pon balik kelantan.

Aritu lagi best, kami, and SIL 2 orang pergi rumah along. saja lah nak jalan2...rumah die ya hampunnn...macam gudang siri America Pickers tu haa. Dalam hati, ko buat ape lah..tak keje, takkan langsung tak berkemas. Memang tunggang langgang yer. rumah kita pon xla kemas sangat tapi at least orang boleh duduk. Ni pandai2 kami cari port nak duduk. Hah boleh imagine?Lepas tuuu...die tak mau turun bawah. Die dok bertapa kat bilik atas while adik beradik datang. Boleh gitu? Nasib baik kakak2 ipar jenis mulut baik...lantak lah ko taknak turun sekalipun. Along lah yg rushing2 pi beli makanan, kak ngah tolong buat air, cawan pon bunga rampai, macam2 jenis. Kadang kesiannn tengok Along. Study oversea, keje bagus tapi dapat bini camtu. Kesian hokeh. But in this case, along pon salah gak sebab die tak tegas. Kalau die tegas dengan isteri dan ajak jugak jumpa mak ayah balik kg mesti boleh kan? Kalau die suruh jugak trun adik beradik datang, mesti wife die turun gak kan. Ai tanye anak die yg no.2 mama buat ape kat atas tu? die kate mama tido. MIL cakap selalu dh die buat gitu kalau mak dtg pon same. eeee melampau boleh x ai nak tolong lempang die. Hahah

Kadang rase die tak tau di untung, dulu keje operator kilang je tetiba Along terpikat kat die buat bini. Cuba lah bersyukur dapat suami keje 7-8k sebulan jaga lah rumah elok2 bagi selesa anak2 nk belajar, nak makan. Ni alahaiii sadis tengok nye. Lepas tu dengan mertua die buat kepala batu, tak mau jumpa. Makcik2 belah in law penah dh brain wash die tapi gitu lah jugak. Takde perubahan makin worst ade. Nasib lah dapat mertua baik, takde nak sound2. kalau dapat mak aku, siaplah ko. Hahahah> Agaknye sebab keluarga mertua baik sangat kot die jadi lagu tu. Moga die berubah lah..sampai bila nak macam tu. Tunjuk la contoh yg baik pada anak2. Die kene ingat die pon ade anak lelaki...nanti kalau anak die buat cmtu jugak rasainnn...


Notakaki: Hidup ni bagai roda, kadang kita diatas, kadang kita dibawah.




7 comments:

monstorious wife said...

Laki dia sayang bini sgt. Kalau laki i mau dah kena maki sambil ugut2..
Kalau laki dia ugut nescaya dia ikut je.
Ke kena guna2 dah laki dia? Cuba bawak berubat.

Irfa said...

emm mmg ada spesis mcm ni tapi malas la nak ngumpat kisah org.baik citer psl saya je ;)

saya asal kelantan.suami asal perak tapi mak ayah dah duk kl.setiap 2 mmgu kami balik kl jenguk mil dan pil.saya selalu ajak suami balik jenguk mak ayah dia..lagipun mak ayah saya jauh,dengan merekalah saya menumpang kasih.

bab raya,kami ikut poket..kalau bajet lebih balik kg saya,kalau bajet kurang raya je kat kl.bagi saya..saya sayang mil n pil mcm mak ayah saya sbb mrk sgt sporting,adik2 ipar pun baik w,pun mrk lebih tua dr saya.

mentua juga sama taraf ngn ibubapa kita.

semoga biras awak tu mendapat hidayah sebelum terlambat,jgn smpi suami serba salah antara mak dgn isteri.jgn buat suami berdosa

shilafaizz said...

kak ilot mase borak2 ngan mak mertua, lupa plak nk ckp..yg Along patutnye kene tegas. kalau die tegas insyaallah wife die berubah. dulu penah tegur tp die lari..hahah tu yg along ssh nk tegur kot

shilafaizz said...

irfa thnx for leaving comment.
sy tak kata org kelantan tu teruk..sy ramai kwn2 kelantan yg kahwin dgn negeri lain, tapi ok jer..ni semua trpulang pd diri sendiri kan..
betul tu mak ayah mertua sama taraf dgn ibu bapa sendiri..and somemore, ibu bapa adalah tanggungjawab anak lelaki. die penah buat perangai kt rumah sy, mase tu terkejut jgk and rase nk tegur tp sbb hormatkan keluarga mertua sy diam je tgk perangai die.klu ikut hati ms tu memang nak melaser je die

monstorious wife said...

Eh. Matila komen 2 kali.
Ha ah. Asal mana tu x penting. Yang penting kita kawen dengan anak dia maksudnya kena kawen dgn family sekali.
Kalau ada benda x suka tu buat pejam mata je la.
Yang penting hormat ibu bapa suami kita.

Anonymous said...

Suami sy org p/timur,sy pula utara.. mula2 kawen,suami sy okeh jer dgn family sy,n kami kerap juga balik kg sy(2 bulan sekali).(kos perjalanan guna duit sy) U know what,every weekend fil n mil akan kol anak dorg,mybe nak check sama ada anak dorg duduk dirumah atau ke mana,suami sy seorg yg jujur,dia akan bgthu kemana jer dia pegi,,tak lama lepas tu,bila sy ajak suami balik,dia tak nak..sehingga bergaduh juga kami...sy pelik,sy kol fil..fil ceramah sy,katanya x yah kerap sgt balik,kos tinggi,hujung minggu lah masa nak kemas rumah ke apa ke...:( selama ni,sy yg keluarkan duit...allah je tahu,betapa sedihnya sy,,sedangkan selama nie,sy buat dorg macam mak ayah sy...tp boleh pula dorg cakap mcm tu.. sy bukan x ajak suami balik kg dia,tp fil n mil kerap dtg ke rumah kami dan juga anak2 nya..jika nk dibandingkan mak ayah sy,setahun boleh kira dengan jari,berapa kali je dorg dtg ke rumah kami. Sy tak berdendam,sy hanya diam n pendam dlm hati.. sehingga la biras2 sy mula buka citer pasal mil,rupanya mil sy suka control anak n cucunya...tambah2 anak yg dia syg,mmg dia akan monitor dr jauh,,nasib sy lah,dpt lelaki anak mak..tiada sikit pun perasaan sakit hati,atau apa jer,sbb sy dh anggap dorg mcm mak ayah sy..tp sy terkilan,kalau mak ayah sy boleh buat menantu mcm anak sendiri,kenapa fil n mil x boleh buat mcm tu.... doakan moga sy diberi ketabahan.

** soryyy pjg lebar lak cite sy..

shilafaizz said...

betul sesangat lah hai kak ilot, kadang ade jugak yg xberkenan dihati tapi tutup mata je lah...asalkan parents in law layan kita baik. manusia kan mane ade rase puas..dh kita kawen dgn anak die so kene lah terima keluarga die camne. kalau xleh terima keluarga baru dlm hidup memang susah la mesti akan ade masalah in our marriage nnt