Skip to main content

Doctor Siapa Kah Hospital Mana Kah?

All this while kan checkup Myra kat DEMC, Shah Alam alkisah hakak malas nk cuti weekdays kalau checkup kat KK. Myra penah kene warded kat demc mase diserang broncho, so hakak dh jatuh chenta kat hospital tu. Very nice...Paed and nurse sangat baik. So sejak itu ai bercita-cita nak bersalin kat demc kalau ngandung lagi. Bace review kawan2 yg penah brsalin kat demc pon ok...setelah buat survey rasenye berkenan kat Dr Mazita (O&G) if buat consultation pregnancy nanti.

Tapi kan, actually ku syg and suka Dr Siti Mariam gynae yg sambut myra lahir kat Shah Alam Specialist (SALAM) dulu... Suka sgt dgn Dr Siti ni..Polite, muka lembut, baik, Islamic (sebelum proses nak deliver Dr siap bacekan doa semua supaya selamat dan mudah semuanya), and banyak bantu mase proses melahirkan tu. Yg penting jahitan episiotomy Dr Siti cantekkk...ekekeke. So guane eh? Hospital best atau gynae pilihan hati? SALAM bukan lah tak best, best juga tapi tak leh pilih2 menu macam dok DEMC.ekekekeke

So last week tergerak nak bukak website SALAM...eh eh website dorang dh baru...check2 delivery packages same jugak macam last 2years. Tengok2 ward dorg, deluxe and suite dah di renovate...nampak lain sket berbanding dulu. Lagi lawo...hmmm bukak2 bahagian specialist, nampak gambar Dr Siti...alaaa rindu kat Dr siti la plak! terus berbelah bagi nak checkup demc ke salam...demc ke salam...hmmm fening plak mak jemah mikir.

Haa ni la gynae sy mase preggy dan sambut kelahiran Myra..Dr Siti Mariam

Eh eh citer2 macam lah dh preggy...kuikuikui. Kan elok sediakan payung sebelum hujan kan...heheh. Belum hokeh hakak belum preggy... Misi lom berjaya lagi... Moga cepat2 lah preggy anak ke-2... By that time baru decide lah nak sambung ke SALAM atau DEMC pulak...

Psstt...doa kan saye cepat2 preggy lagi yek...tak sabar nak bagi Myra adek...kuikuikui


Comments

cik sal said…
like 1000x..ameen....moga cept la myra dpt adik..x sbr nk tgu berita gmbira tu...

depends kat org la shila...rmai yg nk maintain doc yg sama tuk stiap kelahiran...ada jgak yg nk cuba doc n tmpat lain..ikut rasa hati, wat la plihan...dr mazita tu doc aku brslinkan auni...lmbut aje org nya n senyum sokmo...tau artu tgh renovate, dh siap eh?bgus la SALAM maintain ngan hrga lama walau dh upgrade...cam DEMC sejk kat bngunan baru tu hrga leh than mencekik tpi puas hatiii....

ape pon tepuk dada, tnya selera...ngeee..
shilafaizz said…
SALAM 1999 trmasuk consultation O&G sal..DEMC 2200 xmasuk consultation O&G..lom masuk induce, vacuum or any complication bagai...nauzubillah tapi kita kene la prepare semua tu kan..aku ritu kene induce + vacuum. 3k jugak utk 3days tapi servis puas hati takpe yg penting anak aku selamat dilahirkan... emm..tu lah bnyk dgr review Dr mazita ok, cuma demc mahal sket. ye la spital besar demc tu. salam kecik jer..heheh aku pening2 preggy pon belum...wakakaka
shilafaizz said…
terima kasih atas doa nye..heheh aku pon xsbr nak preggy lagi cuma lom ade rezeki.. hihii
cik sal said…
xpe...jgn putus2 berdoa..insyaallah ada...xpela pkir dri sekrg tu nma nya perfect plan...hehe,btul la asal sume slmat...aku artuh total rm3200..proton cover rm2000 jek...yg lain2 bayo sndri...hik..xpela,demi anak tercinta xkisah....next nnti insyaallah thun depn..hehe..nak ke spital yg sma gak...bukn pe,flexible tuk en fifi n sape2 nk dtg mnziarah...nurse2 pun comey2 n baik2 belaka.....ngee...sronoknya pnglaman itu...x sngka udh besar anak dara tuh...
shilafaizz said…
insyaallah amin..sebenarnye aku buat family planning sal..memang plan lepas myra 2tahun baru nak preggy lagi..so baru je lah start usaha nye ponn..heheh
haa mane tau taun depan kita sama2 checkup nanti...hehe
aku igt proton fully covered. tak eh? ok la tu tambah sket jer..eh tapi ko stay bape hari 3200 tu eh? 3hari ke 2hari?
cik sal said…
aku nie planning gak tpi planning sendri...kalo ada cept,x kisah jek...tpi kalo leh nak bior setahun dulu la si auni tu haa...al mklumla nk dptkn dia artuh pun lmbat gok..huhu..x cover fully nya...kalo operate naya la hai..sebb tu stndby gok riban2...takottt...aku msuk labor room kul8pg....stat msuk wad kul4 ptg dh kot...discharge esoknya kul2 ptg..sume xde problem,shari jela dudknya...
shilafaizz said…
owh kiranye 2hari 1malam ek 3k tu? aku ritu 33oo 3hari 2malam..xpe2..plh je mane selesa kan..sebab kita yg nak menghadapi semua tu..aduiii teringat kat LR serems plak.hahah
btul2 klu ade, rezeki alhamdulillah..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…