Skip to main content

Si Dagu Berlapis

Dah lame rasenye tak hapdate blog aku nih...sebelum ni tiap2 hari aku hapdate...biaselah i dah tak larat...nak menaip pun tak larat...kuikui..Haku masih keje wokehh....memang tak plan pun nak cuti awal sebab anak first xde history so aku xtau bila aku nak bersalin...boleh jadi awal boleh jadi on the due date...so i get ready je every second...Ramai gak kawan2 di opis suh aku cuti sebabnye dorang tak sanggup dah tengok aku membawak perut nih...Lagipun klu cuti awal, maternity leave pun start kena tolak. Rugi je if tak bersalin2 lagi kan?

Dan, aku masih gak naik LRT ulang alik keje...ade gak la yg ala2 sinis tanye hasben tak hantar ke gi keje dah sarat2 nih? Kesian kena naik LRT...owhh...hasben i mmgla hantar tapi sampai LRT station jek...dah lame die insist untuk pindah umah kakak dia sbb aku dah sarat tapi aku yang berkeras nak naik LRT lagi...sebabnye...ni jelah cara aku boleh exercise dgn banyakkan berjalan...(Tips untuk mudahkan bersalin dan cepatkan bukaan laluan rahim)...kalau dok umah tu juz boleh turun naik tangga je...even taman depan umah pon lum tentu aku akan berjalan2 kat taman time weekend...Jadi xyahla nak kate hasben i tak prihatin okehh...Kadang2 kat opis pun aku wat jugak exercise jalan2 nih...baby ni mmg xsuka aku duduk jer mulalah die mengeras kt dlm tu...so aku kenalah jalan2 satu opis jenguk2 orang wat keje...kehkehkeh macam bos lak kan...

Haaa...nape entry ni tajuknye Dagu Berlapis...sebenarnye xde kaitan pon dgn citer kat atas...Si Dagu Berlapis tu haku lerr...atas meja aku mmg ade cermin kecik, biaselah pompuan mane leh lekang dari cermin kan...mase aku tgh menaip2 wat keje tadi, tetiba terpandang kat cermin tu muka ku sendiri. Alamakkkk...aku dah ade double chin lah! Pas aku belek2 muka...ye memang muka aku pon dah kembang. Haduiii...kena workout dengan gigih pas bersalin nih...al-maklumlah...dah naik lebih 15kg katekan...bila ckp kt collegues yg berat aku dh 15kg naik dorang sumer xcaye. Aku pon xcaye uols !! Dorang kate tak nampak pon naik 15kg tang mana..tahla aku pon xtau tang mane melekat 15kg tu...nak kate penimbang rosak mane2 klinik n hosptal aku gi same je...xkisahla, yg penting anak aku sihat, alhamdulillah...dagu berlapis ke, perut berlapis ke hape lepas bersalin kita pikirkan cara nak hilangkan nya okayyy...

Notakaki: Kenalah berusaha cara tradisional, xde yang nak sponsor pegi Slim World....

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…