Skip to main content

I'm 36 weeks Preggy....

Assalamualaikum.....

Haa...penuh gitu i bagi salam...jawab2...xjawab dosa....heheh
Hrmm...saje je nak hapdate sy ni dah cukup 9bulan nih...bak kate orang tua2 tgh menunggu hari...xyoh ler tggu cukup 40 mggu sebab baik bersedia dr awal kan...ekceli...i dah rase nebes2 nih...xtau nape tapi dah rase nerves....uwaaa....serammmm2...

Mggu lepas mak datang ke KL sbb nak ke Kota Kinabalu dgn abang...jalan2...kelas gitu Pn Sadiah kita aku pon xsampai lagi ke KK...Balik dari KK mak tdo rumah sy...smpi2 kat pagar umah je...ni ayat die...'Dik, perut dah tururn tu...dah dekat ni...' Waaa.....lagilah i nerves mendengar perkataan mak sebegitu...biaselah mak dh bnyk pengalaman...anak 5 owang...cucu 13 owang....mmg perutku molek je dah turun ke bawah...aku pon dah rase ssh nak shi-shi...xboleh guna toilet cangkung dah kne toilet bowl duduk jer...pastu skang sy xboleh dah jalan2 lari maraton....dah xlarat, perut dah rase berat....nak shopping pon dh xleh lelame...seb baiklah brg2 bby sume dah complete...mane yg xcarik lagi sy order online jer...murah dan senang...
Semalam pon dah pegi ke Templer Park cari batu tungku dgn en somi...ha aku pulun amik sume batu yg berkenan  pdhal nak gunanya sebijik je...Adik somi a.k.a adk ipar ku yg due 25hb ni xbersalin lagik....kami selang 2,3 mggu je jaraknye...die prgnnt ank no 2..ms ank no 1 die bersalin mase cukup 36weeks..at the rite time mcm aku ketika ini sbb tu i nerves....kne get ready je nih....tarik nafasss.....hembusss....bertenang.....jgn panik...(Ingatan utk diri sendiri)

Comments

shilafaizz said…
Doakan semoga semuanya dipermudahkan dan selamat ye...
nurulhaniff said…
ye..aku doakan semuanya dipermudahkan..ameen
shilafaizz said…
tenkiu cik jely yg bucuk..hehe

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT.
Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama.
OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama).
Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak boleh gunakan k…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…