Skip to main content

Mak !! Gatai Peruttt....

Hahahaha....kenapa aku gelak mcm org xbetuii ni??
Hikhik sebenarnya aku menggelakkan diriku sendiri....Sebabnyer selama ni aku cuma mendengar org mengatakan yg perut mereka akn terasa amat gatal bila pregnant...Aku igt gatai2 biase jer...Dan aku baru merasainya sendiri...mungkin ade mommies yg dah mengalami gatal2 di perut lebih awal tapi semua org akan tetap merasanya...no excuse okehh..
Bagaimana rasanya?? owhhhhhhh....sangaaaaatlah gatal org johor kate merenyam-renyam....sgt best jika dapat digaru, syiok sekaliiii....macam nak guling2 jer rasenye klu dpt garu....mak !!! gataii nye perutku...(hah mcm tulah mak ko rase dulu)

Tetapi oleh kerana aku tak nak ade bekas2 yg 'cantik' bila dh deliver nnt aku pon cuma tahan saje...cuma berbekalkan sapu tgn....(pilih sapu tgn yg kasar sikit) so bila gatal aku akn gosokkan di perut...tp rasanya xlah se-syiok garu sendiri...(tapi klu nak rase ade perut menggurutu n huduh pas deliver bleh la kamu try garu sesedap ht ye...) Kdg2 kan tgh jln2 pon aku leh garu2 perut aku yg gatai merenyam nih...peduli hape aku org tgk! Ape tgk2 nak rase jugak?? Hang igt aku sajer2 nak garu depan hangpa ka? Sebab tulah aku gelakkan diriku sendiri sbb baru aku tahu mcm mane rasenyer gatai2 perut time pegnen tuh...Owhhh..rase dia klu digigit nyamuk 100 ekor pon tak cmni. Gatai tu sbb kulit makin meregang, perut makin membesar...mmg xleh nak elak laa...selagi x bersalin mmg perut akn trus membesar uols dan aku akn trus dilanda perut gatal.

And, sekarang ni aku tetiba rase nak ber-photoshoot la pulak...sebabnye rmi kwn2 di FB request gamba ku time pegnen...hahah...glemer mak sekejap ade org nak mintak tgk gamba mcm artis pulokk...hihi.Aku pon dh lame sgt tak bergambar, ade gamba pegnen pon time awal2 pegnen jer...nak jugaklah amik gamba perut dh besar memboyot nih...utk kenang-kenangan...especially wat anakku nanti bia die tgk mcm mn mummy die yg selim-melim dh jadi mcm tong drum skang nih...klu boleh gamba kaki aku yg bengkak mcm kaki gajah ni pon aku nk amik gak. Pakai sandle pon dh ketat semacam je nih...So nak suh en photographer tak berbayar a.k.a suami aku lah amik gamba...watpe tah die beli DSLR yg mahal bagai tuh tapi dok tersimpan je lam bag.Baik amik gamba bini die yg 'selim' ni kan...Tapi i malulah nk tayang diri yg dh gemokk ni...sebab tu xde rase nak bergambar pon...SIL pon ckp aku dh gemok. eleh mcm lah die tak gemok time pegnen dulu..meng-demotivatedkan aku jer...hang tgk lah nnt aku dh selim balik mcm b4 pegnen jgn jeless...huahua

Hmm...entry tah pape dr perut gatal ke bergambar...entry rojak..~Sekian

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…