Skip to main content

Room for Baby

Plan nak decorate sikit bilik bawah tu untuk baby...

Just nak tambah wardrobe, ganti langsir, lukis/tampal sticker cute2 untuk dinding bilik..

Kalau rajin nak cat rerama....bunga, elephant...Rajin kah??? hahahhahaa....

Balik dari hospital memang akan stay bilik bawah tu lah takkan nak turun naik tingkat atas pulak...ouchh ouchh xkoser mak

Ops nak ganti tilam single bed bilik bawah tu... Nak ganti hok tebal sikit. Yg sekarang ni tipis sakit badan.

Pehtu babycot myra nak bawak turun bawah nanti...nak letak baby...
Bilik tu baru cat kaler peach...so xperlu nak cat lagi just decorate simple2 jer...

Emm...still long way to go...tapi kene lah plan awal2...sebabbbbb ntah bile haku nak buatnye...kehkehkeh...

Lagi 2 weeks nak habis 1st trimester tau...tetiba rase cepattt pulak. Banyak yang nak dilakukan...yoga and exercise for pregnant mom satu hape tak start lagi...surge breathing ape pon x practise lagi...Isk isk isk

Masuk 2nd trimester kang kene rajin lebih ni...sekarang memang malas ya ampunnnn....masa myra takde pon camni, hat ni keje nak baring je, tido, masak malas, sanggup makan biskut kering dari masak nasi. So pak pais la keje mentapau jer makanan dari kedai...

Memang beza dengan preggy myra, mase Myra mak cargas jee....kali ni memang pemalas sungguh. Alahan kurang sikit dr preggy myra, sikit2 je ade...kadang nak termuntah, ku buat suara "uwekkk" myra nampak dia siap cakap "mami ntahhh (muntah)" sambil tunjuk toto. aiyohhh takkan nak muntah kat toto plak myra, ingat mami macam myra ke...ekekekeke

Buku kat KKIA tak buat pon lagi...Tak tau nak buat bila...masuk 2nd trimester kot. Kannnn sume nak 2nd trimester, kehkehkeh. Sebenarnya malas giler nak gi KKIA bila dengar kene minum air gula bagai. Emm hujung bulan ni kot gi KKIA. Buat syarat jer....

Ok lah sekian update. Oh ye Selamat Datang 2013!!

Update: Eh folic acid mak tinggal sepapan, kat rumah takde stok dah...mak nak beli kt klinik tingkat 2 ni jap. dah beberapa hari mak tak makan FA, takpe ai rajin makan buah yg tinggi folic acid.






Comments

ashra said…
happy new year,shila n fam
hehe.wah,nti da decorate,kasik up sket gambo k

mesti chumels.hehe.
shilafaizz said…
happy new year kak...heheh nk decorate sikit2 je..saje nak serikan bilik...ntah bile lah siapnye tu...ekekeke

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…