Skip to main content

Aktiviti Hujung Minggu: Masak, Makan!

Hari sabtu dah berjanji dengan kak ilot dan kak khai nak ber-potluck Nasi Ambeng...wahhh heaven woo dapat makan nasi ambeng nih..heheh. Kami kan berpot-luck so sume orang kene la bawak bahagian memasing..Saya bawak Ayam masak kicap ngan buah tembikai jer...serunding, urap kak ilot buat, sambal goreng jawa, mee goreng, ikan masin bulu ayam kak khai.. Ni first time jumpa kak khai...heheh.Sian die tak larat ye...takpe makan nye pasal kene laratkan jugak!

Hari ahad, hari meluangkan masa untuk anak dara nan seorang ini...bawak gi playground, kemain mulut panggil birds. Sebut pon tak betul. Breakfast di luar, mak maleh nak masak. boleh gitu?? pehtu tengah hari orang masak nasi haku buat kuih, masak bihun. Teringin benor nak buat apam mentega nih. Sodapppp wa cakap luu...hikhik. Meh layan gambo sekitar aktiviti2 saye..resipi den bagi nanti ok...

Ayam Masak Kicap

Myra dan Farhat dirumah Kak Ilot..ops sebutannya Mayra ye puan2..heheh
-Pot Luck Nasi Ambeng-

Di Playground...Bbbbuuuuu...(Bird)

Hidangan hari ahad..Bihun Goreng Daging..lunch sekali dinner. Ahaks

Apam Mentega Gula Hangus resipi Kak Fiza
 Nantoksss....tido dah die.

Psttt...banyak kan aktiviti saye? Hihihihiiiii




Comments

haha...sorry mama mayra, ingatkan sebutan nama Myra..
mizah said…
hihi...comel...Bbbbuuu tu bird ek..kalau aufa, aummm tu ummi kot...hihihi....wah jeles mama myra sempat masak macam2 during weekend..mesti myra good girl ni rajin tolong mama dia kan... :)
ashra said…
nak jugak nasi ambeng.weekend ni balik johor,leh cari nasi ambeng.hehehe..

myra,
bam bam nye pipi..nak geget leh?
shilafaizz said…
Kak ilot..hehe rmi tr-konpiu.tu ler jadinye bila nama melayu di englishkn

Mizah: aah die mcm xlepas nk sebut 'D' jd bbbuuu je.mami ayah xpandai lg.dgr bah..bah je sejak bile plk ayahnye jd abah.ngan 'nak' tu je ler die pndi sebut..mami langsung xkedengo.huhuu sob..sob mami yg brhempas pulas nk kuarkn die neh ayah dulu disebut.ala msk simple2 je pon mizah..

Kak ash: pipi adalah aset die.nak geget? Ade berani? Die pndi puk org skrg jgn la kaco die...mmg die xbole.ayah die selalu kene.hahah

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…