Tuesday, July 12, 2011

Putu Bambu Warisan Atok

Kat belakang Dataran Maybank Bangsar ni ade beberapa deretan kedai, kebanyakkannya kedai makan lah. Ade jugak gerai2 kecik macam jambu Pak Chu 916 yang sedap tu meniaga. Dan, minggu lepas ade sebijik lagi stall/ gerai tolak eh orang panggil jual Putu Bambu..My fren Oja la yang kenalkan. Beria-ia die cakap putu bambu tu sedap. Aku wat dekkkk jer. Ye la sangat Oja tuh..

Sampaikan last week die belikan sebungkus putu bambu untuk aku sebab aku tak layan nafsu makan putu bambu die..kehkeh. Mekasehhh oja, aku saje nak tunggu ko belikan sebenarnye. Mase tu tengah kenyang so nak makan kat rumah la, nak bagi En faizz rasa jugak. Tetiba lame sangat tunggu Pak Pais amik balik keje aku telah ngap separuh. Ehhh....sedaaaaapppp pulak itu Putu bambu weh. Namenye Putu Bambu Warisan Atok, kelasss gitu namenye.

Dah ngap sket.

Sebabkan boleh tahan sedap putu bambu nih, semalam shila yang tamak haloba dah beli jugak. Bukan 1 atau 2 bungkus tapi 3 bungkus!! kerh....kerh...ai ni kan jenis kalo rase bende tu sedap, bende tu je lah yang nak dimakan.
3 bungkus weh skali hadap
Putu bambu ni kelapa tabur die dah dikukus so tahan lame lah kuih ni sebab biasenye kuih yang ade kelapa ni cepat basi kan. Tapi yang ni tak..sampai esok pon tahan lagi. Aku beli dan simpan dalam fridge. Nak makan kukus balik..Tak pasti la pulak kalo ade branch Putu Bambu ni kat tempat lain. Rasenye ade kott...macam francais jambu Pak Chu 916 tu...(emm korang tau ke tak jambu ni eks).

Oklah nak gtau tu jer...



 

7 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam sdpnya putu bambu selalu beli kat pasar tani/pasr mlm aje.negok yg ne cam menarik aje warna pandan sure sdp nak g carilah kat area bangsa tu...dekat jeeee

shilafaizz said...

sheila: carilah kat belakang dataran maybank tau.depan kedai simply spice cari yang payung hijau putih tu..petang2 baru dorang start jual kul 3 tu dah ade dh.putu bambu ni lembut gula pon banyak *habesla gula tggi lak.hahah

mizah said...

wahh...first time tgk ada warna hijau..kecil2 pulak tu...selalu jumpa putih melepak dan panjang...sedap makan panas2..hehe, psst jambu pak chu 916 tu memang sedap :p

shilafaizz said...

bila bukak je bekas die harum semerbak bau pandan..kehkeh.sudah jd promoter Putu Bambu Warisan Atok plak sy..jambu pak chu pon sedap kan...

ashra said...

sedapnye.kalu kita nak putu bambu yang best kena balik kampung kat ayer hitam,johor..

sedapnyeeee..alahai..
dataran maybank eh?..jauh la plak..

shilafaizz said...

kak ash, kat kg sy pon sebenarnye putu bambu die lagi sedap..eh putu piring slh lak. 2hengget 7keping..lagi sedap dr yg ni tapi dah dok jauh ni, balun je la mane ade...hukhuk.ni kira ok la ni

Qaseh said...

dah lama xmkn putu bambuu ni...kalo time puasa tuu byk laa..

Tuesday, July 12, 2011

Putu Bambu Warisan Atok

Kat belakang Dataran Maybank Bangsar ni ade beberapa deretan kedai, kebanyakkannya kedai makan lah. Ade jugak gerai2 kecik macam jambu Pak Chu 916 yang sedap tu meniaga. Dan, minggu lepas ade sebijik lagi stall/ gerai tolak eh orang panggil jual Putu Bambu..My fren Oja la yang kenalkan. Beria-ia die cakap putu bambu tu sedap. Aku wat dekkkk jer. Ye la sangat Oja tuh..

Sampaikan last week die belikan sebungkus putu bambu untuk aku sebab aku tak layan nafsu makan putu bambu die..kehkeh. Mekasehhh oja, aku saje nak tunggu ko belikan sebenarnye. Mase tu tengah kenyang so nak makan kat rumah la, nak bagi En faizz rasa jugak. Tetiba lame sangat tunggu Pak Pais amik balik keje aku telah ngap separuh. Ehhh....sedaaaaapppp pulak itu Putu bambu weh. Namenye Putu Bambu Warisan Atok, kelasss gitu namenye.

Dah ngap sket.

Sebabkan boleh tahan sedap putu bambu nih, semalam shila yang tamak haloba dah beli jugak. Bukan 1 atau 2 bungkus tapi 3 bungkus!! kerh....kerh...ai ni kan jenis kalo rase bende tu sedap, bende tu je lah yang nak dimakan.
3 bungkus weh skali hadap
Putu bambu ni kelapa tabur die dah dikukus so tahan lame lah kuih ni sebab biasenye kuih yang ade kelapa ni cepat basi kan. Tapi yang ni tak..sampai esok pon tahan lagi. Aku beli dan simpan dalam fridge. Nak makan kukus balik..Tak pasti la pulak kalo ade branch Putu Bambu ni kat tempat lain. Rasenye ade kott...macam francais jambu Pak Chu 916 tu...(emm korang tau ke tak jambu ni eks).

Oklah nak gtau tu jer...



 

7 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam sdpnya putu bambu selalu beli kat pasar tani/pasr mlm aje.negok yg ne cam menarik aje warna pandan sure sdp nak g carilah kat area bangsa tu...dekat jeeee

shilafaizz said...

sheila: carilah kat belakang dataran maybank tau.depan kedai simply spice cari yang payung hijau putih tu..petang2 baru dorang start jual kul 3 tu dah ade dh.putu bambu ni lembut gula pon banyak *habesla gula tggi lak.hahah

mizah said...

wahh...first time tgk ada warna hijau..kecil2 pulak tu...selalu jumpa putih melepak dan panjang...sedap makan panas2..hehe, psst jambu pak chu 916 tu memang sedap :p

shilafaizz said...

bila bukak je bekas die harum semerbak bau pandan..kehkeh.sudah jd promoter Putu Bambu Warisan Atok plak sy..jambu pak chu pon sedap kan...

ashra said...

sedapnye.kalu kita nak putu bambu yang best kena balik kampung kat ayer hitam,johor..

sedapnyeeee..alahai..
dataran maybank eh?..jauh la plak..

shilafaizz said...

kak ash, kat kg sy pon sebenarnye putu bambu die lagi sedap..eh putu piring slh lak. 2hengget 7keping..lagi sedap dr yg ni tapi dah dok jauh ni, balun je la mane ade...hukhuk.ni kira ok la ni

Qaseh said...

dah lama xmkn putu bambuu ni...kalo time puasa tuu byk laa..