Skip to main content

Putu Bambu Warisan Atok

Kat belakang Dataran Maybank Bangsar ni ade beberapa deretan kedai, kebanyakkannya kedai makan lah. Ade jugak gerai2 kecik macam jambu Pak Chu 916 yang sedap tu meniaga. Dan, minggu lepas ade sebijik lagi stall/ gerai tolak eh orang panggil jual Putu Bambu..My fren Oja la yang kenalkan. Beria-ia die cakap putu bambu tu sedap. Aku wat dekkkk jer. Ye la sangat Oja tuh..

Sampaikan last week die belikan sebungkus putu bambu untuk aku sebab aku tak layan nafsu makan putu bambu die..kehkeh. Mekasehhh oja, aku saje nak tunggu ko belikan sebenarnye. Mase tu tengah kenyang so nak makan kat rumah la, nak bagi En faizz rasa jugak. Tetiba lame sangat tunggu Pak Pais amik balik keje aku telah ngap separuh. Ehhh....sedaaaaapppp pulak itu Putu bambu weh. Namenye Putu Bambu Warisan Atok, kelasss gitu namenye.

Dah ngap sket.

Sebabkan boleh tahan sedap putu bambu nih, semalam shila yang tamak haloba dah beli jugak. Bukan 1 atau 2 bungkus tapi 3 bungkus!! kerh....kerh...ai ni kan jenis kalo rase bende tu sedap, bende tu je lah yang nak dimakan.
3 bungkus weh skali hadap
Putu bambu ni kelapa tabur die dah dikukus so tahan lame lah kuih ni sebab biasenye kuih yang ade kelapa ni cepat basi kan. Tapi yang ni tak..sampai esok pon tahan lagi. Aku beli dan simpan dalam fridge. Nak makan kukus balik..Tak pasti la pulak kalo ade branch Putu Bambu ni kat tempat lain. Rasenye ade kott...macam francais jambu Pak Chu 916 tu...(emm korang tau ke tak jambu ni eks).

Oklah nak gtau tu jer...



 

Comments

salam sdpnya putu bambu selalu beli kat pasar tani/pasr mlm aje.negok yg ne cam menarik aje warna pandan sure sdp nak g carilah kat area bangsa tu...dekat jeeee
shilafaizz said…
sheila: carilah kat belakang dataran maybank tau.depan kedai simply spice cari yang payung hijau putih tu..petang2 baru dorang start jual kul 3 tu dah ade dh.putu bambu ni lembut gula pon banyak *habesla gula tggi lak.hahah
mizah said…
wahh...first time tgk ada warna hijau..kecil2 pulak tu...selalu jumpa putih melepak dan panjang...sedap makan panas2..hehe, psst jambu pak chu 916 tu memang sedap :p
shilafaizz said…
bila bukak je bekas die harum semerbak bau pandan..kehkeh.sudah jd promoter Putu Bambu Warisan Atok plak sy..jambu pak chu pon sedap kan...
ashra said…
sedapnye.kalu kita nak putu bambu yang best kena balik kampung kat ayer hitam,johor..

sedapnyeeee..alahai..
dataran maybank eh?..jauh la plak..
shilafaizz said…
kak ash, kat kg sy pon sebenarnye putu bambu die lagi sedap..eh putu piring slh lak. 2hengget 7keping..lagi sedap dr yg ni tapi dah dok jauh ni, balun je la mane ade...hukhuk.ni kira ok la ni
Qaseh said…
dah lama xmkn putu bambuu ni...kalo time puasa tuu byk laa..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…