Skip to main content

Putu Bambu Warisan Atok

Kat belakang Dataran Maybank Bangsar ni ade beberapa deretan kedai, kebanyakkannya kedai makan lah. Ade jugak gerai2 kecik macam jambu Pak Chu 916 yang sedap tu meniaga. Dan, minggu lepas ade sebijik lagi stall/ gerai tolak eh orang panggil jual Putu Bambu..My fren Oja la yang kenalkan. Beria-ia die cakap putu bambu tu sedap. Aku wat dekkkk jer. Ye la sangat Oja tuh..

Sampaikan last week die belikan sebungkus putu bambu untuk aku sebab aku tak layan nafsu makan putu bambu die..kehkeh. Mekasehhh oja, aku saje nak tunggu ko belikan sebenarnye. Mase tu tengah kenyang so nak makan kat rumah la, nak bagi En faizz rasa jugak. Tetiba lame sangat tunggu Pak Pais amik balik keje aku telah ngap separuh. Ehhh....sedaaaaapppp pulak itu Putu bambu weh. Namenye Putu Bambu Warisan Atok, kelasss gitu namenye.

Dah ngap sket.

Sebabkan boleh tahan sedap putu bambu nih, semalam shila yang tamak haloba dah beli jugak. Bukan 1 atau 2 bungkus tapi 3 bungkus!! kerh....kerh...ai ni kan jenis kalo rase bende tu sedap, bende tu je lah yang nak dimakan.
3 bungkus weh skali hadap
Putu bambu ni kelapa tabur die dah dikukus so tahan lame lah kuih ni sebab biasenye kuih yang ade kelapa ni cepat basi kan. Tapi yang ni tak..sampai esok pon tahan lagi. Aku beli dan simpan dalam fridge. Nak makan kukus balik..Tak pasti la pulak kalo ade branch Putu Bambu ni kat tempat lain. Rasenye ade kott...macam francais jambu Pak Chu 916 tu...(emm korang tau ke tak jambu ni eks).

Oklah nak gtau tu jer...



 

Comments

salam sdpnya putu bambu selalu beli kat pasar tani/pasr mlm aje.negok yg ne cam menarik aje warna pandan sure sdp nak g carilah kat area bangsa tu...dekat jeeee
shilafaizz said…
sheila: carilah kat belakang dataran maybank tau.depan kedai simply spice cari yang payung hijau putih tu..petang2 baru dorang start jual kul 3 tu dah ade dh.putu bambu ni lembut gula pon banyak *habesla gula tggi lak.hahah
mizah said…
wahh...first time tgk ada warna hijau..kecil2 pulak tu...selalu jumpa putih melepak dan panjang...sedap makan panas2..hehe, psst jambu pak chu 916 tu memang sedap :p
shilafaizz said…
bila bukak je bekas die harum semerbak bau pandan..kehkeh.sudah jd promoter Putu Bambu Warisan Atok plak sy..jambu pak chu pon sedap kan...
ashra said…
sedapnye.kalu kita nak putu bambu yang best kena balik kampung kat ayer hitam,johor..

sedapnyeeee..alahai..
dataran maybank eh?..jauh la plak..
shilafaizz said…
kak ash, kat kg sy pon sebenarnye putu bambu die lagi sedap..eh putu piring slh lak. 2hengget 7keping..lagi sedap dr yg ni tapi dah dok jauh ni, balun je la mane ade...hukhuk.ni kira ok la ni
Qaseh Suhaida said…
dah lama xmkn putu bambuu ni...kalo time puasa tuu byk laa..

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku