Skip to main content

Words Wednesday...Kihkihkih

Haaa ekau memang suka wat keje lain dari orang kan..orang lain buat wordLESS wednesday die sebok buat WORDS wednesday..padahal hari2 memang dah membuat repekan kat belog....kihkihkih



Haaa nak ape??

Ni gambar mase saye masak spagheti tempoh hari...Die suka benor jadi Ju-On berdiri dan berkepit kat kaki maknye bila maknye memasak...bila maknye menumis sambal ke kenelah angkat die sebelah tangan dukung, sebelah tangan pegang sudip kacau lada...isk isk...kang kene minyak panas lak kan...Letak dalam walker memang sah2 la die menjerit2 taknak...Suh main jauh2 ado die reti?? Makin datang dekat adelah. Kalau balik keje pakai baju kurung ke die siap boleh main keretapi tarik belakang baju mak die sampai tegang2 time maknye basuh pinggan ke masak ke...Tetasss ler baju mak hanggggg. Myra...Myra...

Cikgu bagitau die kuaattttt susu sekarang. 7-8oz sekali hadap tak cukup?? Ye ke cikguuuuu. heheh betul sebenarnya tapi kalo ngan mak die saye buat 6oz sudehhh. tak cukup buat dek jer okeh. Hmm...saya kene kawal dan catu susu die sebab die kan minum susu formula kan...kalo susu ibu tak pe la banyak2...No worries. Saya takmo la die obesss ke kan. Setakat ni Myra kategori normal weight lagi tapi kene la jage2 rite?? Tengok die yang bambam tuh saya riso sebenarnye...kalau bagitau bapaknye ade die kesah?? Die cakap budak nak susu bagi je lah.....Dah jalan kang susut ler. Aishhhhh tak memahami betol bapak si Myra ni kan. Malas nak cakap.

Dah ler susu naik rege sekarang sekali naik 4-5hengget. Emm...patutnya susu pon kene letak 'under control item' tau. Sekotak susu myra dulu 54-55 hengget sekarang dah 59-60 hengget dah! Sebulan guna paling kurang 4kotak..Kopak...kopak...Cepat ler setahun myra...susu murah sikit bila umo makin tambah. Sekotak enfagrow RM40...beza kan ngan enfapro?? ke beli susu lagi murah sket, Sustagen ke kan...25hengget jer. Ishhh pasni Myra ade adik wajibul ghunnah bagi susu ibu. Amik motilium pon motilium lahhh.

-Sekian repekan di petang hari-





Comments

eh, motilium tu hape?
Sama mcm Pahat uollss, akak pon panggil dia Ju On, sebab pantang emak takde depan mata.
Kalau nak mengulit dia je sampai ke sudah tak jadi keje kannn???
shilafaizz said…
tah suka benor die pegang kaki maknye..tengah diri ke, tengah masak ke,dah macam meratapi mintak ampun ngan mak pulak..hahah

motilium tu pil untuk tambah susu kak..tapi bagi yang memang tekad sgt2 la.susu mmg akan ade balik tapi tak boleh amik lebih dari 14 ke 16 bulan tah (tak sure)..sebab ade ksn sampingan, boleh kene breast cancer.kwn sy ade amik sbb mmg nak BF anak die, susu plak tak cukup menampung demand anak.tp die amik smpi 14bulan je lah.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…