Friday, July 22, 2011

In Progress ~ Guest Room

Semalam layan Myra main2 di guest room..guest room kami di tingkat bawah...disitulah tetamu nak tumpang solat ka, tumpang baring ka...dan kalau mak sy datang KL die memang mintak dok bilik tu sebab katenye rumah sy tinggi tak larat nak panjat tangga ke bilik atas, sakit lutut!

Guest room kami ni catnya masih cat asal, kale putih bersih...mase renovate rumah aritu kami memang tak decide nak cat bilik ni sebab kalenye masih baik. Tetiba semalam, sy rase guest room kami terlalu pale. Dalam tu ade almari letak baju2 myra (baju harian).Almari sebenar Myra (baju jalan) di bilik atas sebab die selalu mandi dimandikan di bilik air bawah saja. Ade rack towel, sejadah, ngan katil single bed. Saya rase sy nak mendecorate la bilik nie...

Nak buat build-in wardrobe ngan custome made katil. Nak sume kale putih sebab sy nak bermain kale dengan cat dinding. Sy request hubby untuk wall paper..sebab wall paper dah siap ade corak..tak yah la sy nak decorating lagi...huhu. Tapi die tak setuju...sebab ape??  Hubby cakap anak kecik lagi nanti die conteng wall paper tuh membazir je.Kalau cat, kene conteng cat la balik! emm..betul jugak. Rumah kami sekarang ni kami cat sendiri. Boleh lihat entry mase sy pregnant 8bulan dan mengecat rumah tu. I like decorating! Sy memang cerewet, hubby asek kene bebel je sebab cat tak cantik, tak rata...bla bla. huhuhuu...guest room ni kecik jer..so sy kene pikir betul2 for decorating nanti.
Sy NAK:-

1. Maximize ruang dalam bilik ni. Nak simple,taknak crowded tapi menarik!
2. Guest room ni sy nak reka seperti kids room juga sebab kalau siang hari myra tido dan main disini. Tak nak terlalu kelihatan kebudak-budakan dan terlalu ke-dewasaan.
3.Wardrobe, dressing table dan bed kale putih.
4. Sy nak decorate corak2 dengan hasil tangan sy sendiri seperti....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Wardrobe putih sebegini....corak begini pon sonang nak buat.
Dis one too gegurl....emmm donwant. Kalau bilik myra ok la...

BUT like dis one also nice...this is what i imagine....

-credit to Google-

Tangan dah gatal tak sabar nak cat bilik tuh. Sebelum raya harus disiapkan. Wajibla sy kerah tenaga Pak Pais tuh. Jangan tidooo jek! heeehuuuu.



10 comments:

ashra said...

uihh..kalu shila deco gini,tiap2 weekend saya datang tumpang tido.keke =p

shilafaizz said...

kekeke...sila2...silakan datang..hahah.

Ina Hashim said...

haha Shila...baru sembang bab nih semalam...tapi mmg santekkkkk sgt pic yg last tuh.....dah siap deco nnti,bolehla buat makan2 jmput ktorg ek :)

shilafaizz said...

heheh buleh...sy terpikir nak decorate nih sebab nak buat open house la nanti..ekeke.kawan sy request bilik untuk menyusukan baby...so sy cakap kat hubby nak decorate sikit la guest room tuh at least di cat kaler lain..boring la furniture putih, dinding putih gak

HappyIrfa said...

hai shila..

akak pun tgh berangan nak buat bilik anak2 camni :-) moga impian tercapai

MommyAqil said...

cantik2nya deco cam tu..geram pulak kan...tp bila nak deko2 sendiri jadi tak reti n confirm tak cantik..terus putus harap..hihihi..nanti bleh p raya rumah shila...heheee...

Mama AA's said...

cantek... CS sethn lalu sibuk gak mendeco, sekarang selesai :)

shilafaizz said...

kak Happy Irfa, insyaallah..semoga tercapai yek.

Aida: hehe shila suka combine mane2 yg berkenan..tak ikut exactly sebab keluasan ruang bilik pon lain2..guest room ni kecik jer, kene pandai2 decorate spy tak nmpk makin sempit kan..

Mama AA's..seronok kan mendeco..sy buat mane yg tercapai oleh bajet je la..sebab tu cat rumah pon cat sendiri..heheh

mizah said...

cantik la...bestnya kalau dapat deco camtu gak...erk..rumah mizah baru separuh siap...tu pun banyak kena repair..repair ok, bukan renovate...bila la boleh jenguk2 rumah shila...padahal selalu gi setia alam...heheeheh :p

shilafaizz said...

heheh tu la mizah...nama je dekat kan.haaa tahun depan Setia City Mall kat setia alam tu siap tau...nanti shopping2 situ bolehla kita jumpa2 yer...xyah gi KL dah, shopping dekat2 jer.heheh

Friday, July 22, 2011

In Progress ~ Guest Room

Semalam layan Myra main2 di guest room..guest room kami di tingkat bawah...disitulah tetamu nak tumpang solat ka, tumpang baring ka...dan kalau mak sy datang KL die memang mintak dok bilik tu sebab katenye rumah sy tinggi tak larat nak panjat tangga ke bilik atas, sakit lutut!

Guest room kami ni catnya masih cat asal, kale putih bersih...mase renovate rumah aritu kami memang tak decide nak cat bilik ni sebab kalenye masih baik. Tetiba semalam, sy rase guest room kami terlalu pale. Dalam tu ade almari letak baju2 myra (baju harian).Almari sebenar Myra (baju jalan) di bilik atas sebab die selalu mandi dimandikan di bilik air bawah saja. Ade rack towel, sejadah, ngan katil single bed. Saya rase sy nak mendecorate la bilik nie...

Nak buat build-in wardrobe ngan custome made katil. Nak sume kale putih sebab sy nak bermain kale dengan cat dinding. Sy request hubby untuk wall paper..sebab wall paper dah siap ade corak..tak yah la sy nak decorating lagi...huhu. Tapi die tak setuju...sebab ape??  Hubby cakap anak kecik lagi nanti die conteng wall paper tuh membazir je.Kalau cat, kene conteng cat la balik! emm..betul jugak. Rumah kami sekarang ni kami cat sendiri. Boleh lihat entry mase sy pregnant 8bulan dan mengecat rumah tu. I like decorating! Sy memang cerewet, hubby asek kene bebel je sebab cat tak cantik, tak rata...bla bla. huhuhuu...guest room ni kecik jer..so sy kene pikir betul2 for decorating nanti.
Sy NAK:-

1. Maximize ruang dalam bilik ni. Nak simple,taknak crowded tapi menarik!
2. Guest room ni sy nak reka seperti kids room juga sebab kalau siang hari myra tido dan main disini. Tak nak terlalu kelihatan kebudak-budakan dan terlalu ke-dewasaan.
3.Wardrobe, dressing table dan bed kale putih.
4. Sy nak decorate corak2 dengan hasil tangan sy sendiri seperti....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Wardrobe putih sebegini....corak begini pon sonang nak buat.
Dis one too gegurl....emmm donwant. Kalau bilik myra ok la...

BUT like dis one also nice...this is what i imagine....

-credit to Google-

Tangan dah gatal tak sabar nak cat bilik tuh. Sebelum raya harus disiapkan. Wajibla sy kerah tenaga Pak Pais tuh. Jangan tidooo jek! heeehuuuu.



10 comments:

ashra said...

uihh..kalu shila deco gini,tiap2 weekend saya datang tumpang tido.keke =p

shilafaizz said...

kekeke...sila2...silakan datang..hahah.

Ina Hashim said...

haha Shila...baru sembang bab nih semalam...tapi mmg santekkkkk sgt pic yg last tuh.....dah siap deco nnti,bolehla buat makan2 jmput ktorg ek :)

shilafaizz said...

heheh buleh...sy terpikir nak decorate nih sebab nak buat open house la nanti..ekeke.kawan sy request bilik untuk menyusukan baby...so sy cakap kat hubby nak decorate sikit la guest room tuh at least di cat kaler lain..boring la furniture putih, dinding putih gak

HappyIrfa said...

hai shila..

akak pun tgh berangan nak buat bilik anak2 camni :-) moga impian tercapai

MommyAqil said...

cantik2nya deco cam tu..geram pulak kan...tp bila nak deko2 sendiri jadi tak reti n confirm tak cantik..terus putus harap..hihihi..nanti bleh p raya rumah shila...heheee...

Mama AA's said...

cantek... CS sethn lalu sibuk gak mendeco, sekarang selesai :)

shilafaizz said...

kak Happy Irfa, insyaallah..semoga tercapai yek.

Aida: hehe shila suka combine mane2 yg berkenan..tak ikut exactly sebab keluasan ruang bilik pon lain2..guest room ni kecik jer, kene pandai2 decorate spy tak nmpk makin sempit kan..

Mama AA's..seronok kan mendeco..sy buat mane yg tercapai oleh bajet je la..sebab tu cat rumah pon cat sendiri..heheh

mizah said...

cantik la...bestnya kalau dapat deco camtu gak...erk..rumah mizah baru separuh siap...tu pun banyak kena repair..repair ok, bukan renovate...bila la boleh jenguk2 rumah shila...padahal selalu gi setia alam...heheeheh :p

shilafaizz said...

heheh tu la mizah...nama je dekat kan.haaa tahun depan Setia City Mall kat setia alam tu siap tau...nanti shopping2 situ bolehla kita jumpa2 yer...xyah gi KL dah, shopping dekat2 jer.heheh