Wednesday, July 27, 2011

Choices of Gender Baby Boy or Girl??

Rentetan dari entry sebelum nie...saya nak sambung plak di entry nie..ramai bertanye camne nak plan tuh...camne nak dapatkan gender baby boy/girl ikut pilihan kita...Kawan2...ini hanyalah perancangan kita yer...jika scan kemudian hari gender baby berlainan pula dengan apa yang diharapkan jangan lah bersedih atau kecewa...Kita merancang Allah jugak yang menentukan...Tapi kalau tak berusaha mana nak dapat hasilnya kan...

TTC = Trying To Conceive...Tips ini untuk yang baru nak try conceive...kalau dah pregnant, fetus sudah berada dalam rahim...memang tak boleh la guna tips ni yer...Sorry sesangat. Tips ini dapat dari officemate sy..Dia memang menggunakan tips ini dapat dari gynae die sendiri untuk die menselang-selikan anaknya boy dan girl...Sekarang anaknya sudah 3 orang boy-girl-boy..Tips ini lebih kepada ilmu sains bagaimana nak menentukan spermatozoa apa yang diperlukan untuk menentukan jantina baby.

Untuk mendapatkan baby girl kita memerlukan gen XX dan boy pula XY. Ovum wanita mengandungi faktor X sahaja dan hanya sperma lelaki yang membawa genetik X danY. Maka faktor Y atau X daripada benih lelaki akan bergabung dengan satu-satunya faktor X yang terdapat pada benih perempuan. Sekiranya faktor Y dari sperma yang bergabung dengan faktor X pada ovum, maka kelak bayi lelaki akan terhasil dengan gabungan XY ini. Sebaliknya bayi perempuan akan terhasil dengan gabungan XX. Jadi jika inginkan anak lelaki adalah bergantung kepada spermatozoa lelaki kerana dia sahaja yang membawa gen Y itu.


Jika si isteri belum boleh mengurniakan anak lelaki buat suami, janganlah suami menyalahkan isteri semata kerana benih suami sendiri penentu gen anak lelaki itu...Sperma lelaki dan ovum wanita kenelah cukup sihat! Faktor pemakanan, posisi bersama juga adalah penting. tak lupa juga sentiasalah memohon pada Yang Khalik...

DISCLAIMER: Info di bawah ini adalah 18SX yeppp.....heeehuuu.


Choice of a baby BOY or GIRL


Hope it is useful for some of you in planning stage. For those of you do not have any plan in the near future, you can keep it for future reference.

Background:
Man’s sperm consists of X & Y spermatozoa, X spermatozoon decides the female whereas Y is the male. Referring to these physiological properties of the spermatozoa, gynecologists set up the theory of ‘Choice of a girl or a boy’.

1st factor: Food

If you want a baby girl:
Husband must eat more alkaline food, wife eats more acidic food.

If you want a baby boy:
Husband eats more acidic food, wife eats more alkaline food.

Alkaline food: vegetables, fruits, egg white, milk, algae, etc.
Acidic food: meat, seafood, etc.


2nd factor: Timing (When to do it?)

If you want a baby girl:
Frequent copulation during pre-ovulation period.

If you want a baby boy:
Copulating just before ovulation or just after ovulation.

How to confirm ovulation period:
Body temperature increases (you may want to use SPC chart to monitor your body temperature here).


3rd factor: Penetration (How to do it?)

If you want a baby girl:
Husband to avoid deep penetration in the female vagina during copulation.

If you want a baby boy:
Deep penetration by the husband is suggested.

Reasoning:
Characteristics of X & Y spermatozoa
- X: Marathon runner with good stamina
- Y: Sprinter but poor stamina
So, with deep penetration, the chances for Y to reach destination will be higher.


4th factor: Stimulation

If you want a baby girl:
Wife should avoid stimulation during copulation. Secretion from female vagina becomes alkaline when stimulated, therefore this promotes the activity of Y spermatozoon.

If you want a baby boy:
Husband ejaculates after wife has been stimulated.(suami ejakulasi selepas isteri capai klimaks)


5th factor: Wife’s Preparation

If you want a baby girl:
Rinse the vagina with solution dissolving 2 spoonfuls of white vinegar in 1 liter of water. Since an acidic condition decreases activity of Y spermatozoon.

If you want a baby boy:
Rinse the vagina with solution dissolving 2 spoonfuls of soda in 1 liter of water.


6th factor: Positioning

If you want a baby girl:
Female to be on the top position & male to be on the bottom position.

If you want a baby boy:
Male to be on the top position & female to be on the bottom position. This posture allows the Y spermatozoon to reach the destination faster.



Notakaki: Diharapkan tips ini berguna untuk semua yer....I'm juz sharing. Sy craving for baby boy..Chaiyok!! hihihi...eh saya ada lagi beberapa tips menggunakan kalendar umur dan body basal temperature (BBT) pulak. Yang itu sy share nanti yer..anda study yang ni dulu. ^__^ . Pssttt...Sy rase tips no. 1,2 dan 5 senang kot nak applykan.
 
 

11 comments:

Vna Sandhu said...

hurmmm bile dh dapat sepasang nie, ramai yang tanya ape rahsia atau tips dapat sepasang?

x tau mcm mane nak jawab..x amalkan ape² pun, dh rezeki

tapi x boleh harap 100% pada tips ni semua kan?? tgk rezeki masing²

shilafaizz said...

yup wina macam shila cakapla..kita plan je..allah yg tentukan..kalau dh dapat sepasang tanpa tips apa2 dh rezeki namanya..tapi bagi yg mengharap sangat boleh la try tips ni..tak try tak tau kan..
mak shila pon dapat anak selang seli..girl dan boy..org panggil selang bunga..tanye mak die kate dah rezeki mane ade tips2.huhuu

MommyAqil said...

hihihi..thanks shila for the useful info..really helpful..saya pula craving baby girl..hehe..tgh usaha ni...huhuhu...Semoga kita dapat ank sepasang nanti..yg penting DOA...

shilafaizz said...

Aida: ingatkan aida dah preggy...camne delay 2bulan tuh?-ve yer..takpe usaha lagi yer dear...amiinn..semoga masing2 dapat sepasang yer..usaha dan doa! :)

ashra said...

good info..
tapi da terlambat nak amalkan..hehe.

tak kisahlah..kalu takdirnya semua girl pun kami redha asalkan panjang umurnya..
insyaallah...

shilafaizz said...

kak ash, takpe...boy ke girl mane2 pon anak kita kannnn...heheh. Aminn...moga panjang umurnya..

Lady of Leisure said...

owh banyak jugak tips yer hehe.. teringat masa kita dok tengok2 chinese gender prediction calendar tu hehe..

shilafaizz said...

Hahah lawak kan chinese calendar tuh..
macam2 versi pemahaman ade...

mizah said...

baru perasan posting ni..sangat2 berguna...tapi bila husband cakap.."tak kisah la kalau semua anak girl pun takpe..." heheh..last2 mizah tak craving dah nak baby boy...tapi kalau dapat pun bonus! boleh la try tips ni..no 1, 2 n 5 paling senang kan...heheh

hasnolleilla said...

ADUYAI..shila dah kuar tips dah..hehe
will try it dear..ngomong2..mau baby juga nih..tp cam nk boboi lagi je..tp dpt gal pun beres..hehe thanks for da info dear..=) 2 thumbs up!

shilafaizz said...

heheh shila pon xkisah sebenarnye kalau no.2 girl lagi..baju2 kakaknye ade yg pakai.tapi kalau boy tu bonus la sepasang kan...selamat mencuba semuaaa! hikhik

Wednesday, July 27, 2011

Choices of Gender Baby Boy or Girl??

Rentetan dari entry sebelum nie...saya nak sambung plak di entry nie..ramai bertanye camne nak plan tuh...camne nak dapatkan gender baby boy/girl ikut pilihan kita...Kawan2...ini hanyalah perancangan kita yer...jika scan kemudian hari gender baby berlainan pula dengan apa yang diharapkan jangan lah bersedih atau kecewa...Kita merancang Allah jugak yang menentukan...Tapi kalau tak berusaha mana nak dapat hasilnya kan...

TTC = Trying To Conceive...Tips ini untuk yang baru nak try conceive...kalau dah pregnant, fetus sudah berada dalam rahim...memang tak boleh la guna tips ni yer...Sorry sesangat. Tips ini dapat dari officemate sy..Dia memang menggunakan tips ini dapat dari gynae die sendiri untuk die menselang-selikan anaknya boy dan girl...Sekarang anaknya sudah 3 orang boy-girl-boy..Tips ini lebih kepada ilmu sains bagaimana nak menentukan spermatozoa apa yang diperlukan untuk menentukan jantina baby.

Untuk mendapatkan baby girl kita memerlukan gen XX dan boy pula XY. Ovum wanita mengandungi faktor X sahaja dan hanya sperma lelaki yang membawa genetik X danY. Maka faktor Y atau X daripada benih lelaki akan bergabung dengan satu-satunya faktor X yang terdapat pada benih perempuan. Sekiranya faktor Y dari sperma yang bergabung dengan faktor X pada ovum, maka kelak bayi lelaki akan terhasil dengan gabungan XY ini. Sebaliknya bayi perempuan akan terhasil dengan gabungan XX. Jadi jika inginkan anak lelaki adalah bergantung kepada spermatozoa lelaki kerana dia sahaja yang membawa gen Y itu.


Jika si isteri belum boleh mengurniakan anak lelaki buat suami, janganlah suami menyalahkan isteri semata kerana benih suami sendiri penentu gen anak lelaki itu...Sperma lelaki dan ovum wanita kenelah cukup sihat! Faktor pemakanan, posisi bersama juga adalah penting. tak lupa juga sentiasalah memohon pada Yang Khalik...

DISCLAIMER: Info di bawah ini adalah 18SX yeppp.....heeehuuu.


Choice of a baby BOY or GIRL


Hope it is useful for some of you in planning stage. For those of you do not have any plan in the near future, you can keep it for future reference.

Background:
Man’s sperm consists of X & Y spermatozoa, X spermatozoon decides the female whereas Y is the male. Referring to these physiological properties of the spermatozoa, gynecologists set up the theory of ‘Choice of a girl or a boy’.

1st factor: Food

If you want a baby girl:
Husband must eat more alkaline food, wife eats more acidic food.

If you want a baby boy:
Husband eats more acidic food, wife eats more alkaline food.

Alkaline food: vegetables, fruits, egg white, milk, algae, etc.
Acidic food: meat, seafood, etc.


2nd factor: Timing (When to do it?)

If you want a baby girl:
Frequent copulation during pre-ovulation period.

If you want a baby boy:
Copulating just before ovulation or just after ovulation.

How to confirm ovulation period:
Body temperature increases (you may want to use SPC chart to monitor your body temperature here).


3rd factor: Penetration (How to do it?)

If you want a baby girl:
Husband to avoid deep penetration in the female vagina during copulation.

If you want a baby boy:
Deep penetration by the husband is suggested.

Reasoning:
Characteristics of X & Y spermatozoa
- X: Marathon runner with good stamina
- Y: Sprinter but poor stamina
So, with deep penetration, the chances for Y to reach destination will be higher.


4th factor: Stimulation

If you want a baby girl:
Wife should avoid stimulation during copulation. Secretion from female vagina becomes alkaline when stimulated, therefore this promotes the activity of Y spermatozoon.

If you want a baby boy:
Husband ejaculates after wife has been stimulated.(suami ejakulasi selepas isteri capai klimaks)


5th factor: Wife’s Preparation

If you want a baby girl:
Rinse the vagina with solution dissolving 2 spoonfuls of white vinegar in 1 liter of water. Since an acidic condition decreases activity of Y spermatozoon.

If you want a baby boy:
Rinse the vagina with solution dissolving 2 spoonfuls of soda in 1 liter of water.


6th factor: Positioning

If you want a baby girl:
Female to be on the top position & male to be on the bottom position.

If you want a baby boy:
Male to be on the top position & female to be on the bottom position. This posture allows the Y spermatozoon to reach the destination faster.



Notakaki: Diharapkan tips ini berguna untuk semua yer....I'm juz sharing. Sy craving for baby boy..Chaiyok!! hihihi...eh saya ada lagi beberapa tips menggunakan kalendar umur dan body basal temperature (BBT) pulak. Yang itu sy share nanti yer..anda study yang ni dulu. ^__^ . Pssttt...Sy rase tips no. 1,2 dan 5 senang kot nak applykan.
 
 

11 comments:

Vna Sandhu said...

hurmmm bile dh dapat sepasang nie, ramai yang tanya ape rahsia atau tips dapat sepasang?

x tau mcm mane nak jawab..x amalkan ape² pun, dh rezeki

tapi x boleh harap 100% pada tips ni semua kan?? tgk rezeki masing²

shilafaizz said...

yup wina macam shila cakapla..kita plan je..allah yg tentukan..kalau dh dapat sepasang tanpa tips apa2 dh rezeki namanya..tapi bagi yg mengharap sangat boleh la try tips ni..tak try tak tau kan..
mak shila pon dapat anak selang seli..girl dan boy..org panggil selang bunga..tanye mak die kate dah rezeki mane ade tips2.huhuu

MommyAqil said...

hihihi..thanks shila for the useful info..really helpful..saya pula craving baby girl..hehe..tgh usaha ni...huhuhu...Semoga kita dapat ank sepasang nanti..yg penting DOA...

shilafaizz said...

Aida: ingatkan aida dah preggy...camne delay 2bulan tuh?-ve yer..takpe usaha lagi yer dear...amiinn..semoga masing2 dapat sepasang yer..usaha dan doa! :)

ashra said...

good info..
tapi da terlambat nak amalkan..hehe.

tak kisahlah..kalu takdirnya semua girl pun kami redha asalkan panjang umurnya..
insyaallah...

shilafaizz said...

kak ash, takpe...boy ke girl mane2 pon anak kita kannnn...heheh. Aminn...moga panjang umurnya..

Lady of Leisure said...

owh banyak jugak tips yer hehe.. teringat masa kita dok tengok2 chinese gender prediction calendar tu hehe..

shilafaizz said...

Hahah lawak kan chinese calendar tuh..
macam2 versi pemahaman ade...

mizah said...

baru perasan posting ni..sangat2 berguna...tapi bila husband cakap.."tak kisah la kalau semua anak girl pun takpe..." heheh..last2 mizah tak craving dah nak baby boy...tapi kalau dapat pun bonus! boleh la try tips ni..no 1, 2 n 5 paling senang kan...heheh

hasnolleilla said...

ADUYAI..shila dah kuar tips dah..hehe
will try it dear..ngomong2..mau baby juga nih..tp cam nk boboi lagi je..tp dpt gal pun beres..hehe thanks for da info dear..=) 2 thumbs up!

shilafaizz said...

heheh shila pon xkisah sebenarnye kalau no.2 girl lagi..baju2 kakaknye ade yg pakai.tapi kalau boy tu bonus la sepasang kan...selamat mencuba semuaaa! hikhik