Skip to main content

Roti Jala Kari Ayam

Arini mau hapdet Resipi duluan...Jumaat lepas feeling2 nak buat roti jala sendrik..tak pernah lagi buat roti jala sebelum nie..Tapi teringin lak nak nerai. So hari Jumaat, office hour sampai 4.45pm jer...kul 4 tuh da pesan kat Pak Pais suh kuarkan ayam ngan kelapa dalam freezer. Balik2 tuh pegi tesco dulu sebab acuan nak menjala roti lom ade...plus beli la trus segala sayur2 untuk hari sabtu. Jalan punye jalan dah kol 7malam...dengan rileknye tanye Pak Pais

Sy: B dah kuarkan ayam ngan kelapa kan??
Pak Pais: Ehhh....b lupa lahhhh (dengan sengih2 macam kerang)
Sy: Lupa???? Grrrrr

Truslah zasss pulang segera sebab Pak Pais keje kol 9.30pm.

Rushing punye rushing, sinsing lengan baju jadi jugak sy menjala roti plus siap dengan kari ayam...Hubby cakap sedap, lembut jer roti jala nya walaupon sy garingkan sket. *Cehh haruslah kate sedap macam lipas kudung ku kat dapor tu. Tapi series resipi ni dapat dari tenet jer roti jala tu memang lembut dan lemak..


Roti Jala Kari Ayam

Roti Jala:
• 750 - 850 ml air - sy guna half
• 410 ml susu cair (*tukar fresh milk) - sy guna half
• 600 gm tepung gandum - sy guna half• 2 biji telor - guna sebiji je
• 3 - 4 sudu makan minyak
• 1 sudu teh garam
• sedikit pewarna kuning
• 2 helai daun pandan - untuk merenjis


Cara-Cara:-
1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
2. Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
3. Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
4. Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
5. Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
6. Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar. *kalau adunan tak kuar laju dalam acuan, tambahkan air.

Kari Ayam
*Ayam yang dipotong kecil2, sangat kecil supaya senang roti nak jala nanti..hehe
*Kelapa parut sebiji - Perah santannya
*Kentang 2 biji potong dadu - sy rebus siap2 smpi empuk
*Tomato 1 biji potong 6 (taknak letak pon takpe)
*Kulit kayu manis, Bunga lawang, buah pelaga, cengkih
*Halia 1/2 inchi di ketuk
*Serai sebatang dititik
*Bawang besar sebiji
*Bawang putih 3-4 ulas
*lada kering direbus dan ditos - agak2 suka pedas letakla banyak
*Asam Jawa sesudu
*Serbuk rempah kari Adabi
 
1.Blend lada kering, bawang2. Panaskan kuali dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, dsb) bersama serai, halia dan bahan yang dikisar tadi sampai pecah minyak. Pastikan pecah minyak k...
2. Lepas pecah minyak dan lada masak, masukkan rempah kari kacau rata. Masukkan ayam dan kacau lagi.
3. Masukkan santan dan kentang, kacau selalu supaya tak pecah santan. Masukkan air asam jawa, garam. last sekali tomato. Biarkan mendidih...Siap!

Comments

shilafaizz said…
Dek kerana selalu tengok masterchef, sy berjaya manage time untuk measak dengan pantas walaupon ayam masih frozen mase sampai rumah..kekeke. *verangan nak masuk Masterchef!
mizah said…
rajin betul mama myra ni masak...bestnye...mizah dah tak rajin masak...penat ..heheh...malas pun iye..hihi
shilafaizz said…
Hari minggu jer mizah...weekdays masak kt Restoran Budi.ekekeke...mizah selalu bli brg kt tesco setia alam ye?ish..tah2 selalu brtembung kita ni kan cuma xknal jer
Ina Hashim said…
my feveret gak tu
Vna Sandhu said…
my favourite nie!

thx for the recipe shila, nanti leh cuba tp x tau bile hahah!
ashra said…
ishh..terliur la.saya n hubby suka bebenor roti jalan dan kari ni.leh nanti try reseoi shila laks..hehe
shilafaizz said…
kak ina: my feveret jugak! hehe

wina: silaaa...try2 ajak kira tolong sekali..heheh

kak ash:buleh2...try2...resipi kari mmg sy punye, resipi roti jala tenet punye..tak ingat lak amik kat mane..tapi sedap! lemak2 dan lembut

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…