Skip to main content

Roti Jala Kari Ayam

Arini mau hapdet Resipi duluan...Jumaat lepas feeling2 nak buat roti jala sendrik..tak pernah lagi buat roti jala sebelum nie..Tapi teringin lak nak nerai. So hari Jumaat, office hour sampai 4.45pm jer...kul 4 tuh da pesan kat Pak Pais suh kuarkan ayam ngan kelapa dalam freezer. Balik2 tuh pegi tesco dulu sebab acuan nak menjala roti lom ade...plus beli la trus segala sayur2 untuk hari sabtu. Jalan punye jalan dah kol 7malam...dengan rileknye tanye Pak Pais

Sy: B dah kuarkan ayam ngan kelapa kan??
Pak Pais: Ehhh....b lupa lahhhh (dengan sengih2 macam kerang)
Sy: Lupa???? Grrrrr

Truslah zasss pulang segera sebab Pak Pais keje kol 9.30pm.

Rushing punye rushing, sinsing lengan baju jadi jugak sy menjala roti plus siap dengan kari ayam...Hubby cakap sedap, lembut jer roti jala nya walaupon sy garingkan sket. *Cehh haruslah kate sedap macam lipas kudung ku kat dapor tu. Tapi series resipi ni dapat dari tenet jer roti jala tu memang lembut dan lemak..


Roti Jala Kari Ayam

Roti Jala:
• 750 - 850 ml air - sy guna half
• 410 ml susu cair (*tukar fresh milk) - sy guna half
• 600 gm tepung gandum - sy guna half• 2 biji telor - guna sebiji je
• 3 - 4 sudu makan minyak
• 1 sudu teh garam
• sedikit pewarna kuning
• 2 helai daun pandan - untuk merenjis


Cara-Cara:-
1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
2. Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
3. Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
4. Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
5. Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
6. Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar. *kalau adunan tak kuar laju dalam acuan, tambahkan air.

Kari Ayam
*Ayam yang dipotong kecil2, sangat kecil supaya senang roti nak jala nanti..hehe
*Kelapa parut sebiji - Perah santannya
*Kentang 2 biji potong dadu - sy rebus siap2 smpi empuk
*Tomato 1 biji potong 6 (taknak letak pon takpe)
*Kulit kayu manis, Bunga lawang, buah pelaga, cengkih
*Halia 1/2 inchi di ketuk
*Serai sebatang dititik
*Bawang besar sebiji
*Bawang putih 3-4 ulas
*lada kering direbus dan ditos - agak2 suka pedas letakla banyak
*Asam Jawa sesudu
*Serbuk rempah kari Adabi
 
1.Blend lada kering, bawang2. Panaskan kuali dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, dsb) bersama serai, halia dan bahan yang dikisar tadi sampai pecah minyak. Pastikan pecah minyak k...
2. Lepas pecah minyak dan lada masak, masukkan rempah kari kacau rata. Masukkan ayam dan kacau lagi.
3. Masukkan santan dan kentang, kacau selalu supaya tak pecah santan. Masukkan air asam jawa, garam. last sekali tomato. Biarkan mendidih...Siap!

Comments

shilafaizz said…
Dek kerana selalu tengok masterchef, sy berjaya manage time untuk measak dengan pantas walaupon ayam masih frozen mase sampai rumah..kekeke. *verangan nak masuk Masterchef!
mizah said…
rajin betul mama myra ni masak...bestnye...mizah dah tak rajin masak...penat ..heheh...malas pun iye..hihi
shilafaizz said…
Hari minggu jer mizah...weekdays masak kt Restoran Budi.ekekeke...mizah selalu bli brg kt tesco setia alam ye?ish..tah2 selalu brtembung kita ni kan cuma xknal jer
Ina Hashim said…
my feveret gak tu
♥ Vna ♥ said…
my favourite nie!

thx for the recipe shila, nanti leh cuba tp x tau bile hahah!
ashra said…
ishh..terliur la.saya n hubby suka bebenor roti jalan dan kari ni.leh nanti try reseoi shila laks..hehe
shilafaizz said…
kak ina: my feveret jugak! hehe

wina: silaaa...try2 ajak kira tolong sekali..heheh

kak ash:buleh2...try2...resipi kari mmg sy punye, resipi roti jala tenet punye..tak ingat lak amik kat mane..tapi sedap! lemak2 dan lembut

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka...

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku...

Anda Kene Tahu Citer Lepas Bersalin Ni

Okeh i really luv this entry made by one of blogger...Sangat berilmiah biarpun bahasanya ikut sedap die. Suka die la kan dah blog die...hahah. Okeh bagi sesape yang tak kenal Aidid Mu'addib sila lah jenguk belog die. Well, die bukan anti-MLM semata okeh dia adalah seorang Doktor...Orait bukan nak citer pasal MLM kat sini tapi nak citer pasal nie. Bak kate Aidid, orang dok pikir je sakit mase bersalin, lepas bersalin korang tak nak tau ke ape jadi? Mari kita bace entry di tulis Dr Aidid , based on pengalaman nye sendiri...I loike!! Aku rasa masa korang kecik-kecit kemetot dulu, korang sure tak kan pernah terfikir benda ni. Al-kesah yang aku nak ceritakan ni la. Ah... masa kita kecik, apa yang kita tahu pun kan? Dah besar sikit, start masuk sekolah menengah, mula la sekor-sekor nak tunjuk belang. Emak-bapak pun ada yang dimusuhi kengkadang - dan permusuhan sebegini pulak ada bermusim-musim. Most teens knows that it's wrong, but they still do it anyway. You know... rebelling. Su...