Monday, July 18, 2011

Roti Jala Kari Ayam

Arini mau hapdet Resipi duluan...Jumaat lepas feeling2 nak buat roti jala sendrik..tak pernah lagi buat roti jala sebelum nie..Tapi teringin lak nak nerai. So hari Jumaat, office hour sampai 4.45pm jer...kul 4 tuh da pesan kat Pak Pais suh kuarkan ayam ngan kelapa dalam freezer. Balik2 tuh pegi tesco dulu sebab acuan nak menjala roti lom ade...plus beli la trus segala sayur2 untuk hari sabtu. Jalan punye jalan dah kol 7malam...dengan rileknye tanye Pak Pais

Sy: B dah kuarkan ayam ngan kelapa kan??
Pak Pais: Ehhh....b lupa lahhhh (dengan sengih2 macam kerang)
Sy: Lupa???? Grrrrr

Truslah zasss pulang segera sebab Pak Pais keje kol 9.30pm.

Rushing punye rushing, sinsing lengan baju jadi jugak sy menjala roti plus siap dengan kari ayam...Hubby cakap sedap, lembut jer roti jala nya walaupon sy garingkan sket. *Cehh haruslah kate sedap macam lipas kudung ku kat dapor tu. Tapi series resipi ni dapat dari tenet jer roti jala tu memang lembut dan lemak..


Roti Jala Kari Ayam

Roti Jala:
• 750 - 850 ml air - sy guna half
• 410 ml susu cair (*tukar fresh milk) - sy guna half
• 600 gm tepung gandum - sy guna half• 2 biji telor - guna sebiji je
• 3 - 4 sudu makan minyak
• 1 sudu teh garam
• sedikit pewarna kuning
• 2 helai daun pandan - untuk merenjis


Cara-Cara:-
1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
2. Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
3. Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
4. Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
5. Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
6. Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar. *kalau adunan tak kuar laju dalam acuan, tambahkan air.

Kari Ayam
*Ayam yang dipotong kecil2, sangat kecil supaya senang roti nak jala nanti..hehe
*Kelapa parut sebiji - Perah santannya
*Kentang 2 biji potong dadu - sy rebus siap2 smpi empuk
*Tomato 1 biji potong 6 (taknak letak pon takpe)
*Kulit kayu manis, Bunga lawang, buah pelaga, cengkih
*Halia 1/2 inchi di ketuk
*Serai sebatang dititik
*Bawang besar sebiji
*Bawang putih 3-4 ulas
*lada kering direbus dan ditos - agak2 suka pedas letakla banyak
*Asam Jawa sesudu
*Serbuk rempah kari Adabi
 
1.Blend lada kering, bawang2. Panaskan kuali dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, dsb) bersama serai, halia dan bahan yang dikisar tadi sampai pecah minyak. Pastikan pecah minyak k...
2. Lepas pecah minyak dan lada masak, masukkan rempah kari kacau rata. Masukkan ayam dan kacau lagi.
3. Masukkan santan dan kentang, kacau selalu supaya tak pecah santan. Masukkan air asam jawa, garam. last sekali tomato. Biarkan mendidih...Siap!

7 comments:

shilafaizz said...

Dek kerana selalu tengok masterchef, sy berjaya manage time untuk measak dengan pantas walaupon ayam masih frozen mase sampai rumah..kekeke. *verangan nak masuk Masterchef!

mizah said...

rajin betul mama myra ni masak...bestnye...mizah dah tak rajin masak...penat ..heheh...malas pun iye..hihi

shilafaizz said...

Hari minggu jer mizah...weekdays masak kt Restoran Budi.ekekeke...mizah selalu bli brg kt tesco setia alam ye?ish..tah2 selalu brtembung kita ni kan cuma xknal jer

Ina Hashim said...

my feveret gak tu

Vna Sandhu said...

my favourite nie!

thx for the recipe shila, nanti leh cuba tp x tau bile hahah!

ashra said...

ishh..terliur la.saya n hubby suka bebenor roti jalan dan kari ni.leh nanti try reseoi shila laks..hehe

shilafaizz said...

kak ina: my feveret jugak! hehe

wina: silaaa...try2 ajak kira tolong sekali..heheh

kak ash:buleh2...try2...resipi kari mmg sy punye, resipi roti jala tenet punye..tak ingat lak amik kat mane..tapi sedap! lemak2 dan lembut

Monday, July 18, 2011

Roti Jala Kari Ayam

Arini mau hapdet Resipi duluan...Jumaat lepas feeling2 nak buat roti jala sendrik..tak pernah lagi buat roti jala sebelum nie..Tapi teringin lak nak nerai. So hari Jumaat, office hour sampai 4.45pm jer...kul 4 tuh da pesan kat Pak Pais suh kuarkan ayam ngan kelapa dalam freezer. Balik2 tuh pegi tesco dulu sebab acuan nak menjala roti lom ade...plus beli la trus segala sayur2 untuk hari sabtu. Jalan punye jalan dah kol 7malam...dengan rileknye tanye Pak Pais

Sy: B dah kuarkan ayam ngan kelapa kan??
Pak Pais: Ehhh....b lupa lahhhh (dengan sengih2 macam kerang)
Sy: Lupa???? Grrrrr

Truslah zasss pulang segera sebab Pak Pais keje kol 9.30pm.

Rushing punye rushing, sinsing lengan baju jadi jugak sy menjala roti plus siap dengan kari ayam...Hubby cakap sedap, lembut jer roti jala nya walaupon sy garingkan sket. *Cehh haruslah kate sedap macam lipas kudung ku kat dapor tu. Tapi series resipi ni dapat dari tenet jer roti jala tu memang lembut dan lemak..


Roti Jala Kari Ayam

Roti Jala:
• 750 - 850 ml air - sy guna half
• 410 ml susu cair (*tukar fresh milk) - sy guna half
• 600 gm tepung gandum - sy guna half• 2 biji telor - guna sebiji je
• 3 - 4 sudu makan minyak
• 1 sudu teh garam
• sedikit pewarna kuning
• 2 helai daun pandan - untuk merenjis


Cara-Cara:-
1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
2. Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
3. Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
4. Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
5. Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
6. Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar. *kalau adunan tak kuar laju dalam acuan, tambahkan air.

Kari Ayam
*Ayam yang dipotong kecil2, sangat kecil supaya senang roti nak jala nanti..hehe
*Kelapa parut sebiji - Perah santannya
*Kentang 2 biji potong dadu - sy rebus siap2 smpi empuk
*Tomato 1 biji potong 6 (taknak letak pon takpe)
*Kulit kayu manis, Bunga lawang, buah pelaga, cengkih
*Halia 1/2 inchi di ketuk
*Serai sebatang dititik
*Bawang besar sebiji
*Bawang putih 3-4 ulas
*lada kering direbus dan ditos - agak2 suka pedas letakla banyak
*Asam Jawa sesudu
*Serbuk rempah kari Adabi
 
1.Blend lada kering, bawang2. Panaskan kuali dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, dsb) bersama serai, halia dan bahan yang dikisar tadi sampai pecah minyak. Pastikan pecah minyak k...
2. Lepas pecah minyak dan lada masak, masukkan rempah kari kacau rata. Masukkan ayam dan kacau lagi.
3. Masukkan santan dan kentang, kacau selalu supaya tak pecah santan. Masukkan air asam jawa, garam. last sekali tomato. Biarkan mendidih...Siap!

7 comments:

shilafaizz said...

Dek kerana selalu tengok masterchef, sy berjaya manage time untuk measak dengan pantas walaupon ayam masih frozen mase sampai rumah..kekeke. *verangan nak masuk Masterchef!

mizah said...

rajin betul mama myra ni masak...bestnye...mizah dah tak rajin masak...penat ..heheh...malas pun iye..hihi

shilafaizz said...

Hari minggu jer mizah...weekdays masak kt Restoran Budi.ekekeke...mizah selalu bli brg kt tesco setia alam ye?ish..tah2 selalu brtembung kita ni kan cuma xknal jer

Ina Hashim said...

my feveret gak tu

Vna Sandhu said...

my favourite nie!

thx for the recipe shila, nanti leh cuba tp x tau bile hahah!

ashra said...

ishh..terliur la.saya n hubby suka bebenor roti jalan dan kari ni.leh nanti try reseoi shila laks..hehe

shilafaizz said...

kak ina: my feveret jugak! hehe

wina: silaaa...try2 ajak kira tolong sekali..heheh

kak ash:buleh2...try2...resipi kari mmg sy punye, resipi roti jala tenet punye..tak ingat lak amik kat mane..tapi sedap! lemak2 dan lembut