Skip to main content

Norma, Talib dan Rafiq

Jika orang-orang mengagumi keromantikan Seth Tan dalam cerita Nora Elena, Seth Tan lah lelaki paling penyayang dan romantik...tetapi in real life saya rasa Talib adalah orangnya yang paling penyayang dan romantik. This piccas shows what i meant:-


Sungguh hebat ujian buat pasangan ini ~




Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya. [Al-Baqarah: 286]



Mengapa saya ulang entry berkenaan Norma? Kerana...

Ada beberapa perkara berkenaan Norma yang sama dengan saya.
Kami sama-sama baru mendirikan rumahtangga, kami sama-sama bergelar ibu muda beranak satu, kami juga mempunyai anak yang lebih kurang sebaya...Sebenarnya selepas membaca kisah Norma kat blog kak Filla, malamnya saya tak dapat tido, saya seperti terfikir-fikir betul ke ade insan diuji sebegitu hebat?? Ya Allah sesungguhnya biarpun aku tidak mengenal hambamu ini tapi berat sungguh aku merasakan ujian buat mereka, Ya Allah sebagaimana beratpun ujianMu kepada mereka, kami yakin Kau tahu apa yang terbaik meskipun begitu pahit dan payah untuk keluarga ini melaluinya..

Norma adalah penghidap Brain Cancer stage 4 (medulloblastoma). Telah melalui 5 kali operation.

Norma, biarpun saya tak pernah kenal norma sebelum ni...ketahuilah ramai mendoakan norma sekarang...
Bertabahlah dan kuatkanlah semangat demi Rafiq...
Saya tau begitu mudah saya berkata-kata  kerana bukan saya yang melaluinya tapi saya sentiasa berdoa moga Allah beri kesembuhan kepada awak...saya sentiasa berdoa Norma.
Saya juga seorang ibu, saya rasa seperti tak adil saya boleh berdiri sihat membesarkan anak saya, mendukung anak saya, bermain-main dengan anak saya, gelak ketawa bersama anak sedangkan awak melalui ini semua...
Sebab itu saya mahu membantu sebanyak yang boleh walaupun bantuan saya hanyalah dengan sekeping doa.

Norma,
Allah menguji bukan Dia tak sayang, bukan Dia menghukum tetapi norma adalah insan yang dipilih Allah untuk diuji kesabarannya kerana Allah sayangkan Norma...
Syafakillah Norma...
Allah itu Maha Mendengar, semoga Dia mendengarkan doa-doa kami semua untuk norma...


Syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman".


"Semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya."


"Tidaklah seorang muslim diberi penyakit melainkan akan menggugurkan dosanya sebagaimana pohon menggugurkan daun2nya …"



Abdul Rafiq....ibumu sedang berjuang sayang...berjuang supaya dapat bangkit membesarkan kamu.


Baby Rafiq semasa mama nya di operate for the1st time.. Time ni baru sebulan kot kak moon kan? rasa nak pelok2 plak si Rafiq ni comey betol!



Jika anda ingin menghulurkan bantuan ikhlas buat Norma, sumbangan boleh di kreditkan ke:-

CIMB
01070068677528
Noormawati Mohd Rasif


Terima Kasih bagi pihak keluarga Norma.


Source, images and infos from: http://miera301.blogspot.com/search/label/Norma

NOTE: Entry ini bukanlah atas arahan sesiapa, ia ditulis atas dasar keprihatinan saya sendiri.


Comments

sedih la kisah diorang ni...kat rumah pun asyik teringat je....sedih...
shilafaizz said…
shila pon sedih..bila teringat tetiba jer sebak dan bole menangis..sebak tengok rafiq..maybe sebab anak2 kita pon sekecik rafiq jugak..moga ada keajaiban buat norma, tak mustahil..yang penting yakin dengan allah.
Miss Moon said…
thanks dear sebab sudi share kan kat ur lovely blog

Moga Allah memberkati usaha kiter and moga ia dapat membantu Norma n Talib

Regards
Kak Moon

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…