Skip to main content

10 - 12 Months Solid Food

Lame rasenye tak update berkaitan solid food baby kan...
Anak sy dah nak masuk 11bulan...die tak makan bubur dah...Die luak2 plak bila bagi bubur maybe sebab cair dan tak bape rase tekstur makanan tu...
Saya selalu masakkan nasi lembik2 ngan pelbagai sup...ditambah ayam goreng atau ikan goreng.


Info: wholesomebabyfood.com


Resipi Sup Ikan Baby

Bawang merah 1 biji kecil -dadu halus
Sedikit kayu manis
Halia
Lobak merah potong dadu
Kentang potong dadu
Brokoli/Cauliflower - diambil bunganya saja potong kecil
isi ikan di potong kecil2 (sy biasa guna isi ikan merah)

*Tumis bawang, kayu manis dan halia sampai bawang layu. Masukkan air agak2 sampai boleh empukkan carrot dan kentang
*Masukkan carrot + kentang. Biarkan mendidih sampai sayur2 empuk. Bila sayur separuh empuk masukkan isi ikan.
*Bila isi ikan dah masak, last sekali masukkan brokoli/cauliflower (sayur ini jangan masukkan awal2 sebab cepat masak, nanti khasiat hilang
** Boleh juga buat sup sayur sahaja, kecualikan ikan. Ikan atau ayam diletak kunyit sedikit gaul dan goreng. Ikan/ayam dicubit kecil2 dan taburkan atas nasi lembik. Bagi baby makan bersama sup sayur tadi (carrot +kentang lenyekkan pakai sudu je sebab dah empuk)


Setakat ini baru sekali bagi myra telur. Buat sup juga..die makan ok, tak nampak tanda2 allergy..saje nak try. Tapi sy lebih suka bagi ikan/ayam pd Myra.
Alhamdulillah...Myra not a picky eater, so far semua makanan/sayuran die makan.
Bila suap nasi kemain kunyah2 macamlah gigi banyak sangat!

Saya rasa happy dapat masakkan untuk anak..Series! Biarpun letih keje, dan bila myra dah start makan nasi lembik sy kene bangun tiap 5pagi weekdays, saya rasa happy sebab itulah tanggungjawab sy sebagai ibunya...(My promise dari dulu since sy xdapat BF Myra lame sy akan kawal ketat solid food die, try to avoid instant cereal)
Saya mahu die sentiasa ingat masakan sy, saya mahu die selalu makan dari hasil air tangan mummy die...




Comments

sup tu mcm sedap, rasanya ibu pun akan makan sekali kalau buat utk baby... hehehe
shilafaizz said…
sy selalu makan kalau ayam yg digoreng tu bahagian garing2, sy punye la! hehe sebab sy bagi die isi ayam jer..lebih lembut.
ashra said…
hehe.myra boleh tahan kuat makan ye.hepi kalu kita masak,selera dimakannya.

aleesya ni.mmg dari kecik tak kuat makan dan terlalu memilih.mulut tu cam ada tapis.leh tapis apa nak telan atau tak.keke
mizah said…
bestkan website tu...kalau ada masa memang jenguk2 situ... haai, sedapnya sup ikan untuk myra...tak sabar nak bagi aufa makan sup2 mcm tu...tunggu...heheh
shilafaizz said…
kak ash...myra ni macam ayahnye...tak cerewet makan..sebijik ayahnye masak ape je die leh makan.cuma lom try bagi avocado..kalau avocado pon die leh makan..sah la tu..sume die balun..die makan memang banyak! tapi saya selalu kawal dan kene marah ngan mak.sebab mak cakap budak tu nak makan gi sekat2 plak.sy takut die obess..huhuuu
shilafaizz said…
mizah, ws tu mmg tempat refernce shila..tak de la ikut sebijik2..shila comparekan plak kat pakar2 lam RH tu..makin bambam la aufa nanti ummi die dah start masak lauk2 yer..eh tapi ikan dah boleh bagi kan..mase myra baye aufa, shila selalu cincang isi ikan tu masuk dlm bubur..letak halia sket supaya tak hanyir.
Qaseh said…
seronok kalo anak makan apa yg kita masak kan....kalo xmau makan tu yg susah hati tuu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…