Tuesday, July 19, 2011

10 - 12 Months Solid Food

Lame rasenye tak update berkaitan solid food baby kan...
Anak sy dah nak masuk 11bulan...die tak makan bubur dah...Die luak2 plak bila bagi bubur maybe sebab cair dan tak bape rase tekstur makanan tu...
Saya selalu masakkan nasi lembik2 ngan pelbagai sup...ditambah ayam goreng atau ikan goreng.


Info: wholesomebabyfood.com


Resipi Sup Ikan Baby

Bawang merah 1 biji kecil -dadu halus
Sedikit kayu manis
Halia
Lobak merah potong dadu
Kentang potong dadu
Brokoli/Cauliflower - diambil bunganya saja potong kecil
isi ikan di potong kecil2 (sy biasa guna isi ikan merah)

*Tumis bawang, kayu manis dan halia sampai bawang layu. Masukkan air agak2 sampai boleh empukkan carrot dan kentang
*Masukkan carrot + kentang. Biarkan mendidih sampai sayur2 empuk. Bila sayur separuh empuk masukkan isi ikan.
*Bila isi ikan dah masak, last sekali masukkan brokoli/cauliflower (sayur ini jangan masukkan awal2 sebab cepat masak, nanti khasiat hilang
** Boleh juga buat sup sayur sahaja, kecualikan ikan. Ikan atau ayam diletak kunyit sedikit gaul dan goreng. Ikan/ayam dicubit kecil2 dan taburkan atas nasi lembik. Bagi baby makan bersama sup sayur tadi (carrot +kentang lenyekkan pakai sudu je sebab dah empuk)


Setakat ini baru sekali bagi myra telur. Buat sup juga..die makan ok, tak nampak tanda2 allergy..saje nak try. Tapi sy lebih suka bagi ikan/ayam pd Myra.
Alhamdulillah...Myra not a picky eater, so far semua makanan/sayuran die makan.
Bila suap nasi kemain kunyah2 macamlah gigi banyak sangat!

Saya rasa happy dapat masakkan untuk anak..Series! Biarpun letih keje, dan bila myra dah start makan nasi lembik sy kene bangun tiap 5pagi weekdays, saya rasa happy sebab itulah tanggungjawab sy sebagai ibunya...(My promise dari dulu since sy xdapat BF Myra lame sy akan kawal ketat solid food die, try to avoid instant cereal)
Saya mahu die sentiasa ingat masakan sy, saya mahu die selalu makan dari hasil air tangan mummy die...




7 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

sup tu mcm sedap, rasanya ibu pun akan makan sekali kalau buat utk baby... hehehe

shilafaizz said...

sy selalu makan kalau ayam yg digoreng tu bahagian garing2, sy punye la! hehe sebab sy bagi die isi ayam jer..lebih lembut.

ashra said...

hehe.myra boleh tahan kuat makan ye.hepi kalu kita masak,selera dimakannya.

aleesya ni.mmg dari kecik tak kuat makan dan terlalu memilih.mulut tu cam ada tapis.leh tapis apa nak telan atau tak.keke

mizah said...

bestkan website tu...kalau ada masa memang jenguk2 situ... haai, sedapnya sup ikan untuk myra...tak sabar nak bagi aufa makan sup2 mcm tu...tunggu...heheh

shilafaizz said...

kak ash...myra ni macam ayahnye...tak cerewet makan..sebijik ayahnye masak ape je die leh makan.cuma lom try bagi avocado..kalau avocado pon die leh makan..sah la tu..sume die balun..die makan memang banyak! tapi saya selalu kawal dan kene marah ngan mak.sebab mak cakap budak tu nak makan gi sekat2 plak.sy takut die obess..huhuuu

shilafaizz said...

mizah, ws tu mmg tempat refernce shila..tak de la ikut sebijik2..shila comparekan plak kat pakar2 lam RH tu..makin bambam la aufa nanti ummi die dah start masak lauk2 yer..eh tapi ikan dah boleh bagi kan..mase myra baye aufa, shila selalu cincang isi ikan tu masuk dlm bubur..letak halia sket supaya tak hanyir.

Qaseh said...

seronok kalo anak makan apa yg kita masak kan....kalo xmau makan tu yg susah hati tuu

Tuesday, July 19, 2011

10 - 12 Months Solid Food

Lame rasenye tak update berkaitan solid food baby kan...
Anak sy dah nak masuk 11bulan...die tak makan bubur dah...Die luak2 plak bila bagi bubur maybe sebab cair dan tak bape rase tekstur makanan tu...
Saya selalu masakkan nasi lembik2 ngan pelbagai sup...ditambah ayam goreng atau ikan goreng.


Info: wholesomebabyfood.com


Resipi Sup Ikan Baby

Bawang merah 1 biji kecil -dadu halus
Sedikit kayu manis
Halia
Lobak merah potong dadu
Kentang potong dadu
Brokoli/Cauliflower - diambil bunganya saja potong kecil
isi ikan di potong kecil2 (sy biasa guna isi ikan merah)

*Tumis bawang, kayu manis dan halia sampai bawang layu. Masukkan air agak2 sampai boleh empukkan carrot dan kentang
*Masukkan carrot + kentang. Biarkan mendidih sampai sayur2 empuk. Bila sayur separuh empuk masukkan isi ikan.
*Bila isi ikan dah masak, last sekali masukkan brokoli/cauliflower (sayur ini jangan masukkan awal2 sebab cepat masak, nanti khasiat hilang
** Boleh juga buat sup sayur sahaja, kecualikan ikan. Ikan atau ayam diletak kunyit sedikit gaul dan goreng. Ikan/ayam dicubit kecil2 dan taburkan atas nasi lembik. Bagi baby makan bersama sup sayur tadi (carrot +kentang lenyekkan pakai sudu je sebab dah empuk)


Setakat ini baru sekali bagi myra telur. Buat sup juga..die makan ok, tak nampak tanda2 allergy..saje nak try. Tapi sy lebih suka bagi ikan/ayam pd Myra.
Alhamdulillah...Myra not a picky eater, so far semua makanan/sayuran die makan.
Bila suap nasi kemain kunyah2 macamlah gigi banyak sangat!

Saya rasa happy dapat masakkan untuk anak..Series! Biarpun letih keje, dan bila myra dah start makan nasi lembik sy kene bangun tiap 5pagi weekdays, saya rasa happy sebab itulah tanggungjawab sy sebagai ibunya...(My promise dari dulu since sy xdapat BF Myra lame sy akan kawal ketat solid food die, try to avoid instant cereal)
Saya mahu die sentiasa ingat masakan sy, saya mahu die selalu makan dari hasil air tangan mummy die...




7 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

sup tu mcm sedap, rasanya ibu pun akan makan sekali kalau buat utk baby... hehehe

shilafaizz said...

sy selalu makan kalau ayam yg digoreng tu bahagian garing2, sy punye la! hehe sebab sy bagi die isi ayam jer..lebih lembut.

ashra said...

hehe.myra boleh tahan kuat makan ye.hepi kalu kita masak,selera dimakannya.

aleesya ni.mmg dari kecik tak kuat makan dan terlalu memilih.mulut tu cam ada tapis.leh tapis apa nak telan atau tak.keke

mizah said...

bestkan website tu...kalau ada masa memang jenguk2 situ... haai, sedapnya sup ikan untuk myra...tak sabar nak bagi aufa makan sup2 mcm tu...tunggu...heheh

shilafaizz said...

kak ash...myra ni macam ayahnye...tak cerewet makan..sebijik ayahnye masak ape je die leh makan.cuma lom try bagi avocado..kalau avocado pon die leh makan..sah la tu..sume die balun..die makan memang banyak! tapi saya selalu kawal dan kene marah ngan mak.sebab mak cakap budak tu nak makan gi sekat2 plak.sy takut die obess..huhuuu

shilafaizz said...

mizah, ws tu mmg tempat refernce shila..tak de la ikut sebijik2..shila comparekan plak kat pakar2 lam RH tu..makin bambam la aufa nanti ummi die dah start masak lauk2 yer..eh tapi ikan dah boleh bagi kan..mase myra baye aufa, shila selalu cincang isi ikan tu masuk dlm bubur..letak halia sket supaya tak hanyir.

Qaseh said...

seronok kalo anak makan apa yg kita masak kan....kalo xmau makan tu yg susah hati tuu