Skip to main content

Santapan Ruhani & Mohon Maaf

Pertama kali nak meminta maaf pada kawan-kawan kerana saya tak sempat nak ber-belog walking lagi...Jika ada kesempatan pula seperti di waktu lunch sebegini, saya nak blog-walking TETAPI....banyak blog sy tak boleh bukak terutama blog Kak Ash, Wina, Aida (MommyAqil), Kak Ina dan ramaiii lagi. Banyak updates yang ketinggalan. Terima kasih yer sebab rajin singgah blog saya nie. Rasa bersalah pula. Saya tak tau la kenapa ade blog boleh view, ade yang tak boleh...bila klik akan keluar 'Operation Aborted' ! Aiyoohhhh. Tensi mak. bende ni happen sejak kat opis ni bertukar PC..kunun PC canggih tapi kalau macam nie baik ler saya pakai PC tok kaduk yang lame tuh.

Maaf yer kengkawan nanti saya singgah lagi..hopefully akan ok la in future. Nak singgah blog korang di rumah pula, lappy kami berdua rusakkkk. Haishhh macam2, boleh pulak tetiba dua2 lappy rosak kan...Sabor je lah. Lappy sy tak pelah, tak de bende pon lam tu. Kesian kat hubby sebab banyak keje2 die dalam lappy die tu. Tak pasal2 kene pinjam lappy bos.

Kat sini nak share jugak kat kengkawan. Dapat ni dari FB so saya copy image ni untuk tatapan bersama. memang betul, kadang kita nie baca jerrrr. Tapi tak tahu pon maknanya..Mari kita hayati bersama bacaan dalam solat ni. *Ceh macam setazah plak kan...ihiks*







Comments

ashra said…
hehe.blog sy blum ada crita menarik pun.tengah ilang idea tatau pekebenda nk update.

thanx sharing.besarnye makna rupanya.selalu bc je kn..hayatinye tak cukup lg kuat.ampunla ku ya allah*
shilafaizz said…
kak ash, saye langsung tak leh bukak blog kak ash..klik jer kuar msg..hukhuk.betul tu selama ni bace je kumat-kamit tak tau maknanye..betul lecturer sy cakap, sedikit sebanyak kene blaja gak bhs arab kan..baru lebih mneghayati ayat al-quran tu.
blog akak? hehe.... saje je nak kasi promot... tq share doa, mmg besar maknanya rupa2nya kan... kita je tak perasan... dan tak sedar.
shilafaizz said…
aah kak, tak leh bukak la...tp kat rumah bleh bukak..nnt sy jalan2 blog umisofie yer...

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…