Thursday, May 19, 2016

Why I Prefer BBT?

Hakak dh tulis dalam entry lepas kan hakak buat bbt sebab nk try conceive baby boy utk 2nd child. Ye lah mana2 mak pon mesti la ada keinginan nak anak sepasang tuh kan.. time ni kebetulan hakak ramai kenal geng2 TTC. Oh ye beza Nuha dan Nayl 3tahun ye. Tak la jauh sangat gap kan? Dah hakak habaq tadi kan..buat BBT sebab nak baby boy..bukan sebab jarak lame tak lame... huhuuuu.

Sambung balik sorry banyak iklan pulak.
So geng2 TTC ni mcm kelly, ma nora, kak cham ali, syl.diterajui oleh Kelly time tu. Mase tu kelly buat research sebab dia nk try ttc baby girl after having 2boys double D. Disitu lah startnye wujud BBT groub kt FB. Kagum sungguh dgn dak Kelly...memang bnyk gila dia study psl bbt ni..dan dia share apa yg dia tau kt org lain thru group tu.

Kenapa iols pilih BBT instead of cara lain. Korang ade tau cari lain yg lebih scientifically proven ker nk aim gender bby nih...mihmih selain pemakanan, position (no filter sorry), dan berdoa. hakak ni jenis serius klu buat apa2. Klu hakak kate nk try..nak buat, hakak akn buat sungguh2 sampai berjaya. dan brdasarkan review betapa bagusnya BBT ni...tu yg hakak gigih belajar uolss. Akak suka buat apa2 brdasarkan review dan result. Review bagus..dan result org buat berjaya jugak dengan cara ni. Tu lah history hakak trlibat dgn bbt ni 4tahun lepas.

Nak belajar BBT ni takde cara lain..korang memang kene buat/apply baru faham. Kalau takat baca patploh kali tapi tak apply, memang tak masuk otak dan tak faham2. Mula2 nak start, dah register FF amikla suhu tiap pagi sejurus lepas tido. Chart suhu hari2 senang je kan? mana ada susahnye pon...
ada kawan nak belajar BBT asek ulang2 kata tak faham..bila aku tanya ada temping amik suhu tak? Dia kata belum lagi..termometer pon takde. aku rasa nak sekeh kepala dia pon ada gak la.. Habis tu ko tanye aku selama ni borak kosong je ke..membaziaq masa hakak reply orang gini. Hakak suka orang yg tanya dan serius nak belajar. Akk suruh beli OPK dan2 tu dia order OPK dan test OPK ikut saranan akak. Ko xbuat BBT pon atleast ko test OPK tu dh menunjukkan effort tu tau.

Bila buat BBT ni...kita akan lebih alert dengan body signs termasuklah cervical mucus (CM) kita sendiri..Contohnya nak period akan kluar creamy discharge mcm keputihan...nak ovulate akan ada watery CM, sedang ovulate akan keluar eggwhite CM, etc.. semua ni mempengaruhi chart kita kat FF tu sebab bila kita alert akan body signs ni..senang FF nak detect graf kita dengan lebih tepat dan jitu. ala tak susah pon korang nak monitor CM ni..korang kencing pegi toilet tu mesti perasan any CM yg ada.

Ni graf hakak mase BBT sonshine hakak Nayl Ihrazz yg soleh wa hensem..kihkihkih. Masa ni memang niat buat BBT nak aim baby boy..tapi bila lepas ovulate dan counting DPO iols tak kisah dah pon..yg penting baby sihat, sempurna sifat. Masa counting DPO atau kita panggil 2w (2weeks time) ni mase paling mendebarkan okeh. sebab tiap hari kita chart suhu dan berdoa supaya suhu x turun bawah redline. Doa suhu terus menten dan naikkk cantik. Sebab nya bila suhu terus berada atas redline, tu makna nya chances nak pregnant dan baby survive tu adelah tinggi. Kalau suhu drop bawah redline mase DPO ni..tu maknanya chances nak pregnant tu takde bulan tu..dan kau akan period (sila rujuk graf). 
Haa see cantik kan buat BBT ni...banyak yg uols akan tau bila buat BBT. sebab tu hakak suka BBT.

Next entry hakak akan update serba sikit BBT dan aim baby boy/girl thru BBT macam mana..



3 comments:

Nurhidayu said...

gigih!! salute...tak lepas2 gak bbt..hehe..opss kisah lama

shilafaizz said...

Heheh ayu...saje2 buat terrsuka pulak..hihi. xbuat bbt pon xpe..aim ovulation dr opk pon boleh gak.cuma mencabar sikit nk tau dpo tu.tapi as start ok la start buat opk. Ehem2...are u ready nk menambah dh ke...hihi

Nurhidayu said...

tak ready lagi...tunggu Nayli dah pi tadika dulu..^_^

Thursday, May 19, 2016

Why I Prefer BBT?

Hakak dh tulis dalam entry lepas kan hakak buat bbt sebab nk try conceive baby boy utk 2nd child. Ye lah mana2 mak pon mesti la ada keinginan nak anak sepasang tuh kan.. time ni kebetulan hakak ramai kenal geng2 TTC. Oh ye beza Nuha dan Nayl 3tahun ye. Tak la jauh sangat gap kan? Dah hakak habaq tadi kan..buat BBT sebab nak baby boy..bukan sebab jarak lame tak lame... huhuuuu.

Sambung balik sorry banyak iklan pulak.
So geng2 TTC ni mcm kelly, ma nora, kak cham ali, syl.diterajui oleh Kelly time tu. Mase tu kelly buat research sebab dia nk try ttc baby girl after having 2boys double D. Disitu lah startnye wujud BBT groub kt FB. Kagum sungguh dgn dak Kelly...memang bnyk gila dia study psl bbt ni..dan dia share apa yg dia tau kt org lain thru group tu.

Kenapa iols pilih BBT instead of cara lain. Korang ade tau cari lain yg lebih scientifically proven ker nk aim gender bby nih...mihmih selain pemakanan, position (no filter sorry), dan berdoa. hakak ni jenis serius klu buat apa2. Klu hakak kate nk try..nak buat, hakak akn buat sungguh2 sampai berjaya. dan brdasarkan review betapa bagusnya BBT ni...tu yg hakak gigih belajar uolss. Akak suka buat apa2 brdasarkan review dan result. Review bagus..dan result org buat berjaya jugak dengan cara ni. Tu lah history hakak trlibat dgn bbt ni 4tahun lepas.

Nak belajar BBT ni takde cara lain..korang memang kene buat/apply baru faham. Kalau takat baca patploh kali tapi tak apply, memang tak masuk otak dan tak faham2. Mula2 nak start, dah register FF amikla suhu tiap pagi sejurus lepas tido. Chart suhu hari2 senang je kan? mana ada susahnye pon...
ada kawan nak belajar BBT asek ulang2 kata tak faham..bila aku tanya ada temping amik suhu tak? Dia kata belum lagi..termometer pon takde. aku rasa nak sekeh kepala dia pon ada gak la.. Habis tu ko tanye aku selama ni borak kosong je ke..membaziaq masa hakak reply orang gini. Hakak suka orang yg tanya dan serius nak belajar. Akk suruh beli OPK dan2 tu dia order OPK dan test OPK ikut saranan akak. Ko xbuat BBT pon atleast ko test OPK tu dh menunjukkan effort tu tau.

Bila buat BBT ni...kita akan lebih alert dengan body signs termasuklah cervical mucus (CM) kita sendiri..Contohnya nak period akan kluar creamy discharge mcm keputihan...nak ovulate akan ada watery CM, sedang ovulate akan keluar eggwhite CM, etc.. semua ni mempengaruhi chart kita kat FF tu sebab bila kita alert akan body signs ni..senang FF nak detect graf kita dengan lebih tepat dan jitu. ala tak susah pon korang nak monitor CM ni..korang kencing pegi toilet tu mesti perasan any CM yg ada.

Ni graf hakak mase BBT sonshine hakak Nayl Ihrazz yg soleh wa hensem..kihkihkih. Masa ni memang niat buat BBT nak aim baby boy..tapi bila lepas ovulate dan counting DPO iols tak kisah dah pon..yg penting baby sihat, sempurna sifat. Masa counting DPO atau kita panggil 2w (2weeks time) ni mase paling mendebarkan okeh. sebab tiap hari kita chart suhu dan berdoa supaya suhu x turun bawah redline. Doa suhu terus menten dan naikkk cantik. Sebab nya bila suhu terus berada atas redline, tu makna nya chances nak pregnant dan baby survive tu adelah tinggi. Kalau suhu drop bawah redline mase DPO ni..tu maknanya chances nak pregnant tu takde bulan tu..dan kau akan period (sila rujuk graf). 
Haa see cantik kan buat BBT ni...banyak yg uols akan tau bila buat BBT. sebab tu hakak suka BBT.

Next entry hakak akan update serba sikit BBT dan aim baby boy/girl thru BBT macam mana..



3 comments:

Nurhidayu said...

gigih!! salute...tak lepas2 gak bbt..hehe..opss kisah lama

shilafaizz said...

Heheh ayu...saje2 buat terrsuka pulak..hihi. xbuat bbt pon xpe..aim ovulation dr opk pon boleh gak.cuma mencabar sikit nk tau dpo tu.tapi as start ok la start buat opk. Ehem2...are u ready nk menambah dh ke...hihi

Nurhidayu said...

tak ready lagi...tunggu Nayli dah pi tadika dulu..^_^