Skip to main content

Why I Prefer BBT?

Hakak dh tulis dalam entry lepas kan hakak buat bbt sebab nk try conceive baby boy utk 2nd child. Ye lah mana2 mak pon mesti la ada keinginan nak anak sepasang tuh kan.. time ni kebetulan hakak ramai kenal geng2 TTC. Oh ye beza Nuha dan Nayl 3tahun ye. Tak la jauh sangat gap kan? Dah hakak habaq tadi kan..buat BBT sebab nak baby boy..bukan sebab jarak lame tak lame... huhuuuu.

Sambung balik sorry banyak iklan pulak.
So geng2 TTC ni mcm kelly, ma nora, kak cham ali, syl.diterajui oleh Kelly time tu. Mase tu kelly buat research sebab dia nk try ttc baby girl after having 2boys double D. Disitu lah startnye wujud BBT groub kt FB. Kagum sungguh dgn dak Kelly...memang bnyk gila dia study psl bbt ni..dan dia share apa yg dia tau kt org lain thru group tu.

Kenapa iols pilih BBT instead of cara lain. Korang ade tau cari lain yg lebih scientifically proven ker nk aim gender bby nih...mihmih selain pemakanan, position (no filter sorry), dan berdoa. hakak ni jenis serius klu buat apa2. Klu hakak kate nk try..nak buat, hakak akn buat sungguh2 sampai berjaya. dan brdasarkan review betapa bagusnya BBT ni...tu yg hakak gigih belajar uolss. Akak suka buat apa2 brdasarkan review dan result. Review bagus..dan result org buat berjaya jugak dengan cara ni. Tu lah history hakak trlibat dgn bbt ni 4tahun lepas.

Nak belajar BBT ni takde cara lain..korang memang kene buat/apply baru faham. Kalau takat baca patploh kali tapi tak apply, memang tak masuk otak dan tak faham2. Mula2 nak start, dah register FF amikla suhu tiap pagi sejurus lepas tido. Chart suhu hari2 senang je kan? mana ada susahnye pon...
ada kawan nak belajar BBT asek ulang2 kata tak faham..bila aku tanya ada temping amik suhu tak? Dia kata belum lagi..termometer pon takde. aku rasa nak sekeh kepala dia pon ada gak la.. Habis tu ko tanye aku selama ni borak kosong je ke..membaziaq masa hakak reply orang gini. Hakak suka orang yg tanya dan serius nak belajar. Akk suruh beli OPK dan2 tu dia order OPK dan test OPK ikut saranan akak. Ko xbuat BBT pon atleast ko test OPK tu dh menunjukkan effort tu tau.

Bila buat BBT ni...kita akan lebih alert dengan body signs termasuklah cervical mucus (CM) kita sendiri..Contohnya nak period akan kluar creamy discharge mcm keputihan...nak ovulate akan ada watery CM, sedang ovulate akan keluar eggwhite CM, etc.. semua ni mempengaruhi chart kita kat FF tu sebab bila kita alert akan body signs ni..senang FF nak detect graf kita dengan lebih tepat dan jitu. ala tak susah pon korang nak monitor CM ni..korang kencing pegi toilet tu mesti perasan any CM yg ada.

Ni graf hakak mase BBT sonshine hakak Nayl Ihrazz yg soleh wa hensem..kihkihkih. Masa ni memang niat buat BBT nak aim baby boy..tapi bila lepas ovulate dan counting DPO iols tak kisah dah pon..yg penting baby sihat, sempurna sifat. Masa counting DPO atau kita panggil 2w (2weeks time) ni mase paling mendebarkan okeh. sebab tiap hari kita chart suhu dan berdoa supaya suhu x turun bawah redline. Doa suhu terus menten dan naikkk cantik. Sebab nya bila suhu terus berada atas redline, tu makna nya chances nak pregnant dan baby survive tu adelah tinggi. Kalau suhu drop bawah redline mase DPO ni..tu maknanya chances nak pregnant tu takde bulan tu..dan kau akan period (sila rujuk graf). 
Haa see cantik kan buat BBT ni...banyak yg uols akan tau bila buat BBT. sebab tu hakak suka BBT.

Next entry hakak akan update serba sikit BBT dan aim baby boy/girl thru BBT macam mana..



Comments

Nurhidayu said…
gigih!! salute...tak lepas2 gak bbt..hehe..opss kisah lama
shilafaizz said…
Heheh ayu...saje2 buat terrsuka pulak..hihi. xbuat bbt pon xpe..aim ovulation dr opk pon boleh gak.cuma mencabar sikit nk tau dpo tu.tapi as start ok la start buat opk. Ehem2...are u ready nk menambah dh ke...hihi
Nurhidayu said…
tak ready lagi...tunggu Nayli dah pi tadika dulu..^_^

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…