Monday, May 30, 2016

Pertemuan Mami Dan Ayah ~ Cinta Siber

Entry ni khas untuk Nuha dan Nayl...heheh. Kisah macam mana mami ayah bertemu..ececehh

Mami dengan ayah kenal through internet. Haa zaman mami ayah dah canggih jugak tau. Walau takde Facebook lagi..kami cinta cyber jugak. Kenal dari chit chatting kat Yahoo Messenger (YM).
Around 2003-2004 tu sebelum wujud dan femes nya YM.. yg femes zaman tu MIRC lah sebagai laman sesawang untuk chatting ni. Duduk la berjam2 kat cyber cafe. zaman2 tu memang merata-rata ada cyber cafe. Zaman kami dulu mana la ade broadband bagai dan mostly takde pakai laptop pon lagi. Ade pon komputer PC gedabak jer.

Mase kenal ayah tu umur mami 21 tahun...ayah tua 5tahun umur 26. Mami masih belajar 2nd year kat UIA. Ayah dah kerja dah dekat The Star...ayah budak UTM course Mechanical Engineering. Nuha Nayl should be proud, ayah ni bijak. Mami jer tak berapa nak bijak...heheh.
Mami memang takde boy friend mase belajar dulu.. Ayah la sorang je boifren mami. Maklum lah mami kan comot huhu...

Sebagai perempuan normal...mami agak sedih jugak sebab takde boifren time tu.hahah.. tiba2 mami tergerak ikut kakak senior join seminar kat Main auditorium UIA pasal Jodoh2 ni lah. Speaker jemputan time tu Ustazah Bahiyah dan Ust Akashah. Kelakar pulak bila ingat. Tapi hasil dari seminar tu...Ust dan Ustazah bagi tips kalau nak bertemu jodoh cuba lah amalkan Ayat 4 dari Surah Yusuf. Mami pon amalkan..kuhkuh. Beberapa bulan lepas tu dengan kuasa Allah bertemulah mami dan ayah dengan pertolongan cyber. Hehe

Ehh sekarang mami dh tak comot dah kan.. thanks kat anak2 mami, lepas mami bersalinkan kakak agaknya sebab perubahan hormon, kulit mami berubah banyak jadi flawless and tiba2 cerah la sikit (banyak jugak) banding dulu..hahah. Time sekolah/belajar gelap gelita kulit mami ni haa.
Okeh sambung balik ye anak2.
Lepas chit chat kat YM mami ayah tukar2 no hp. Haa mase tu pon mana la ade henfon canggih2 macam sekarang. Mami pakai nokia cabuk jer. Yer la student kan...mana ada duit sangat. Zaman tu whatsapp pon takde, balas2 message/calling je boleh. HP pon takde data internet. Pakai prepaid jer...
Mami final year tahun 2008, ayah ajak bertunang. Mase tu mami antara yg terawal bertunang antara kawan2 sama batch.kihkihkih...

Alhamdulillah 8 Aug 2009, mami umur 24 dan ayah 29, mami ayah selamat diijabkabul kan...Mase ni mami belum setahun pon kerja kat Maybank dan belum cukup setahun grad dr UIA. konvo pon belum huhuu... Rasa pantas jer semua berlaku. Lepas tu lahir lah korang berdua cikenit2 mami nih..

"Jodoh ni sungguh dan benar rahsia besar Allah. Mami yang tak pernah ade boifren dan wajah biasa2 ni tiba2 antara yg paling awal kahwin antara kawan2 mami yg lain. Dan Alhamdulillah Allah jodohkan mami dengan ayah kamu yg jaga mami sebaiknya, sediakan semua benda secukupnya, selengkapnya dan sebaik-baik nya. Mami tak pernah lagi rasa susah hidup dengan ayah. Kahwin je rumah dh trsedia..segala benda ayah dah ada. Mungkin ada hikmah disebaliknya..Allah hantarkan ayah nuha nayl sebagai warrior untuk jaga dan lindungi mami...pengganti pada Atuk yg pergi terlalu awal menghadap Pencipta masa tahun mami nak amik SPM. Memang mami susah dan struggle lepas Atuk takde. Semua kene urus sendiri dengan Mak. Perit bila ingat balik saat2 lepas Atuk takde tu. Rindu kat Atuk (anak2 mami tak sempat jumpa Atuk)..sobsobs. "
Pada kawan2 mami yg belum bertemu jodoh, berdoalah banyak2 dan luangkan lah masa sebaiknya dengan ibu ayah. Amiklah peluang untuk balas jasa ibu ayah selagi boleh. Aturan Allah tu cantik dan sebaik-baik rancangan. Pegang tu ketat-ketat.

**Semoga anak2 mami ayah diketemukan dengan jodoh yg baik2, yang berjaya dunia Alhirat, beriman, soleh wa musleh, kaya budi bahasa dan hormat orang tua.

Love U,
Mami.


2 comments:

lia ummiirfan said...

hehe.. comel je entri ni.. mengimbau kenangan silam masa bercintan-cintun ye dak?

Tips berpuasa untuk keluarga

shilafaizz said...

Heheh coretan utk anak2...

Monday, May 30, 2016

Pertemuan Mami Dan Ayah ~ Cinta Siber

Entry ni khas untuk Nuha dan Nayl...heheh. Kisah macam mana mami ayah bertemu..ececehh

Mami dengan ayah kenal through internet. Haa zaman mami ayah dah canggih jugak tau. Walau takde Facebook lagi..kami cinta cyber jugak. Kenal dari chit chatting kat Yahoo Messenger (YM).
Around 2003-2004 tu sebelum wujud dan femes nya YM.. yg femes zaman tu MIRC lah sebagai laman sesawang untuk chatting ni. Duduk la berjam2 kat cyber cafe. zaman2 tu memang merata-rata ada cyber cafe. Zaman kami dulu mana la ade broadband bagai dan mostly takde pakai laptop pon lagi. Ade pon komputer PC gedabak jer.

Mase kenal ayah tu umur mami 21 tahun...ayah tua 5tahun umur 26. Mami masih belajar 2nd year kat UIA. Ayah dah kerja dah dekat The Star...ayah budak UTM course Mechanical Engineering. Nuha Nayl should be proud, ayah ni bijak. Mami jer tak berapa nak bijak...heheh.
Mami memang takde boy friend mase belajar dulu.. Ayah la sorang je boifren mami. Maklum lah mami kan comot huhu...

Sebagai perempuan normal...mami agak sedih jugak sebab takde boifren time tu.hahah.. tiba2 mami tergerak ikut kakak senior join seminar kat Main auditorium UIA pasal Jodoh2 ni lah. Speaker jemputan time tu Ustazah Bahiyah dan Ust Akashah. Kelakar pulak bila ingat. Tapi hasil dari seminar tu...Ust dan Ustazah bagi tips kalau nak bertemu jodoh cuba lah amalkan Ayat 4 dari Surah Yusuf. Mami pon amalkan..kuhkuh. Beberapa bulan lepas tu dengan kuasa Allah bertemulah mami dan ayah dengan pertolongan cyber. Hehe

Ehh sekarang mami dh tak comot dah kan.. thanks kat anak2 mami, lepas mami bersalinkan kakak agaknya sebab perubahan hormon, kulit mami berubah banyak jadi flawless and tiba2 cerah la sikit (banyak jugak) banding dulu..hahah. Time sekolah/belajar gelap gelita kulit mami ni haa.
Okeh sambung balik ye anak2.
Lepas chit chat kat YM mami ayah tukar2 no hp. Haa mase tu pon mana la ade henfon canggih2 macam sekarang. Mami pakai nokia cabuk jer. Yer la student kan...mana ada duit sangat. Zaman tu whatsapp pon takde, balas2 message/calling je boleh. HP pon takde data internet. Pakai prepaid jer...
Mami final year tahun 2008, ayah ajak bertunang. Mase tu mami antara yg terawal bertunang antara kawan2 sama batch.kihkihkih...

Alhamdulillah 8 Aug 2009, mami umur 24 dan ayah 29, mami ayah selamat diijabkabul kan...Mase ni mami belum setahun pon kerja kat Maybank dan belum cukup setahun grad dr UIA. konvo pon belum huhuu... Rasa pantas jer semua berlaku. Lepas tu lahir lah korang berdua cikenit2 mami nih..

"Jodoh ni sungguh dan benar rahsia besar Allah. Mami yang tak pernah ade boifren dan wajah biasa2 ni tiba2 antara yg paling awal kahwin antara kawan2 mami yg lain. Dan Alhamdulillah Allah jodohkan mami dengan ayah kamu yg jaga mami sebaiknya, sediakan semua benda secukupnya, selengkapnya dan sebaik-baik nya. Mami tak pernah lagi rasa susah hidup dengan ayah. Kahwin je rumah dh trsedia..segala benda ayah dah ada. Mungkin ada hikmah disebaliknya..Allah hantarkan ayah nuha nayl sebagai warrior untuk jaga dan lindungi mami...pengganti pada Atuk yg pergi terlalu awal menghadap Pencipta masa tahun mami nak amik SPM. Memang mami susah dan struggle lepas Atuk takde. Semua kene urus sendiri dengan Mak. Perit bila ingat balik saat2 lepas Atuk takde tu. Rindu kat Atuk (anak2 mami tak sempat jumpa Atuk)..sobsobs. "
Pada kawan2 mami yg belum bertemu jodoh, berdoalah banyak2 dan luangkan lah masa sebaiknya dengan ibu ayah. Amiklah peluang untuk balas jasa ibu ayah selagi boleh. Aturan Allah tu cantik dan sebaik-baik rancangan. Pegang tu ketat-ketat.

**Semoga anak2 mami ayah diketemukan dengan jodoh yg baik2, yang berjaya dunia Alhirat, beriman, soleh wa musleh, kaya budi bahasa dan hormat orang tua.

Love U,
Mami.


2 comments:

lia ummiirfan said...

hehe.. comel je entri ni.. mengimbau kenangan silam masa bercintan-cintun ye dak?

Tips berpuasa untuk keluarga

shilafaizz said...

Heheh coretan utk anak2...