Skip to main content

Body Basal Temperature (BBT) Basic Info

Yuhuuu hakak datang lagi...
Nak sambung topik BBT ni..
Okeh kita terus pada body content je lah ye..wahh mcm nak tulis thesis.
Sebab apa hakak suka BBT ni? Hakak xtau la ade masalah fertility atau tak..rasenya hakak biasa2 jer..awal kawin takde la bunting pelamin..start buat BBT sebab hakak nak sangat conceive baby boy after having a girl. Disitulah bermula nya perjalanan BBT hakak...jeng jengg.
Boleh ke BBT ni predict gender baby ni? Boleh ke bantu orang nak TTC? Mcm karut jerrrr. Kalau korang cakap camtu..dah sila out from my blog...wakakaka. malas hakak nak layan. Nextt...
Apa yg diperlukan bila nak start buat BBT?
1. Kene ada body basal termometer (oral) atau apa2 termometer yg boleh detect suhu badan. Jangan pulak pakai termo yg baby guna tuh ye. Cari yg jenis letak bawah lidah sebab bacaan lebih accurate. Kalau org nak blaja dgn iols..Jgn tanye hakak jenis dan brand ni boleh tak. Tu boleh tak. Korang cari yg sebijik mcm hakak guna. Senang! Haha. Samada brand omron atau microlife.
2. Korang register kat www.fertilityfriend.com (FF). Disitulah akan bermulanya perjalanan BBT korang...
3. Ilmu. Nak buat BBT ni..automatik korang akan jadi mcm ala2 doktor pakar perbidanan. Sebab banyakk gila info kene hadam dan sila lah belajar jargon words dan acronyms BBT yg hakak akan gunakan selepas ini. Kat mana nk belajar..sila rujuk bawah lagi ye.
4. BBT ni paling sesuai gu atau org kata padankan dengan OPK. Apo ko bondo pulak OPK tu. OPK ni ovulation predictor kit yg kita guna utk test kehadiran hormon LH sebelum ovum dikeluarkan oleh badan (ovari). Perfect match la kiranya BBT dan OPK ni.
5. Rujuk no.3 korang boleh la join group Facebook Baby Tree (BBT) Malaysia. Kat situ info2 berkaitan BBT dr A to Z semua ada. Nak atau taknak hadam jer uols.. kalau nak acah2 belajar tapi malas.. dan ko tanya soalan sama 2bulan lepas kat hakak..kompem ko langsung tak try temping amik suhu badan. Hakak dh bertahun brjinak dlm dunia BBT sekilas ikan di air hakak tau korang serius ke tak nak blaja atau acah2 tanye. So hakak nk cakap 'i only entertain serious student only!' Cewahh poyo. Sebab BBT ni kalau ko takde passion nak buat...tak disiplin. Sila lupakan. Dan hakak malas nk ajar orang main2. Serious! Hakak harap korang serius nk belajar mcm hakak dulu2 jugak
6. Refer no 5. Buat BBT ni korang perlu ada semangat, disiplin, dan usaha. Makin lama korang buat... makin seronok. Untuk yg masih usaha nak dapat baby...hakak suggest sesangat buat wehhhh. Korang akan lebih kenal body korang, kenapa tak pregnant2 nih (selain belum rezki Allah nak bagi). Dont be surprised that tak semestinya korang period..korang berovulasi tiap bulan. Tidak okeh. Dari BBT ni lah you will know.

Admin BBT kat fb tu dah buat 48 cycles BBT ye tapi masih belum ada rezki baby. Hakak kagum dgn dia betapa passionate nye dia dan betapa dia tak putus harap after 5-6yrs of marriage.dia lah yg banyak tolong hakak baca graf (redline tak keluar..kenapa suhu rocky yada2...mesti korang xfaham kan.haha). Hakak selalu doa dia dapat rasa menjadi ibu pada zuriat nya sendiri..at least once. Amin.
Next entry topik BBT lagi...senang2 hakak sambung. Nak tido dulu baibai. 
Ni graf bbt iols cycle ni. Awal2 tu lopong2 time period kat rumah mak..asyik lupa amik suhu hoho.lepas tu termo hakak missplaced pulok. So kalau korang buat BBT camni lah ghope graf korang walau xserupa tapi iras2 tu ada ;)

Comments

Nurhidayu said…
Gud luck shila..

moga ada rezeki mu..muahhh..boleh geng dengan diaorang..ehem..ehem..hehe

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…