Wednesday, May 18, 2016

Body Basal Temperature (BBT) Basic Info

Yuhuuu hakak datang lagi...
Nak sambung topik BBT ni..
Okeh kita terus pada body content je lah ye..wahh mcm nak tulis thesis.
Sebab apa hakak suka BBT ni? Hakak xtau la ade masalah fertility atau tak..rasenya hakak biasa2 jer..awal kawin takde la bunting pelamin..start buat BBT sebab hakak nak sangat conceive baby boy after having a girl. Disitulah bermula nya perjalanan BBT hakak...jeng jengg.
Boleh ke BBT ni predict gender baby ni? Boleh ke bantu orang nak TTC? Mcm karut jerrrr. Kalau korang cakap camtu..dah sila out from my blog...wakakaka. malas hakak nak layan. Nextt...
Apa yg diperlukan bila nak start buat BBT?
1. Kene ada body basal termometer (oral) atau apa2 termometer yg boleh detect suhu badan. Jangan pulak pakai termo yg baby guna tuh ye. Cari yg jenis letak bawah lidah sebab bacaan lebih accurate. Kalau org nak blaja dgn iols..Jgn tanye hakak jenis dan brand ni boleh tak. Tu boleh tak. Korang cari yg sebijik mcm hakak guna. Senang! Haha. Samada brand omron atau microlife.
2. Korang register kat www.fertilityfriend.com (FF). Disitulah akan bermulanya perjalanan BBT korang...
3. Ilmu. Nak buat BBT ni..automatik korang akan jadi mcm ala2 doktor pakar perbidanan. Sebab banyakk gila info kene hadam dan sila lah belajar jargon words dan acronyms BBT yg hakak akan gunakan selepas ini. Kat mana nk belajar..sila rujuk bawah lagi ye.
4. BBT ni paling sesuai gu atau org kata padankan dengan OPK. Apo ko bondo pulak OPK tu. OPK ni ovulation predictor kit yg kita guna utk test kehadiran hormon LH sebelum ovum dikeluarkan oleh badan (ovari). Perfect match la kiranya BBT dan OPK ni.
5. Rujuk no.3 korang boleh la join group Facebook Baby Tree (BBT) Malaysia. Kat situ info2 berkaitan BBT dr A to Z semua ada. Nak atau taknak hadam jer uols.. kalau nak acah2 belajar tapi malas.. dan ko tanya soalan sama 2bulan lepas kat hakak..kompem ko langsung tak try temping amik suhu badan. Hakak dh bertahun brjinak dlm dunia BBT sekilas ikan di air hakak tau korang serius ke tak nak blaja atau acah2 tanye. So hakak nk cakap 'i only entertain serious student only!' Cewahh poyo. Sebab BBT ni kalau ko takde passion nak buat...tak disiplin. Sila lupakan. Dan hakak malas nk ajar orang main2. Serious! Hakak harap korang serius nk belajar mcm hakak dulu2 jugak
6. Refer no 5. Buat BBT ni korang perlu ada semangat, disiplin, dan usaha. Makin lama korang buat... makin seronok. Untuk yg masih usaha nak dapat baby...hakak suggest sesangat buat wehhhh. Korang akan lebih kenal body korang, kenapa tak pregnant2 nih (selain belum rezki Allah nak bagi). Dont be surprised that tak semestinya korang period..korang berovulasi tiap bulan. Tidak okeh. Dari BBT ni lah you will know.

Admin BBT kat fb tu dah buat 48 cycles BBT ye tapi masih belum ada rezki baby. Hakak kagum dgn dia betapa passionate nye dia dan betapa dia tak putus harap after 5-6yrs of marriage.dia lah yg banyak tolong hakak baca graf (redline tak keluar..kenapa suhu rocky yada2...mesti korang xfaham kan.haha). Hakak selalu doa dia dapat rasa menjadi ibu pada zuriat nya sendiri..at least once. Amin.
Next entry topik BBT lagi...senang2 hakak sambung. Nak tido dulu baibai. 
Ni graf bbt iols cycle ni. Awal2 tu lopong2 time period kat rumah mak..asyik lupa amik suhu hoho.lepas tu termo hakak missplaced pulok. So kalau korang buat BBT camni lah ghope graf korang walau xserupa tapi iras2 tu ada ;)

1 comments:

Nurhidayu said...

Gud luck shila..

moga ada rezeki mu..muahhh..boleh geng dengan diaorang..ehem..ehem..hehe

Wednesday, May 18, 2016

Body Basal Temperature (BBT) Basic Info

Yuhuuu hakak datang lagi...
Nak sambung topik BBT ni..
Okeh kita terus pada body content je lah ye..wahh mcm nak tulis thesis.
Sebab apa hakak suka BBT ni? Hakak xtau la ade masalah fertility atau tak..rasenya hakak biasa2 jer..awal kawin takde la bunting pelamin..start buat BBT sebab hakak nak sangat conceive baby boy after having a girl. Disitulah bermula nya perjalanan BBT hakak...jeng jengg.
Boleh ke BBT ni predict gender baby ni? Boleh ke bantu orang nak TTC? Mcm karut jerrrr. Kalau korang cakap camtu..dah sila out from my blog...wakakaka. malas hakak nak layan. Nextt...
Apa yg diperlukan bila nak start buat BBT?
1. Kene ada body basal termometer (oral) atau apa2 termometer yg boleh detect suhu badan. Jangan pulak pakai termo yg baby guna tuh ye. Cari yg jenis letak bawah lidah sebab bacaan lebih accurate. Kalau org nak blaja dgn iols..Jgn tanye hakak jenis dan brand ni boleh tak. Tu boleh tak. Korang cari yg sebijik mcm hakak guna. Senang! Haha. Samada brand omron atau microlife.
2. Korang register kat www.fertilityfriend.com (FF). Disitulah akan bermulanya perjalanan BBT korang...
3. Ilmu. Nak buat BBT ni..automatik korang akan jadi mcm ala2 doktor pakar perbidanan. Sebab banyakk gila info kene hadam dan sila lah belajar jargon words dan acronyms BBT yg hakak akan gunakan selepas ini. Kat mana nk belajar..sila rujuk bawah lagi ye.
4. BBT ni paling sesuai gu atau org kata padankan dengan OPK. Apo ko bondo pulak OPK tu. OPK ni ovulation predictor kit yg kita guna utk test kehadiran hormon LH sebelum ovum dikeluarkan oleh badan (ovari). Perfect match la kiranya BBT dan OPK ni.
5. Rujuk no.3 korang boleh la join group Facebook Baby Tree (BBT) Malaysia. Kat situ info2 berkaitan BBT dr A to Z semua ada. Nak atau taknak hadam jer uols.. kalau nak acah2 belajar tapi malas.. dan ko tanya soalan sama 2bulan lepas kat hakak..kompem ko langsung tak try temping amik suhu badan. Hakak dh bertahun brjinak dlm dunia BBT sekilas ikan di air hakak tau korang serius ke tak nak blaja atau acah2 tanye. So hakak nk cakap 'i only entertain serious student only!' Cewahh poyo. Sebab BBT ni kalau ko takde passion nak buat...tak disiplin. Sila lupakan. Dan hakak malas nk ajar orang main2. Serious! Hakak harap korang serius nk belajar mcm hakak dulu2 jugak
6. Refer no 5. Buat BBT ni korang perlu ada semangat, disiplin, dan usaha. Makin lama korang buat... makin seronok. Untuk yg masih usaha nak dapat baby...hakak suggest sesangat buat wehhhh. Korang akan lebih kenal body korang, kenapa tak pregnant2 nih (selain belum rezki Allah nak bagi). Dont be surprised that tak semestinya korang period..korang berovulasi tiap bulan. Tidak okeh. Dari BBT ni lah you will know.

Admin BBT kat fb tu dah buat 48 cycles BBT ye tapi masih belum ada rezki baby. Hakak kagum dgn dia betapa passionate nye dia dan betapa dia tak putus harap after 5-6yrs of marriage.dia lah yg banyak tolong hakak baca graf (redline tak keluar..kenapa suhu rocky yada2...mesti korang xfaham kan.haha). Hakak selalu doa dia dapat rasa menjadi ibu pada zuriat nya sendiri..at least once. Amin.
Next entry topik BBT lagi...senang2 hakak sambung. Nak tido dulu baibai. 
Ni graf bbt iols cycle ni. Awal2 tu lopong2 time period kat rumah mak..asyik lupa amik suhu hoho.lepas tu termo hakak missplaced pulok. So kalau korang buat BBT camni lah ghope graf korang walau xserupa tapi iras2 tu ada ;)

1 comment:

Nurhidayu said...

Gud luck shila..

moga ada rezeki mu..muahhh..boleh geng dengan diaorang..ehem..ehem..hehe