Monday, May 30, 2016

Aspek penting dalam BBT

Untuk buat BBT ni..benda pertama kene disiplin ialah amik SUHU. Maksudnya macam mana?
1) DISCIPLINE merangkumi 3 aspek:-
- temping di waktu yg sama (dlm range) setiap hari
- kedudukan thermometer yg konsisten
- tidur yg cukup/lena minimum 3 jam
**Contohnya setiap hari amik suhu pukul 6am..kalau trawal atau terlewat 30min masih boleh diterima (contohnya 5.45am terawal 15min atau 6.30 trlewat 30min still accepted)
Kenapa penting amik suhu dalam range sama? Sebab semakin discipline kita temping, akan semakin accurate bbt kita..
**Siapa yang tak digalakkan untuk buat BBT ni:
-orang yg asyik terjaga diwaktu tidur/tidur yg terganggu cth nya breastfeeding mom atau siapa2 yg ada masalah tidur sehingga tak cukup 3jam straight lena.
- pastikan amik suhu setiap pagi setiap hari sejurus bangun dari tido (bukak je mata trus capai termometer dan start temping).
TAK BOLEH temping selepas beberapa minit bangun tidur dan ada pergerakan yg banyak cth nya berjalan2/ke toilet dsb.nya.. ini kerana pergerakan yg aktif seperti brjalan akan mempengaruhi suhu badan kita. Kebiasaannya suhu yg diambil selepas ada pergerakan ni akan lebih tinggi. Jadinya suhu ni tak tepat utk BBT. Suhu badan optimum utk BBT adalah paling tepat selepas bangun tidur.
**Kedudukan termometer yg sama pula maksudnya...semasa temping termo tu berada di bawah lidah, kalau biasa letak dibelah kanan..seeloknya letak dikedudukan yg sama setiap kali temping. Sama juga reason nya...supaya suhu tiap hari yg diambil lebih accurate.
2) Catat dan plot bacaan suhu ke atas carta BBT. Cara mudah dengan gunakan aplikasi smart phone yang direka khas untuk tujuan ini seperti fertility friend.
3) Mulakan plot suhu dari hari pertama period (CD1)-cycle day 1.

Okay...macam mana pula BBT detect waktu ovulasi (pengeluaran ovum)?. Kita sambung entry lepas ni ya...pening pulak korang banyak nak hadam dalam 1 entry hehe.
Nota: Temping = amik suhu

0 comments:

Monday, May 30, 2016

Aspek penting dalam BBT

Untuk buat BBT ni..benda pertama kene disiplin ialah amik SUHU. Maksudnya macam mana?
1) DISCIPLINE merangkumi 3 aspek:-
- temping di waktu yg sama (dlm range) setiap hari
- kedudukan thermometer yg konsisten
- tidur yg cukup/lena minimum 3 jam
**Contohnya setiap hari amik suhu pukul 6am..kalau trawal atau terlewat 30min masih boleh diterima (contohnya 5.45am terawal 15min atau 6.30 trlewat 30min still accepted)
Kenapa penting amik suhu dalam range sama? Sebab semakin discipline kita temping, akan semakin accurate bbt kita..
**Siapa yang tak digalakkan untuk buat BBT ni:
-orang yg asyik terjaga diwaktu tidur/tidur yg terganggu cth nya breastfeeding mom atau siapa2 yg ada masalah tidur sehingga tak cukup 3jam straight lena.
- pastikan amik suhu setiap pagi setiap hari sejurus bangun dari tido (bukak je mata trus capai termometer dan start temping).
TAK BOLEH temping selepas beberapa minit bangun tidur dan ada pergerakan yg banyak cth nya berjalan2/ke toilet dsb.nya.. ini kerana pergerakan yg aktif seperti brjalan akan mempengaruhi suhu badan kita. Kebiasaannya suhu yg diambil selepas ada pergerakan ni akan lebih tinggi. Jadinya suhu ni tak tepat utk BBT. Suhu badan optimum utk BBT adalah paling tepat selepas bangun tidur.
**Kedudukan termometer yg sama pula maksudnya...semasa temping termo tu berada di bawah lidah, kalau biasa letak dibelah kanan..seeloknya letak dikedudukan yg sama setiap kali temping. Sama juga reason nya...supaya suhu tiap hari yg diambil lebih accurate.
2) Catat dan plot bacaan suhu ke atas carta BBT. Cara mudah dengan gunakan aplikasi smart phone yang direka khas untuk tujuan ini seperti fertility friend.
3) Mulakan plot suhu dari hari pertama period (CD1)-cycle day 1.

Okay...macam mana pula BBT detect waktu ovulasi (pengeluaran ovum)?. Kita sambung entry lepas ni ya...pening pulak korang banyak nak hadam dalam 1 entry hehe.
Nota: Temping = amik suhu

No comments: