Skip to main content

Aspek penting dalam BBT

Untuk buat BBT ni..benda pertama kene disiplin ialah amik SUHU. Maksudnya macam mana?
1) DISCIPLINE merangkumi 3 aspek:-
- temping di waktu yg sama (dlm range) setiap hari
- kedudukan thermometer yg konsisten
- tidur yg cukup/lena minimum 3 jam
**Contohnya setiap hari amik suhu pukul 6am..kalau trawal atau terlewat 30min masih boleh diterima (contohnya 5.45am terawal 15min atau 6.30 trlewat 30min still accepted)
Kenapa penting amik suhu dalam range sama? Sebab semakin discipline kita temping, akan semakin accurate bbt kita..
**Siapa yang tak digalakkan untuk buat BBT ni:
-orang yg asyik terjaga diwaktu tidur/tidur yg terganggu cth nya breastfeeding mom atau siapa2 yg ada masalah tidur sehingga tak cukup 3jam straight lena.
- pastikan amik suhu setiap pagi setiap hari sejurus bangun dari tido (bukak je mata trus capai termometer dan start temping).
TAK BOLEH temping selepas beberapa minit bangun tidur dan ada pergerakan yg banyak cth nya berjalan2/ke toilet dsb.nya.. ini kerana pergerakan yg aktif seperti brjalan akan mempengaruhi suhu badan kita. Kebiasaannya suhu yg diambil selepas ada pergerakan ni akan lebih tinggi. Jadinya suhu ni tak tepat utk BBT. Suhu badan optimum utk BBT adalah paling tepat selepas bangun tidur.
**Kedudukan termometer yg sama pula maksudnya...semasa temping termo tu berada di bawah lidah, kalau biasa letak dibelah kanan..seeloknya letak dikedudukan yg sama setiap kali temping. Sama juga reason nya...supaya suhu tiap hari yg diambil lebih accurate.
2) Catat dan plot bacaan suhu ke atas carta BBT. Cara mudah dengan gunakan aplikasi smart phone yang direka khas untuk tujuan ini seperti fertility friend.
3) Mulakan plot suhu dari hari pertama period (CD1)-cycle day 1.

Okay...macam mana pula BBT detect waktu ovulasi (pengeluaran ovum)?. Kita sambung entry lepas ni ya...pening pulak korang banyak nak hadam dalam 1 entry hehe.
Nota: Temping = amik suhu

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…