Skip to main content

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Tak lama lagi kita semua dah nak sambut Ramadhan dah kan... seronoknya bulan Ramadhan ni...tak tau la kenapa tapi bulan yg ditunggu tunggu tiap tahun. Sebab bulan barokah kan..masing2 jaga tutur kata..jaga hati..jaga perlakuan..jaga Ibadah..calm je rasa gitu.

Bulan Ramadhan jugak bulan istimewa sebab anak2 mami Nuha Nayl lahir pada bulan penuh barokah ni. Kebetulan juga kakak Nuha 20 Ramadhan, Nayl 21 Ramadhan😊.

Sejak 3tahun lepas..mami dan kawan2 akan join group Tadarus untuk khatam Quran. Insyallah tahun ni kalau ada kawan2 nk buat boleh la buat lagi sama2. Kami akan try habis kan 1 juzuk 1 hari insyaallah habis Ramadhan boleh la khatam sama2.

Tahun ni jugak tahun ke2 kakak Nuha belajar puasa. Tahun lepas nuha 5tahun ada beberapa hari dia tinggal puasa. Mami pon tak paksa dan tekankan sangat lagi..dia puasa pon sebab kawan2 puasa sama. Alhamdulillah la belajar2 sikit2 kan.

Kawan mami ada upload carta ni untuk gunakan dalam bulan Ramadhan nanti. Bagus ni untuk galakkan anak2 puasa, solat, baca Quran etc. Bukan kanak2 jer...mak ayahnya pon boleh guna. 1hari puasa 1 tick. Mami nak reward kakak nuha kalau penuh puasa dia boleh beli story book Frozen kat MPH yg dia nak tu. Kami memang jenis tak beli toys kat anak2...tapi kalau nak buku yesss mami ayah belikan.

Ni carta nya. Kawan2 boleh la guna jugak n print out lepas tu tampalkan kat dinding. Happy Sharing ❤

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…