Thursday, August 1, 2013

My 1st Natural and Gentle Birth

Bismillah...
Syukur Alhamdulillah...hari ini hari ke-12 berpantang. Sy telah selamat melahirkan seorang baby boy 2.56kg pd 29 July 2013 brsamaan 20 Ramadhan 1434H. Dan ini adalah kelahiran alami atau Natural and Gentle Birth pertama sy. Syukur Ya Allah kerana telah memakbulkn doaku selama ini.

Atas permintaan beberapa rakan sy akan brkongsi birth story anak ke2 ini. Klu ade tips2 juga akan sy kongsi kan skali.

*22July @39weeks
Dah start cuti dgn amik mc. Edd 31july tp saja nk cuti awal kali ni sebab nk rehat2 kt rumah n kesian kt hubby rushing nk amik blk keje. Sepanjang kt rumah sy menyibukkan diri dgn kemas rumah dan masak. Keep mobilize and active dan masih dpt meneruskan puasa. Hari2 pak pais teman jalan2 keliling taman. Pernah ktorg jln2 smpi sejam. Tak perasan dh brjalan sejam sebab sambil borak2 kn. Mase tu instict mcm akan brsalin 27/7.hihii tp bila tiba 27hb nan hado anything happen walau sekelumit contraction. Hati dh agak risau akan overdue lg kali ni. So scroll down kt Gentle Birthing Group nk try natural induce. Sy beli nenas. Small size nenas madu. Sempat makan 3biji. Nothing happen. Then tringat 1 benda yg sy xnak amik kali ni iaitu minum air akar fatimah.

Because of im desperately nk naturally induce labor coz due date makin dekat dan nk elakkan kne induce klu overdue tetiba decide nk minum air akar fatimah ni. Call mak tanye bleh ke start minum sbb xde tanda2 lg. Mak kate try la minum tawakal je. So rendam la akar fatimah tuu...rendam mlm 27hb tu. Slowly bunga tu makin kembang dan kembang. Try minum air nya 1/2cwn sambil selawat. Then minum lg setengah cwn total 3x kot minum.

*28 July 2013
Rase xlarat nk puasa hari tu. Juz teman hubby sahur pns kan rendang hati yg buat semalam. Lepas subuh sambung tdo. Then 8.50 am terasa mcm ade surges. Keep monitor dlm 10min gap. Tapi time tu rase sgt mild contraction tu. That day teruskn kms rumah sbb terpk klu tetiba brsalin at least rmh brkemas klu org dtg. Petang tu contraction/surges jd 7-8min skali monitored by contraction apps kt hp. Tapi masih bearable n rase still mild sakit tu. Series mmg rase mild ala2 manja je gitu surges tu. Lps brbuka ajk hubby gi tesco saje nk jln2 n mkn kt Subway. Since ptg tu bila ade rase surges ddk2 kt gymball. But i keep active je kemas2 baju kemas rumah n so on sbb xrase skt sgt pon. Mlm tu surges dh 6-7min skali. Still bearable siap tgk muvie Shutter Island kt tv ngan pak pais smpi kul 2 am sesambil check2 bag spital utk kali trakhir. Seriesly mmg rase bleh layan je contractn kali ni even tho gap tu dh rapat2 sbb keep practiced deep breathing technique. Keep motivating myself utk layan je surges keep on deep breathing mmg works on me. Dan xputus2 baca doa mudah kn brsalin Surah Abasa ayat 20 dan doa nabi yunus.

*29 July 2013
Then pukul 4am tu surges every 5min. Dah rase intense. Ddk kt gymball xselesa dh. So berdiri n pegang kerusi sambil swaying hips. And 'layan'surges tu bukan 'lawan' tringat tips ni dr kak tini wirdas admin KIM n mmber GBG jgk. Sempat lg wassapp kwn2 kt grup RH yg tgh sahur.hehe dorg siap cuak2 lg sbb sakit dh 5min skali tp msh kt rumah.tapi sbb xrase skt sgt tu yg xsure kne gi spital dh ke ni.. Then pukul 6pg tu pak pais siapkn birth pool. Isi air suam. 615 am start masuk pool. Hohoh best sgt rase. Klu tau masuk awl2 sbb tak rase contractn tu bila dlm air. Series best! Tp bila kuar je dr air trus rase zuppp zappp contraction ;) tgk jam dh pukul 645. Xsolat subuh lg. Then trus mandi2 solat n salin baju. Gitu gini nk dkt kul 745 la jgk br kuar rmh. Hantar myra gi nursery dulu n pak pais sempat bgtau cikgu idayu kami nk gi hosp dh ni. Mntk tgk2 kn myra in case lambat amik.

29 July (20 Ramadhan 1434H)
Kelahiran Yg Dinanti

8.25 sampai DEMC Shah Alam. Mmg pesan dgn pak pais bwk rilek2 je xyah rushing2 sgt sakit masih bleh tahan. Sesampai kt demc nurse trus bwk ke level 2 which is LR. Dia tanye nk wheelchair x daku kate xnak xsakit sgt bleh jln. Sampai LR tepat 8.30 midwife trus buat ctg. Time tu mmg nk sgt tau bape dh bukaan pintu serviks time tu. Then 8.40 tetiba rase bunyi 'pop' ;). Time tu contraction mmg tgh max at 105. Oh my water broke! Rase air suam2 mengalir membasahi seluar yg dipakai.huhuu...Pak pais panggil midwife.

8.45 midwife dtg buat VE. Dah 7cm! Sesambil midwife tengok kt tutt dia pandang nurse n borak sesama mereka. 'Sempat ke Dr datang ni?' Aiyoo maa. Trus la ku cuak. Wat ever pon nak Dr mazita gak sambut bby. Trus kuar dr mulut 'mane Dr?lame lagi ke Dr nk sampai?' Midwife ckp Dr dh otw. Lepas je ketuban pecah trus rase kepala bby tu mcm menolak2 nk keluar. Mcm dia 'gerudi' kt bwh tu nk mengeluarkn dirinya. Time tu xrase sgt dh contraction. Cuma yg risau bby kuar sendiri xde org sambut je. Kul 9 tu dh nk meneran sgt2. Pak pais xde plak gi buat registration. Midwife gi mane tah. Seb baik nurse masuk trus bgtau dia nk push sgt dh ni. Nurse srh tahan kejap jgn push dulu. Tsktsktsk...series rase bby nk trkeluar dh ni! Sape sangka within 30mins dh nk push. Everything happen so fast. 9.10am Dr mazita masuk LR. Dia selak kain n bgtau tinggal nk push je ni. Dia dh nmpk crowning kepala bby. Time tu jgk laki ku masuk. Alhamdulillahh...masuk jgk dia. Apo lame sgt register kt bwh tu. Then push punya push tepat 9.17am keluar lah ank bujang emak dan menangis dgn kuat nye. Ayah dia potong sendiri tali pusat. Dr pon puji pandai push. Alhamdulillah ya Allah...syukur sgt dgn proses kelahiran yg mudah ini. Within 45min semua dh selesai.Rase sebak dan terharu semua ada. Mmg Allah permudahkn dr segala segi. Most request dalam birth plan trlaksana.

No episiotomy juz ade minor tear kat skin.
No painkiller.
No induce.

Fast and smooth labor.

*Sy amalkan Surah Abasa ayat 20 serta doa2 lain dr awal pregnant utk mudah brsalin.
*Amalkan minum virgin coconut oil dan makan kurma sepanjang prgnnt utk bg perineum elastik dan kurangkn koyakan.
*Practiced Deep Breathing utk kurangkn rase sakit contraction. Sentiasa visualized kelopak bunga tgh mengembang supaya pintu serviks turut mudah trbuka ;)
*Banyakkkkk kan brjalan. Keep mobilize and active sepanjang mengandung. Tanye la kwn2 opis betapa aktif nye sy brjln2 ms preggy.huhuu

*Time contractn dtg sentiasa rileks supaya muscle2 rileks dan memudahkn bukaan.

Dr Mazita dh siap pesan ank ke3 nnt jgn buat cmni lg. Sakit 10min trus dtg hosp klu x ank ktorg boleh trcicir kt jalan.huhuu. Ok ape doctor mane tau ade rezki sy homebirth plk nnt ;) 2 kelahiran anak 2 pengalaman yg berbeza. Yg pertama induced dan yg ke2 natural birth. Sakit brsalin natural mmg sgt2 bearable dan mild brbanding induced.

Ok smpi sini je ye..nnt update psl confinement plak.

1 comments:

Wahida said...

Salute dgn ko shila..tanhniah dh ckup sepasang

Thursday, August 1, 2013

My 1st Natural and Gentle Birth

Bismillah...
Syukur Alhamdulillah...hari ini hari ke-12 berpantang. Sy telah selamat melahirkan seorang baby boy 2.56kg pd 29 July 2013 brsamaan 20 Ramadhan 1434H. Dan ini adalah kelahiran alami atau Natural and Gentle Birth pertama sy. Syukur Ya Allah kerana telah memakbulkn doaku selama ini.

Atas permintaan beberapa rakan sy akan brkongsi birth story anak ke2 ini. Klu ade tips2 juga akan sy kongsi kan skali.

*22July @39weeks
Dah start cuti dgn amik mc. Edd 31july tp saja nk cuti awal kali ni sebab nk rehat2 kt rumah n kesian kt hubby rushing nk amik blk keje. Sepanjang kt rumah sy menyibukkan diri dgn kemas rumah dan masak. Keep mobilize and active dan masih dpt meneruskan puasa. Hari2 pak pais teman jalan2 keliling taman. Pernah ktorg jln2 smpi sejam. Tak perasan dh brjalan sejam sebab sambil borak2 kn. Mase tu instict mcm akan brsalin 27/7.hihii tp bila tiba 27hb nan hado anything happen walau sekelumit contraction. Hati dh agak risau akan overdue lg kali ni. So scroll down kt Gentle Birthing Group nk try natural induce. Sy beli nenas. Small size nenas madu. Sempat makan 3biji. Nothing happen. Then tringat 1 benda yg sy xnak amik kali ni iaitu minum air akar fatimah.

Because of im desperately nk naturally induce labor coz due date makin dekat dan nk elakkan kne induce klu overdue tetiba decide nk minum air akar fatimah ni. Call mak tanye bleh ke start minum sbb xde tanda2 lg. Mak kate try la minum tawakal je. So rendam la akar fatimah tuu...rendam mlm 27hb tu. Slowly bunga tu makin kembang dan kembang. Try minum air nya 1/2cwn sambil selawat. Then minum lg setengah cwn total 3x kot minum.

*28 July 2013
Rase xlarat nk puasa hari tu. Juz teman hubby sahur pns kan rendang hati yg buat semalam. Lepas subuh sambung tdo. Then 8.50 am terasa mcm ade surges. Keep monitor dlm 10min gap. Tapi time tu rase sgt mild contraction tu. That day teruskn kms rumah sbb terpk klu tetiba brsalin at least rmh brkemas klu org dtg. Petang tu contraction/surges jd 7-8min skali monitored by contraction apps kt hp. Tapi masih bearable n rase still mild sakit tu. Series mmg rase mild ala2 manja je gitu surges tu. Lps brbuka ajk hubby gi tesco saje nk jln2 n mkn kt Subway. Since ptg tu bila ade rase surges ddk2 kt gymball. But i keep active je kemas2 baju kemas rumah n so on sbb xrase skt sgt pon. Mlm tu surges dh 6-7min skali. Still bearable siap tgk muvie Shutter Island kt tv ngan pak pais smpi kul 2 am sesambil check2 bag spital utk kali trakhir. Seriesly mmg rase bleh layan je contractn kali ni even tho gap tu dh rapat2 sbb keep practiced deep breathing technique. Keep motivating myself utk layan je surges keep on deep breathing mmg works on me. Dan xputus2 baca doa mudah kn brsalin Surah Abasa ayat 20 dan doa nabi yunus.

*29 July 2013
Then pukul 4am tu surges every 5min. Dah rase intense. Ddk kt gymball xselesa dh. So berdiri n pegang kerusi sambil swaying hips. And 'layan'surges tu bukan 'lawan' tringat tips ni dr kak tini wirdas admin KIM n mmber GBG jgk. Sempat lg wassapp kwn2 kt grup RH yg tgh sahur.hehe dorg siap cuak2 lg sbb sakit dh 5min skali tp msh kt rumah.tapi sbb xrase skt sgt tu yg xsure kne gi spital dh ke ni.. Then pukul 6pg tu pak pais siapkn birth pool. Isi air suam. 615 am start masuk pool. Hohoh best sgt rase. Klu tau masuk awl2 sbb tak rase contractn tu bila dlm air. Series best! Tp bila kuar je dr air trus rase zuppp zappp contraction ;) tgk jam dh pukul 645. Xsolat subuh lg. Then trus mandi2 solat n salin baju. Gitu gini nk dkt kul 745 la jgk br kuar rmh. Hantar myra gi nursery dulu n pak pais sempat bgtau cikgu idayu kami nk gi hosp dh ni. Mntk tgk2 kn myra in case lambat amik.

29 July (20 Ramadhan 1434H)
Kelahiran Yg Dinanti

8.25 sampai DEMC Shah Alam. Mmg pesan dgn pak pais bwk rilek2 je xyah rushing2 sgt sakit masih bleh tahan. Sesampai kt demc nurse trus bwk ke level 2 which is LR. Dia tanye nk wheelchair x daku kate xnak xsakit sgt bleh jln. Sampai LR tepat 8.30 midwife trus buat ctg. Time tu mmg nk sgt tau bape dh bukaan pintu serviks time tu. Then 8.40 tetiba rase bunyi 'pop' ;). Time tu contraction mmg tgh max at 105. Oh my water broke! Rase air suam2 mengalir membasahi seluar yg dipakai.huhuu...Pak pais panggil midwife.

8.45 midwife dtg buat VE. Dah 7cm! Sesambil midwife tengok kt tutt dia pandang nurse n borak sesama mereka. 'Sempat ke Dr datang ni?' Aiyoo maa. Trus la ku cuak. Wat ever pon nak Dr mazita gak sambut bby. Trus kuar dr mulut 'mane Dr?lame lagi ke Dr nk sampai?' Midwife ckp Dr dh otw. Lepas je ketuban pecah trus rase kepala bby tu mcm menolak2 nk keluar. Mcm dia 'gerudi' kt bwh tu nk mengeluarkn dirinya. Time tu xrase sgt dh contraction. Cuma yg risau bby kuar sendiri xde org sambut je. Kul 9 tu dh nk meneran sgt2. Pak pais xde plak gi buat registration. Midwife gi mane tah. Seb baik nurse masuk trus bgtau dia nk push sgt dh ni. Nurse srh tahan kejap jgn push dulu. Tsktsktsk...series rase bby nk trkeluar dh ni! Sape sangka within 30mins dh nk push. Everything happen so fast. 9.10am Dr mazita masuk LR. Dia selak kain n bgtau tinggal nk push je ni. Dia dh nmpk crowning kepala bby. Time tu jgk laki ku masuk. Alhamdulillahh...masuk jgk dia. Apo lame sgt register kt bwh tu. Then push punya push tepat 9.17am keluar lah ank bujang emak dan menangis dgn kuat nye. Ayah dia potong sendiri tali pusat. Dr pon puji pandai push. Alhamdulillah ya Allah...syukur sgt dgn proses kelahiran yg mudah ini. Within 45min semua dh selesai.Rase sebak dan terharu semua ada. Mmg Allah permudahkn dr segala segi. Most request dalam birth plan trlaksana.

No episiotomy juz ade minor tear kat skin.
No painkiller.
No induce.

Fast and smooth labor.

*Sy amalkan Surah Abasa ayat 20 serta doa2 lain dr awal pregnant utk mudah brsalin.
*Amalkan minum virgin coconut oil dan makan kurma sepanjang prgnnt utk bg perineum elastik dan kurangkn koyakan.
*Practiced Deep Breathing utk kurangkn rase sakit contraction. Sentiasa visualized kelopak bunga tgh mengembang supaya pintu serviks turut mudah trbuka ;)
*Banyakkkkk kan brjalan. Keep mobilize and active sepanjang mengandung. Tanye la kwn2 opis betapa aktif nye sy brjln2 ms preggy.huhuu

*Time contractn dtg sentiasa rileks supaya muscle2 rileks dan memudahkn bukaan.

Dr Mazita dh siap pesan ank ke3 nnt jgn buat cmni lg. Sakit 10min trus dtg hosp klu x ank ktorg boleh trcicir kt jalan.huhuu. Ok ape doctor mane tau ade rezki sy homebirth plk nnt ;) 2 kelahiran anak 2 pengalaman yg berbeza. Yg pertama induced dan yg ke2 natural birth. Sakit brsalin natural mmg sgt2 bearable dan mild brbanding induced.

Ok smpi sini je ye..nnt update psl confinement plak.

1 comment:

Wahida said...

Salute dgn ko shila..tanhniah dh ckup sepasang