Skip to main content

Rahsia Kurus dan Selim. Chewahh

Okeh dgn gumbira hati lepas 3bulan setengah lepas bersalin I get back my pre pregnancy weight (berat sebelum mengandung). Ai kembali kepada angka 48...yeehaaa. Berat sblum bersalin 65kg...mokmok tak ai?? Ahahahah 17kilo ko naik sama mcm ngandungkn Myra dulu...

Sekarang suar keje sume dh longgar tapi berat sama mcm dolu..adekah pinggang sudah mengecil pulak? Xukur plak pinggang ni. I concern pada berat jer. Rahsia xde lah sgt...I do believe breastfeeding bnyk bantu dlm penurunan berat ni. Then amik Lecithin dan Alfalfa...mungkin bantu jugak. Org sibuk beli supplement banyak kn susu ahkak sibuk bli supp pecahkan lemak...hehehee.

Ye lah kn ai skeptikal sikit produk bnyk kn susu ni. Yg penting rajin nyusukan ank..rajin pam berbalik pd rules demand supply. Klu mkn 10botol supp bnyk kan susu tapi mak nye malas nk pam susu kt ofis xde hasil gak. Betul x betul x?

Dulu xbape kisah pasal produk Shaklee ni..tapi bila lepas brsalin Nayl sebulan berat masih 55kg...mihmihmih. Ai pon tanye mentor nak kurusss kak nk kurusss. Hahah so dia lah advise amik Lecithin dan Alfalfa. So far walaupun penurunan idak lah mendadak sgt..tapi menten dah skrg. Then jgn lupa eksesais la sesikit yer..kuar kn peluh tu. Bnyk kan sikit berjalan okeh...

Ok lah tu jer rahsia nye...kalau nk tips kurus dan penjagaan pemakanan khas utk ibu BF lagi...contact2 la ai yer... ibu bf pon bole diet tau tapi diet yg sihat. Nanti la free2 ai share on next entry. Sape2 nk consume shaklee n perlukan konsultansi bole la contact2 ai yer di no ni. 0149786771.
Ok bai.

Comments

makasi info Rahsia Kurus dan Selim nya bos...
sangat membantu ...
olie fazlia said…
Setuju... memang slim menyusu.. saya pun..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…