Wednesday, September 12, 2012

A Thing Money Can't Buy

Tak ingat la sejak bila sy follow reality show Giuliana and Bill kat channel Diva astro tu..korang follow tak penah tengok tak atau tak pernah tengok?
Ai tau kak ilot follow...heheh

Giuliana ni host rancangan E! news dan hasben dia Bill adalah pemenang reality show The Apprentice Donuld Trump tuh. Dorang berjumpa mase Giuliana interview Bill dalam satu rancangan mase tu lah bermula nya bibit2 percintaan...cewahhh. Okeh yg buatkan sy follow rancangan ni sebab reality show ni lain dr yg lain2 sebab dorang bukan artis macam The Kardashians tuh...then, yg buatkan tertarik nak follow sebab how hard they tried to conceive to have their own baby...G ade masalah fertility so banyak lah treatment dia buat tanpa putus asa sebab nak kan zuriat sendiri...G penah miscarriage 2kali...

Sy memfollow rancangan dorang since dorang baru kawin, trying conceive, buat IUI, buat IVF sebanyak 3kali. Then, unfortunately mase G and Bill nak try IVF for the 3rd time, gynae dia suruh buat mamogram dulu...And the result is G memang ade kanser..breast cancer. Masa tuh sedih sangattt...menitik2 air mata ai tengok that episode..seperti sama2 terasa hancurnya hati ni bila mana teramat sangat nakkan baby tapi dapat pulak berita dapat breast cancer...sedihhh woo episode tu ulang2 tengok pon tetaplah hakak gheyau... Lagi2 masa mak dan ayah dia cakap kenapa terlalu sukar hidup yg G perlu lalui..

Tapi G ni very positive person, have a great family yg sangat support dia dimasa2 sukar ni...Doc advise untuk keluarkan sel cancer tu without membuang payudara or mastektomi..Tapi G kata dia tak mau mengulangi proses yg pahit dan menyakitkan tu berulang kali..what if dia buang sel cancer now, tapi after 5 years cancer tu berulang balik?? Then, G buat 1 keputusan yg sangat besar dalam hidup dia dan Bill...G decide buat mastektomi..double mastectomy iaitu membuang kedua-dua payudara dia...After jer episode tu habis, G and Bill consult balik gynae dorang macam mana nk pregnant lagi.Tapi doc suruh rehat about 3-5years sebab bila pregnant hormon pregnancy tu akan menyebabkan sell2 cancer boleh aktif balik..so untuk nyawa G doc advise jangan pregnant buat masa terdekat. Tapi G and Bill tak setuju..nak jugak baby..tak boleh tunggu 3-5tahun lagi sebab G pon dah 34tahun...

Lepas tu, dapat tau dorang decide amik surrogate mother yg direcommend by doctor dorang...Tang tu orang Islam tak boleh naa...ibu2 tumpang ni haram...mat saleh tak pa la. Okeh sambung balik, Bab ibu tumpang utk baby G and Bill tu tak pasti wanita tu hanya ibu tumpang semata dengan benih dia dan sperm Bill atau pon sperm Bill and ovum G disatukan dalam rahim surrogate mother..That one, hakak tak pasti...on 29Aug 2012 ritu baby G and Bill dah selamatkan dilahirkan...dapat baby boy..Ai sebak hokeh...sebakkk...sebab dari awal follow citer dorang, follow tiap kesusahan dorang nak conceive tu...sampai dorang akhirnya berjaya dapat baby 'sendiri'...So happy for both G and Bill...teringin nak tengok gamba little Edward yg belum di expose kepada public lagi...

Picca dari google masa baby shower...

From that reality show, i learn something...some people dilimpahkan kemewahan harta benda macam G and Bill, takde masalah kewangan maybe macam Dato' Siti, rumah gedebuk besar..kereta tah bape biji...tapi there's something a money cannot buy..that is CHILD...anak tak boleh dibeli dengan wang ringgit..pengalaman mengandung dan melahirkan tu tak dapat dibeli dengan wang ringgit...Ok, maybe partly G and Bill boleh beli dengan membayar surrogate mother tu sekian2 juta dollar ke kan tapi G tak dapat rasa nikmat mengandung dan melahirkan tu...satu pengalaman yg sangat indah yg hanya ibu2 penah rasa... Bukan sy nak membangga diri sebab dah dikurniakan anak...Tidakkkk...Cuma nak melahirkan perasaan jer dalam hidup ni kita takkan dapat semuanya...maybe kita kurang part ni, kita lebih part lain. kita tak kaya harta tapi kita kaya anak...Atau hidup kita tak mewah tapi ada anak sebagai penyeri hidup rumahtangga..Maybe kita takda anak lagi tapi wang ringgit tu nak beli apa2 senang jer boleh beli... Jadi, jangan hanya mengeluh kenapa kita tak dapat ni, tak dapat tu, tapi kene muhasabah diri balik kita dh usaha ke betul2? Allah takkan memberi ujian di luar batas kemampuan manusia...Sy ade kawan yg menunggu 7-8tahun untuk memiliki zuriat...Akhirnya pada tahun ke-8 perkahwinan dia dikurniakan anak pertama...Jadi kalau kita belum dikurniakan zuriat, bersabar dan usaha lah consult doctor dan sebagainya...doa banyak2 pada Allah...Insyaallah, moga suatu hari malaikat mengangkat doa kita dan Allah dengar.



0 comments:

Wednesday, September 12, 2012

A Thing Money Can't Buy

Tak ingat la sejak bila sy follow reality show Giuliana and Bill kat channel Diva astro tu..korang follow tak penah tengok tak atau tak pernah tengok?
Ai tau kak ilot follow...heheh

Giuliana ni host rancangan E! news dan hasben dia Bill adalah pemenang reality show The Apprentice Donuld Trump tuh. Dorang berjumpa mase Giuliana interview Bill dalam satu rancangan mase tu lah bermula nya bibit2 percintaan...cewahhh. Okeh yg buatkan sy follow rancangan ni sebab reality show ni lain dr yg lain2 sebab dorang bukan artis macam The Kardashians tuh...then, yg buatkan tertarik nak follow sebab how hard they tried to conceive to have their own baby...G ade masalah fertility so banyak lah treatment dia buat tanpa putus asa sebab nak kan zuriat sendiri...G penah miscarriage 2kali...

Sy memfollow rancangan dorang since dorang baru kawin, trying conceive, buat IUI, buat IVF sebanyak 3kali. Then, unfortunately mase G and Bill nak try IVF for the 3rd time, gynae dia suruh buat mamogram dulu...And the result is G memang ade kanser..breast cancer. Masa tuh sedih sangattt...menitik2 air mata ai tengok that episode..seperti sama2 terasa hancurnya hati ni bila mana teramat sangat nakkan baby tapi dapat pulak berita dapat breast cancer...sedihhh woo episode tu ulang2 tengok pon tetaplah hakak gheyau... Lagi2 masa mak dan ayah dia cakap kenapa terlalu sukar hidup yg G perlu lalui..

Tapi G ni very positive person, have a great family yg sangat support dia dimasa2 sukar ni...Doc advise untuk keluarkan sel cancer tu without membuang payudara or mastektomi..Tapi G kata dia tak mau mengulangi proses yg pahit dan menyakitkan tu berulang kali..what if dia buang sel cancer now, tapi after 5 years cancer tu berulang balik?? Then, G buat 1 keputusan yg sangat besar dalam hidup dia dan Bill...G decide buat mastektomi..double mastectomy iaitu membuang kedua-dua payudara dia...After jer episode tu habis, G and Bill consult balik gynae dorang macam mana nk pregnant lagi.Tapi doc suruh rehat about 3-5years sebab bila pregnant hormon pregnancy tu akan menyebabkan sell2 cancer boleh aktif balik..so untuk nyawa G doc advise jangan pregnant buat masa terdekat. Tapi G and Bill tak setuju..nak jugak baby..tak boleh tunggu 3-5tahun lagi sebab G pon dah 34tahun...

Lepas tu, dapat tau dorang decide amik surrogate mother yg direcommend by doctor dorang...Tang tu orang Islam tak boleh naa...ibu2 tumpang ni haram...mat saleh tak pa la. Okeh sambung balik, Bab ibu tumpang utk baby G and Bill tu tak pasti wanita tu hanya ibu tumpang semata dengan benih dia dan sperm Bill atau pon sperm Bill and ovum G disatukan dalam rahim surrogate mother..That one, hakak tak pasti...on 29Aug 2012 ritu baby G and Bill dah selamatkan dilahirkan...dapat baby boy..Ai sebak hokeh...sebakkk...sebab dari awal follow citer dorang, follow tiap kesusahan dorang nak conceive tu...sampai dorang akhirnya berjaya dapat baby 'sendiri'...So happy for both G and Bill...teringin nak tengok gamba little Edward yg belum di expose kepada public lagi...

Picca dari google masa baby shower...

From that reality show, i learn something...some people dilimpahkan kemewahan harta benda macam G and Bill, takde masalah kewangan maybe macam Dato' Siti, rumah gedebuk besar..kereta tah bape biji...tapi there's something a money cannot buy..that is CHILD...anak tak boleh dibeli dengan wang ringgit..pengalaman mengandung dan melahirkan tu tak dapat dibeli dengan wang ringgit...Ok, maybe partly G and Bill boleh beli dengan membayar surrogate mother tu sekian2 juta dollar ke kan tapi G tak dapat rasa nikmat mengandung dan melahirkan tu...satu pengalaman yg sangat indah yg hanya ibu2 penah rasa... Bukan sy nak membangga diri sebab dah dikurniakan anak...Tidakkkk...Cuma nak melahirkan perasaan jer dalam hidup ni kita takkan dapat semuanya...maybe kita kurang part ni, kita lebih part lain. kita tak kaya harta tapi kita kaya anak...Atau hidup kita tak mewah tapi ada anak sebagai penyeri hidup rumahtangga..Maybe kita takda anak lagi tapi wang ringgit tu nak beli apa2 senang jer boleh beli... Jadi, jangan hanya mengeluh kenapa kita tak dapat ni, tak dapat tu, tapi kene muhasabah diri balik kita dh usaha ke betul2? Allah takkan memberi ujian di luar batas kemampuan manusia...Sy ade kawan yg menunggu 7-8tahun untuk memiliki zuriat...Akhirnya pada tahun ke-8 perkahwinan dia dikurniakan anak pertama...Jadi kalau kita belum dikurniakan zuriat, bersabar dan usaha lah consult doctor dan sebagainya...doa banyak2 pada Allah...Insyaallah, moga suatu hari malaikat mengangkat doa kita dan Allah dengar.



No comments: