Skip to main content

My 2 years Old BFF

Who is your BFF?
My daughter is my BFF...heheh


Tengah main Ipad..belajar ABC...takyah ajar sebab dh ade siap suara ajar satu2 huruf..heheh

At her age, dia dah mula pandai ekspresikan emosi dia..contohnya suka, sayang, marah...
Dia selalu cakap 'ammi..ammi..ayangg...ayangg' Maksud dia "mami...nak sayang.." Atau pon "ammi...tiss..tiss" maksudnya "mami...nak kiss"

Seronok melayan dia bercakap sekarang..tetiap hari lepas amik dia dari nursery...
Mesti soklan sama akan hakak tanya
Me: Myra mamam apa tadi?
Myra: Mamam...
Me: Myra mam fish ke chicken?
Myra: Fish !!
Banyak kawan tak?
Myra: Abang..kakak,...baby

Abang..kakak tu since dia 1 tahun setengah memang dh clear die sebut...Ammi nak dekat 2tahun baru die bleh sebut betul...Bila borak pasal school dia lawak pon ada..tak taula dia cuma ikut ape yg mami die cakap atau die memang maksud kan...
Kat school kan, ade sorang budak lelaki yg myra tak suka..anti betul dengan budak tu tak tau kenapa...
Budak lelaki tu lebih muda dari myra, tetiap pagi dia akan 'sambut' myra kat pintu nursery..
Myra tak suka kot die menyibuk kat pintu tu...eh tapi kalau budak lain takpe pulak die marah...Myra siap angkat tangan lagi macam nak babab
Myra hang jangan nak buat hal ok..jgn nak pukul anak org..mummy budak tu dah la lagi besar dari mami 2x ganda...
kang die gtau mami dia haaa sapa nak jawab....

Assistant mami...tolong susun2 acuan...Rasanya 5tahun lagi boleh dh diharap buat sebiji kek nih...mweheheheh





Comments

ashra said…
Rajin myra ye.....hehe.

A.ah....shila.samalah aleesya masa umur2 myra.suka tgk dvd,ipad blaja abc...die lagi cepat tangkap.
Bila da kenal betul,baru kita mula langkah mengajar...

Hehe.....budak zaman skang kena ikut perkembangan,baru dorang lagi blaja cepat...tak macam kita dulu..kita lebih ke arah cikgu dan rotan.keke
shilafaizz said…
kan kak ashra...dulu sesikit rotan..tapi bdk dulu2 makan saman..takut woo rotan2 neh..hihii

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…