Tuesday, September 25, 2012

Future Plan T.A.N.A.H

Seronok baca blog one of my fren...lepas Master skrg sambung Phd plak... i salute you lah wahida...huhuu. Dengan anak and family lagi...tak lame lagi dapat pangkat Dr la...aku tumpang bangga!
kalau aku nak sambung blaja, tak tau lah boleh habis ke tak..tahap otak tepu dah ni...heuheuuu
Sebenarnya semua bergantung pada semangat kan..kalau kita betul2 nak mesti boleh..
Masalahnya aku ni malasssss....hahahah

Same jugak macam orang tanya macam mana aku buat baking part time? Sempat ke balik keje...bila rehat?
I fall in love with baking....so ketepikan soal penat tu..lagipun bukan tetiap hari ade order...aku limitkan order mana larat je takde lah balun semua order amik sampai jadi zombie tak tido...
Ade jugak yg tanye 'shila baking sebab nak tambah duit bantu suami eh?'
Aigoooo hakak baking ni sebab minat dek...bukan nak bantu suami (masih lagi paw duit pak pais ni), somemore hakak ade kerja tetap dah kan...ade pendapatan sendiri...duit baking kebanyakan nya disimpan dan sopping...mwehehehe
Aritu hasil baking dapat la beli mesin manual buat shell cheesetart..senang keje hakak. Paling malas nak kebek shell tart tu lah bila ade mesin ni cepat siap...

Okeh nak sambung pasal future plan...bila tengok wahida one step further sambung Phd, aku tertanya pada diri sendiri...apa plan aku eh? wahida dah siap dh plan nak jadi Dr, Prof...aku?? nak sambumng blaja memamng tak la...malasss nak bukak buku. hahah sekarang baru ko nak pikir kan...but its better than never kann...

Ok lah hakak and pak pais dah lame plan nak beli tanah...all this while kami masih argue nak duduk mana bila tua2 nanti...kami takmo duduk Setia Alam boleh? sebab tak boleh tanam pokok doyan, pelam dan rambutan..takat tanah sekangkang kera tu pokok pandan ngan serai je lah mampu tanam...Rumah setia alam tu nanti mungkin akan diberikan pada anak atau jual...tengok lah mana yg menguntungkan...hehehee

So sebab masih belum dapat kata putus nak stay mana agenda cari tanah untuk dibina rumah pon tergendala...mane tak nye, hakak punya syarat macam2..taknak kampung sangat, mesti ade shopping complex at least jusco, ade kedai baking senang nak baking nanti, sebelah2 mesti ade jiran taknak rumah kita sebijik jauhhhh baru ade rumah lagi. scary okeh...senang kate kategori pekan lah...Dalam list kami mungkin consider Seremban, Melaka atau Meru. Sebenarnya aku nak kat johor...huhuu. Tapi pak pais kata nanti anak2 jauh nak balik..elehh macam lah anak2 tu keje kat kl..kot la dorg keje kat johor camno? Kami mencari tanah around 4000 kaki persegi at least

Bila baca blog wahida, aku trus bersemangat balik nak berusaha mencari tanah ni...right now aku eligible for 350k financing staff rate from Mebeng...so kene cari around that value gak lah...Kat Meru ni boleh dapat insyaallah, cuma tak sure samada Meru is the right choice or tak..Meru pon dekat dgn setia alam, dekat ngan tesco, giant, setia city mall..so bukan kategori kampung kan...heheh. Ade tanah tu jiran2 memang dah ade...ade 1 tanah kosong utk buat banglo...banglo bagi kami lah kan...kami nak panggil rumah kami istana pon boleh kannn....^.^

Semoga segala perancangan kami dipermudahkan....mula2 thinking of nak beli MPV or kete lagi 1, but bila pikir2 landed property makin mahal...buat apa kumpul kereta banyak2 yg mempunyai depreciation value sedangkan boleh beli tanah yg value sentiasa naik? kalau hold lagi 5tahun akan datang ntah berapa plak value tanah tu. Nanti tak mampu nak beli... So kita teruskan misi mencari tanah hokey...Nanti sikit2 kumpul duit utk bina rumah idaman plak...sesambil tu dah boleh tanam pokok2 doyan, rambutan, pulasan, pelam...bila start duduk nanti pokok2 tu dh mendatangkan hasil ye dak? *Wahhhh verangann no.1!



4 comments:

Nanie Khairani said...

Deymmm.. virus fikir pasal future plan dah merebak...hahahha... and now nanie pun ter'stuck' pala otak dok pikir what is my future plan??? aiyoooo...

Anyway, thanks shila sebab kongsikan cerita ni... muahhsss... :)

Wahida said...

shila, terharu aku baca entry ni. dont mention lah wei.

future plan ni pelbagai. aku dalam education line, sambung phd, dapat Dr tu mmg keperluan. macam ko dalam bank, mesti ada career plan jugak kan? at least pun jadi manager ker. jadi finance president ke.

pasal investment tu, aku setuju sgt2. setakat ni kami ada lah seketul rumah semi-d kat perlis ni (husband beli) dengan sebidang tanah lot banglo kat kelantan. ok lah dari xde kan. plus aku beli juga emas kumpul. xde duit boleh jual. hehe

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

bagus ada plan gini shila...
akak ada plan gak, tapi duitnya belom ada heheheh....

shilafaizz said...

nanie kehkeh...kannn dh merebak virus future plan..

wahida: ye laa bangga weh ngan ko umo baru 27 dh nak ade phD..baguss2.. bleh aku tumpang bangga ade kawan prof mcm ko..kehkeh. waaa banyak la tanah ko tuh.. aku aim kan tanah lot dh lame, duet nan hado..guane? career? aku xplan apa2 dalam career...kalau boleh aku taknak jadi manager atau boss boleh? sbb nanti kene balik lambat..heheh biar laki aku je jadi manager xpe..

kak fiza: xpe mari kita sama2 verangan dulu kak..insyaallah kalau ade rejeki kita beli la apa yg di impikan..;)

Tuesday, September 25, 2012

Future Plan T.A.N.A.H

Seronok baca blog one of my fren...lepas Master skrg sambung Phd plak... i salute you lah wahida...huhuu. Dengan anak and family lagi...tak lame lagi dapat pangkat Dr la...aku tumpang bangga!
kalau aku nak sambung blaja, tak tau lah boleh habis ke tak..tahap otak tepu dah ni...heuheuuu
Sebenarnya semua bergantung pada semangat kan..kalau kita betul2 nak mesti boleh..
Masalahnya aku ni malasssss....hahahah

Same jugak macam orang tanya macam mana aku buat baking part time? Sempat ke balik keje...bila rehat?
I fall in love with baking....so ketepikan soal penat tu..lagipun bukan tetiap hari ade order...aku limitkan order mana larat je takde lah balun semua order amik sampai jadi zombie tak tido...
Ade jugak yg tanye 'shila baking sebab nak tambah duit bantu suami eh?'
Aigoooo hakak baking ni sebab minat dek...bukan nak bantu suami (masih lagi paw duit pak pais ni), somemore hakak ade kerja tetap dah kan...ade pendapatan sendiri...duit baking kebanyakan nya disimpan dan sopping...mwehehehe
Aritu hasil baking dapat la beli mesin manual buat shell cheesetart..senang keje hakak. Paling malas nak kebek shell tart tu lah bila ade mesin ni cepat siap...

Okeh nak sambung pasal future plan...bila tengok wahida one step further sambung Phd, aku tertanya pada diri sendiri...apa plan aku eh? wahida dah siap dh plan nak jadi Dr, Prof...aku?? nak sambumng blaja memamng tak la...malasss nak bukak buku. hahah sekarang baru ko nak pikir kan...but its better than never kann...

Ok lah hakak and pak pais dah lame plan nak beli tanah...all this while kami masih argue nak duduk mana bila tua2 nanti...kami takmo duduk Setia Alam boleh? sebab tak boleh tanam pokok doyan, pelam dan rambutan..takat tanah sekangkang kera tu pokok pandan ngan serai je lah mampu tanam...Rumah setia alam tu nanti mungkin akan diberikan pada anak atau jual...tengok lah mana yg menguntungkan...hehehee

So sebab masih belum dapat kata putus nak stay mana agenda cari tanah untuk dibina rumah pon tergendala...mane tak nye, hakak punya syarat macam2..taknak kampung sangat, mesti ade shopping complex at least jusco, ade kedai baking senang nak baking nanti, sebelah2 mesti ade jiran taknak rumah kita sebijik jauhhhh baru ade rumah lagi. scary okeh...senang kate kategori pekan lah...Dalam list kami mungkin consider Seremban, Melaka atau Meru. Sebenarnya aku nak kat johor...huhuu. Tapi pak pais kata nanti anak2 jauh nak balik..elehh macam lah anak2 tu keje kat kl..kot la dorg keje kat johor camno? Kami mencari tanah around 4000 kaki persegi at least

Bila baca blog wahida, aku trus bersemangat balik nak berusaha mencari tanah ni...right now aku eligible for 350k financing staff rate from Mebeng...so kene cari around that value gak lah...Kat Meru ni boleh dapat insyaallah, cuma tak sure samada Meru is the right choice or tak..Meru pon dekat dgn setia alam, dekat ngan tesco, giant, setia city mall..so bukan kategori kampung kan...heheh. Ade tanah tu jiran2 memang dah ade...ade 1 tanah kosong utk buat banglo...banglo bagi kami lah kan...kami nak panggil rumah kami istana pon boleh kannn....^.^

Semoga segala perancangan kami dipermudahkan....mula2 thinking of nak beli MPV or kete lagi 1, but bila pikir2 landed property makin mahal...buat apa kumpul kereta banyak2 yg mempunyai depreciation value sedangkan boleh beli tanah yg value sentiasa naik? kalau hold lagi 5tahun akan datang ntah berapa plak value tanah tu. Nanti tak mampu nak beli... So kita teruskan misi mencari tanah hokey...Nanti sikit2 kumpul duit utk bina rumah idaman plak...sesambil tu dah boleh tanam pokok2 doyan, rambutan, pulasan, pelam...bila start duduk nanti pokok2 tu dh mendatangkan hasil ye dak? *Wahhhh verangann no.1!



4 comments:

Nanie Khairani said...

Deymmm.. virus fikir pasal future plan dah merebak...hahahha... and now nanie pun ter'stuck' pala otak dok pikir what is my future plan??? aiyoooo...

Anyway, thanks shila sebab kongsikan cerita ni... muahhsss... :)

Wahida said...

shila, terharu aku baca entry ni. dont mention lah wei.

future plan ni pelbagai. aku dalam education line, sambung phd, dapat Dr tu mmg keperluan. macam ko dalam bank, mesti ada career plan jugak kan? at least pun jadi manager ker. jadi finance president ke.

pasal investment tu, aku setuju sgt2. setakat ni kami ada lah seketul rumah semi-d kat perlis ni (husband beli) dengan sebidang tanah lot banglo kat kelantan. ok lah dari xde kan. plus aku beli juga emas kumpul. xde duit boleh jual. hehe

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

bagus ada plan gini shila...
akak ada plan gak, tapi duitnya belom ada heheheh....

shilafaizz said...

nanie kehkeh...kannn dh merebak virus future plan..

wahida: ye laa bangga weh ngan ko umo baru 27 dh nak ade phD..baguss2.. bleh aku tumpang bangga ade kawan prof mcm ko..kehkeh. waaa banyak la tanah ko tuh.. aku aim kan tanah lot dh lame, duet nan hado..guane? career? aku xplan apa2 dalam career...kalau boleh aku taknak jadi manager atau boss boleh? sbb nanti kene balik lambat..heheh biar laki aku je jadi manager xpe..

kak fiza: xpe mari kita sama2 verangan dulu kak..insyaallah kalau ade rejeki kita beli la apa yg di impikan..;)