Monday, May 21, 2012

Jodoh...

Terbaca entry kak ilot pasal sambutan Hari Ibu...*sekarang baru nak cerita...

Mase Ahad 13 Mei tu kami kat kg Melaka..bangun2 dikejutkan oleh suara ayah Myra dan gelak2 myra...mami bukak mata jer ayah myra trus wish Selamat Hari Ibu... *nampak sangat laki bangun dulu kannnn....

Myra belum pandai wish lagi, so die kiss mami jer...tapi nan ado makan2 kat Nandos macam kak ilot...pak pais buat dek jah. Iols tak kisah, yg penting die ingat nak wish kaedahnye...hehee

Tetiba nak setuju plak dengan kak ilot, macam mane laki kita pon kene bersyukur biar tak banyak harta tapi kaya kasih sayang...Biar pun pak pais tak bleh bagi duit ber ribu riba tiap bulan tapi die ringan tulang kat rumah...basuh pinggan, basuh baju, cebok anak berak, mandikan anak, mintak belikan groceries, sapu rumah, kemas rumah sume boleh...tak de isu 'tu keje pompuan..lelaki tak boleh buat keje rumah". Alhamdulillah sekurang nye ringan sikit beban2 nak buat keje rumah..

Penah dengar jugak si suami tak pernah pon buatkan susu anak atau mandikan anak dari anak kecik sampai lah dah skolah ...* dah sekolah opkos kene mandi sendiri ye dak? since myra 3bulan, pak pais dah belajar mandikan ank dia...sebab tu myra sebut 'ayah' dulu berbanding mami...apekah?? mami dah start mandikan sejak umo seminggu lagi...*myra belum reti lagi sebut mami...iskiskisk

Dan tak pernah jugak pak pais sekat iols nak beli apa2...kaedahnye iols keje dan duit tu duit iols...ai bebas nak belanje dan beli apa yg dikehendaki...rumah2, kereta dan segala big expenses pak pais bayar..ai cuma bayar nursery myra sajer kaedahnye ai keje...saje gunakan logik akal kalau ai tak keje, dah tentu tak payah bayar nursery..so sebabkan ai nak keje so ai la bayar nursery...Ade yg mempertikaikan, suami kene bayar semua...sukati korang la...kan suami korang dan rumahtangga korang...hakhakhak. Ado aku kesah? Yang penting pak pais tak suka marah2, lambat ke ape gitu je lah die...cuba kalau die yg lambat dah tentu ai  membebel patploh lori..kihkih. Cumaaa...pak pais tak reti masak....sungguh sangat betul2 tak reti. Ke saje buat tak reti iols pon tak tau.. seb baik iols suka masak kalau tak sila order kat kedai hari2 okeh. Romantik pon idak...hmmmm

Jadinye, suami tu ade pro and cons...uniknya jodoh yg Allah beri..rajin tak bape kaya, kaya tak bape rajin, rajin tak bape romantik, romantik tak kaya pemalas, tak romantik miskin pemalas plak tuh tak boleh dibuat laki la weh! kuikuikuikui...yang penting iman ada di dada...;)



3 comments:

Nanie Khairani said...

Hahaha.. nanie pun tersangatlah setuju dengan awok... Sape pun pasangan kita, bersyukurlah dan terima seadanya ye tak.. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan.. :)

ashra said...

Hubby shila sama cam hubby akak..
Ringan tulang..alhamdulilah bertuah kita kan.

Mmg kekadang duk baca kat thread rh,isteri buat semua..makan hati.sedih gaks..jadikan kita lagi bersyukur dgn hidup kita

shilafaizz said...

tu lah kak ash, contoh terdekat kak ipar sy..sume buat sendiri..abg sy bukan reti nak cebok kan anak atau buat susu anak...tau mengarah jer..buat kan kita lagi bersykur sbb en.somi kita ringan tulang..hehe

Monday, May 21, 2012

Jodoh...

Terbaca entry kak ilot pasal sambutan Hari Ibu...*sekarang baru nak cerita...

Mase Ahad 13 Mei tu kami kat kg Melaka..bangun2 dikejutkan oleh suara ayah Myra dan gelak2 myra...mami bukak mata jer ayah myra trus wish Selamat Hari Ibu... *nampak sangat laki bangun dulu kannnn....

Myra belum pandai wish lagi, so die kiss mami jer...tapi nan ado makan2 kat Nandos macam kak ilot...pak pais buat dek jah. Iols tak kisah, yg penting die ingat nak wish kaedahnye...hehee

Tetiba nak setuju plak dengan kak ilot, macam mane laki kita pon kene bersyukur biar tak banyak harta tapi kaya kasih sayang...Biar pun pak pais tak bleh bagi duit ber ribu riba tiap bulan tapi die ringan tulang kat rumah...basuh pinggan, basuh baju, cebok anak berak, mandikan anak, mintak belikan groceries, sapu rumah, kemas rumah sume boleh...tak de isu 'tu keje pompuan..lelaki tak boleh buat keje rumah". Alhamdulillah sekurang nye ringan sikit beban2 nak buat keje rumah..

Penah dengar jugak si suami tak pernah pon buatkan susu anak atau mandikan anak dari anak kecik sampai lah dah skolah ...* dah sekolah opkos kene mandi sendiri ye dak? since myra 3bulan, pak pais dah belajar mandikan ank dia...sebab tu myra sebut 'ayah' dulu berbanding mami...apekah?? mami dah start mandikan sejak umo seminggu lagi...*myra belum reti lagi sebut mami...iskiskisk

Dan tak pernah jugak pak pais sekat iols nak beli apa2...kaedahnye iols keje dan duit tu duit iols...ai bebas nak belanje dan beli apa yg dikehendaki...rumah2, kereta dan segala big expenses pak pais bayar..ai cuma bayar nursery myra sajer kaedahnye ai keje...saje gunakan logik akal kalau ai tak keje, dah tentu tak payah bayar nursery..so sebabkan ai nak keje so ai la bayar nursery...Ade yg mempertikaikan, suami kene bayar semua...sukati korang la...kan suami korang dan rumahtangga korang...hakhakhak. Ado aku kesah? Yang penting pak pais tak suka marah2, lambat ke ape gitu je lah die...cuba kalau die yg lambat dah tentu ai  membebel patploh lori..kihkih. Cumaaa...pak pais tak reti masak....sungguh sangat betul2 tak reti. Ke saje buat tak reti iols pon tak tau.. seb baik iols suka masak kalau tak sila order kat kedai hari2 okeh. Romantik pon idak...hmmmm

Jadinye, suami tu ade pro and cons...uniknya jodoh yg Allah beri..rajin tak bape kaya, kaya tak bape rajin, rajin tak bape romantik, romantik tak kaya pemalas, tak romantik miskin pemalas plak tuh tak boleh dibuat laki la weh! kuikuikuikui...yang penting iman ada di dada...;)



3 comments:

Nanie Khairani said...

Hahaha.. nanie pun tersangatlah setuju dengan awok... Sape pun pasangan kita, bersyukurlah dan terima seadanya ye tak.. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan.. :)

ashra said...

Hubby shila sama cam hubby akak..
Ringan tulang..alhamdulilah bertuah kita kan.

Mmg kekadang duk baca kat thread rh,isteri buat semua..makan hati.sedih gaks..jadikan kita lagi bersyukur dgn hidup kita

shilafaizz said...

tu lah kak ash, contoh terdekat kak ipar sy..sume buat sendiri..abg sy bukan reti nak cebok kan anak atau buat susu anak...tau mengarah jer..buat kan kita lagi bersykur sbb en.somi kita ringan tulang..hehe