Skip to main content

Jodoh...

Terbaca entry kak ilot pasal sambutan Hari Ibu...*sekarang baru nak cerita...

Mase Ahad 13 Mei tu kami kat kg Melaka..bangun2 dikejutkan oleh suara ayah Myra dan gelak2 myra...mami bukak mata jer ayah myra trus wish Selamat Hari Ibu... *nampak sangat laki bangun dulu kannnn....

Myra belum pandai wish lagi, so die kiss mami jer...tapi nan ado makan2 kat Nandos macam kak ilot...pak pais buat dek jah. Iols tak kisah, yg penting die ingat nak wish kaedahnye...hehee

Tetiba nak setuju plak dengan kak ilot, macam mane laki kita pon kene bersyukur biar tak banyak harta tapi kaya kasih sayang...Biar pun pak pais tak bleh bagi duit ber ribu riba tiap bulan tapi die ringan tulang kat rumah...basuh pinggan, basuh baju, cebok anak berak, mandikan anak, mintak belikan groceries, sapu rumah, kemas rumah sume boleh...tak de isu 'tu keje pompuan..lelaki tak boleh buat keje rumah". Alhamdulillah sekurang nye ringan sikit beban2 nak buat keje rumah..

Penah dengar jugak si suami tak pernah pon buatkan susu anak atau mandikan anak dari anak kecik sampai lah dah skolah ...* dah sekolah opkos kene mandi sendiri ye dak? since myra 3bulan, pak pais dah belajar mandikan ank dia...sebab tu myra sebut 'ayah' dulu berbanding mami...apekah?? mami dah start mandikan sejak umo seminggu lagi...*myra belum reti lagi sebut mami...iskiskisk

Dan tak pernah jugak pak pais sekat iols nak beli apa2...kaedahnye iols keje dan duit tu duit iols...ai bebas nak belanje dan beli apa yg dikehendaki...rumah2, kereta dan segala big expenses pak pais bayar..ai cuma bayar nursery myra sajer kaedahnye ai keje...saje gunakan logik akal kalau ai tak keje, dah tentu tak payah bayar nursery..so sebabkan ai nak keje so ai la bayar nursery...Ade yg mempertikaikan, suami kene bayar semua...sukati korang la...kan suami korang dan rumahtangga korang...hakhakhak. Ado aku kesah? Yang penting pak pais tak suka marah2, lambat ke ape gitu je lah die...cuba kalau die yg lambat dah tentu ai  membebel patploh lori..kihkih. Cumaaa...pak pais tak reti masak....sungguh sangat betul2 tak reti. Ke saje buat tak reti iols pon tak tau.. seb baik iols suka masak kalau tak sila order kat kedai hari2 okeh. Romantik pon idak...hmmmm

Jadinye, suami tu ade pro and cons...uniknya jodoh yg Allah beri..rajin tak bape kaya, kaya tak bape rajin, rajin tak bape romantik, romantik tak kaya pemalas, tak romantik miskin pemalas plak tuh tak boleh dibuat laki la weh! kuikuikuikui...yang penting iman ada di dada...;)



Comments

Nanie Khairani said…
Hahaha.. nanie pun tersangatlah setuju dengan awok... Sape pun pasangan kita, bersyukurlah dan terima seadanya ye tak.. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan.. :)
ashra said…
Hubby shila sama cam hubby akak..
Ringan tulang..alhamdulilah bertuah kita kan.

Mmg kekadang duk baca kat thread rh,isteri buat semua..makan hati.sedih gaks..jadikan kita lagi bersyukur dgn hidup kita
shilafaizz said…
tu lah kak ash, contoh terdekat kak ipar sy..sume buat sendiri..abg sy bukan reti nak cebok kan anak atau buat susu anak...tau mengarah jer..buat kan kita lagi bersykur sbb en.somi kita ringan tulang..hehe

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…