Wednesday, December 19, 2012

1st Antenatal Checkup

Semalam dah start Antenatal checkup yg pertama...Genap 8weeks semalam..
Tak tau ai xbole tido malam sebelum checkup tu...Risooooo sangat2!
Sebab risau nampak heartbeat ke tak, baby ok ke tak...
Coz mase check kt klinik Ajwa tu kan xnampak apa2 except dinding rahim yg menebal...
Biase lah dik oii mami ang kan memang suka panik2 gitewww

So semalam start dah checkup kat Darul Ehsan Medical Centre (DEMC) seksyen14, Shah Alam nun...
Ayah deme yg nak sangat pi situ..kalau iols kat Shah Alam Specialist mase Myra lahir dulu pon ok jah
Gynae pilihan Dr.Mazita Mashor...ok soft spoken, explain banyak...tapi tapi tapi ku rindu Dr.Siti dulu..

Taraaa....ni gambar adik baby dalam rahim mami....Syukur alhamdulillah mase scan tu dah nampak kaki, tangan dia...tengah terkangkang tido macam ayah...erkss. Heartbeat die yg laju tu pon dah nampak...punya lah xsabor siap request Dr nak bukak volume kuat2. heehuu

Nampak macam besar actually baby baru 1.5cm jerr...sebesar butir beras basmathi jer...

During consultation, kene cerita lah segala history mase bersalin kan myra, history pregnancy...harus lah ku cerita bab HB low itu kan...lepaih tu tak pasal2 dapat surat refer ke lab untuk buat blood test sebab Dr mazita nak monitor kali ni hb low lagi tak. ok je lah kan sebab ingatkan juz cucuk kat hujung jari, rupanyaaaa sama macam kat KKIA okeh. Amik setabung pakai jarum panjang. Ape lah nasib diriku tiap kali preggy asek kene amik darah setabung, setabung jer...Result blood test gynae bagitau mase checkup next month...

Caakittt! ntah nape sampai arini rase sakit lagi kat urat tu...

EDD 31/07/2013

Lastly goodie bag dari DEMC...macam2 jenis susu utk ibu hamil ade...mau jadi tukun tiruan kah? den tak minum susu tepung....erksss uwekkk.

Setakat ni blood pressure sume ok, berat NAIK 2kg compared to before preggy! hahah orang lain awal pregnancy kemain berat turun, daku pulak kemain naik dengan jayanye. 49kg sudahh....berapa belas kilo plak lah nak naik kali ni. Agaknye daku memang jenis berat naik jer bila pregnant, ye lah makan selera je mana tak naik...takpe yg penting lepas bersalin tu kannn...mase lepas brsalin myra berjaya dapat berat asal within 3months jer. harap2 yg ni macam tu jugak lah...






4 comments:

Intan Akma said...

hamboi..excited ler tuh..
wei meh la dtg tengok blog aku hehe...
http://www.sweetmamaintan.blogspot.com

shilafaizz said...

heheh rajin gak ko memblog yer...ingatkan ko xrajin benda2 gini kema... harus lah eksaited, each n every pregnancy aku excited tau.hihih..nnt aku jalan2 blog ko ye

~MommyAida~ said...

nanti due shila time posa la kan..adui sengsaranyaaa..hihihi...aida dh serik time Aqil dulu kena time puasa n raya...tapi takpelah, janji baby n mumy selamat n sihat..jaga diri tau shila..

shilafaizz said...

Aida, aah bulan puasa...xtau lah camne nanti..puasa selang2 kot sampai bersalin. selagi larat memang nak puasa...
tapi pantang bulan puasa ok jer kot takde beza dgn pantang dibulan lain...;)

Wednesday, December 19, 2012

1st Antenatal Checkup

Semalam dah start Antenatal checkup yg pertama...Genap 8weeks semalam..
Tak tau ai xbole tido malam sebelum checkup tu...Risooooo sangat2!
Sebab risau nampak heartbeat ke tak, baby ok ke tak...
Coz mase check kt klinik Ajwa tu kan xnampak apa2 except dinding rahim yg menebal...
Biase lah dik oii mami ang kan memang suka panik2 gitewww

So semalam start dah checkup kat Darul Ehsan Medical Centre (DEMC) seksyen14, Shah Alam nun...
Ayah deme yg nak sangat pi situ..kalau iols kat Shah Alam Specialist mase Myra lahir dulu pon ok jah
Gynae pilihan Dr.Mazita Mashor...ok soft spoken, explain banyak...tapi tapi tapi ku rindu Dr.Siti dulu..

Taraaa....ni gambar adik baby dalam rahim mami....Syukur alhamdulillah mase scan tu dah nampak kaki, tangan dia...tengah terkangkang tido macam ayah...erkss. Heartbeat die yg laju tu pon dah nampak...punya lah xsabor siap request Dr nak bukak volume kuat2. heehuu

Nampak macam besar actually baby baru 1.5cm jerr...sebesar butir beras basmathi jer...

During consultation, kene cerita lah segala history mase bersalin kan myra, history pregnancy...harus lah ku cerita bab HB low itu kan...lepaih tu tak pasal2 dapat surat refer ke lab untuk buat blood test sebab Dr mazita nak monitor kali ni hb low lagi tak. ok je lah kan sebab ingatkan juz cucuk kat hujung jari, rupanyaaaa sama macam kat KKIA okeh. Amik setabung pakai jarum panjang. Ape lah nasib diriku tiap kali preggy asek kene amik darah setabung, setabung jer...Result blood test gynae bagitau mase checkup next month...

Caakittt! ntah nape sampai arini rase sakit lagi kat urat tu...

EDD 31/07/2013

Lastly goodie bag dari DEMC...macam2 jenis susu utk ibu hamil ade...mau jadi tukun tiruan kah? den tak minum susu tepung....erksss uwekkk.

Setakat ni blood pressure sume ok, berat NAIK 2kg compared to before preggy! hahah orang lain awal pregnancy kemain berat turun, daku pulak kemain naik dengan jayanye. 49kg sudahh....berapa belas kilo plak lah nak naik kali ni. Agaknye daku memang jenis berat naik jer bila pregnant, ye lah makan selera je mana tak naik...takpe yg penting lepas bersalin tu kannn...mase lepas brsalin myra berjaya dapat berat asal within 3months jer. harap2 yg ni macam tu jugak lah...






4 comments:

Intan Akma said...

hamboi..excited ler tuh..
wei meh la dtg tengok blog aku hehe...
http://www.sweetmamaintan.blogspot.com

shilafaizz said...

heheh rajin gak ko memblog yer...ingatkan ko xrajin benda2 gini kema... harus lah eksaited, each n every pregnancy aku excited tau.hihih..nnt aku jalan2 blog ko ye

~MommyAida~ said...

nanti due shila time posa la kan..adui sengsaranyaaa..hihihi...aida dh serik time Aqil dulu kena time puasa n raya...tapi takpelah, janji baby n mumy selamat n sihat..jaga diri tau shila..

shilafaizz said...

Aida, aah bulan puasa...xtau lah camne nanti..puasa selang2 kot sampai bersalin. selagi larat memang nak puasa...
tapi pantang bulan puasa ok jer kot takde beza dgn pantang dibulan lain...;)