Skip to main content

1st Antenatal Checkup

Semalam dah start Antenatal checkup yg pertama...Genap 8weeks semalam..
Tak tau ai xbole tido malam sebelum checkup tu...Risooooo sangat2!
Sebab risau nampak heartbeat ke tak, baby ok ke tak...
Coz mase check kt klinik Ajwa tu kan xnampak apa2 except dinding rahim yg menebal...
Biase lah dik oii mami ang kan memang suka panik2 gitewww

So semalam start dah checkup kat Darul Ehsan Medical Centre (DEMC) seksyen14, Shah Alam nun...
Ayah deme yg nak sangat pi situ..kalau iols kat Shah Alam Specialist mase Myra lahir dulu pon ok jah
Gynae pilihan Dr.Mazita Mashor...ok soft spoken, explain banyak...tapi tapi tapi ku rindu Dr.Siti dulu..

Taraaa....ni gambar adik baby dalam rahim mami....Syukur alhamdulillah mase scan tu dah nampak kaki, tangan dia...tengah terkangkang tido macam ayah...erkss. Heartbeat die yg laju tu pon dah nampak...punya lah xsabor siap request Dr nak bukak volume kuat2. heehuu

Nampak macam besar actually baby baru 1.5cm jerr...sebesar butir beras basmathi jer...

During consultation, kene cerita lah segala history mase bersalin kan myra, history pregnancy...harus lah ku cerita bab HB low itu kan...lepaih tu tak pasal2 dapat surat refer ke lab untuk buat blood test sebab Dr mazita nak monitor kali ni hb low lagi tak. ok je lah kan sebab ingatkan juz cucuk kat hujung jari, rupanyaaaa sama macam kat KKIA okeh. Amik setabung pakai jarum panjang. Ape lah nasib diriku tiap kali preggy asek kene amik darah setabung, setabung jer...Result blood test gynae bagitau mase checkup next month...

Caakittt! ntah nape sampai arini rase sakit lagi kat urat tu...

EDD 31/07/2013

Lastly goodie bag dari DEMC...macam2 jenis susu utk ibu hamil ade...mau jadi tukun tiruan kah? den tak minum susu tepung....erksss uwekkk.

Setakat ni blood pressure sume ok, berat NAIK 2kg compared to before preggy! hahah orang lain awal pregnancy kemain berat turun, daku pulak kemain naik dengan jayanye. 49kg sudahh....berapa belas kilo plak lah nak naik kali ni. Agaknye daku memang jenis berat naik jer bila pregnant, ye lah makan selera je mana tak naik...takpe yg penting lepas bersalin tu kannn...mase lepas brsalin myra berjaya dapat berat asal within 3months jer. harap2 yg ni macam tu jugak lah...






Comments

Intan Akma said…
hamboi..excited ler tuh..
wei meh la dtg tengok blog aku hehe...
http://www.sweetmamaintan.blogspot.com
shilafaizz said…
heheh rajin gak ko memblog yer...ingatkan ko xrajin benda2 gini kema... harus lah eksaited, each n every pregnancy aku excited tau.hihih..nnt aku jalan2 blog ko ye
~MommyAida~ said…
nanti due shila time posa la kan..adui sengsaranyaaa..hihihi...aida dh serik time Aqil dulu kena time puasa n raya...tapi takpelah, janji baby n mumy selamat n sihat..jaga diri tau shila..
shilafaizz said…
Aida, aah bulan puasa...xtau lah camne nanti..puasa selang2 kot sampai bersalin. selagi larat memang nak puasa...
tapi pantang bulan puasa ok jer kot takde beza dgn pantang dibulan lain...;)

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…