Sekarang Myra dh tumbuh gigi..dah panjang jugakla gigi die so sy dah try takyah blend lagi bubur die..sebab die dah boleh mengunyah2...Masak bubur nasi macam biase, sayur2 wat puree macam biase cuma ayam atau ikan tu saye cincang sampai halus..klu rajin bolehla tumis macam nak buat sup sket, letak bawang merah + halia rebus ngan ikan/ayam sekali...Kalau mood malas mase tanak(memasak) nasi malam tu, masukkan je skali ikan/ayam cincang tuh dengan sehiris halia..Kenapa letak halia?? >>>>>>>>>> Untuk menghilangkan bau hanyir kaedahnye..Lagipun wangi tau bubur tu kalau letak halia...
Ikan saye start bagi baru sekarang ni sebab nak elakkan seafood allergen. Sebelom nih ade gak bagi ikan tapi ikan bilis...eheheh. Ngan ayam juga...sayur2 sume balun...saye suka wat puree bayam cepat, senang, mudah.
Saye kan menggunakan slow cooker (very..very recommended for working mommies). Sebelom tido masukkan beras ngan air dalam slow cooker tuh esok pagi taraaaa dah siap buburnye. Boleh tidoq dengan lena sebab tak perlu jaga bubur tuh. Kalau nak letak sayur, ayam, ikan masukkan je sekali dengan beras dan air tuh kompem empuk dah even carrot yang keras tu. Saye gunakan slow cooker ini:
ihsan pakcik google gambar a bit blur sebab pixel pecah..
This slow cooker (Pensonic) ade 3mode of cooking, Slow, High, AutoShift. Saye selalu gunakan Slow Mode takes 4-5hours to cook so juz nice la sebelum tido masuk beras + air, bangun tido dah masak bubur tuh. Kalau guna High takes 2hours only to cook. Takleh guna untuk weekdays maunye kering air bubur tuh. Autoshift tak pernah guna...hahahha. Kate hasbenku autoshift leh automatic tukar dari High ke Slow masakan tu.
Selain bubur Myra dah makan roti2 dah..Sebenarnye kalau disuap ape pon Myra telan jek...Suap jajan pon makan gaknye..Tapi sebab mak die ni strict, so die makan je lah ape yang mak die suap..ekekekeke. Ok lah tu saje info kali nie..Babai*
Notakaki:
1) Jajan = Cekedis = Snacks.
2) Puree sayur dimasukkan lassttt sekali bila bubur dah hancur bukan di awal2 yer. Kalau carrot yang belum buat puree tu ok la sebab keras..kalau sayur2 lain macam bayam contohnye masukkan akhir sekali about 15minit sebelum diangkat untuk mengelakkan kehilangan vitamin sayur2 tu.
Comments
ada yg cakap utk sayur hijau, seeloknya stim je pepagi besoknya sbb takut ilang byk sgt vitamin kalo slow cooking dari malam...
ikan,ayam pun ada yg sajes soh stimkan aje utk ilangkan rasa hanyir tuh kat bubur..but since shila letak halia,maybe x berbau la kan
yup,sy letak halia sedap baunye..
tah.kekedang blog ni ada masa 'weng' nya kot kan..
eh..samalah kita.dulu masa aleesya 6 bulan smpi setahun,masak bubur dgn slow cooker ni.campak je segala benda.hehe.sonang den.hehehe
saya beli pun sbb masak pakai api,kadang2 terleka..
tulah sy nie pasal leka tulah yg ditakutkan..
ade hangus bubur anak nanti...
slow cooker ni memang berjasa lah..hihi
mlm semalam kes trtido bangun2 dah kul 3pagi bubur myra tak masak lagi!
so trusla tukar High Mode seb baik sempat..