Skip to main content

Lagi Pasal Makanan Baby...

Sekarang Myra dh tumbuh gigi..dah panjang jugakla gigi die so sy dah try takyah blend lagi bubur die..sebab die dah boleh mengunyah2...Masak bubur nasi macam biase, sayur2 wat puree macam biase cuma ayam atau ikan tu saye cincang sampai halus..klu rajin bolehla tumis macam nak buat sup sket, letak bawang merah + halia rebus ngan ikan/ayam sekali...Kalau mood malas mase tanak(memasak) nasi malam tu, masukkan je skali ikan/ayam cincang tuh dengan sehiris halia..Kenapa letak halia?? >>>>>>>>>> Untuk menghilangkan bau hanyir kaedahnye..Lagipun wangi tau bubur tu kalau letak halia...

Ikan saye start bagi baru sekarang ni sebab nak elakkan seafood allergen. Sebelom nih ade gak bagi ikan tapi ikan bilis...eheheh. Ngan ayam juga...sayur2 sume balun...saye suka wat puree bayam cepat, senang, mudah.

Saye kan menggunakan slow cooker (very..very recommended for working mommies). Sebelom tido masukkan beras ngan air dalam slow cooker tuh esok pagi taraaaa dah siap buburnye. Boleh tidoq dengan lena sebab tak perlu jaga bubur tuh. Kalau nak letak sayur, ayam, ikan  masukkan je sekali dengan beras dan air tuh kompem empuk dah even carrot yang keras tu. Saye gunakan slow cooker ini:

ihsan pakcik google gambar a bit blur sebab pixel pecah..

This slow cooker (Pensonic) ade 3mode of cooking, Slow, High, AutoShift. Saye selalu gunakan Slow Mode takes 4-5hours to cook so juz nice la sebelum tido masuk beras + air, bangun tido dah masak bubur tuh. Kalau guna High takes 2hours only to cook. Takleh guna untuk weekdays maunye kering air bubur tuh. Autoshift tak pernah guna...hahahha. Kate hasbenku autoshift leh automatic tukar dari High ke Slow masakan tu.

Selain bubur Myra dah makan roti2 dah..Sebenarnye kalau disuap ape pon Myra telan jek...Suap jajan pon makan gaknye..Tapi sebab mak die ni strict, so die makan je lah ape yang mak die suap..ekekekeke. Ok lah tu saje info kali nie..Babai*



Notakaki:
1) Jajan = Cekedis = Snacks.
2) Puree sayur dimasukkan lassttt sekali bila bubur dah hancur bukan di awal2 yer. Kalau carrot yang belum buat puree tu ok la sebab keras..kalau sayur2 lain macam bayam contohnye masukkan akhir sekali about 15minit sebelum diangkat untuk mengelakkan kehilangan vitamin sayur2 tu.






Comments

Ina Hashim said…
shila,

ada yg cakap utk sayur hijau, seeloknya stim je pepagi besoknya sbb takut ilang byk sgt vitamin kalo slow cooking dari malam...

ikan,ayam pun ada yg sajes soh stimkan aje utk ilangkan rasa hanyir tuh kat bubur..but since shila letak halia,maybe x berbau la kan
shilafaizz said…
sayur hijau sy tak masukkan dari malam kak...msti la overcooked sayur tu nanti kan..bayam tuh sy wat puree mengkal2..erk tau x mengkal tuh ape..juz celur lam air panas kejap pastu blend dan simpan frozenkan..bubur dh masak baru sy campurkan..biarkan 15minit dalam bubur (dgn Slow Mode) baru kuarkan semua skali..sy memang tak masuk skali sayur hijau tuh.klu wat sup pon same, sayur hijau lasttt skali.


yup,sy letak halia sedap baunye..
nak kena beli yg murah2 jugak la satu... malas betul nak tunggu bubur masak.. Ada slow cooker kat rumah besar gabak pulak..
shilafaizz said…
ni kecikkkk je kak ilot..0.6L..ni dalam 76hengget kot..lupa la..ke 67hengget..klu Panasonic, Philips mahal la nak dekat 100 dan 100 lebih..pastu panasonic takde mode2 nih takde slow atau high, ikut die ler nak masak bape lame..so kita xleh adjust2 timing..
ashra said…
shila..hehe.da boleh da.. =)
tah.kekedang blog ni ada masa 'weng' nya kot kan..

eh..samalah kita.dulu masa aleesya 6 bulan smpi setahun,masak bubur dgn slow cooker ni.campak je segala benda.hehe.sonang den.hehehe

saya beli pun sbb masak pakai api,kadang2 terleka..
shilafaizz said…
wahh dh boleh dh ye alhamdulillah...hehe
tulah sy nie pasal leka tulah yg ditakutkan..
ade hangus bubur anak nanti...
slow cooker ni memang berjasa lah..hihi
mlm semalam kes trtido bangun2 dah kul 3pagi bubur myra tak masak lagi!
so trusla tukar High Mode seb baik sempat..
Anonymous said…
Nak tanye la berapa banyak kuantii air yg perlu ltk yer??sbb pakai slow cooker tp asyik x menjadi je bubur baby..mesti kering atau x masak..huhuhu..

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku