Skip to main content

Takziah Sahabatku...Kuatlah Demi Puteri2 Mu...

Tadi pagi mendapat message dan BBM dari kawan2 yang suami kepada sahabatku baya a.ka. Aini Nurbaya  iaitu Wan Ahmad Fadzil telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya dalam perjalanan ke Terengganu (which is his hometown)-mendapat liputan di Buletin TV3. Arwah bekerja dengan Kedutaan Malaysia di Pakistan, dan kepulangan mereka ke Malaysia minggu lepas adalah atas urusan kerja dan membawa their newborn baby untuk berjumpa family...Semoga sahabatku kuat, walaupun sukar menghadapi dugaan yang hebat ini diusia yang sangat muda (almost 26yrs old) dengan memikul gelaran ibu tunggal, kami kawan2 sentiasa ada untuk membantumu sahabatku...Bertabahlah dan Kuatlah untuk Puteri2 mu yang masih kecil itu...

-I am Speechless :( -
-Nasib Kita Pula Entah Bagaimana-

Nadaa dan Marwa...Bantulah Ummi Untuk Mendapat Kekuatan ye Girls...(ihsan gambar dari blog Baya)

Juga amat sedih dan sayu hati membaca entry di blog arwah dimana arwah menyambut kelahiran anak keduanya dengan sangat gembira dan meninggalkan pesan untuknya...Kedua-dua anak inilah harta peninggalan dan amanah buat Sahabatku Aini Nurbaya...

Comments

Wahida Shukeri said…
semoga baya tabah dan kuat hati..aku pun speechless jugak shila..xtau la camne baya skrg..semoga dia tabah...
betol kata ko, nasib kita xtau lagi camne..berdoa mintak Allah bg yg terbaik untuk kita...
shilafaizz said…
yup wahida...nasib kita tah mcm mana..semua di dunia ni hanya pinjaman, suami, anak2, mak ayah, harta benda..kita kene sentiase standby yg Allah akn ambil balik semua tu..kene sentiase ade plan bagaimana nak menghadapi hari2 mendatang..tak mahu berasa at the comfort place dan senang sentiase,sebab kita xtau macam mana ujian Allah utk kita..berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul, mudah mulut berbicara bukan mudah utk yg merasainya..

aku berdoa dan harap baya kuat, biarpun hebat sungguh dugaan utk si ibu muda ini membesarkan ank2 yg masih kecil..insyaallah, aku, ali,dan kawan2 akn try carikan baya keje secepat mungkin..coz dia hilang tempat bergantung dah.bila aku teringat kat the girls' faces, aku lagi2 sedih terutama teringat Marwa yg sebaya dgn Myra..biarpun aku kehilangan abah ms umo 16tahun bila fikir balik lagi hebat dugaan utk anak2 kecil ini..but Allah has plan the best for her~
cik sal said…
korang: siap msuk berita ek?cmne ley trlepas pndang tgk brita nie....huhu..baya n anak2 ade skli dlm keta ek?Ya Allah...tkut nyer bile dngor..pasnie die memg kena stay kat malaysia smula la ek??
shilafaizz said…
yup masuk berita sally...emm pasni kenelah mereka tiga beranak pulang ke malaysia...takkan nk stay sane plak arwah dah tiada..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT.
Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama.
OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama).
Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak boleh gunakan k…