Skip to main content

Roti Lagiiii....

Okeh, sekarang dh gila..gila meroti okeh. Kali ni resipi lain plaks...resipi ni lagi best sebab roti lebih gebus. Resipi asal dari Cik Mat Gebu tapi sy dapat this recipe from kak Fiza umisofie...


Roti Tuna Cheese + Sweet Bun

BAHAN DOH :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

CARA MEMBUAT DOH :-)


Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2). Sy makai mixer jer...takde BM..


Inti Tuna :
Tuna dalam tin (saya gunakan tuna flake cap ayam, yang dalam sunflower oil tu)
Sedikit mayonis
1 biji bawang besar, dipotong dadu
Sedikit daun sup dan daun bawang
Air perahan limau (1/2 biji)
Sedikit lada sulah
*Gaulkan semua bahan dalam mangkuk.


Topping:
Keju keping (di potong 4 bahagian)
Mayonis
Italian herb (optional, kalau letak lagi sedap. Ada aroma seperti pizza gitu :-))

Cara membuat roti tuna:
- Apabila doh roti sudah naik mengembang, bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil (satu bahagian 25gm. Untuk bancuhan ini, saya dapat menghasilkaln 22 biji doh.
- Bulat2kan doh, dan leperkan semula untuk memasukkan inti tuna. Kemaskan doh. Masuk ke dalam paper cup, dan biarkan roti mengembang sekali lagi. Panaskan oven pada suhu 190 darjah celcius.
- Dan apabila doh sudah mengembang sepenuhnya, sapukan lebihan telur di atas permukaan roti. Letakkan keju keping (1/4 keping untuk 1 bahagian doh). Picitkan mayonis ikut suka, dan taburkan sedikit Italian herbs.
- Bakar dalam oven selama 12-15 minit.

Alkisah sweet bun tu buat 2bijik jer..si apak myra ni pi makan sebijik. wehhh tu untuk anak la..apak makan la tuna pedas tuh..bila apak makan sebiji, myra makan sebiji habis suda..pastu myra cakap "nak! Nak!
' cuba apak myra bagitau, kat mane mami nak korek? Nak menguli roti lagi kah...grrrrr tak pasal2 kene koyakkan bun tuna tu amik roti yg xkene tuna bagi kat myra....Isk isk lenkali kene buat 1 tray sume sweet bun, asek berebut jer apak ngan anak bila buat sweet bun.

next time nak try buat bun kacang merah plak...

Okeh, nak bagitau kat sini..sy nak buat blog masakan la...macam kak suealeen dan kak fiza...ececehhh pose2 perasan terer sangat la memasak, membaking kennn....kuikui. Actually, dah beberapa kawan request blog masakan ni supaya dorang senang nak refer resipi..
Almaklumlaa..resipi2 sy kan bercampor aduk ngan personal blog..dan iols plak tak kan mention kat fb ape nama blog ai..kuikui lagik..ai kan sebenarnye lebih suka selected frens jer tau blog ni...not eberibadi...atas alasan2 tertentu...

Oleh itu nak buat 1 blog yg simpan resipi2 jer...emm nak kasi nama ape eks...Shila's Kitchen? emm...korang ade idea tak? konon2 macam cooking channel AFC tuh..Nigella Bites...Shila Bites! erkkk ape plak yg aku bites...no no no...




Comments

Sima said…
Salam.

wahhhh bestnya meroti. sama la kita meroti gak cuma nik tak buat la yg best2 cam shila. nik buat roti biasa ja. lagi la si kecik Qistina tu tak le mkn roti kang sembelit. Huhu...
Cik Sibuk said…
waaahhh..saya pun tengah gila nak buat roti sekarang ni. Nampak sedapnyaa u buat..

Excited ni, rasa macam nak try buat besok jugak (arini takleh, takde bahan kat rumah).

Nnti kalu kita jadik buat, kita bagi laporan bergambar..heheee
Unknown said…
Shila bites tu menarik la.haha.very sassy. kalo fresh with anna olson, jadi fresh with shila parmon.pun ok gak.or naked chef jadi errkk...takle..takle..lucah.hikhik.SFC la,shila food channel.shila, buat la sweet bun tu byk2,pastu bawak opis ye thursday ni.ogeih??
shilafaizz said…
faeza: alaaa malu nye ai nak feeling2 selebrity chef begiteww..Naked Chef? Aiyarkk! lucah plaks...no no no...Title blog dah dapat, address blog pon dah dapat. hantam taram sajalah..tengah terkedek2 nak create blog baru ni.banyak lak benda yg xkeluar...isk
shilafaizz said…
nik, tak pe aih..yang penting jadi roti...qis sembelit yer? alamaks sian plak takpe ibu nga ayah die perabihkan la..hehee

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka