Skip to main content

Jom Masak!! Daging Blackpepper Goreng Halia

Dah lame sesangat sy tak update resipi kan...tapi hari2 sy masak tau...sejak hp lame dah KO sy dah tak upload lagi gambar2 masakan...Oklah, resipi yang sy nak share disini Daging Blackpepper Goreng Halia...namenye saje dah membuka selera kan? Perasan! hikhik..Ini adalah resipi yg dicipta, di modify oleh sy dari resipi yang sy jumpa di tenet...Sy modify sebab suka suki saye sajer...Ok, puan2 mari kita mulakan masak ye...

Maaf la yek kalau nampak kurang menarik, tapi yang pasti rasenye superb!! hehe...

Bahan-Bahan:
500 gram daging batang pinang (3-4 orang makan)
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3ulas
Halia sebesar ibu jari (agak2 je ok) dipotong panjang dan tipis
Kayu manis 
Lada Hitam 1 s/b
Lada Sulah 1 s/b
Sos blackpepper (tak kira brand ape)
Daun bawang
Lada Banggala
Garam secukup rasa
Penambah perisa secukup rasa


Cara-Caranye:
1. Rebus daging dalam rice cooker sampailah empuk (petua untuk daging cepat empuk)
2. Setelah empuk toskan lebihan air dan hiris2 daging tipis. Goreng daging dalam minyak yg banyak dan api besar sampai daging sedikit garing.
3.Tumbuk lumat bawang besar, bawang putih dan lada hitam. Panaskan minyak dan tumis kayu manis, halia bersama bahan2 yg ditumbuk tadi sampai keluar minyak/masak.
4.Masukkan sos lada hitam tumis lagi dalam 2minit, masukkan garam dan bahan perisa dan masukkan daging. Gaul rata sampai semua bahan sebati, dan perasakan dengan lada sulah. Masukkan lada benggala dan daun bawang gaul sekejap dan angkat. Siap!

Comments

Wahida said…
wah..blog dah berwajah baru nampak...nice....aku x nak masak, tapi aku nk ko masak untuk aku..weh,sheila, ade masa aku nk g berjln la umah ko..nk tgok baby ko..
shilafaizz said…
aku ni xterer main html..jenuh nk tukar template baru..huhuu

wahida, dtg ler mggu depan 6/11 rite timing sbb aku wat makan2 kat umah...tp xdela dgg blackpepper nih ye..menu nasi briyani..biasela org johor...heheh
Wahida said…
sheila, ok gak..lagipun aku xde ape2 agenda 6/11 tu...insyaAllah aku g..bg alamat boleh??kul brape??ko msg aku..019-4765247...
shilafaizz said…
orait...nanti aku msg ko alamatnye ye.start kul2 ade bacaan doa selamat..klu ade hal dtg lmbt2 sket pon xpe..

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku