Skip to main content

Last Day of Working Before Maternity Leave

Arini hari last day keje utk bulan July merangkap Ramadhan juga..sebab next week daku akn start mc dh sesambil menunggu hari nk brsalin.  Kali ni purposely amik cuti seminggu ++ awal sebab daku rasa rushing sesangat di bulan posa ni.  Sian pak pais nk amik daku kelam kelibut kejar waktu nk bukak posa. Amik dak myra lg.. Klu bukan bulan posa tak pa lg. . Xyah nk rushing sgt. Blk plk kul 515 yg xbape nk awal tu walopon dh diberi relief kuar 30min awal.

Nk masuk 39mggu beberapa hari lagi...monday next week antenatal checkup trakhir sebelum deliver. DR.Mazita ckp tggu jer smpi ade tanda nk melahirkn baru gi DEMC since daku refused for being induce this time. Moga bby kuar dgn sihat selamat dan segala urusan melahirkn zuriat ke2 ni dipermudahkn. Semoga labor pain x trlalu lama dan semoga semuanya smooth sailing ja..

Bila bby nk keluar Waalahua'lam..let him choose the date. Doa sy semoga gentle birth kali ni berjaya.  Insyaallah. ..Aminn. oh ya sahabat sama2 lebih kurang due dare dh brsalin pukul 5.45am td. Tahniah kaksya!! Sgt mudah 45min jer dlm LR. Alhamdullillah syukran lillah...

Tinggal daku la ni yer?? Adoii serems plk mak tetiba jadi org last. Kikikiii.

Next entry will update pasal last checkup nnt. Bai.

Comments

Nanie Khairani said…
InsyaAllah shila.. Mudah-mudahan semuanya dipermudahkan.. Nanie doakan semoga ibu dan baby akan selamat nanti ye.. :)
Cik Matahariku said…
salam ramadan:)- semoga diberi kemudahan waktu melahirkn nnti.CM br juga hbis pntang deliver bby on Mei.salam kena dr CM ye..;)-
Good Luck Shilla. Nanti I adik beradik melawat kat kampung.
Sima said…
Amin.. Moga dipermudahkan utkmu juga shila.. :)
Jueliza Jamani said…
ada lagi la yg tak bersalin lagi.. izwa..
shilafaizz said…
Jue: ni ai refer ke geng2 wassapp laa..ade dalam 5,6 orang cmtu...;)
shilafaizz said…
Nanie: terima kasih ats doa nya..Aminn.

CM: oh ya ka..tahniah ya..aminn moga diberi kemudahan utk sy.

kak ilot: sila2 meh datang rumah mak..jgn lupa pahat dan lion yer bwk skali

Nik: tq nik...semoga segalanya lancar utk nik jugak..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT.
Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama.
OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama).
Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak boleh gunakan k…