Resipi ni sangat saye suka sebab senang je nak buat...pastu masak nasi skali ade daging...2 in 1 gitu..resipi ni dapat dari kak Lady dan saye gabungkan ngan resipi kawan saye jugak...alter2 ikut selera 'pemakan' iaitu saye dan hubby...Jom Masak!
Bahan-bahan:
*Daging lembu yang ade tulang2 sikit 1/2 kilo
*Sup bunjut Adabi - 1 paket
*Rempah kurma - 2 sudu besar
*Beras - 2 pot untuk 3~4 orang makan
*Bawang besar - 1 biji besar ditumbuk
*Bawang putih - 4 ulas ditumbuk
*Kulit kayu manis
*Bunga Lawang - 2biji
*Buah Pelaga - 2biji
*Halia - 1 inci
*Butter/minyak sapi/planta
*Tomato - 2biji (sebiji dipotong dadu, sebiji lagi dihiris nipis dan kecil2)
*Kerisik, belacan, cili padi, limau kasturi untuk air asam
Cara Memasak;
1.Rebus daging dengan sup bunjut, rempah kurma dan garam hingga empuk. Air lebihan rebusan jangan dibuang.Digunakan untuk memasak nasi
2.Gunakan rice cooker, panaskan butter dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, halia dan kesemua bawang yang ditumbuk hingga naik bau dan masak. Masukkan tomato dipotong dadu, kacau dan masukkan pula beras. Kaup balikkan sampai semua bahan merata. Tutup api dan panaskan rice cooker macam biasa.
3.Masukkan air rebusan daging menggunakan pot yang sama (jika beras 2 pot, air rebusan juga sama). Kacau2 supaya tidak berkerak di bawah. Bila beras agak kembang, masukkan daging yang direbus tadi dan biarkan hingga masak. Kalau saya bila air dah kering, saya akan kukus nasi dan daging supaya nasi masak lebih cantik.
4.Untuk buat air asam, bawang, tomato, cili padi dihiris nipis dicampurkan bersama air asam jawa, limau kasturi, kerisik dan belacan. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Siap!
Comments
nampak sgt2 selera.
kak fiza, meh try resipi kak lady kita nih..mengancam!
boleh tak kak pB minta alamat email Shila ..
Nak bertanyakan tentang hospital tempat Shila bersalin
sy try pg blog akak tp xtau yg mane satu..=)