Skip to main content

PERSAHABATAN ITU KENE IKHLAS

DISCLAIMER I MAY USE NOT SO NICE WORDS.

Beberapa tahun dulu aku dulu kenal somebody. She was nice lady in first place. Ya diakui dia ada beberapa family issues. Kadang kasihan juga.. tapi makin lama dia makin pelik perangai nya. Kadang ok kadang ko dan makin menjadi2.

Obviously, dia ni selalu 'sok suci' buat status macam gud2 tapi dalam hati penuh dengki dan syak wasangka (aku tau ko boleh baca so entry ni khas untuk kau). Supaya ko akan cermin diri balik.. fikir balik kebelakang apa yg kau dh buat. Please muhasabah diri kau. Pleaseeee.

Fikirlah Allah hantar satu2 kejadian tu sebab Allah nak tegur. So orang tegur sebab nak kau berubah. Setakat org2 yg follow kau...yg komen baik2 sekadar nak amik hati, nak jaga hati konon nya. Nonsense! Tu semua lakonan manusia.

Kau bukan muda sangat lagi nak berperangai macam ni. Perangai tak matang dan kebudak budakan. Kau unfriend,block orang sebab kau sentap org tak komen dan like FB kau. Ni KELAKAR okeh. Helloo kau cari kawan brdasarkan berapa banyak like dan berapa banyak orang2 komen kat status kau ke? Kesian okeh. Kau fikir definisi 'kawan' tu dari berapa banyak like dan selalu komen? Tu semua 'doniaaa' belaka. I feel so sorry for you for your so called 'attention seeker' behavior . Bila perangai kau makin pelik camni..buatkan org fikir yg kau ni sebenarnya ada internal issues. TAK CUKUP KASIH SAYANG. Kesian sangat tau tak.

Kau ingat orang duduk mengadap FB 36jam ker asek keje nak like dan komen fb. Kau claim anak2 kau anak abah asek2 nak abah. Nah!thats the problem sebab kau asek dok mengadap fb jer. Takde keje lain dok filter orang siapa like siapa komen fb kau. Crap!

Dah lama aku ignore tapi bila lately makin menjadi-jadi perangai kau ni sampai orang yg asal nya layan kau baik2 pon ko buat taik jugak! i cannot restrain myself from writing all this. Lagi satu...i cannot digest. Bila kau berlakon dan brpura2 macam kau pulak victim. Sumpah2 atas nama Allah. Heii baik2 okeh jangan sumpah tu makan diri kau balik. Sedar lahhh. Bila makin ramai yang meluat sebab apa. Sebab perangai kau sendiri.

Kalau takde issue...orang takkan ade perasaan camtu pon... instead of kau asek cari kesalahan orang, buruk orang...baik kau cermin diri balik apa kekurangan kau. Yes semua manusia atas muka bumi ada buat salah, tak sempurna. Aku pon tak sempurna. Sekurang nya aku ada kawan2 'true friends' susah senang sakit gembira dengan aku. Berkawan dengan aku ikhlas tanpa apa2 SYARAT. Aku xkisah orang tak like tak komen status fb aku sebab aku tau nilai persahabatan tu bukan diukur dari semua benda tu. Open your mind! Fikir dengan hati terbuka. And i myself dont bother pon pasal like dan komen.

Berhentilah berlakon dan pura2. Istighfar banyak2 mintak kat Allah buang sifat hasad dalam diri tu. Jeles kat orang tak salah, untuk kita perbaiki dan jadikan diri lebih baik. Tapi kalau iri hati sampai makan diri sendiri. It kills yourself inside. Bila dalam hati dah ada hasad tu yg asyik tak senang tengok orang lain. Supposedly, kalau kawan2 happy kita pon tumpang happy bukan makin sakit hati. Kau sentap orang tak ajak2 kau bila ada perjumpaan tapi kau sedar tak kau sendiri pon takde usaha nak baik2 dengan orang. Kau sendiri dh putuskan hubungan dengan orang lepas tu kenapa nak sentap kalau kau jadi lone ranger tersisih bagai. Siapa yg menyisihkan diri? Kau sendiri kan.

Kalau nak orang menyembah2 kat kau, nak pujuk2... silap. Taubat lah okeh. Jangan asek fikir orang yg buat salah kat kita..macam kita ni sesuci malaikat. Lagi satu PERSAHABATAN ITU TAK PERLU BERSYARAT. PERSABAHATAN ITU KENE IKHLAS. Kalau orang lain boleh jadi geng tanpa kira latar background masing2...kenapa kau sorang yg tersisih. Cuba fikir balik kenapa. Sebab kau tak ikhlas dalam bersahabat.

#sahabattanpasyarat

#dontplayvictim
#cermindiri

Sekian.

Comments

lia ummiirfan said…
betul tu.. bersahabat biar ikhlas, tapi dunia akhir zaman susah gak nak carik sahabat yang betul-betul gitu..

Salam perkenalan daripada saya followers #199

shilafaizz said…
Salam perkenalan lia...tq. insyaallah moga awk juga jumpa sahabat yg dicari suatu hari nanti
Anonymous said…
betul..betul..
hati jgn nak buruk sangka tak tentu pasal kat orang
asik tunjuk suci ko maafkan semua org..
tapi ko tak fikir pulak dosa ko pada orang lain kan..
matang bukan ukur pada umur je..nampak tindakan ko serba tak matang pon..
haihhh tak pasal-pasal ai meroyan kat blog mu laling..
#mohondisanaterasa #nomoredrama #cincinsegram
kahkahkahkah
lerpu laling
~sasha~

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT.
Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama.
OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama).
Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak boleh gunakan k…