Skip to main content

Nasi Carrot & Grilled Chicken In Spiced Yogurt

Saya nak hapdet resipi nie...


Nasi Carrot
2 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
2 cawan carrot  – saya parut kasar-kasar.
1/2 cawan susu cair
3cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
1 kiub ayam knorr
1 sudu kecil gula
garam

Bahan Tumis
2 sudu besar rempah kurma – saya tak letak..huhu
4 ulas bawang merah – tumbuk kasar
3 ulas bawang putih – tumbuk kasar
2 cm halia -mayang
2 sudu besar mentega/marjerin
kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
3biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar…..mayang
daun pandan……..simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam bakar yogurt dan acar karot.

Grilled Chicken In Spiced Yogurt
Ayam(dibersihkan dan di tos ) * sy guna 2 bahagian tigh sajer + 2 wings. Kalau nak masak sekor tambahkan jer spices2 di bawah kepada 1 sudu/yogurt = 1cawan
1/2 cawan yogurt/tairu
1 sudu makan minyak zaitun atau minyak sayuran
2 sudu makan jus lemon - sy tak sukat letak sesuak hati jer
1 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan gula – ikut citarasa
sedikit perasa jika suka
1 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu makan campuran jintan kasar dan halus – ditumbuk
1/2 sudu makan biji ketumbar – ditumbuk
3/4 sudu makan lada hitam – ditumbuk
1/2 serbuk kayu manis
4 ulas bawang putih– blend
2cm halia -blend
1 batang serai -blend

Cara penyediaan
1. Satukan semua bahan2 di atas.
2. Kemudian perap dalam peti sejuk semalaman atau 1-3 jam pada suhu bilik. Ikut suka nak perap lama mana… lebih lama kita perap ayam tu lebih sedap.
3. Susun ayam dalam tray kemudian bakar ayam dalam ketuhar/oven selama 45 minit-1 jam, ikut saiz ayam.
4. Semasa bakar tu, jangan lupa balik2kan ayam tadi agar rata masaknya.
5. Bila masak angkat dan hidangkan dengan nasi karot dan acar

Nasi Carrot sesudah dimasak...

Ayams dah perap 2jam..belum dimasuk ke oven...


Hot From the Oven !!

Nasi Carrot served with Grilled Chicken Spiced Yogurt + Acar Jelatah


Okeh selamat mencuba yer teman2...



Comments

mizah said…
alamak..mesti sedap ni...
shilafaizz said…
try ler..kalau suka ayam yg berempah sket tambah jer lebih2 spices tu yer.
ashra said…
yes! da letak resepi.hehe.insyaallah rerajin akan kucuba.ngehehe..

Popular posts from this blog

Tips Bercuti Melbourne Australia Spring 2017 PART1

PART1 Day1 12 Oct 2017 (Hari Bertolak) Kami dari rumah menaiki hired taxi (mpv) tambang dalam RM80 dr Shah Alam. murahkan? Baik abang ni.. dia bawak exora. bertolak dari rumah ke KLIA2 pukul 6.30 petang, dan sampai sejam kemudian. Kami menaiki penerbangan Air Asia dan flight dijadual berlepas pukul 10.30 malam. lepas dah checkin luggage semua kami pon dinner dulu dan solat. Kami sampai ke Tullamarine Airport Melbourne 9.30am waktu Australia 13hb. Day2 13 Oct 2017 (Arrival) Okay sy nak bagi beberapa tips untuk yg berhasrat ke Aussie. Imigresen Australia sangat2 strict ya tentang apa jua barang yg dibawa masuk kenegara mereka. Jika bawa makanan, boleh follow tips dibawah untuk memudahkan kuarantin check korang semasa di imigresen nanti. Memang jimatkan masa dan mudahkan pegawai sana utk check. juga boleh elakkan dari 'dog sniffing' ya disana mereka gunakan anjing pengesan utk hidu bag2. 1. Letakkan semua makanan dalam satu bag khas. Jangan campur2 bag. ni mmeudahkan peg...

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka...

Anda Kene Tahu Citer Lepas Bersalin Ni

Okeh i really luv this entry made by one of blogger...Sangat berilmiah biarpun bahasanya ikut sedap die. Suka die la kan dah blog die...hahah. Okeh bagi sesape yang tak kenal Aidid Mu'addib sila lah jenguk belog die. Well, die bukan anti-MLM semata okeh dia adalah seorang Doktor...Orait bukan nak citer pasal MLM kat sini tapi nak citer pasal nie. Bak kate Aidid, orang dok pikir je sakit mase bersalin, lepas bersalin korang tak nak tau ke ape jadi? Mari kita bace entry di tulis Dr Aidid , based on pengalaman nye sendiri...I loike!! Aku rasa masa korang kecik-kecit kemetot dulu, korang sure tak kan pernah terfikir benda ni. Al-kesah yang aku nak ceritakan ni la. Ah... masa kita kecik, apa yang kita tahu pun kan? Dah besar sikit, start masuk sekolah menengah, mula la sekor-sekor nak tunjuk belang. Emak-bapak pun ada yang dimusuhi kengkadang - dan permusuhan sebegini pulak ada bermusim-musim. Most teens knows that it's wrong, but they still do it anyway. You know... rebelling. Su...