Skip to main content

Ikan Siakap Steam Lada Hitam

Okeh...entry kali ni nak hapdate buku resipi saye...bukan entry emoss..sambungan entry emoss adalah selepas ari sabtu ni after kami bawak Myra jumpa Paed untuk checkup 6bulan..time tuh akan saye dapatkan kepastian pasal obesiti pada baby dan toddlers....(i believe she's not that type!)

Okeh2...seperti topik entry kali nie kita main masak2 yer..semalam sy balik awal sebab ade course...biasela bila course ni kul 5pm dah habis..balik rumah mase banyak lagi tetiba rajin plak nak wat Steamed Seabass Blackpaper Style a.k.a Ikan Siakap Stim Ber-Lada Hitam...Healthy Food for Healthy Family...heheh..Ini resipinye:-

Bahan2:

Ikan Siakap 1 ekor (size sederhana untuk 2orang makan)
Bawang Putih - 3 ulas dicincang halus
Bawang Besar - 1 biji sederhana besar potong dadu
Halia - 2cm (hiris tipis dan potong panjang2)
Cili Padi - 3biji dihiris halus
Sos Tiram - 3 susu besar
Lada Hitam - 1 sudu teh ditumbuk halus
Limau Purut (yang ade kat rumah limau kasturi..jadi ler bule jugak)
Sos Seasoning (Kicap orang letak kat beger)
Garam  secukup rasa
Sayur-sayuran (Tomato, Brokoli, Carrot, Kobis Bunga, Kobis Panjang, etc.) ni sayur2 yang ade kat rumah time ni..

Cara-Cara:-
1. Perap Ikan dengan lada hitam, sos tiram dan garam dalam 15minit.
2. Panaskan steamer/pengukus selama 10 minit. Letakkan ikan yang diperap tadi dalam pinggan besar, letak 1cawan air (or ikut suka). Taburkan bawang putih, halia, bawang besar, cili padi, sayur2 kecuali brokoli. Titiskan sedikit sos seasoning.
3. Masukkan dalam pengukus, masak selama 20minit dengan api besar. 10 minit lepas kukus masukkan brokoli dan perahkan limau,sambung steaming balik. Dah masak angkat,hiaskan dengan daun bawang/sup.Siap!

Sebelom dikukus...ni kes malas campak je semua termasuklah brokoli skali..hehehehehehhe 

Kita lihat hasilnyaaaa.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Tadaaaaaaaaa.....!!

NotaKaki:
1. Sangat senang dan mudah dimasak..
2. Time of cooking = 20mins
3. Time of preparation = 20mins

Comments

ashra said…
sangat menyelerakan..he
my feveret ni..ikan siakap.
shilafaizz said…
hehe...welcome to alam maya ashra!!untuk lepas bersalin bagus nih..buh halia banyak2 skettt....;)

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku