Tuesday, May 31, 2011

Someone Is Making Me Really Angry !!

Pertama kali nak beristighfar dulu supaya syaiton nirrajim lari lintang pukang....

Okeh entry tajuk entry sudah panas kan, pagi2 lagi my boss (kita panggil die Mr M) sudah bikin ku nak menanges dan rase nak menjerit biar satu opis dengar! He is making me really angry this morning. This is regarding job responsibility, and currently i am helping my other 2 colleagues which from different unit. They are from Sales Support and me from Product Department. I am just a relief person, just helping providing the Selling Price (SP) for the facility amount for corporate customers when they wish making any disbursement. Saye menolong dengan seikhlas hati, but Mr M ambil kesempatan sangat2!! Semalam ade satu issue which the Credit Admin Centre (CAC) unable to match the SP given by one of my colleague. So im giving the the CAC person the new selling price. However, this morning she emailed Mr M there's an issue and seeking him to liaise with IT System team to settle on the unmatchable SP. Then, Mr M called me and asked me to liase with the IT team. What???? Perghhhh he is really taking advantange on me.

I have my own workssss okeh, menimbun2 and plus i need to take over 2 persons. And i am not sales person, i am product analyst. Mr M pulak boss pada Sales dan Product. The CAC lady emailed to him and then die taichi pada aku plak. Habes tu ko gaji berpuloh2 ribu buat ape...kuar lunch awal, meeting xpegi, aku yg kene pegi, email2 sume delegate kat aku suh settle. Sakit hati aku taww...ko makan gaji buta eh?? Perghhh memang aku tak tahan dah nie bila die suruh settle dengan IT team. Ehhh aritu ko cakap bila Oja ngan Izan maternity leave aku kene tolong kira SP jer kan..sekarang sudah lebih..Meeting pon aku kene attend, ade issue aku kene settle. Ko kan boss, BERTANGGUNGJAWAB lah sketttttt. Ade issue ko lah kene settle and jumpa the others. I am not reporting direct to you, my immediate boss pon dah kecik hati aku tak boleh tolong die sekarang...Mr M ni adalah boss pada my immediate boss. Korang bleh bayangkan, die adalah Level 3 boss (CEO > Level 2 > Mr M). Tapi keje nak senangggg.

Yang sakit hati, when it comes to crucial issue macam ni takkan nak suruh exect macam den ni settlekan...Sepatutnye die lah kene buat meeting dengan IT System...how to solve the issue. Aku taknak buat okeh. Ini memang sudah melampau sangat. Dahla asyik menghilang jer..tah mane pegi. Die memang mengambil kesempatan sungguh atas diriku yang lemah ini. Eh aku kuat okeh. Sebab tu aku melawan die tadi. Ahaks! Padan muka die...Dan kerana sakit hati terus plak ku buat entry kat blog.

Okeh lah nak sambung keje ok..dah tulis dah relieve sakit hati nie...I will pay back the 30minutes writing this blog with extra working time!

< Saye Pekerja Yg Berhemah >
Terima kaseh kerana sudi mendengar luahan hatiku ini yer...




Wednesday, May 25, 2011

Safi Rania Gold - Part 1

Muawahahah entry macam nak buat testimoni model Safi Rania Gold je kans...hehehe
Sebenarnye saye baru jer beli this product lunch hour tadi...Sebelum ni saye pengguna setia olay, dari form 3 (15tahun) sampaila bulan 8 tahun lepas..Lameeee giler kan. Tapi lelame makai Olay macam dah imune dengan kulit, macam tak bape berkesan dah pulak. Tetiba kan saye blogwalking jumpa satu blog nie..gugle jer kisah lynna gitu ker hape nama blog die..Blog owner die sangatttt cantik kulit die, halus mulus. And bace entry2 die rupenye die memakai family cosmetic, iaitu kosmetik yg digunakan oleh ahli2 keluarga saje Chahaya nama produk tu.Tapi series cantik tau kulit die. Ai pon gatai2 menerai la...beli starter pack. Kulit memang halus, cerah, licin..ceh perasan sampai semua org tanye pakai produk ape. Memang elok la untuk masa tak sampai setahun..Kulitku memang takde problem sebenarnye pimple jarang2 ada, tapi lepas guna produk ni blackhead, blackspot manyakkkk! Tak penah jadi cmni mase guna olay...Terus feeling2 nak cari produk lain. Tetiba nampak iklan Rozita Che Wan nak try SRG plaks. Sape ade guna produk nie??

Ye la umo dah nak masuk 26tahun kulit pon dah kusam..Sy sangat risau sebenarnye dari dulu lagi akan blackspot di kulit muka sebab once die dah berhijrah kat kulit kita memang susah nak hilang! Biarlah kulit tak putih tapi asalkan kulit kita bersih takde dot sane, dot sini kan. Rindu kulit mase zaman remaja, macam kulit baby...wakakakakaka!


SRG ade macam2 produk ade pelembab siang, krim pelembab malam, krim kecantikan (alas bedak), sabun pencuci muka, gel pencuci muka, serum, scrub wajah, gel kontur mata etc. Tapi saye pilih 3 produk asas dulu krim kecantikan (krim ni adalah foundation / alas bedak sebenarnye), gel pencuci muka ngan toner. Tu saje ye la try yang asas dulu nampak ok lepas sebulan ingat nak beli serum die pulak. Katenye bagus untuk hilangkan kedut-kedutan. Aik dah ade wrinkle kah?? Rasenye lom ade tapi bak kate Siti Nurhaliza, sebelum ade wrinkle kita kene jage2..ye la jangan muka nampak tua sebelom waktunya...dah umo 50tahun ade wrinkle takpe it's nature ok. Hehe serum ni katenye menganjalkan kulit gitu...

Pada sy, ni pendapat sy jer yer...Kulit muka amat penting untuk dijaga tak semestinya kene pakai produk mahal asalkan produk tu tak merbahaya, takde hidrokuinon, dan paling penting sesuai dengan kulit kita. Kalau makai SKII sekalipun tapi muka berminyak berlinang2 pon tak guna gak kan. Mase guna olay ok jer kulit saye tahap moisture kulit tu memuaskan hati cuma lame2 olay dah imune dengan kulit sy. Macam mane nak tau produk tu dah imune dengan kulit?? Bila kita pakai produk tu untuk jangka waktu tertentu kita akan nampak daripada kulit ok, glowing...tetiba jadi kusam dah. Haa tu lah tandanya. Selain kulit muka yang bersih tanpa dot dot hitam, jerawatan, bau badan juga kene jage yer.. Jangan muka cantik, tudung lilit2 macam fashionista tapi ketiak baukkkk! Sila pakai deodorant ok. Owhh sy ade kenal orang cenggini k..Fesyen memang no.1 kalah yuna tapi bau ketiak masyammmmm. Namenye rahsia. wink wink*

Nanti lepas dah sebulan menerai, saye buat Part 2 plak yer..ade perubahan bagus ke tak...Eh Safi takde bayar saye ape2 komisen okeh..heheh.

Sebelum pergi watson beli SRG, saye ke GSC mid valley. Telah selamat membeli tiket wayang Pirates of the Caribbean 5 untuk tontonan jumaat ini lepas keje ngan En. Faizz..Myra mak sy jage jap. Mwahahahah..mak yg sporting!

POTC !! Jack Sparrowwww...nantikan kemunculan kami yer.

 


Tuesday, May 24, 2011

Bread Puding + Raisins With Vanilla Sauce

Teringin nak makan bread puding so malam semalam pon buat la...kejap je pon nak membuatnye..Ingat nak bawak gi opis sket buat breakfast. Resipi bread puding ni dari Kak Ash. Sebenarnye dah banyak try buat bread puding tapi rasenye resipi kak ash ni menepati selera saye...heheh sebab macam yang kat hotel punye..ekekeke.


Selepas di bakar....


Tadaaa Yummylicious!

Bahan2:
8keping roti putih
4 biji telur
50gram gula
300ml fresh milk
1 sudu kecil esen vanilla

*Carik-carikkan roti dan tekan2 dalam loyang. Tabur kismis atau hirisan almond, letak nestum pon ok.
*Pukul telur + gula sampai kembang, agak2 kembang jer stop.
*Masukkan esen dan fresh milk, kacau.
*Tuang atas roti dan tekan2 supaya bahan2 di atas dapat meresap dalam roti. Biarkan kira2 10 menit dan bakar dalam oven 180celcius selama 45 minit.
*Sejukkan dan potong

Vanilla Sauce

*300ml fresh milk
*50gram gula
*2 sudu besar kastard dibancuh dengan 1/2 cup air
*1 sudu kecil esen vanilla

**Masakkan atas api susu dan gula sampai menggelegak.
**Masukkan esen dan bancuhan kastard dan kacau sebati sampai menggelegak tutup api. Kalau rase cair, buat bancuhan kastard lagi sedikit atau masak lama sikit.
**Tuangkan atas bread puding. Siap!



Monday, May 23, 2011

Bukan Nak Berpolitik Tapi...

Actually entry ni adalah kesinambungan dari entry my fren, Puan Wahida. Sebelum tu if rase2 entry saye ni buat anda sentap, terpulang lah. But this is my blog i am free to write whatever i want.

We all are very annoyed dengan some of our frens, they are government servants but SUKA SANGAT KUTUK2 GOVERNMENT! Tak reti bersyukur langsung! Nampak yang buruk jer...Kalau government bagi macam2 insentif takde plak nak kecoh2 kat FB kan? Kalau minyak naik, gula naik, kene bayar cukai bising 1 dunia cakap goverment itu ini. Semua government buat tak betol macam lah korang pandai sangat kan...Sy bukan nak sokong government ke hape but sy nak cakap 1 hal jer. Sama pendapat dengan wahida, yang sokong sangat2 Pakatan tuh anda fikir panjang tak?? portion PKR bukan banyak mane ponnn...Kalau Pakatan take over our country DAP la yang terkinja2, korang suka sangat ker kalau Lim Guan Eng 'kafaliffayarho' tu jadi PM kesayangan?? Suka?? >> Lu pikir lah sendiri.

Bersyukur lah sikit graduated dengan First Degree (Ijazah) korang tuh masuk government trus dapat Gred 41. You should be grateful enough. Tak kira la huduh mane pointer korang govt tetap amik keje. Pelik sungguh la, tak reti bersyukur ke government dah bagi hang kerja, bagi gaji tetiap bulan, all allowances NON-TAXABLE lagik. Kalau benci sangat government apesal sebok sangat nak mintak keje ngan government? Pergi la private sector baru tau langit tinggi rendah then boleh kutuk government berbakul2. Duit tiap bulan nak, tapi kutuk2 pihak yang bagi gaji kat korang. Cuba pikir mane keberkatan duit tuh?? Berkat ke duit yang depa amik buat makan tu? Sebab tu gaknye kepanasan macam cacing nak memberontak jer sebab hasilnya duit tak berkat kott, tak reti bersyukur sungguh.

Bising gaji sket la ape la, bonus RM500 je laa..Then, bising2 sangat hantar lah surat resign pegi la mintak keje ngan private sector kalau nak gaji besar. Tapi jangan ingat nak ber-rileks2 plak. What you give you get it back kan? Kalau keje hempas pulas, the return pon berbaloi la. Nak merasa bonus 6-8 bulan bukan boleh goyang kaki. Kami ni keje macam lipas kudung, all the risks are borned by ourselves. Kalau penjawat awam boleh balik on-time everyday, kami kene stay back dan bawak balik keje kat rumah. Saturday, Sunday pon kene datang ofis. Semua ade pro and cons.

Negara kita bukan negara maju cuma negara membangun, dan negara kita memang tak mampu nak bagi subsidi kat segala bende sebab tu ade cukai pendapatan, cukai jalan, cukai itu ini. Itulah sumber nak bantu subsidi, buat sekolah, buat jalan, bagi bantuan kat rakyat yang beranak-pinak nie. Malaysia bukan macam negara Brunei yang kaya raya dengan sumber minyaknya sebab tu Brunei boleh waive segala tax. Lagipun Brunei kecik jer berbanding Malaysia.


Bukan nak kata orang keje government banyak rileks atau tak tapi berbanding ngan private sector sangat berbeza. Adekah kerana mereka2 governments servants (yang tak reti bersyukur) ni dah terlampau naik lemak dan manja sampai jadi macam ni? Again, nak habaq mai satu jer kutuk la banyak2 pihak (Govt) yang amik korang keje..Pastu jangan lupa pikir yer berkat tak duit tuh? Dah ludah2 jilat balik! Euwwwww bluwekkk.

Bohong lah kalau saye tak penah merungut kan selama keje nih tapi sy merungut sebab letih, keje banyak, stress dengan dateline but tak penah cakap lak kompeni jahat, tak guna, menipu. I selalu remind myself, sy bukan keje untuk PCEO, sy bukan keje semata-mata untuk M*****k, agreement sy keje dari 845 sampai 545 saje tapi kalau dah keje tak siap kene la stay back becoz i have commitments with the work, i am accountable for my work, sy takut bila sebut duit gaji tak berkat ni sebab sy bagi anak makan, pakai. Jadi manusia kene selalu belajar bersyukur, pleaseeee step out from the comfort zone!

Mostly in my hubby site are government servants, and they are PEMBANGKANG. Cuma ku belum bersuara jer nak bagi hujah2, kalau dah melampau sangat nanti keluar jugaklah Tazkirah Puan Shila pasal keberkatan tu kan. Seb baik hubby ku keje private gak, kalau die nak kutuk2 government ku selalu kuarkan balik ayat ni "Your dad, kakak2, abang, ipar duai, makcik, pakcik sume keje government. Kutuk2 government kemain lagi yer..Seb baik ade govt yg jahat nie nak amik keje kan..Kalau tak, balik kampung toreh getah laa".. Haa pedas tak pedas kan ayat ku. Trus hubby ku diam dan sekarang die tak kan berbalah pasal politik ngan den. Sebab die tau ape ayat2 yang akan keluar dari mulut ku ini. Lagipun ku pon tak suka amik port sangat pasal politik ni dorang je lelebey. Sentap ke?? Rasain.




Friday, May 20, 2011

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt...

Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"...

Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic.

Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku di pasaran banyakkkk sangat yang menggunakan bahasa pasar Arab atau melayu panggil bahasa pasar juga lah. Ade yang lebih teruk menggunakan bahasa sanskrit. Rasulullah sendiri menyarankan supaya kita memberi nama2 yang elok untuk anak2: Sementara dalam Sahih Muslim disebutkan sebuah hadis dari Sulaiman ibn Mughirah dari Tsabit bahwa Anas ra. Berkata. Rasulullah Saw telah bersabda, “Pada mala mini dilahirkan seorang anakku, lalu aku memberinya nama seperti nama ayahku, Ibrahim a.s.”   Tak semestinya guna bahasa Arab saje nak memberi nama anak ni contohnye kawan di RH, Puan Krsty memberikan nama anak2 dengan nama2 bunga..sangat klasik dan masih ade makna bukan..Tak kisah asalkan baik maksudnya.

Yang menjadi kesalan penerbitan buku2 nama bayi yang tak pasti kesahihan maksudnya. Kita sebagai pengguna sudah pasti 'put on trust' kan lagi2 bila takde basic dalam bahasa Arab ni. Apabila nama itu dari bahasa sanskrit atau bahasa pasar Arab sudah pasti sudah lari maksud sebenarnya. Dan ade juga maksud nama itu sudah sangat elok, tetapi bila di combine dua nama yang bermaksud elok pada asalnya jadi tak kene atau tergantung. Ok saye beri contoh yer..Ermm ramai yang menggunakan nama ZARA sekarang kan..dalam buku maksudnya Princess/Puteri..actually dalam bahasa Arab Zara adalah kata asal maksud 'Ziarah'..Maksud Zara itu bila ditranslatekan ke Melayu bermaksud 'Yang Mengunjungi/ Ziarah'. Ok kawan saye suka sangat nama Zara ni so die mintak carikan combination yang bagus tapi hasben die nak bagi nama Nur Zara Najwa. Cantik kan nama tu? Tapiiiii sayangnya maksudnya tergantung...Nur Zara Najwa = Cahaya Yg Mengunjungi Rahsia...aiyarkkk rahsia ape...sangat tergantung maksudnya. So atas suggestion Kak Zu nama itu ditukar kepada Nur Zara Hasnaa = CahayaYg Mengunjungi Kebaikan atau Nur Zara Adelia = Cahaya Yg Mengunjungi Keadilan. My fren pilih the later.

Ada juga nama itu bunyinye sedap dan ada maksud dalam bahasa Arab seperti Farisha/Fareesha tapi nak tau tak ape maksudnya? Maksudnyaaaa alas tilam, alas, berus...heeehuuu takkan nak panggil anak kita tilam atau berus pulak kan...bunyi memang dah best dah. Dalam bahasa Arab ni kalau satu huruf berubah pon maksudnya dah lain..Contohnye, Shafiyya dan Safiyya pasti ramai yang ingat makna nya same kan which is not..Shafiyya = Yg Menyembuh, Safiyya = Yg Lembut tapi dua2 pon maksudnya elok dan cantik..Dan, nama2 yang kita pilih itu juga sebaiknya ruminya di eja similar bunyinya seperti bahasa Arab. Macam nama anak saye Umairah dan Humayraa seakan sama jer maksudnya walaupon berbeza ejaan tetapi saye pilih Humayraa sebab lebih tepat dengan ejaan arabnya. 
Banyak juga nama2 modern macam Damia, Qaliesya ade maksud dalam buku nama-nama bayi tetapi yang sebetul, betulnya nama2 ini tiada maksud dalam bahasa Arab...Kak Zu bagitahu kawan sekelasnye (berbangsa Arab) mengerutkan dahi pabila kawan Kak Zu memberitahu nama anaknya Damia dan mengatakan ia perkataan Arab. Orang2 Arab akan pelik dengar nama2 seperti Damia sebabnye dalam kata dasar bahasa Arab tiada perkataan Damia ini. Owh yer nak bagitahu jugak dalam bahasa arab pabila diterjemah satu2 perkataan tu kita kene cari kata dasar dahulu contohnye maksud Zara tadi.

Just my 2 cents, kalau nak memberi nama anak lagi2 bila ade combination nama arab better mintak pendapat yang arif terutama yg arif dalam Arabic Language supaya maknanye sesuai. Kekadang pak imam kat kg pon belum tentu arif bahasa arab kan..maksud saye tak arif pasal pengajian bahasa Arab. Sebab...

" Memberikan nama yang baik-baik pada anak adalah wajib sebab nama itu sendiri sebenarnya adalah doa dan harapan. Jadi, jika nama yang diberikan bermakna baik-baik maka ini sebenarnya memberikan harapan agar anak tersebut tumbuh dewasanya nanti menjadi baik-baik juga sesuai dengan identiti nama yang ia pakai " 

Notakaki: Nama anakku panjang tapi panggil pendek jer..Myra adalah nama panggilan dari nama Humayraa tapi di rumah kami memanggilnya Nuha = Cerdik ^__^ (semoga jadi anak yang bijak cerdik la kan...InsyaAllah)


Dada! *Sharing is Caring*





Thursday, May 19, 2011

Cucur Udang Geragau

Takde idea nak hapdet belog saye hapdet My Resipi je lah yer....

Saye kan suka buat minum2 petang gitu...Kat my side or especially belah Johor la kalau petang2 nie selalu ade tea-time..ala2 omputih gitu tea-time nye..buat cucur ke, goreng ape2 lah, atau beli jer kuih2, buat teh O. Pehtu borak2 ngan family di beranda rumah. Then bila kawen ngan orang Melaka, ku alami shock sebab dorang takde minum2 petang ni yer..Lapaq den tau. Kalau balik Melaka memang ku dok bising ngan En Faizz ajak gi pekan cari kuih untuk minum petang kaedahnye...Sebab dah biase dari kecik gitu. My mom dulu selalu buat Pisang Goreng, kuih donat, atau jemput2 ikan bilis sekurang2 nya.

Nak share resipi Cucur Udang Geragau nie.


Cucur Udang Geragau:
*Segenggam udang geragau dibasuh keringkan airnye dan blend kering.
*Tepung gandum + 2sudu bikarbonat / tepung naik sendiri agak2 jer..
*Bawang besar dihiris
*Mase ni ade daun sup lebih, hiris halus2 gak...cucur jadi wangi
*Garam secukup rasa
*Boleh tambah cili padi kalau nak pedas sket

Cara-cara:
*Campurkan kesemua bahan2 di atas digaulkan dengan air sikit demi sikit..Petua nak rangup, gunakan air sejuk dari peti ais...ataupon air biase letakkan ais bagi sejuk..Nanti crunchy2 cucur tuh
*Kalau gunakan tepung naik sendiri tak payah letak bikarbonat lagi...
*Ambil adunan dan goreng sampai kekuningan...Hidangkan ngan sos cili




Monday, May 16, 2011

Weekend 3 of Us Only

Blog sudah sehat kembali...yeayyyy!!

Hari minggu tak kemane pon..sudahla panas kedegeng kan...cuma pergi ke Tesco beli groceries..Then hari ahad tuh teringin pulak nak ke Pasar Tani Shah Alam dan ke Home Deco Id di Stadium Shah Alam. Saje jer tengok2 ape menarik, rumah kami dah siap renovate jadi tiada ape nak disurvey lagi...Saye nak cari Wall Panel sebenarnye tapi takde yang menarik pulak..So cuci2 mata saja...


-Di Tesco- Anak dara saye rambutnye dah bole disepit...lalalalalaa...~

Di Pasar Ahad Shah Alam. En Somi berbaju kuning menolak dak Myra...Baru 8 pagi sudah panassss deh.

Petang2 kami bawak dak Myra main kat playground..Die suka naik boyan...gelak2 naik boyan..Rumah dahla depan playgound sket hari lagi pantang bukak pagar mesti meluru ke taman permainan depan rumah...Syukur sangat2 dapat rumah depan payground macam ni sebab banyak space kereta nak parking sebenarnye..Kalau sedara-mara datang takdelah kene parking depan rumah orang kan...(which my hubby really hate it bila susah nak dapat parking ni). But we have to pay more..Kawasan2 hot depan tasik or depan playground macam ni the owner need to pay extra 5-10k! Harga yang perlu dibayar hanya untuk sedikit privacy.


Ehhhh suka la gambar ni! Coz saye nampak kuwusssss...ekekekeke helah gambar semata.



Halamaks perut mami monster muncitttt lah. Ini perut memang tak boleh den nak cover lagi...uhuk.

My HearT and SOul...



Wednesday, May 11, 2011

Saye Banyak Hutang!

Saye memang banyak hutang sekarang nih...Bukan hutang DUIT. Tapi hutang keje...Colleague saye satu team 2 orang cuti..cuti panjang 3 bulan, maternity leave...Kami bertiga jer executive yang lain2 bos...Saye rase tension sebab kerana nak cover keje dorang keje2 saye banyak sangat pending...banyak sangat! Dahla lain unit tak pasal2 saye kene belajar banyak benda baru semata-mata nak cover dorang tengah bercuti. Saye rase nak tarik nafas pon susah..jalan terkejar2...hukhuk. Saye tak berkira nak tolong kawan tapi saye ade 2tangan saje...Semua kene buat, keje orang dan keje sendiri last2 keje sendiri terbengkalai. Takde sape saye nak mengadu sebab tu saye tulis kat blog...


Tiap kali balik keje, saye sangat letih...perjalanan dari rumah ke opis, opis ke rumah yang jauh..Saye sayang keje saye tapi for this time being i am really busy and exhausted. Tak sabar nak tunggu yang sorang tu naik keje tapi die habis maternity leave pon akhir bulan depan. Saye nak cutiiiii! Ni yang tetiba nak pregnant jugak dapat cuti 3bulan lagi.


-Sekian Dari Saye Yang Leteyyyy-





Monday, May 9, 2011

Nukilan Sempena Hari Ibu...

Sempena Hari Ibu semalam saye membuat entry ini..Saye takde kata2 puitis atau quote yang indah2..sudah di google tapi semua tak berkenan..Akhirnye saye membuat entry khas ini...

Dulu mase kecik saye seorang yang mendengar kate, betul tau tak tipu, saye selalu ikut mak gi kedai naik moto biru Yamaha abah, pakcik kat kedai selalu kacau saye dorang panggil saye Bongsu Bontrot orang Jawa panggil sebab kemane mak pegi saye ikut..Tapi bila saye meningkat remaja, terutama mase Form 3 saye suka membantah, nak memberontak jer kejenye..Semua tak kene..Melawan kata...Orang kate budak2 tengah naik kan...Bila dah masuk U saye jadi baik semula..ekekeke mungkin sebab berjauhan dari mak...Mak saye tak garang, cuma suka membebel mase saye kecik2..Yang saye perasan bila saye makin besar mak dah tak kuat membebel...Mungkin seiring dengan pertambahan usia anak kan...Dah makin dengar kate..Ops lupa nak beritahu saye dan my mom mempunyai tarikh lahir yang sama..kami berdua lahir pada 6 Ogos...Kuasa Allah kan..boleh same plak..

Yang paling membuatkan saye insaf ialah ketika saye bersalin..Sebelum melahirkan Myra tiap hari pasti saye telefon mak, dan mak akan telefon saye tanye "Dah sakit belum dik.." huhu...Bila saye dah overdue, saye nangis sambil telefon mak sebab saye risau...Mak kate sabarlah, anak tu kan rezeki, Allah belum nak serahkan lagi die..jadi duduklah baby tu lagi dalam perut maknye..Mak cerita ketika melahirkan saye mak tumpah darah sebab uri lekat..mak kate sakit sangat bila uri lekat nie..Betapa azabnye nak melahirkan saye yg bertuah ni..hihiii. Ok berbalik pada cerita melahirkan Myra, oleh kerana bersalin di private hospital jadi mak saye boleh keluar masuk labour room dengan hubby..Dasar anak bongsu kan nak bersalin pon bawak mak jugak..Yang paling saye sedih ketika tengah contraction kuat tu, dan mase tu dah tengah hari dilation sy baru 5cm, mak turut menangis melihat saye yang kesakitan, ke kiri ke kanan saye menahan sakit..sambil mengurut-urut kaki saye ketika dalam LR tu...Mak cakap "Cepatlah dik bersalin...Kesian mak tengok nie..." Saye nampak mak sangat risau, dan sedih...(Mata bergenang sambil menaip entry nie bila teringat balik saat tu..Sob Sob..) I understand now, bila dah jadi ibu pabila melihat anak yang kesakitan kita pasti amat2 sedih...Sungguh pun kita pernah melalui kesakitan tersebut, kita pasti sebolehnye tak mahu anak turut melalui kesakitan itu...Biarlah kita seorang yang rase.

Saye juga tak mahu Myra melalui kesakitan yang sama ketika Myra melahirkan anak nanti...Sungguh tak mahu. Biarlah saye saje merasa bagaimana sakitnye melahirkan itu. Semoga Myra amat mudah melahirkan nanti..Bagaimana pun ibu kita, ape pun pekerjaan ibu kita, die tetaplah orang yang bersusah payah melahirkan kita ke dunia...Bagaimana beliau menjaga kita dari dalam rahim, ketika kecil pernah cubit, pernah pukul itu semua untuk mengajar kita..Setiap ibu pasti amat sayang sekali anak2, kadang2 ade yang terasa mak pilih kasih, layan kakak/abang lebih, tu semua perasaan kita semata...Saye bangga akan mak saye, biarpun orang kampung sekolah tak tinggi tapi mak saye tetap dapat besarkan dan didik saye hingga saye ke universiti sama seperti ibu2 lain yang berkerjaya elok, duduk di bandar, sekolah tinggi. Itu yang paling saye banggakan!

I Love You Mak! Semoga Mak diberi kesihatan yang baik sentiase, di panjangkan umur dan dapat lihat cucu-cucu mak membesar...Amiiinn.




Friday, May 6, 2011

Updates on Mom & Baby Expo 2011



Yuhuuuu....Daku dah kembali dari Mid Valley...Segera hapdet ke belog tau untuk readers2 tersayanggggg...heheheh

Sampai MV dalam kul 12lebih gitu orang tak ramai sangat lagi...banyak jugak booth, overall not bad juga Mom & Baby Expo kali nie...Ni hasil tangkapan hambe hari ini...


Tommee Tippee feeding bottle, Tommee Tippee variflow teats, beberapa 6 helai baju Myra (again..and again!), feeding set, Scott's Emulsion and Multivitamin, Pacifier MAM Orthodentic Perfect (dah jumpa yang lagi best dari brand NUK).

I gives 2 thumbs up kat TT feeding bottle and teats sebab murahhhhh sangatttt! I loike 1000x! rase nak borong 2,3 kotak tapi pokai lak nanti kan....
Semua yang nak dicari dapat kecuali 1st Step Baby Walker brand Vrtech tu takde...yang ade Fisher Price punye kene tanye En Faizz dulu lah...ok ke tak..petang nanti balik keje pergi lagiii...heheh

Kita layan gambar2 tak berkualiti yang sempat di snap ini...


Puan Wina Pasti suke booth nie...Cute sangat rompers dan jumpers di sini...Suka rompers yang ade tulisan ' If You Think I Am Cute You Should See My Mommy " Cutie pie!


Fisher Price Booth...Fisher Price ni kat mane2 pon susahhh sangat nak buat sale banyak2...tapi kat Expo nie not bad sales die..Sy suka toys Fisher Price...Bukan sekadar mainan tau.,..


Booth Tommee Tippee...Sale! Sale!



Modern Mum Booth...Buy 1 Free 1, 3 Pieces RM90...Murah! Sebab baju2 maternity ModernMum ni boleh tahan hargenye so 3pcs rm90 tu murah for me..Kalau preggy dah lame ku rembat.

Other booths banyak lagi penuh la Exhibition Centre kat atas tu...Ade stroller, car seat (imported and local), baju2, makanan2 baby, breastfeeding accessories, nursing attire, toys, learning set, macam2 lagi...Dan banyak juga brand2 yang kurang familiar sebab these are brand baru dari overseas yang baru nak market di sini...BP Medela FS RM1888, Medela PISA RM15++...Murah! compared to original price...

Ok lah sekian updates from me...Selamat Ber-Shopping kawan2...



Mom & Baby Expo 2011 (6-8th May 2011)


credit to Google.

Event hari ini saye akan ke Midvalley Exhibition Centre lunch time nanti sempena Moms & Baby Expo...walaupon Myra tak bape nak baby dah tapi nak pegi gak nak cari 1st Step Baby Walker like this...

Myra kan kaedahnya dah belajar memapah dan berdiri...So nak cari benda nie supaya leh bantu die berdiri daripada die memapah kat tepi2 katil dan kerusi tu...kang kene tepi katil benjol lak kepala...

Dan nak cari feeding bottle Tommee Tippee die...nak kene ganti yang besar dan panjang nampaknye...sekarang tiap nursing 5oz sikit hari lagi tak cukup dah..biasenye kat baby fair dapat la RM 40++ twin pack compared kalau tak sale RM 68 camtu twin pack...

After lunch time nanti sy akan jadi reporter k...So sesape yang nak pegi tunggu my updates sekali ngan gambar2 ape yang dijual di sane, best ke tak...So korang bleh la decide nak beli ape esok atau Ahad nanti k...Dadaa!



Wednesday, May 4, 2011

Bile Mak Dah Marah...

Okeh...tetiba rase diri nie tah pape..ade ke gi marah budak umo 8bulan..tak ke psiko...??
Alaa korang pon mesti pernah naik hangen ngan anak gak kan...meh sini ahkak nak citer nape ahkak psiko...Semalam kan kat opis tetiba jer rase tak sedap badan..pehtu selsema , YANG TERUK! terbersin-bersin...hingus meleleh mcm paip bocor lak..Adoiiii rimas betul lah. Haku nie memang susah nak gi klinik, kalu boleh biar baik sendiri jer tapi semalam memang tak leh tahan..gi lah klinik Medi Pesona kat Tingkat 2, Dataran Maybank tuh..orang ramai lak padahal mase tuh kul 5 dah. Lepas jumpa doc amik ubat sume dah kul 6, okeh semalam ahkak start maraton puasa dah..ingatkan nak balik on-time kul 545 skali lewat dah..Sekarang nak jimat punye pasal balik keje naik komuter kaedahnye...terlepas 1tren sebab tak larat nak berebut..nak beratur depan sekali..dalam KTM rase macam dah nak pengsan, rase nak baring kat katil..sampai Stesen Klang, En Faizz tak sampai lagi seb baik ade beli air cekelat kotak..Buka pose dengan air cekelat dulu..Bile die sampai, duduk ler belakang sebelah Myra yg dok dalam car seat..Myra dah kuarkan tangan suh amik die..Tapi mak die nie selsema teruk !! Mane leh dekat2 die..huhu sian die..Nak mummy peluk2 la tuh tapi mummy tak leh pegang la sayang...

Balik umah die dah ngamuk..dok merangkak mengekor kemane mummy die pegi...Hadoiii meruntun hati keibuan betul lah. Tetiba datang psiko mak die gi marah si Myra suh pegi kat ayah die..
 " Myra nie pegilah kat ayah...Mummy tak boleh pegang nie...Nanti jangkit..gi sane...gi kat ayah."

*Mase tu tak mikir lak, kalau Myra dok berkejar mak die tu die nak ngan mak die la kan..yang pegi marah die apesal..psiko katekan...* Ko ado? Hukhuk..sebabnye tension sebab selsema nih, taknak la Myra jangkit..kang dekat2 die berjangkit lak dak kecik tuh...Die dah ngamuk2 tuh amikla kejap, pehtu letak die kat bawah nan ado die nak..die jerit2 lagi lah ade..Hadoiii camne nak buat nih. Last2 ayah die amik, buatkan susu, masuk babycot tidokan die..Ahkak kene kuarantin kat bilik bawah takleh tido sekali...sob..sob..Mase tuh rase sedih lak, sebab dahla pagi tadi ayah die yang hantar die gi skul, tak sempat cium die..balik umah lak tak leh main2 ngan die..Mesti die rindu gile ngan mummy..kene marah lak...Isk..Isk...

Ni gambar Myra the latest..die dah sangat lasak...Die boleh memanjat2 dalam kereta kalau duduk kat belakang..pehtu die tengok kereta belakang tak berkelip mata..die boleh lompat2 atas riba mak die dalam kereta..Tadi dah jatuh gedebuk sebabnye die berdiri dan memapah kat katil bilik bawah tu..nak belajar berjalan kaedahnye..Boleh plak main lepas tangan apelagi jatuh la kebelakang...Haihhh lah Myra apesal lasak tak macam gegirl la...Sampai kan ayahnye tanye Mummy myra makan ape mase Myra lam perut nie...Kenapa die lasak sangat nie...Hmm..puas ku mikir berpusing2 kepala..makan ape ek? rasenye vitamin lain same jer macam ibu2 lain..cuma tambah makan Neurogain jer..pasal neurogain ke??Tak tau laa...
Tu diaa....bile dah bosan dok dalam rocker die memanjat la ape lagi kan...



Tak syak lagi memang anak En. Faizz lah nie..potostet...


* Selamat 8 Bulan Anakandaku !!*





Tuesday, May 3, 2011

Persiapan Hari Raya 2011

Niat di hati raye tahun ini mahu beraya sakan...sebabnye dah ade anak, dah setahun dah die nanti, sebabnye lagi tahun lepas kan tak dapat beraya..balas dendam, orang beraya den pakai kain batik je sebab dalam pantang gitu..seb baik ade prepare baju kurung sepasang so time raye tuh dapatla pakai baju kurung..pehtu cepat2 tukar tshirt sebab payah nak menyusukan anak..

Ahad lepas kami ke Jakel Shah Alam..cadangnye mahu membeli kain baju raye beberapa pasang..kain saye dan Myra only..apaknye recycle jer baju tahun lepas k...Ade la sepasang yang same kaler ngan ayah Myra..Selebihnye baju mak Myra ler..hukhuk. Habes gak la beratus-ratus tanpa disedari...amik punye amik macam kene pukau pon ado..Takpelah yang penting puas hati kan...bukan selalu pon...hikhik. Paling penting tahun ni langsir bertukar baru..yeehaa! dah beli kain nye dah tinggal nak upah kakak den jahit jer..Nak jahit simple jer okeh kate umah modern konsep..hahah. Yang bestnye mase nak buat payment line ape masalah tah. Orang dah berbaris2 panjang dah...Tetiba anak Tuan Jakel diri sebelah sy dan suruh ikut ke Tingkat 4. Sesape yang selalu ke Jakel mesti tau tingkat 4 ni tempat kain2 untuk baju pengantin...Wah, i dapat special service tau die tolong buatkan payment kat situ. Ke sebab sy beli amount banyak baru dapat servis gini? Hampehh ler kalu gitu...Ke die tau den yang buatkan approval paper untuk investment dorang? Baik mintak kain beaded silk free sehelai dua patutnye...heheh.

Awal ke kami wat preparation? Idak ler awal, satgi nak hantar ke tailor lagi...lambat2 nanti kelam kelibut, i tak suka wat2 last menit. Nanti ahkak panik tau...So baju2 jenis kurung2 dah settle..nak dekat raye karang beli baju jenjalan pulak..kang selepuk shopping nak rayer pokai la kan...Time tu lah nak beli kuih raye, lauk raye, kasut raye semua raye...So sebab itu kami prepare awal..Selesaikan sikit2 dulu..

Tahun nie kuih raye nak buat sikit je lah, homemade tak mo beli..tak yah banyak2 orang datang rumah sekarang bukan makan sangat kuih raye dorang nak makan nasi la, mihun la, soto la..Kuih raye selalu expired gitu...hikhik. Beberapa rakan terus ke Jakel setelah sy gtau dah beli kain baju raya...Adekah sy telah berjaya mempengaruhi mereka juga? Lu pikir lah sendiri....hohoho




Tuesday, May 31, 2011

Someone Is Making Me Really Angry !!

Pertama kali nak beristighfar dulu supaya syaiton nirrajim lari lintang pukang....

Okeh entry tajuk entry sudah panas kan, pagi2 lagi my boss (kita panggil die Mr M) sudah bikin ku nak menanges dan rase nak menjerit biar satu opis dengar! He is making me really angry this morning. This is regarding job responsibility, and currently i am helping my other 2 colleagues which from different unit. They are from Sales Support and me from Product Department. I am just a relief person, just helping providing the Selling Price (SP) for the facility amount for corporate customers when they wish making any disbursement. Saye menolong dengan seikhlas hati, but Mr M ambil kesempatan sangat2!! Semalam ade satu issue which the Credit Admin Centre (CAC) unable to match the SP given by one of my colleague. So im giving the the CAC person the new selling price. However, this morning she emailed Mr M there's an issue and seeking him to liaise with IT System team to settle on the unmatchable SP. Then, Mr M called me and asked me to liase with the IT team. What???? Perghhhh he is really taking advantange on me.

I have my own workssss okeh, menimbun2 and plus i need to take over 2 persons. And i am not sales person, i am product analyst. Mr M pulak boss pada Sales dan Product. The CAC lady emailed to him and then die taichi pada aku plak. Habes tu ko gaji berpuloh2 ribu buat ape...kuar lunch awal, meeting xpegi, aku yg kene pegi, email2 sume delegate kat aku suh settle. Sakit hati aku taww...ko makan gaji buta eh?? Perghhh memang aku tak tahan dah nie bila die suruh settle dengan IT team. Ehhh aritu ko cakap bila Oja ngan Izan maternity leave aku kene tolong kira SP jer kan..sekarang sudah lebih..Meeting pon aku kene attend, ade issue aku kene settle. Ko kan boss, BERTANGGUNGJAWAB lah sketttttt. Ade issue ko lah kene settle and jumpa the others. I am not reporting direct to you, my immediate boss pon dah kecik hati aku tak boleh tolong die sekarang...Mr M ni adalah boss pada my immediate boss. Korang bleh bayangkan, die adalah Level 3 boss (CEO > Level 2 > Mr M). Tapi keje nak senangggg.

Yang sakit hati, when it comes to crucial issue macam ni takkan nak suruh exect macam den ni settlekan...Sepatutnye die lah kene buat meeting dengan IT System...how to solve the issue. Aku taknak buat okeh. Ini memang sudah melampau sangat. Dahla asyik menghilang jer..tah mane pegi. Die memang mengambil kesempatan sungguh atas diriku yang lemah ini. Eh aku kuat okeh. Sebab tu aku melawan die tadi. Ahaks! Padan muka die...Dan kerana sakit hati terus plak ku buat entry kat blog.

Okeh lah nak sambung keje ok..dah tulis dah relieve sakit hati nie...I will pay back the 30minutes writing this blog with extra working time!

< Saye Pekerja Yg Berhemah >
Terima kaseh kerana sudi mendengar luahan hatiku ini yer...




Wednesday, May 25, 2011

Safi Rania Gold - Part 1

Muawahahah entry macam nak buat testimoni model Safi Rania Gold je kans...hehehe
Sebenarnye saye baru jer beli this product lunch hour tadi...Sebelum ni saye pengguna setia olay, dari form 3 (15tahun) sampaila bulan 8 tahun lepas..Lameeee giler kan. Tapi lelame makai Olay macam dah imune dengan kulit, macam tak bape berkesan dah pulak. Tetiba kan saye blogwalking jumpa satu blog nie..gugle jer kisah lynna gitu ker hape nama blog die..Blog owner die sangatttt cantik kulit die, halus mulus. And bace entry2 die rupenye die memakai family cosmetic, iaitu kosmetik yg digunakan oleh ahli2 keluarga saje Chahaya nama produk tu.Tapi series cantik tau kulit die. Ai pon gatai2 menerai la...beli starter pack. Kulit memang halus, cerah, licin..ceh perasan sampai semua org tanye pakai produk ape. Memang elok la untuk masa tak sampai setahun..Kulitku memang takde problem sebenarnye pimple jarang2 ada, tapi lepas guna produk ni blackhead, blackspot manyakkkk! Tak penah jadi cmni mase guna olay...Terus feeling2 nak cari produk lain. Tetiba nampak iklan Rozita Che Wan nak try SRG plaks. Sape ade guna produk nie??

Ye la umo dah nak masuk 26tahun kulit pon dah kusam..Sy sangat risau sebenarnye dari dulu lagi akan blackspot di kulit muka sebab once die dah berhijrah kat kulit kita memang susah nak hilang! Biarlah kulit tak putih tapi asalkan kulit kita bersih takde dot sane, dot sini kan. Rindu kulit mase zaman remaja, macam kulit baby...wakakakakaka!


SRG ade macam2 produk ade pelembab siang, krim pelembab malam, krim kecantikan (alas bedak), sabun pencuci muka, gel pencuci muka, serum, scrub wajah, gel kontur mata etc. Tapi saye pilih 3 produk asas dulu krim kecantikan (krim ni adalah foundation / alas bedak sebenarnye), gel pencuci muka ngan toner. Tu saje ye la try yang asas dulu nampak ok lepas sebulan ingat nak beli serum die pulak. Katenye bagus untuk hilangkan kedut-kedutan. Aik dah ade wrinkle kah?? Rasenye lom ade tapi bak kate Siti Nurhaliza, sebelum ade wrinkle kita kene jage2..ye la jangan muka nampak tua sebelom waktunya...dah umo 50tahun ade wrinkle takpe it's nature ok. Hehe serum ni katenye menganjalkan kulit gitu...

Pada sy, ni pendapat sy jer yer...Kulit muka amat penting untuk dijaga tak semestinya kene pakai produk mahal asalkan produk tu tak merbahaya, takde hidrokuinon, dan paling penting sesuai dengan kulit kita. Kalau makai SKII sekalipun tapi muka berminyak berlinang2 pon tak guna gak kan. Mase guna olay ok jer kulit saye tahap moisture kulit tu memuaskan hati cuma lame2 olay dah imune dengan kulit sy. Macam mane nak tau produk tu dah imune dengan kulit?? Bila kita pakai produk tu untuk jangka waktu tertentu kita akan nampak daripada kulit ok, glowing...tetiba jadi kusam dah. Haa tu lah tandanya. Selain kulit muka yang bersih tanpa dot dot hitam, jerawatan, bau badan juga kene jage yer.. Jangan muka cantik, tudung lilit2 macam fashionista tapi ketiak baukkkk! Sila pakai deodorant ok. Owhh sy ade kenal orang cenggini k..Fesyen memang no.1 kalah yuna tapi bau ketiak masyammmmm. Namenye rahsia. wink wink*

Nanti lepas dah sebulan menerai, saye buat Part 2 plak yer..ade perubahan bagus ke tak...Eh Safi takde bayar saye ape2 komisen okeh..heheh.

Sebelum pergi watson beli SRG, saye ke GSC mid valley. Telah selamat membeli tiket wayang Pirates of the Caribbean 5 untuk tontonan jumaat ini lepas keje ngan En. Faizz..Myra mak sy jage jap. Mwahahahah..mak yg sporting!

POTC !! Jack Sparrowwww...nantikan kemunculan kami yer.

 


Tuesday, May 24, 2011

Bread Puding + Raisins With Vanilla Sauce

Teringin nak makan bread puding so malam semalam pon buat la...kejap je pon nak membuatnye..Ingat nak bawak gi opis sket buat breakfast. Resipi bread puding ni dari Kak Ash. Sebenarnye dah banyak try buat bread puding tapi rasenye resipi kak ash ni menepati selera saye...heheh sebab macam yang kat hotel punye..ekekeke.


Selepas di bakar....


Tadaaa Yummylicious!

Bahan2:
8keping roti putih
4 biji telur
50gram gula
300ml fresh milk
1 sudu kecil esen vanilla

*Carik-carikkan roti dan tekan2 dalam loyang. Tabur kismis atau hirisan almond, letak nestum pon ok.
*Pukul telur + gula sampai kembang, agak2 kembang jer stop.
*Masukkan esen dan fresh milk, kacau.
*Tuang atas roti dan tekan2 supaya bahan2 di atas dapat meresap dalam roti. Biarkan kira2 10 menit dan bakar dalam oven 180celcius selama 45 minit.
*Sejukkan dan potong

Vanilla Sauce

*300ml fresh milk
*50gram gula
*2 sudu besar kastard dibancuh dengan 1/2 cup air
*1 sudu kecil esen vanilla

**Masakkan atas api susu dan gula sampai menggelegak.
**Masukkan esen dan bancuhan kastard dan kacau sebati sampai menggelegak tutup api. Kalau rase cair, buat bancuhan kastard lagi sedikit atau masak lama sikit.
**Tuangkan atas bread puding. Siap!



Monday, May 23, 2011

Bukan Nak Berpolitik Tapi...

Actually entry ni adalah kesinambungan dari entry my fren, Puan Wahida. Sebelum tu if rase2 entry saye ni buat anda sentap, terpulang lah. But this is my blog i am free to write whatever i want.

We all are very annoyed dengan some of our frens, they are government servants but SUKA SANGAT KUTUK2 GOVERNMENT! Tak reti bersyukur langsung! Nampak yang buruk jer...Kalau government bagi macam2 insentif takde plak nak kecoh2 kat FB kan? Kalau minyak naik, gula naik, kene bayar cukai bising 1 dunia cakap goverment itu ini. Semua government buat tak betol macam lah korang pandai sangat kan...Sy bukan nak sokong government ke hape but sy nak cakap 1 hal jer. Sama pendapat dengan wahida, yang sokong sangat2 Pakatan tuh anda fikir panjang tak?? portion PKR bukan banyak mane ponnn...Kalau Pakatan take over our country DAP la yang terkinja2, korang suka sangat ker kalau Lim Guan Eng 'kafaliffayarho' tu jadi PM kesayangan?? Suka?? >> Lu pikir lah sendiri.

Bersyukur lah sikit graduated dengan First Degree (Ijazah) korang tuh masuk government trus dapat Gred 41. You should be grateful enough. Tak kira la huduh mane pointer korang govt tetap amik keje. Pelik sungguh la, tak reti bersyukur ke government dah bagi hang kerja, bagi gaji tetiap bulan, all allowances NON-TAXABLE lagik. Kalau benci sangat government apesal sebok sangat nak mintak keje ngan government? Pergi la private sector baru tau langit tinggi rendah then boleh kutuk government berbakul2. Duit tiap bulan nak, tapi kutuk2 pihak yang bagi gaji kat korang. Cuba pikir mane keberkatan duit tuh?? Berkat ke duit yang depa amik buat makan tu? Sebab tu gaknye kepanasan macam cacing nak memberontak jer sebab hasilnya duit tak berkat kott, tak reti bersyukur sungguh.

Bising gaji sket la ape la, bonus RM500 je laa..Then, bising2 sangat hantar lah surat resign pegi la mintak keje ngan private sector kalau nak gaji besar. Tapi jangan ingat nak ber-rileks2 plak. What you give you get it back kan? Kalau keje hempas pulas, the return pon berbaloi la. Nak merasa bonus 6-8 bulan bukan boleh goyang kaki. Kami ni keje macam lipas kudung, all the risks are borned by ourselves. Kalau penjawat awam boleh balik on-time everyday, kami kene stay back dan bawak balik keje kat rumah. Saturday, Sunday pon kene datang ofis. Semua ade pro and cons.

Negara kita bukan negara maju cuma negara membangun, dan negara kita memang tak mampu nak bagi subsidi kat segala bende sebab tu ade cukai pendapatan, cukai jalan, cukai itu ini. Itulah sumber nak bantu subsidi, buat sekolah, buat jalan, bagi bantuan kat rakyat yang beranak-pinak nie. Malaysia bukan macam negara Brunei yang kaya raya dengan sumber minyaknya sebab tu Brunei boleh waive segala tax. Lagipun Brunei kecik jer berbanding Malaysia.


Bukan nak kata orang keje government banyak rileks atau tak tapi berbanding ngan private sector sangat berbeza. Adekah kerana mereka2 governments servants (yang tak reti bersyukur) ni dah terlampau naik lemak dan manja sampai jadi macam ni? Again, nak habaq mai satu jer kutuk la banyak2 pihak (Govt) yang amik korang keje..Pastu jangan lupa pikir yer berkat tak duit tuh? Dah ludah2 jilat balik! Euwwwww bluwekkk.

Bohong lah kalau saye tak penah merungut kan selama keje nih tapi sy merungut sebab letih, keje banyak, stress dengan dateline but tak penah cakap lak kompeni jahat, tak guna, menipu. I selalu remind myself, sy bukan keje untuk PCEO, sy bukan keje semata-mata untuk M*****k, agreement sy keje dari 845 sampai 545 saje tapi kalau dah keje tak siap kene la stay back becoz i have commitments with the work, i am accountable for my work, sy takut bila sebut duit gaji tak berkat ni sebab sy bagi anak makan, pakai. Jadi manusia kene selalu belajar bersyukur, pleaseeee step out from the comfort zone!

Mostly in my hubby site are government servants, and they are PEMBANGKANG. Cuma ku belum bersuara jer nak bagi hujah2, kalau dah melampau sangat nanti keluar jugaklah Tazkirah Puan Shila pasal keberkatan tu kan. Seb baik hubby ku keje private gak, kalau die nak kutuk2 government ku selalu kuarkan balik ayat ni "Your dad, kakak2, abang, ipar duai, makcik, pakcik sume keje government. Kutuk2 government kemain lagi yer..Seb baik ade govt yg jahat nie nak amik keje kan..Kalau tak, balik kampung toreh getah laa".. Haa pedas tak pedas kan ayat ku. Trus hubby ku diam dan sekarang die tak kan berbalah pasal politik ngan den. Sebab die tau ape ayat2 yang akan keluar dari mulut ku ini. Lagipun ku pon tak suka amik port sangat pasal politik ni dorang je lelebey. Sentap ke?? Rasain.




Friday, May 20, 2011

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt...

Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"...

Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic.

Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku di pasaran banyakkkk sangat yang menggunakan bahasa pasar Arab atau melayu panggil bahasa pasar juga lah. Ade yang lebih teruk menggunakan bahasa sanskrit. Rasulullah sendiri menyarankan supaya kita memberi nama2 yang elok untuk anak2: Sementara dalam Sahih Muslim disebutkan sebuah hadis dari Sulaiman ibn Mughirah dari Tsabit bahwa Anas ra. Berkata. Rasulullah Saw telah bersabda, “Pada mala mini dilahirkan seorang anakku, lalu aku memberinya nama seperti nama ayahku, Ibrahim a.s.”   Tak semestinya guna bahasa Arab saje nak memberi nama anak ni contohnye kawan di RH, Puan Krsty memberikan nama anak2 dengan nama2 bunga..sangat klasik dan masih ade makna bukan..Tak kisah asalkan baik maksudnya.

Yang menjadi kesalan penerbitan buku2 nama bayi yang tak pasti kesahihan maksudnya. Kita sebagai pengguna sudah pasti 'put on trust' kan lagi2 bila takde basic dalam bahasa Arab ni. Apabila nama itu dari bahasa sanskrit atau bahasa pasar Arab sudah pasti sudah lari maksud sebenarnya. Dan ade juga maksud nama itu sudah sangat elok, tetapi bila di combine dua nama yang bermaksud elok pada asalnya jadi tak kene atau tergantung. Ok saye beri contoh yer..Ermm ramai yang menggunakan nama ZARA sekarang kan..dalam buku maksudnya Princess/Puteri..actually dalam bahasa Arab Zara adalah kata asal maksud 'Ziarah'..Maksud Zara itu bila ditranslatekan ke Melayu bermaksud 'Yang Mengunjungi/ Ziarah'. Ok kawan saye suka sangat nama Zara ni so die mintak carikan combination yang bagus tapi hasben die nak bagi nama Nur Zara Najwa. Cantik kan nama tu? Tapiiiii sayangnya maksudnya tergantung...Nur Zara Najwa = Cahaya Yg Mengunjungi Rahsia...aiyarkkk rahsia ape...sangat tergantung maksudnya. So atas suggestion Kak Zu nama itu ditukar kepada Nur Zara Hasnaa = CahayaYg Mengunjungi Kebaikan atau Nur Zara Adelia = Cahaya Yg Mengunjungi Keadilan. My fren pilih the later.

Ada juga nama itu bunyinye sedap dan ada maksud dalam bahasa Arab seperti Farisha/Fareesha tapi nak tau tak ape maksudnya? Maksudnyaaaa alas tilam, alas, berus...heeehuuu takkan nak panggil anak kita tilam atau berus pulak kan...bunyi memang dah best dah. Dalam bahasa Arab ni kalau satu huruf berubah pon maksudnya dah lain..Contohnye, Shafiyya dan Safiyya pasti ramai yang ingat makna nya same kan which is not..Shafiyya = Yg Menyembuh, Safiyya = Yg Lembut tapi dua2 pon maksudnya elok dan cantik..Dan, nama2 yang kita pilih itu juga sebaiknya ruminya di eja similar bunyinya seperti bahasa Arab. Macam nama anak saye Umairah dan Humayraa seakan sama jer maksudnya walaupon berbeza ejaan tetapi saye pilih Humayraa sebab lebih tepat dengan ejaan arabnya. 
Banyak juga nama2 modern macam Damia, Qaliesya ade maksud dalam buku nama-nama bayi tetapi yang sebetul, betulnya nama2 ini tiada maksud dalam bahasa Arab...Kak Zu bagitahu kawan sekelasnye (berbangsa Arab) mengerutkan dahi pabila kawan Kak Zu memberitahu nama anaknya Damia dan mengatakan ia perkataan Arab. Orang2 Arab akan pelik dengar nama2 seperti Damia sebabnye dalam kata dasar bahasa Arab tiada perkataan Damia ini. Owh yer nak bagitahu jugak dalam bahasa arab pabila diterjemah satu2 perkataan tu kita kene cari kata dasar dahulu contohnye maksud Zara tadi.

Just my 2 cents, kalau nak memberi nama anak lagi2 bila ade combination nama arab better mintak pendapat yang arif terutama yg arif dalam Arabic Language supaya maknanye sesuai. Kekadang pak imam kat kg pon belum tentu arif bahasa arab kan..maksud saye tak arif pasal pengajian bahasa Arab. Sebab...

" Memberikan nama yang baik-baik pada anak adalah wajib sebab nama itu sendiri sebenarnya adalah doa dan harapan. Jadi, jika nama yang diberikan bermakna baik-baik maka ini sebenarnya memberikan harapan agar anak tersebut tumbuh dewasanya nanti menjadi baik-baik juga sesuai dengan identiti nama yang ia pakai " 

Notakaki: Nama anakku panjang tapi panggil pendek jer..Myra adalah nama panggilan dari nama Humayraa tapi di rumah kami memanggilnya Nuha = Cerdik ^__^ (semoga jadi anak yang bijak cerdik la kan...InsyaAllah)


Dada! *Sharing is Caring*





Thursday, May 19, 2011

Cucur Udang Geragau

Takde idea nak hapdet belog saye hapdet My Resipi je lah yer....

Saye kan suka buat minum2 petang gitu...Kat my side or especially belah Johor la kalau petang2 nie selalu ade tea-time..ala2 omputih gitu tea-time nye..buat cucur ke, goreng ape2 lah, atau beli jer kuih2, buat teh O. Pehtu borak2 ngan family di beranda rumah. Then bila kawen ngan orang Melaka, ku alami shock sebab dorang takde minum2 petang ni yer..Lapaq den tau. Kalau balik Melaka memang ku dok bising ngan En Faizz ajak gi pekan cari kuih untuk minum petang kaedahnye...Sebab dah biase dari kecik gitu. My mom dulu selalu buat Pisang Goreng, kuih donat, atau jemput2 ikan bilis sekurang2 nya.

Nak share resipi Cucur Udang Geragau nie.


Cucur Udang Geragau:
*Segenggam udang geragau dibasuh keringkan airnye dan blend kering.
*Tepung gandum + 2sudu bikarbonat / tepung naik sendiri agak2 jer..
*Bawang besar dihiris
*Mase ni ade daun sup lebih, hiris halus2 gak...cucur jadi wangi
*Garam secukup rasa
*Boleh tambah cili padi kalau nak pedas sket

Cara-cara:
*Campurkan kesemua bahan2 di atas digaulkan dengan air sikit demi sikit..Petua nak rangup, gunakan air sejuk dari peti ais...ataupon air biase letakkan ais bagi sejuk..Nanti crunchy2 cucur tuh
*Kalau gunakan tepung naik sendiri tak payah letak bikarbonat lagi...
*Ambil adunan dan goreng sampai kekuningan...Hidangkan ngan sos cili




Monday, May 16, 2011

Weekend 3 of Us Only

Blog sudah sehat kembali...yeayyyy!!

Hari minggu tak kemane pon..sudahla panas kedegeng kan...cuma pergi ke Tesco beli groceries..Then hari ahad tuh teringin pulak nak ke Pasar Tani Shah Alam dan ke Home Deco Id di Stadium Shah Alam. Saje jer tengok2 ape menarik, rumah kami dah siap renovate jadi tiada ape nak disurvey lagi...Saye nak cari Wall Panel sebenarnye tapi takde yang menarik pulak..So cuci2 mata saja...


-Di Tesco- Anak dara saye rambutnye dah bole disepit...lalalalalaa...~

Di Pasar Ahad Shah Alam. En Somi berbaju kuning menolak dak Myra...Baru 8 pagi sudah panassss deh.

Petang2 kami bawak dak Myra main kat playground..Die suka naik boyan...gelak2 naik boyan..Rumah dahla depan playgound sket hari lagi pantang bukak pagar mesti meluru ke taman permainan depan rumah...Syukur sangat2 dapat rumah depan payground macam ni sebab banyak space kereta nak parking sebenarnye..Kalau sedara-mara datang takdelah kene parking depan rumah orang kan...(which my hubby really hate it bila susah nak dapat parking ni). But we have to pay more..Kawasan2 hot depan tasik or depan playground macam ni the owner need to pay extra 5-10k! Harga yang perlu dibayar hanya untuk sedikit privacy.


Ehhhh suka la gambar ni! Coz saye nampak kuwusssss...ekekekeke helah gambar semata.



Halamaks perut mami monster muncitttt lah. Ini perut memang tak boleh den nak cover lagi...uhuk.

My HearT and SOul...



Wednesday, May 11, 2011

Saye Banyak Hutang!

Saye memang banyak hutang sekarang nih...Bukan hutang DUIT. Tapi hutang keje...Colleague saye satu team 2 orang cuti..cuti panjang 3 bulan, maternity leave...Kami bertiga jer executive yang lain2 bos...Saye rase tension sebab kerana nak cover keje dorang keje2 saye banyak sangat pending...banyak sangat! Dahla lain unit tak pasal2 saye kene belajar banyak benda baru semata-mata nak cover dorang tengah bercuti. Saye rase nak tarik nafas pon susah..jalan terkejar2...hukhuk. Saye tak berkira nak tolong kawan tapi saye ade 2tangan saje...Semua kene buat, keje orang dan keje sendiri last2 keje sendiri terbengkalai. Takde sape saye nak mengadu sebab tu saye tulis kat blog...


Tiap kali balik keje, saye sangat letih...perjalanan dari rumah ke opis, opis ke rumah yang jauh..Saye sayang keje saye tapi for this time being i am really busy and exhausted. Tak sabar nak tunggu yang sorang tu naik keje tapi die habis maternity leave pon akhir bulan depan. Saye nak cutiiiii! Ni yang tetiba nak pregnant jugak dapat cuti 3bulan lagi.


-Sekian Dari Saye Yang Leteyyyy-





Monday, May 9, 2011

Nukilan Sempena Hari Ibu...

Sempena Hari Ibu semalam saye membuat entry ini..Saye takde kata2 puitis atau quote yang indah2..sudah di google tapi semua tak berkenan..Akhirnye saye membuat entry khas ini...

Dulu mase kecik saye seorang yang mendengar kate, betul tau tak tipu, saye selalu ikut mak gi kedai naik moto biru Yamaha abah, pakcik kat kedai selalu kacau saye dorang panggil saye Bongsu Bontrot orang Jawa panggil sebab kemane mak pegi saye ikut..Tapi bila saye meningkat remaja, terutama mase Form 3 saye suka membantah, nak memberontak jer kejenye..Semua tak kene..Melawan kata...Orang kate budak2 tengah naik kan...Bila dah masuk U saye jadi baik semula..ekekeke mungkin sebab berjauhan dari mak...Mak saye tak garang, cuma suka membebel mase saye kecik2..Yang saye perasan bila saye makin besar mak dah tak kuat membebel...Mungkin seiring dengan pertambahan usia anak kan...Dah makin dengar kate..Ops lupa nak beritahu saye dan my mom mempunyai tarikh lahir yang sama..kami berdua lahir pada 6 Ogos...Kuasa Allah kan..boleh same plak..

Yang paling membuatkan saye insaf ialah ketika saye bersalin..Sebelum melahirkan Myra tiap hari pasti saye telefon mak, dan mak akan telefon saye tanye "Dah sakit belum dik.." huhu...Bila saye dah overdue, saye nangis sambil telefon mak sebab saye risau...Mak kate sabarlah, anak tu kan rezeki, Allah belum nak serahkan lagi die..jadi duduklah baby tu lagi dalam perut maknye..Mak cerita ketika melahirkan saye mak tumpah darah sebab uri lekat..mak kate sakit sangat bila uri lekat nie..Betapa azabnye nak melahirkan saye yg bertuah ni..hihiii. Ok berbalik pada cerita melahirkan Myra, oleh kerana bersalin di private hospital jadi mak saye boleh keluar masuk labour room dengan hubby..Dasar anak bongsu kan nak bersalin pon bawak mak jugak..Yang paling saye sedih ketika tengah contraction kuat tu, dan mase tu dah tengah hari dilation sy baru 5cm, mak turut menangis melihat saye yang kesakitan, ke kiri ke kanan saye menahan sakit..sambil mengurut-urut kaki saye ketika dalam LR tu...Mak cakap "Cepatlah dik bersalin...Kesian mak tengok nie..." Saye nampak mak sangat risau, dan sedih...(Mata bergenang sambil menaip entry nie bila teringat balik saat tu..Sob Sob..) I understand now, bila dah jadi ibu pabila melihat anak yang kesakitan kita pasti amat2 sedih...Sungguh pun kita pernah melalui kesakitan tersebut, kita pasti sebolehnye tak mahu anak turut melalui kesakitan itu...Biarlah kita seorang yang rase.

Saye juga tak mahu Myra melalui kesakitan yang sama ketika Myra melahirkan anak nanti...Sungguh tak mahu. Biarlah saye saje merasa bagaimana sakitnye melahirkan itu. Semoga Myra amat mudah melahirkan nanti..Bagaimana pun ibu kita, ape pun pekerjaan ibu kita, die tetaplah orang yang bersusah payah melahirkan kita ke dunia...Bagaimana beliau menjaga kita dari dalam rahim, ketika kecil pernah cubit, pernah pukul itu semua untuk mengajar kita..Setiap ibu pasti amat sayang sekali anak2, kadang2 ade yang terasa mak pilih kasih, layan kakak/abang lebih, tu semua perasaan kita semata...Saye bangga akan mak saye, biarpun orang kampung sekolah tak tinggi tapi mak saye tetap dapat besarkan dan didik saye hingga saye ke universiti sama seperti ibu2 lain yang berkerjaya elok, duduk di bandar, sekolah tinggi. Itu yang paling saye banggakan!

I Love You Mak! Semoga Mak diberi kesihatan yang baik sentiase, di panjangkan umur dan dapat lihat cucu-cucu mak membesar...Amiiinn.




Friday, May 6, 2011

Updates on Mom & Baby Expo 2011



Yuhuuuu....Daku dah kembali dari Mid Valley...Segera hapdet ke belog tau untuk readers2 tersayanggggg...heheheh

Sampai MV dalam kul 12lebih gitu orang tak ramai sangat lagi...banyak jugak booth, overall not bad juga Mom & Baby Expo kali nie...Ni hasil tangkapan hambe hari ini...


Tommee Tippee feeding bottle, Tommee Tippee variflow teats, beberapa 6 helai baju Myra (again..and again!), feeding set, Scott's Emulsion and Multivitamin, Pacifier MAM Orthodentic Perfect (dah jumpa yang lagi best dari brand NUK).

I gives 2 thumbs up kat TT feeding bottle and teats sebab murahhhhh sangatttt! I loike 1000x! rase nak borong 2,3 kotak tapi pokai lak nanti kan....
Semua yang nak dicari dapat kecuali 1st Step Baby Walker brand Vrtech tu takde...yang ade Fisher Price punye kene tanye En Faizz dulu lah...ok ke tak..petang nanti balik keje pergi lagiii...heheh

Kita layan gambar2 tak berkualiti yang sempat di snap ini...


Puan Wina Pasti suke booth nie...Cute sangat rompers dan jumpers di sini...Suka rompers yang ade tulisan ' If You Think I Am Cute You Should See My Mommy " Cutie pie!


Fisher Price Booth...Fisher Price ni kat mane2 pon susahhh sangat nak buat sale banyak2...tapi kat Expo nie not bad sales die..Sy suka toys Fisher Price...Bukan sekadar mainan tau.,..


Booth Tommee Tippee...Sale! Sale!



Modern Mum Booth...Buy 1 Free 1, 3 Pieces RM90...Murah! Sebab baju2 maternity ModernMum ni boleh tahan hargenye so 3pcs rm90 tu murah for me..Kalau preggy dah lame ku rembat.

Other booths banyak lagi penuh la Exhibition Centre kat atas tu...Ade stroller, car seat (imported and local), baju2, makanan2 baby, breastfeeding accessories, nursing attire, toys, learning set, macam2 lagi...Dan banyak juga brand2 yang kurang familiar sebab these are brand baru dari overseas yang baru nak market di sini...BP Medela FS RM1888, Medela PISA RM15++...Murah! compared to original price...

Ok lah sekian updates from me...Selamat Ber-Shopping kawan2...



Mom & Baby Expo 2011 (6-8th May 2011)


credit to Google.

Event hari ini saye akan ke Midvalley Exhibition Centre lunch time nanti sempena Moms & Baby Expo...walaupon Myra tak bape nak baby dah tapi nak pegi gak nak cari 1st Step Baby Walker like this...

Myra kan kaedahnya dah belajar memapah dan berdiri...So nak cari benda nie supaya leh bantu die berdiri daripada die memapah kat tepi2 katil dan kerusi tu...kang kene tepi katil benjol lak kepala...

Dan nak cari feeding bottle Tommee Tippee die...nak kene ganti yang besar dan panjang nampaknye...sekarang tiap nursing 5oz sikit hari lagi tak cukup dah..biasenye kat baby fair dapat la RM 40++ twin pack compared kalau tak sale RM 68 camtu twin pack...

After lunch time nanti sy akan jadi reporter k...So sesape yang nak pegi tunggu my updates sekali ngan gambar2 ape yang dijual di sane, best ke tak...So korang bleh la decide nak beli ape esok atau Ahad nanti k...Dadaa!



Wednesday, May 4, 2011

Bile Mak Dah Marah...

Okeh...tetiba rase diri nie tah pape..ade ke gi marah budak umo 8bulan..tak ke psiko...??
Alaa korang pon mesti pernah naik hangen ngan anak gak kan...meh sini ahkak nak citer nape ahkak psiko...Semalam kan kat opis tetiba jer rase tak sedap badan..pehtu selsema , YANG TERUK! terbersin-bersin...hingus meleleh mcm paip bocor lak..Adoiiii rimas betul lah. Haku nie memang susah nak gi klinik, kalu boleh biar baik sendiri jer tapi semalam memang tak leh tahan..gi lah klinik Medi Pesona kat Tingkat 2, Dataran Maybank tuh..orang ramai lak padahal mase tuh kul 5 dah. Lepas jumpa doc amik ubat sume dah kul 6, okeh semalam ahkak start maraton puasa dah..ingatkan nak balik on-time kul 545 skali lewat dah..Sekarang nak jimat punye pasal balik keje naik komuter kaedahnye...terlepas 1tren sebab tak larat nak berebut..nak beratur depan sekali..dalam KTM rase macam dah nak pengsan, rase nak baring kat katil..sampai Stesen Klang, En Faizz tak sampai lagi seb baik ade beli air cekelat kotak..Buka pose dengan air cekelat dulu..Bile die sampai, duduk ler belakang sebelah Myra yg dok dalam car seat..Myra dah kuarkan tangan suh amik die..Tapi mak die nie selsema teruk !! Mane leh dekat2 die..huhu sian die..Nak mummy peluk2 la tuh tapi mummy tak leh pegang la sayang...

Balik umah die dah ngamuk..dok merangkak mengekor kemane mummy die pegi...Hadoiii meruntun hati keibuan betul lah. Tetiba datang psiko mak die gi marah si Myra suh pegi kat ayah die..
 " Myra nie pegilah kat ayah...Mummy tak boleh pegang nie...Nanti jangkit..gi sane...gi kat ayah."

*Mase tu tak mikir lak, kalau Myra dok berkejar mak die tu die nak ngan mak die la kan..yang pegi marah die apesal..psiko katekan...* Ko ado? Hukhuk..sebabnye tension sebab selsema nih, taknak la Myra jangkit..kang dekat2 die berjangkit lak dak kecik tuh...Die dah ngamuk2 tuh amikla kejap, pehtu letak die kat bawah nan ado die nak..die jerit2 lagi lah ade..Hadoiii camne nak buat nih. Last2 ayah die amik, buatkan susu, masuk babycot tidokan die..Ahkak kene kuarantin kat bilik bawah takleh tido sekali...sob..sob..Mase tuh rase sedih lak, sebab dahla pagi tadi ayah die yang hantar die gi skul, tak sempat cium die..balik umah lak tak leh main2 ngan die..Mesti die rindu gile ngan mummy..kene marah lak...Isk..Isk...

Ni gambar Myra the latest..die dah sangat lasak...Die boleh memanjat2 dalam kereta kalau duduk kat belakang..pehtu die tengok kereta belakang tak berkelip mata..die boleh lompat2 atas riba mak die dalam kereta..Tadi dah jatuh gedebuk sebabnye die berdiri dan memapah kat katil bilik bawah tu..nak belajar berjalan kaedahnye..Boleh plak main lepas tangan apelagi jatuh la kebelakang...Haihhh lah Myra apesal lasak tak macam gegirl la...Sampai kan ayahnye tanye Mummy myra makan ape mase Myra lam perut nie...Kenapa die lasak sangat nie...Hmm..puas ku mikir berpusing2 kepala..makan ape ek? rasenye vitamin lain same jer macam ibu2 lain..cuma tambah makan Neurogain jer..pasal neurogain ke??Tak tau laa...
Tu diaa....bile dah bosan dok dalam rocker die memanjat la ape lagi kan...



Tak syak lagi memang anak En. Faizz lah nie..potostet...


* Selamat 8 Bulan Anakandaku !!*





Tuesday, May 3, 2011

Persiapan Hari Raya 2011

Niat di hati raye tahun ini mahu beraya sakan...sebabnye dah ade anak, dah setahun dah die nanti, sebabnye lagi tahun lepas kan tak dapat beraya..balas dendam, orang beraya den pakai kain batik je sebab dalam pantang gitu..seb baik ade prepare baju kurung sepasang so time raye tuh dapatla pakai baju kurung..pehtu cepat2 tukar tshirt sebab payah nak menyusukan anak..

Ahad lepas kami ke Jakel Shah Alam..cadangnye mahu membeli kain baju raye beberapa pasang..kain saye dan Myra only..apaknye recycle jer baju tahun lepas k...Ade la sepasang yang same kaler ngan ayah Myra..Selebihnye baju mak Myra ler..hukhuk. Habes gak la beratus-ratus tanpa disedari...amik punye amik macam kene pukau pon ado..Takpelah yang penting puas hati kan...bukan selalu pon...hikhik. Paling penting tahun ni langsir bertukar baru..yeehaa! dah beli kain nye dah tinggal nak upah kakak den jahit jer..Nak jahit simple jer okeh kate umah modern konsep..hahah. Yang bestnye mase nak buat payment line ape masalah tah. Orang dah berbaris2 panjang dah...Tetiba anak Tuan Jakel diri sebelah sy dan suruh ikut ke Tingkat 4. Sesape yang selalu ke Jakel mesti tau tingkat 4 ni tempat kain2 untuk baju pengantin...Wah, i dapat special service tau die tolong buatkan payment kat situ. Ke sebab sy beli amount banyak baru dapat servis gini? Hampehh ler kalu gitu...Ke die tau den yang buatkan approval paper untuk investment dorang? Baik mintak kain beaded silk free sehelai dua patutnye...heheh.

Awal ke kami wat preparation? Idak ler awal, satgi nak hantar ke tailor lagi...lambat2 nanti kelam kelibut, i tak suka wat2 last menit. Nanti ahkak panik tau...So baju2 jenis kurung2 dah settle..nak dekat raye karang beli baju jenjalan pulak..kang selepuk shopping nak rayer pokai la kan...Time tu lah nak beli kuih raye, lauk raye, kasut raye semua raye...So sebab itu kami prepare awal..Selesaikan sikit2 dulu..

Tahun nie kuih raye nak buat sikit je lah, homemade tak mo beli..tak yah banyak2 orang datang rumah sekarang bukan makan sangat kuih raye dorang nak makan nasi la, mihun la, soto la..Kuih raye selalu expired gitu...hikhik. Beberapa rakan terus ke Jakel setelah sy gtau dah beli kain baju raya...Adekah sy telah berjaya mempengaruhi mereka juga? Lu pikir lah sendiri....hohoho